[események ‘92-től] [kiadványok ‘92-től] [english]

ARTPOOL ESEMÉNYEK (1992)

1992 – BEMUTATKOZÓ ÉV

Kiállítások, előadások: Artpool Művészetkutató Központ, az Artpool Archívum és a gyűjtemények bemutatása.
Négy új projekt: Művészbélyeg Múzeum, Decentralizált Hálózati Világkongresszus, Újkapolcs Galéria, Fluxus Zászlók.

1992. március 20. 18 óra

ARTPOOL MŰVÉSZETKUTATÓ KÖZPONT”, dr. Marschall Miklós főpolgármester-helyettes ünnepélyesen felavatja a központot. Március 23–27-ig bemutatkozó nyílt hét: minden délután Galántai György fogadja a látogatókat. (bővebben)

(a későbbi nyitvatartás: szerda és péntek 14 és 18 óra között)

Az 1992-es év programja az Artpool korábbi – nem ismert – tevékenységét mutatja be, ehhez kapcsolódik a négy új projekt.

A bemutatókon szimultán 5–10 téma látható és hallható különböző módon: kiállítás, installálva, portfolióban, körtáras diavetítés, videó- és hangbemutató, fényújság stb., a bemutatandó anyag jellegének megfelelően. A programokat kiegészíti a Könyvesbolt, ahol művészkönyvek, szakkönyvek, katalógusok, folyóiratok, hangmunkák kazettán és CD-n, képeslapok, multiplikák stb. vásárolhatók.

1992. március 23–május 15.

NYITÓ KIÁLLÍTÁS (bővebben)

BEKE/BEKE”, TÜKÖR MIRROR SPIEGEL MIROIR, (eredetileg: Balatonboglár, Kápolnaműterem, 1973. augusztus 5–11.) tükörmunkák 35 művésztől, a katalógushoz Beke lászló írt bevezetőt. (bővebben).

SZÁZ ÉVE SZÜLETETT MARCEL DUCHAMP” (eredetileg: ELTE Esztétika Tanszék, 1987. december 17., M.D. szimpozium) bemutatás installálva portfólióban és videón. (bővebben)

FLUXUS ÉS MÁS KORAI BÉLYEGKÉPEK (1941–1974)” ezzel a kiállítással lett meghirdetve az Artpool Művészbélyeg Múzeuma, amely az Artpool gyűjeményére és a kanadai Mike Bidner művész-filatelista hagyatékára alapozva a világ egyik legnagyobb gyűjteménye. (bővebben)

D I A B A N K (körtáras vetitőkön) „Balatonboglári Kápolnatárlatok 1970–73”, „Küldeményművészet”, „Kompjútermunkák” (bővebben)

HANGARCHÍVUM az „Artpool Rádió 1–8 adása”, hangköltészeti dokumentumok. (bővebben)

FÉNYÚJSÁG „Elektronikus költészet” (A művészetre vonatkoztatható idézetek)

1992. június 12–augusztus 14.

SZÖVEGEK/TEXTS” (eredetileg: Balatonboglár, Kápolnaműterem, 1973., az első vizuális költészeti kiállítás Magyarországon) a Gáyor-Maurer Archívum konkrét költészeti gyűjteménye, 48 művész részvételével. (bővebben)

150 MAGYAR MŰVÉSZ 250 EMLÉKBÉLYEGKÉPE A WORLD ART POST GYŰJTEMÉNYBŐL” a Művészbélyeg Múzeum kiállítása. (bővebben)

KÜLÖNÖS MŰTÁRGYAK” az Artpool tárgygyűjteményéből, 37 művész munkáiból. (bővebben)

VÁROSÁTALAKITÓ KÉPZETEK” válogatás az Artpool képeslap gyűjteményéből, 22 művész munkáiból. (bővebben)

D I A B A N K (körtáras vetitőkön): „Art Diary 1973–74”,
készítették: Gulyás Gyula, Gulyás János, Maurer Dóra. 28 magyar művész munkái.
Bélyegképek számítógépen” 19 művész munkái.
A dia mint műfaj” (1976) Maurer Dóra gyűjteménye, 17 művész munkái. (bővebben)

FÉNYÚJSÁG:Fluxus szövegek” George BRECHT, John CAGE, Giuseppe CHIARI, ERDÉLY Miklós, Robert FILLIOU, Ken FRIEDMAN, Geoff HENDRICKS, Shigeko KUBOTA, George Maciunas, Ben VAUTIER szövegei. (bővebben)

VIDEÓBEMUTATÓ:Aktion Kunst International” Valie Export filmje, a nemzetközi akcionizmusról, magyar szöveg: Maurer Dóra. „2e Festival de la Libre Expression”, „A Szabad kifejezés 2. fesztiválja” a párizsi American Centerben, 1965, szervező: Jean Jacques Lebel. „Polyphonix 4” hangköltészeti fesztivál, 1982. Párizs. (bővebben)

HANGBEMUTATÓPoésie Sonore Internationale” nemzetközi hangköltészeti kiadvány, összeállitotta: Henri CHOPIN. (bővebben)

1992. július 16–20. - (Újkapolcs Galéria)

AUDIO-VIZUÁLIS ÉS ELEKTRONIKUS
GYERMEK-EGYÜTTLÉT

jelszó: Abból építkezünk amink van, amink van bennünk van.

