2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 1. - A dátumváltás izgalmában a földgolyón körbejárt az éjfél. Az első élő internetes és TV közvetítés a világ 18 időzónájának nagyszabású szilveszteri ünnepléséről. Mindenütt a köztereken lelkes tömegek ünnepeltek, Kínától a dél-csendes-óceáni Nyugat-Szamoa szigetekig, ahol utolsóként köszöntött be a 2000. év. (origo) A globalitás történetének más tartalmú előzményei a romániai forradalom és az öbölháború eseménykövető CNN közvetítései voltak. A jugoszláviai háború már az interneten is folyt.

A kommunista Kubában a 2000. esztendő tűzijátékok és utcabálok helyett forradalmi szenvedélyre buzdító beszédekkel kezdődött. (MTI)

Százhatvanhárom éve Petőfi Sándor (1823) költő születésnapján Vörösmarty Mihály szerkesztésében megindul (1837) az Athenaeum című irodalmi-tudományos folyóirat.

Phil Dadson Új-Zélandból e-mailen küldte el a más időszámítások listáját. A keresztény időszámítás 2000. éve a világtörténelemnek csak egyik véletlenje. (Artpool)

Az angolok január 1-től bevezetik az egész világon egységes időszámítást, a General Electric Time (GET) rendszer alapja a Greenwich-i idő. Az interneten is huszonnégy órából állnak a virtuális napok. Különösen a világ különböző pontjai között megkötött szerződéseknél van nagy jelentősége az egységes időszámításnak - a szervezési, szállítási, garanciális problémák elkerülésére. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 3. - Az Y2K.INDEX.HU összefoglalója a sikeres évszámváltásról.

Elsejétől többet kell fizetni az áramért, a vízért, a csatornáért. Emelkedett a benzin és a gázolaj ára. Többe kerülnek a vonat-, a buszjegyek, a postai szolgáltatások. Két napja drágábbak a cigaretták, a szeszes italok. Változott azonban más is: az autópályák többségét már csak matricával lehet használni, módosul a gépkocsik behozatalának rendje, új szervezet ellenőrzi a közlekedési ágazatokat. (Népszabadság)

Egy 26 éves dallasi fiatalember, aki eddig rendszergazdaként dolgozott, most DotComGuy „művésznevén” azt akarja bemutatni egy éves projektjével, hogy az internet már alkalmas arra, hogy az ember életét teljes mértékben annak segítségével élje. 2000. január 1-én beköltözött egy üres lakásba és 2001. január 1-ig ott úgy él ott, hogy mindent online vásárol. A szponzorok által összeadott pénzből az első hónapban 24 dollárt kap, majd az összeg havonta duplázódva decemberben már 49142 dollár lesz, összeadva összesen 98280. Első vásárlásai: mosdószerek, wc-papír, tisztítószerek, majd ételt is rendel egy étteremből. (origo) [Amikor a rendelés házhoz megy]

Ma van Lesznai Anna (1885) költő, Nemes Nagy Ágnes (1922) költő és ef Zámbó István (1950) festő, zenész születésnapja.

Ben Vautier postára adta „A hiba tárgya” című ajándék újságját, amelyben leírja mit jelent neki a 2000. év, és jó világvégét kíván. „Semmi nem változik és minden megváltozik...”

A Galileo űrszonda egy Európa melletti elrepüléssel köszöntötte az új évet, 351 km-rel suhanva el a jeges hold felszíne felett. A műszerek az égitest körüli töltött részecskék eloszlását és mágneses terét tanulmányozták. (origo)

A világ legkisebb csipesze: Tudósok olyan csipeszt alkottak, amely képes mindössze 500 nanométer átmérőjű tárgyak megfogására. Az eredményt újabb mérföldkőnek tartják az amúgy is gyorsan fejlődő nanotechnológiában, amely az anyag molekuláris és atomi szinten történő manipulálását jelenti. (origo)

