[események '92-től] [kiadványok '92-től] [english]

ARTPOOL ESEMÉNYEK (1992)

1992 - BEMUTATKOZÓ ÉV

Kiállítások, előadások: Artpool Művészetkutató Központ, az Artpool Archívum és a gyűjtemények bemutatása.
Négy új projekt: Művészbélyeg Múzeum, Decentralizált Hálózati Világkongresszus, Újkapolcs Galéria, Fluxus Zászlók.

1992. március 20. 18 óra

"ARTPOOL MŰVÉSZETKUTATÓ KÖZPONT", dr. Marschall Miklós főpolgármester-helyettes ünnepélyesen felavatja a központot. Március 23-27-ig bemutatkozó nyílt hét: minden délután Galántai György fogadja a látogatókat. (bővebben)

(a későbbi nyitvatartás: szerda és péntek 14 és 18 óra között)

Az 1992-es év programja az Artpool korábbi - nem ismert - tevékenységét mutatja be, ehhez kapcsolódik a négy új projekt.

A bemutatókon szimultán 5-10 téma látható és hallható különböző módon: kiállítás, installálva, portfolióban, körtáras diavetítés, videó- és hangbemutató, fényújság stb., a bemutatandó anyag jellegének megfelelően. A programokat kiegészíti a Könyvesbolt, ahol művészkönyvek, szakkönyvek, katalógusok, folyóiratok, hangmunkák kazettán és CD-n, képeslapok, multiplikák stb. vásárolhatók.

1992. március 23. - május 15.

NYITÓ KIÁLLÍTÁS (bővebben)

"BEKE/BEKE", TÜKÖR MIRROR SPIEGEL MIROIR, (eredetileg: Balatonboglár, Kápolnaműterem, 1973. augusztus 5.- 11.) tükörmunkák 35 művésztől, a katalógushoz Beke lászló írt bevezetőt. (bővebben).

"SZÁZ ÉVE SZÜLETETT MARCEL DUCHAMP" (eredetileg: ELTE Esztétika Tanszék, 1987. december 17., M.D. szimpozium) bemutatás installálva portfólióban és videón. (bővebben)

"FLUXUS ÉS MÁS KORAI BÉLYEGKÉPEK (1941-1974)" ezzel a kiállítással lett meghirdetve az Artpool Művészbélyeg Múzeuma, amely az Artpool gyűjeményére és a kanadai Mike Bidner művész-filatelista hagyatékára alapozva a világ egyik legnagyobb gyűjteménye. (bővebben)

D I A B A N K (körtáras vetitőkön) "Balatonboglári Kápolnatárlatok 1970-73", "Küldeményművészet", "Kompjútermunkák" (bővebben)

HANGARCHÍVUM az "Artpool Rádió 1-8 adása", hangköltészeti dokumentumok. (bővebben)

FÉNYÚJSÁG "Elektronikus költészet" (A művészetre vonatkoztatható idézetek)

1992. június 12. - augusztus 14.

"SZÖVEGEK/TEXTS" (eredetileg: Balatonboglár, Kápolnaműterem, 1973., az első vizuális költészeti kiállítás Magyarországon) a Gáyor-Maurer Archívum konkrét költészeti gyűjteménye, 48 művész részvételével. (bővebben)

"150 MAGYAR MŰVÉSZ 250 EMLÉKBÉLYEGKÉPE A WORLD ART POST GYŰJTEMÉNYBŐL" a Művészbélyeg Múzeum kiállítása. (bővebben)

"KÜLÖNÖS MŰTÁRGYAK" az Artpool tárgygyűjteményéből, 37 művész munkáiból. (bővebben)

"VÁROSÁTALAKITÓ KÉPZETEK" válogatás az Artpool képeslap gyűjteményéből, 22 művész munkáiból. (bővebben)

D I A B A N K (körtáras vetitőkön): "Art Diary 1973-74",
készítették: Gulyás Gyula, Gulyás János, Maurer Dóra. 28 magyar művész munkái.
"Bélyegképek számítógépen" 19 művész munkái.
"A dia mint műfaj" (1976) Maurer Dóra gyűjteménye, 17 művész munkái. (bővebben)

FÉNYÚJSÁG: "Fluxus szövegek" George BRECHT, John CAGE, Giuseppe CHIARI, ERDÉLY Miklós, Robert FILLIOU, Ken FRIEDMAN, Geoff HENDRICKS, Shigeko KUBOTA, George Maciunas, Ben VAUTIER szövegei. (bővebben)

VIDEÓBEMUTATÓ: "Aktion Kunst International" Valie Export filmje, a nemzetközi akcionizmusról, magyar szöveg: Maurer Dóra. " 2e Festival de la Libre Expression", "A Szabad kifejezés 2. fesztiválja" a párizsi American Centerben, 1965, szervező: Jean Jacques Lebel. "Polyphonix 4" hangköltészeti fesztivál, 1982. Párizs. (bővebben)

HANGBEMUTATÓ "Poésie Sonore Internationale" nemzetközi hangköltészeti kiadvány, összeállitotta: Henri CHOPIN. (bővebben)

1992. július 16 - 20. (Újkapolcs Galéria)

AUDIO-VIZUÁLIS ÉS ELEKTRONIKUS
GYERMEK-EGYÜTTLÉT

jelszó: Abból építkezünk amink van, amink van bennünk van.

