[english]

From: Fred Forest <forest@unice.fr>
Date: November 19, 2005 4:07:53 PM GMT+01:00
To: artpool@artpool.hu
Subject: CYBER HAPPENING FOR PARTICIPATION

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

FRED FOREST: „DIGITÁLIS UTCASAROK”

http://www.fredforest.com

ART BASEL MIAMI BEACH 2005

Szörfölhetünk-e vajon a kibertérben és lófrálhatunk-e odakint az utcasarkon egyidejűleg (globális + lokális = glokális)? Hogy ez miként lehetséges, azt Fred Forest francia művész mutatja meg nekünk november 30. és december 4. között, az Art Basel Miami Beach 2005 keretében zajló világpremieren. Forest találkozóra invitálja a világ Internethasználóit a Miami Beach-i Bass Művészeti Múzeum elé egy feledhetetlennek ígérkező kiberhappeningre. Repülőjegyet nem szükséges foglalnunk, mert a színtér a virtuális valóságban található „sarok”, amelyet erre az alkalomra hoztak létre, mégpedig a Joachin Keller Gonzales, a Francia Télécom R&D munkatársa által fejlesztett új, nyitott forráskódú p2P (két számítógép közötti, szerver nélküli, közvetlen kapcsolatot biztosító) szoftverprogram segítségével. A megjelölt napokon Forest történelmet kíván írni a művészetben, mégpedig úgy, hogy valós idejű, egyedi digitális műalkotást hoz létre a közeli és távoli online résztvevők segítségével. Ezzel a művel a művészet olyan új modellje nyeri el végleg a hivatalos (esztétikai és gazdasági) elismerést, amely sem tartalmában, sem formájában nem vethető össze a múltbéli modellekkel: az információs korszak bedrótozott társadalmainak művészete.

Forest nem kezdő az új médiumok világában. Európában a videoművészet úttörői között tartják számon, ugyanakkor az interaktív médiahibridekre irányuló két jelentős avantgárd mozgalom - a Szociológiai Művészet, valamint a Kommunikáció Esztétikája - társalapítója is volt. Hacker-szerű taktikáira utalva Vilém Flusser azt írta róla, ő az „a művész, aki rést üt a médián”. Forest a netművészet úttörője is. 1995-ben, „Casablancától Locarnóig” című munkájával megnyerte a Locarnói Elektronikus Művészeti Fesztivál Locarno városa által adományozott nagydíját. A mai napig szóbeszéd tárgya 1999-ben megköttetett házassága, a virtuális valóság által megtámogatott „Kiber-esküvő” (ahol tanúja nem más volt, mint Vinton Cerf, az „Internet atyja”).

A 2005. november 20-ától elérhető „DIGITÁLIS UTCASAROK” honlapon - http://www.fredforest.com - a közönség tagjai feltölthetik Miami Beach-be szóló „szabadjegyüket”, és megtalálhatják saját helyüket a kibertérben.

Ne szalaszd el a lehetőséget, hogy ott feszíts anyagoddal Miami Beachben, új digitális barátaid társaságában! A világ vezető üzleti köreiből egy gazdag műgyűjtő máris egész vagyont fizetett azért, hogy első lehessen a sorban!

2005. november 30-án, helyi idő szerint este 9 és 11 között különleges kiberhappeningre kerül sor a „DIGITÁLIS UTCASARKON”. Forest maga lesz a DJ, négy számítógépe, vezérlőpultja és lemezjátszója segítségével keveri a zenét. Aki szeretne részt venni az eseményen, látogasson el a http://www.fredforest.com weboldalra.

A „DIGITÁLIS UTCASARKON” történteket élő kivetítésben láthatja a közönség az esemény négy napja alatt, a Miami Beach-i Bass Múzeum külső falán. A „DIGITÁLIS UTCASAROK” weboldalon pedig milliók követhetik nyomon élő webközvetítésben a kiberhappening történéseit. Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy találkozhass és bulizhass másokkal a világ minden tájáról a virtuális utcasarkon, amely egy rövid idő erejéig a „valódi” térben is megtalálható Miami Beach-ben, a Park Avenue 2121. szám alatt.

A projekt támogatói: a Francia Telecom, a Bass Múzeum, a Cartier Kortárs Művészeti Alapítvány, a New York-i Francia Követség Kulturális Szolgálata, a Miami Francia Főkonzulátus, valamint a webnetmuseum.org.

http://www.fredforest.org/book
Contact: forest@unice.fr   tel: 33 6 12 29 47 69    tel : 33 (0) 1 45 86 26 64