Közép-Németországban az A7-es autópálya bajorországi szakaszánál, először az autópálya észak felé haladó sávjain, kisvártatva a szembejövő, dél felé tartó sávokon is egy-egy autó karambolozott. Ezt követően mindkét irányból a ködben is nagy sebességgel haladó újabb autók csapódtak bele a baleset folytán álló járművekbe. Százötven autó tört össze, hetven kilométeres sorok torlódtak össze. Ketten meghaltak, hetven megsérült embert szállítottak a környező városok kórházaiba, ezek közül húsznak az állapota súlyos. (Népszabadság)

A moszkvai televízióban elmondott váratlan beszédében Borisz Jelcin orosz elnök az óév utolsó napján bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond tisztségéről, s az ügyvezető államfői tisztséget Vlagyimir Putyin miniszterelnökre ruházza át. (Népszabadság)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 4. - A Magyar Televízió elnöke új szervezeti felépítést vezetett be, ezt azonban sem az üzemi tanáccsal, sem a kuratóriummal, sem az alelnökökkel nem egyeztette. A kuratórium elnöke vizsgálatot rendel el annak kiderítésére, miként kerülhetett ki az MTV alapító okiratából a kuratóriummal való előzetes egyeztetés kötelezettsége. (Népszabadság)

Délkelet-Magyarországon továbbra is súlyos a belvízhelyzet. Egyik független országgyűlési képviselő kidolgozott tavaly egy törvénytervezet, hogy a kormány a parasztságnak juttatott földalapú támogatásból nyolcszázaléknyi összeget a vízi társulásoknak adjon át, és azok a pénzt belvízvédelmi feladatokra fordítsák. A képviselő szerint indítványa időszerűbb, mint valaha, és ezért megfontolásra javasolja a kormánynak. (Népszabadság)

Postán jött: Robert M. ROCOLA (USA) Y2K project - Carlo PITTORE (USA) Y2K MM 2000 MILLENIUM 2000 MM Y2K - Anna BANANA (CDN) Y2K PROBLEM - Steven CARAVELLO (USA) Y2K RANT - Pascal LENOIR (F) MANI ART No. 125 - Hartmut GRAF (D) MANI ART No. 125 / 2000 - Peter BECKMANN (D) képeslap

Az eddigi legrészletesebb térképet mutatták be a geofizikusok a föld földrengés-veszélyes zónáiról. A térkép 500 kutató öt éves munkájának az eredménye. Összegzésük egyik meghökkentő eredménye: a Föld népességének nagyobbik része potenciálisan veszélyes helyen él. (origo)

Magyarország második ezredévének első napján Szent István koronáját pompázatos menetben szállították át egy kis múzeumi teremből a Parlament díszes kupolacsarnokába. „A kormányzó Fidesz a kilencvenes évek elején még a korona címerbe kerülése ellen volt, a jobboldal gyűjtőpártjaként azonban ma tekintettel van a nemzeti érzelmekre, s az ünnepségektől egységesítő hatást vár” - olvasható a Neue Zürcher Zeitung című napilapban. (Népszabadság)

Az The Economist hetilap főszerkesztő-helyettese szerint, ha valamit egyáltalán biztosra lehet venni a gazdasági előrejelzési bizniszben, az: az amerikai növekedés lelassulása. Még azt sem zárja ki, bár kevéssé valószínű, hogy a fékezés következtében az egész világ recesszióba sodródik. (Népszabadság)

Nemcsak az intézmények alakulnak át várhatóan, hanem hosszabb távon az egész Európai Unió is. Mint emlékezetes, februártól újabb hat tagjelölttel kezdődnek el a csatlakozási tárgyalások, amelyeken így már tizenöt tagállam tizenkét jelentkezővel tárgyal majd. (Népszabadság)

A világ számtalan laboratóriumában és kórházában megfeszített erővel folyik a daganatos megbetegedések elleni küzdelem. - Amerikai kutatók újabb gént azonosítottak az emberi génkészletben. A felfedezés a daganatos betegségekben szenvedőknek is segíthet. (origo)

