Installation Project 98 · Installáció Projekt 98

participants ↓ résztvevők

(13) Megállapítható-e, egy installáció értéke és milyen módon? (→ válogatás a válaszokból)

Vittore BARONI (I): - Ha tetszik, ha nem, mindennek van értéke ezen a világon, a kereslet és a kínálat törvénye az, ami megszabja az árakat.

Lilian A. BELL (USA): - Engem nem érdekelnek az anyagi értékek, csak az esztétikaiak, melyek megbecsülhetőek a művész elégedettségéből, a közönség reakciójából és a dokumentációból.

Derek Michael BESANT (CDN/MEX): - Az érték is a kontextus függvénye. Az érték az elképzelésben van, és abban, hogy az hogyan függ össze az adott kor történelmi, politikai és művészeti kérdéseivel.

Geoffrey COOK (USA): - Mint minden más esetben a művészeti piacon - ha tetszik, ha nem - a piac határozza meg az értéket.

Billy X. CURMANO (USA): - Az installáció értékét oly módon lehet kiszámolni, hogy felmérjük a felhasznált anyagokat és az általuk elfoglalt helyet, a művész eddigi munkáinak piaci értékének figyelembe vételével.

GALÁNTAI György (H): - Egy installáció szellemi értéke a jó kapcsolatok számával és ebből következően fennmaradás idejével mérhető. Pénzbeli értéke, ha a piac árunak akarja tekinteni, piac-függő, mint minden más áru esetében.

James JOHNSON (USA): - Rövid életű/mulandó természeténél fogva egy installáció értéke elsősorban az esztétikai, nem pedig az anyagi minőség oldaláról határozható meg. Az egyes alkotórészek és a dokumentáció értéke azonban mint „műtárgyé” pénzben is kifejezhető.

Dobrica KAMPERELIC (SRB): - A kortárs művészet szakértői képesek arra, hogy megállapítsák az installációk értékét, de ez sokkal nehezebb, mint a hagyományos műalkotások esetében. Egyébként barátom, Ilija Soskic egyik installációjának ára minden évben változik. Legutóbb 33.000 DM volt az ára!

Július KOLLER (SK): - A műalkotások értéke fluktuál, idővel változik. A szakértők is csak hipotéziseket állíthatnak fel.

Willi R. MELNIKOV-STARQUIST (RUS): - Azt hiszem, a szerző egyedi művészi koncepcióit magasabbra kellene értékelni, mint az ahhoz felhasznált anyagok valóságos árát.

Mit MITROPOULOS (GR): - Az alkotói folyamat értéke állapítható meg: a mű akkor él tovább, ha dolgoznak rajta. Az installációknak nem az anyaga, hanem az eszmei értéke számít.

Luca PATELLA (I): - A gazdasági érték nem nagyon érdekel, de egy művészeti érték a körülményektől és a művész szándékától függően megállapítható.

Alberto RIZZI (I): - Igen, bárhogyan, kivéve pénzben (ahogy ez egyébként a művészet minden formájára igaz).

W. Mark SUTHERLAND (CDN): - Ha a pénzbeli értékre gondolunk, akkor mondhatjuk, hogy az installáció értéke most, a késői kapitalizmus korában bármi lehet, amit a művészeti piac elbír. De ugyanakkor számomra a pénz és a művészet kapcsolata eléggé zavaros.

(14) Egy dokumentumban megőrzött installációra milyen szerzői jogok érvényesek?

(2) Mivel indokolod, hogy installációt készítesz és nem valami mást?

(3) Mit gondolsz a munká(i)dról?

(4) Milyen különbségeket látsz az általad ismert installációk és a saját munkád között?

(5) Mit gondolsz a hagyományos mű és az installáció viszonyáról?

(6) Mi határozza meg az installáció méreteit és anyagait?

(7) Tudnál-e mondani egy legkisebb és egy legnagyobb installációt?

(8) Van-e olyan tárgy vagy idea, amely nem installálható?

(9) Milyen szerepe van a környezetnek az installálásban?

(10) Látsz-e valamilyen okot, ami az installáció lehetőségeit korlátozza?

(11) Szívesen készítesz-e felkérésre vagy megrendelésre installációt?

(12) Mi a véleményed az installáció megőrzéséről?