english

2000 január 1-től december 31-ig

2000 - A VÉLETLEN ÉVE - AZ ARTPOOLBAN

2000 - a XX. század utolsó éve - a XXI. század nulladik éveként értelmezve alkalmas arra, hogy az Artpool Művészetkutató Központ VÉLETLEN projektjének ÉVE legyen, lenullázva a történteket, a véletlenekből megkíséreljen egy „önösszeszerelő” újraépülést és megközelítse a LEHETETLEN-t (2001).

A VÉLETLEN JÖVŐ

Egy történést a véletlen egybeesések határoznak meg, oly módon, hogy a véletlenül egymás mellé került információk egymást felerősítve történéssé válnak.

Az egymást felerősítő véletlenek által létrejött egyidejű történések újabb véletlenek által tovább erősödnek és visszafordíthatatlan változásokat okoznak.

A visszafordíthatatlan változások nem egyirányúak, ezért a véletlenek folytán vagy kioltják egymást, vagy felerősödnek és akkor hosszabb időre meghatározzák a jövőt.

A jövőt egyidejűleg meghatározó változások sem egyirányúak, ezért több jövő keletkezik, amelyek közül a következő jövőnek a véletlen nyit utat.

A „véletlen jövő” hálózat-szerűen épül, ezért a jövő sem nem mediális sem nem fogalmi kérdés, hanem tartalmi. A hálózat-szerű tartalmi kérdések (a válaszokkal) egyrészt önmagukat modellezik, másrészt a jövőből visszafelé is modellezhetők.