Tizenöt halálos áldozata volt annak a gyalogsági aknának, amelyet az India által ellenőrzött kasmíri Szrinagar zöldségpiacán robbantottak fel. Ezt követően indiai oldalról aknavetővel tucatszor átlőttek a vitatott himalájai terület pakisztáni részére. (Népszabadság)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 5. - Ha valaki Ausztria felől érkezik autóval, és éves matricát akar vásárolni, előbb át kell haladnia autóval a kapukon, ahol ki kell fizetnie a hetimatrica árát, majd az onnan száz méterre lévő információs irodában már éves bérletet is vehet. Az országból kifelé tartók helyzete még bonyolultabb. Szerettük volna megtudni, miért van szükség a fizetőkapukra, s itt miért nem árusítanak mindenféle bérletet. A jegyet adó hölgyek tudósítónk kérdésére azt mondták: csak arról adhatnak felvilágosítást, hogy milyen matricát kell tenni az autóra. Mást nem mondhatnak, mert akkor az állásuk kerülne veszélybe. (Népszabadság)

Sokat lendítene a magyar igazságszolgáltatáson, ha a bírósági szervezettel és eljárással kapcsolatban nem lennének választási ciklusonként nagy, egymásnak gyökeresen ellentmondó változások - nyilatkozta a Legfelsőbb Bíróság főtitkára. Szerinte a politikai erőknek kompromisszumot kellene kötniük, hogy folytatódhassék az igazságszolgáltatás reformja. (Népszabadság)

Az okmányirodák működésének első két napján, futárok dolgoznak a számítógépek helyett Zuglóban. Erzsébetvárosban már minden felszerelésük megvan ugyan, ami a helyi önkormányzaton múlott, ám a gépeiket nem tudják használni, hiszen nem ismerik azokat. Gyakorlóprogram ugyanis nem készült az okmányirodák munkatársai számára. (Népszabadság)

„Elszomorítónak tartom, hogy olyan képviselők jutottak szerephez, akiknek lényegi információik nincsenek, és elemi városi és térségfejlesztési ismeretekkel sem rendelkeznek” - írta a bajai ügyvezető kikötőigazgató lemondólevelében a polgármesternek. (Népszabadság)

Az Európai Unió brüsszeli bizottsága arra kér négy csatlakozásra váró államot, hogy még az idén tegyen intézkedéseket a romák helyzetének javítása érdekében. Elméletileg anyagi következményekkel, támogatások megvonásával is járhat, ha az érintett országok nem teljesítik az elvárásokat. (Népszabadság)

Véget ért a „2000 magyar” szavazás - arról, hogy ki volt a történelem 20 legjelentősebb magyar személyisége és, hogy kortársaink közül ki az a 20 magyar akit legnagyobbra tartanak 2000-ben a magyarok. Négy szervezőnél lehetett szavazni, az [origo]-nál az interneten, az RTL Klubban automata telefonos szavazógépen, a Népszavában és a Színes RTV-ben pedig szavazólapon. E szavazatok összesítése adta ki a fordulók továbbjutóinak listáját és a végeredményt. (origo)

Ma van Méhes Lóránd (1951) festő és Lengyel András (1952) festő születésnapja.

Van abban valami megnyugtató, hogy a rockzenében is úgy működnek a dolgok, mint az élet egyéb területén. Például hivatalosan csak akkor figyelnek oda igazán egy zenekarra, amikor az már gyakorlatilag teljesen érdektelen a műfaj jövője szempontjából. A U2 tagjainak Honorary Freedom of Dublin díja tényleg nagy elismerésnek számít: Teréz anya, Nelson Mandela, Bill Clinton és John F. Kennedy szintén ott van a díjazottak között. (mp3)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 6. - A Napster szoftver megjelenése előtt az MP3-ra vadászó internetezőknek a hagyományos keresőszolgáltatások segítségével kellett végigböngészniük a netet kedvenc zenéik után kutatva, és a találati listán gyakran szerepeltek „halott”, azaz már nem aktuális hivatkozások, illetve a népszerűség miatt túlterhelt szerverek. Ez a nemrégiben megjelent szoftver azonban biztos találatot ad, mivel az MP3-zenéket gyűjtő közösség közvetlenül egymással csereberélhet. (origo)