A vizuális eszközök: filctollak, papír, olló, ragasztó, és egy több-színű fénymásológép. A hangeszközök: két magnetofon és egy Casio Rapman. Az első „eredeti” produktumok másolatként újrafelhasználva, továbbalakítva, más kontextusba helyezve kollektív munkákként alakulnak tovább. Végül a kiállítóterem falain a különböző korú, és tudású gyermekek munkáinak összképében egy kultúra kialakulásának nyomait fedezhetjük fel, amit a zenei háttér tesz hangsúlyosabbá.

1992. augusztus 24–26. (Artpool Archívum)

DECENTRALIZÁLT HÁLÓZATI VILÁGKONGRESSZUS BUDAPESTI ÜLÉSSZAK

fax és elektrografikai műhelymunkák. Az Artpool első faxakciója és kiállítása. Az „ülésszak”-ról az „Artpool’s Faxzine” feliratú hírlevelet faxolták világgá a résztvevők, naponta változó dátummal. Elkészült a Networker Post bélyeglap, amely egy újabb projektnek lett a kiindulópontja. Az eseményt katalógus dokumentálja. (bővebben)

1992. szeptember 18–december 4.

TÉMA: A HÁLÓZAT (bővebben)

„HÁLÓZATI BÉLYEGLAPOK 1976–1992” a Művészbélyeg Múzeum kiállítása kifejezetten kollektív bélyeglapokból. A kiállításon 500 művész bélyegképe szerepelt. (bővebben)

„KÉT HÁLÓZATI FOLYÓIRAT”, a COMMONPRESS (1977–1984) Pawel Petasz (Lengyelország) szervezésében, a műfaj egyik pólusán, míg a DOC(K)S (1976–1987) Julien Blaine (Franciaország) szerkesztésében és kiadásában, a másik póluson helyezkedik el. A Commonpress 51-es számát az Artpool adta ki, „Hungary” címmel. (bővebben)

„MŰVÉSZETI ESERNYŐK KÉPESLAPON” válogatás az Artpool 1981-es projektjének (APS no.8) anyagából. (bővebben)

„DECENTRALIZÁLT HÁLÓZATI VILÁGKONGRESSZUS BUDAPESTI ÜLÉSSZAK”, ARTPOOL, 1992. AUGUSZTUS 24–26. fax és elektrografikai műhelymunkák. (bővebben)

D I A B A N K (körtáras vetitőkön) három hálózati elképzelés:
FELHŐ-MÚZEUM” (1982–1985), Lengyel András projektje 30 résztvevővel.
BUDAI FÉNYSUGÁR EGYETEM” (1982–1988), Ray Johnson első levele, Artpool projekt, 76 résztvevővel.
ÚJKAPOLCS GALÉRIA 1992” az Audiovizuális és elektronikus gyermekegyüttlét című Artpool projekt, közös munkák, válogatás. (bővebben)

„HÁLÓZATI HANGMUNKÁK” (1980–1992) postán érkezett, levelező művészek hangmunkái, 59 résztvevővel. (bővebben)

VIDEÓBEMUTATÓ: „INFERMENTÁL III. szám”, nemzetközi videófolyóirat, alapította: Bódy Gábor. (bővebben)

FÉNYÚJSÁG:Fluxus szellemű magyar mondások

1992. szeptember 25–október 11. (Liszt Ferenc tér) Budapesti Őszi Fesztivál

FLUXUS ZÁSZLÓK

Fluxus zászlók a Liszt Ferenc téren. A fluxus mozgalom 30 évére emlékezve az Artpool 100 művésznek küldte el felhívását, amelyre 18 országból 42 művész válaszolt. A kiállítást a Ken Friedman által küldött idézet felolvasásával, és elképzelésének megvalósításával Galántai György nyitotta meg. A kiállításhoz könyvmunka-katalógus készült. (bővebben)

MŰSOROK” a kiállítás ideje alatt: október 2-án a Fehér zaj csoport, október 3-án Rónai Péter és Július Koller pozsonyi művészek performansza, Vető János előadása, Pont szinház, a Hejettes Szomlyazók szép műsora, október 4-én a 900709 Zenekar, Szántó Éva performansza, Angelus Iván és a Budapest Tánciskola. (bővebben)

KIÁLLÍTÁSOK ARTPOOL ANYAGOKBÓL KÜLFÖLDÖN

Le Refuge, Centre International de Poésie, Marseille, 1992. október (kiállítás részeként) a „World Art Post” című 1982-es művészbélyeg kiadvány.

Stamp Art Gallery, San Francisco, 1992. október 9–31. „HUNGARIAN STAMP ARTISTS” címmel az 1982-es pecsét akció könyvmunka-katalógusa önálló kiállítás lett.