A vizuális eszközök: filctollak, papír, olló, ragasztó, és egy több-színű fénymásológép. A hangeszközök: két magnetofon és egy Casio Rapman. Az első "eredeti" produktumok másolatként újrafelhasználva, továbbalakítva, más kontextusba helyezve kollektív munkákként alakulnak tovább. Végül a kiállítóterem falain a különböző korú, és tudású gyermekek munkáinak összképében egy kultúra kialakulásának nyomait fedezhetjük fel, amit a zenei háttér tesz hangsúlyosabbá.

1992. augusztus 24 - 26. (Artpool Archívum)

DECENTRALIZÁLT HÁLÓZATI VILÁGKONGRESSZUS BUDAPESTI ÜLÉSSZAK

fax és elektrografikai műhelymunkák. Az Artpool első faxakciója és kiállítása. Az "ülésszak"-ról az "Artpool's Faxzine" feliratú hírlevelet faxolták világgá a résztvevők, naponta változó dátummal. Elkészült a Networker Post bélyeglap, amely egy újabb projektnek lett a kiindulópontja. Az eseményt katalógus dokumentálja. (bővebben)

1992. szeptember 18. - december 4.

TÉMA: A HÁLÓZAT (bővebben)

"HÁLÓZATI BÉLYEGLAPOK 1976-1992" a Művészbélyeg Múzeum kiállítása kifejezetten kollektív bélyeglapokból. A kiállításon 500 művész bélyegképe szerepelt. (bővebben)

"KÉT HÁLÓZATI FOLYÓIRAT", a COMMONPRESS (1977-1984) Pawel Petasz (Lengyelország) szervezésében, a műfaj egyik pólusán, míg a DOC(K)S (1976-1987) Julien Blaine (Franciaország) szerkesztésében és kiadásában, a másik póluson helyezkedik el. A Commonpress 51-es számát az Artpool adta ki, "Hungary" címmel. (bővebben)

"MŰVÉSZETI ESERNYŐK KÉPESLAPON" válogatás az Artpool 1981-es projektjének (APS no.8) anyagából. (bővebben)

"DECENTRALIZÁLT HÁLÓZATI VILÁGKONGRESSZUS BUDAPESTI ÜLÉSSZAK", ARTPOOL, 1992. AUGUSZTUS 24 - 26. fax és elektrografikai műhelymunkák. (bővebben)

D I A B A N K (körtáras vetitőkön) három hálózati elképzelés:
"FELHŐ-MÚZEUM" (1982-1985), Lengyel András projektje 30 résztvevővel.
"BUDAI FÉNYSUGÁR EGYETEM" (1982-1988), Ray Johnson első levele, Artpool projekt, 76 résztvevővel.
"ÚJKAPOLCS GALÉRIA 1992" az Audiovizuális és elektronikus gyermekegyüttlét című Artpool projekt, közös munkák, válogatás. (bővebben)

"HÁLÓZATI HANGMUNKÁK" (1980-1992) postán érkezett, levelező művészek hangmunkái, 59 résztvevővel. (bővebben)

VIDEÓBEMUTATÓ: "INFERMENTÁL III. szám", nemzetközi videófolyóirat, alapította: Bódy Gábor. (bővebben)

FÉNYÚJSÁG: "Fluxus szellemű magyar mondások"

1992. szeptember 25. - október 11. (Liszt Ferenc tér) Budapesti Őszi Fesztivál

FLUXUS ZÁSZLÓK

Fluxus zászlók a Liszt Ferenc téren. A fluxus mozgalom 30 évére emlékezve az Artpool 100 művésznek küldte el felhívását, amelyre 18 országból 42 művész válaszolt. A kiállítást a Ken Friedman által küldött idézet felolvasásával, és elképzelésének megvalósításával Galántai György nyitotta meg. A kiállításhoz könyvmunka-katalógus készült. (bővebben)

"MŰSOROK" a kiállítás ideje alatt: október 2-án a Fehér zaj csoport, október 3.-án Rónai Péter és Július Koller pozsonyi művészek performansza, Vető János előadása, Pont szinház, a Hejettes Szomlyazók szép műsora, október 4.-én a 900709 Zenekar, Szántó Éva performansza, Angelus Iván és a Budapest Tánciskola. (bővebben)

KIÁLLÍTÁSOK ARTPOOL ANYAGOKBÓL KÜLFÖLDÖN

Le Refuge, Centre International de Poésie, Marseille, 1992. október (kiállítás részeként) a "World Art Post" című 1982-es művészbélyeg kiadvány.

Stamp Art Gallery, San Francisco, 1992. október 9-31."HUNGARIAN STAMP ARTISTS" címmel az 1982-es pecsét akció könyvmunka-katalógusa önálló kiállítás lett.

[események '92-től] [kiadványok '92-től] [aktuális események] [Artpool] [kereső] [1993]