„Az országképet már nem lehet kizárólag Bartók Bélára vagy az Aranycsapatra építeni. Ők ugyanis már kinőtték az országot.” mondja „A világpolgár, Alexander Brody a reklámról és az országérdekről” c. interjúban. (168óra)

A közigazgatási hivatalok vezetői posztjára kiírt pályázat szerint az új vezetők január 1-jével lépnek hivatalba. A kancellária azonban nem tette közzé a véglegesen meneszteni kívánt személyek, illetve a pályázat nyerteseinek nevét. (Népszabadság)

Kínában a hivatalosnak elismert katolikus egyház segédpüspököket iktat be éppen egy időben azzal, hogy a pápa Rómában a Szent Péter-bazilikában 12 új püspököt szentel fel. A kínai külügyminisztérium álláspontja szerint a Vatikán nem avatkozhat be a belügyekbe, még vallási kérdésekbe sem. (Népszabadság)

Pécsi Galéria, Pécs - Lantos Ferenc kiállítása. (lásd még: art73/74)

E-mail: Reid Wood / State of Being: The Chance Future

George Harrison támadójának egy lövése a tüdejét találta, ám Olivia asszony lélekjelenlétének hála - az asztali lámpával fejbe vágta a támadót, - úgy tűnik, minden rendben jön. Véletlen egybeesés, hogy Harison Hawaii-szigeteken levő házába is betörtek. Az ottani rendőrség szerint csak egy hajléktalan fiatal lányról van szó, aki pizzát evett, kimosta a ruháit és telefonálgatott. (mp3)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 7. - A Magyar Turizmus Rt. megháromszorozta az Egyesült Államokban marketingre fordítható pénzösszeget, és célja, hogy évente 30 ezer utassal több érkezzen a tengeren túlról ide. A Magyarország-kép is változik: a hagyományos sztereotípiákat modern elemekkel vegyítik. Például: egy történelmi-építészeti háttér előtt fiatal népviseletbe öltözött lány görkorcsolyázik. (Magyar Hírlap)

A magyar termőföld külföldi kézre adása elleni tüntetésen, a szervezőt a rendőrök őrizetbe vették, majd a szabálysértési eljárást végül megszüntették bizonyítottság hiányában. Ezt követően a szervező erkölcsi károkozásért pert indított. A rendőrség jogi képviselője elismerte, hogy történtek eljárási hibák, ám elfogadhatatlannak tartja, hogy ők lennének felelősek a megjelent híradásokért. (Népszabadság)

Dél-Európában átrendeződtek a kábítószer-csempész útvonalak. A mázsás heroinszállítmányok elkerülik Magyarországot. A hazánkban forgalmazott szintetikus drogok döntő többsége Hollandiából származik. (Népszabadság)

A gennyes agyhártyagyulladás-járványnak még nincs vége, három újabb beteg került kórházba a fertőzés gyanújával. A honvédségnél tíz napja nincs új beteg, ezért várhatóan feloldják a karantént a laktanyákban. (Népszabadság)

A németországi Nike-érdekeltségek vizsgálatot indítottak, az elsősorban futballtrikókban talált mérgező vegyi anyag miatt. Több nagyáruház visszavonta az árusításból a Nike és más gyártók trikóit, mert vegyi anyagot tartalmaznak. Ettől az amerikai textiliparban használatos szertől a nők elférfiasodhatnak, a férfiak pedig terméketlenné válhatnak. (Népszabadság)

DNS molekulák egyik speciális típusáról eddig úgy tudták, hogy csak az anyától örökölheti az utód. Az újabb kutatások szerint azonban az apák is szóba jöhetnek e tekintetben. Ha ez valóban így van, felül kell vizsgálni az emberi faj evolúciójának időpontjait. (origo)

A Fülöp-szigeteki hármas gyilkosság évek óta foglalkoztatja a helyi sajtót és a közvéleményt, a legfelsőbb bíróság ezen eset miatt hagyta jóvá a halálos ítélet visszaállítását. Az egyik életfogytiglanira ítélt a szenátor fia, három másik vádlott pedig hírneves ügyvéd-, illetve színészcsalád gyereke. Csak azért nem ítélték halálra őket, mert vétküket a halálbüntetés visszaállítása előtt követték el. (Népszabadság)

Az InfoMove a Clifford Electronics-szal együttműködve integrált autós információs és biztonsági rendszert fejleszt ki. A rendszer az előzetes elmondások szerint összehangolja az ügyfél drótnélküli készülékeinek, webezésre alkalmas mobiltelefonjának és autójának működését, hogy igénybe vehesse a személyre szabott, helyzetérzékeny, valósidejű tartalomszolgáltatást. (Mobil Világ)

Ötszintes, sokoldalúbb mikrogépek: A Sandia Nemzeti Laboratóriumban most kidolgozott ötszintes poliszilícium szerkezeteket kialakító eljárással a várakozások szerint a jövőben megbízhatóbb és egyre bonyolultabb feladatok ellátására képes mikroelektromechanikai rendszerek állíthatók elő. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 8. - Kocsis Zoltán: „a koncert - mint művészeti és társasági forma - fokozatosan ritualizálódik: az előkészületek, a szünet, a büfé lassan fontosabb lesz, mint maga az előadás. Nemrégiben például Händel Messiását vezényeltem, és - monumentális kompozícióról lévén szó - a megszokott egy helyett két szünetet tartottam, a közönség jelentős része pedig a Halleluja után, a második szünetben hazament, mert azt hitte, hogy vége a koncertnek...” (Magyar Hírlap)

A Ferihegyen befejeződött a vizsgálat arról, hogy miképp szökhetett ki a repülőtér tranzitvárójából öt kínai állampolgár. A vizsgálat megállapításait, mivel azok a repülés biztonságát érintő adatokat is tartalmaznak, a repülőtéri biztonsági szervek titkosították. (Népszabadság)

Magyarország magántulajdonban lévő erdeinek 49 százalékán semmilyen gazdálkodás nem folyik. Az okok között az elaprózott birtokmérettől a lassú hivatali ügyintézésen át a spekulációig sok minden fellelhető. (Népszabadság)

A budaörsi medencét nyugati kapunak nevezik, az ott zajló folyamatok komolyan befolyásolják a főváros életét. Sok budapesti probléma gyökerét és a megoldást is ott kell keresni. Szervezetlenül, gyakorlatilag szabályozatlanul, ugyanakkor nagyon gyorsan zajlik a beépítése. (Népszabadság)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 9. - A University of Pennsylvania (USA) kutatói olyan módszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével életképes spermiumok hozhatók létre meddő hímekben. Az általuk elvégzett csírasejt-átültetések hatásait már sikeresen tesztelték egerekben. - A Leicester University (Nagy-Britannia) tudósai és genovai kutatók a Nature c. tudományos hetilapban arról számoltak be, hogy egerekben 90%-kal csökkentették a megtermékenyítés hatékonyságát. (origo)

Toscani a Benetton világszerte ismert művészfotósa elmondta, hogy több mint egy éven át fotózott 26 amerikai elítéltet, s a találkozókat a halálbüntetés ellen küzdő egyesület segített megszervezni. A cég tavaszi kollekcióját megelőző sajtókampánya alatt olyan fotók jelentek meg a világlapokban, amelyeken az Egyesült Államokban halálra ítélt, s kivégzésükre váró férfiak láthatóak, Benetton-öltözékben. (Népszabadság)

Megállapodás született arról, hogy a náci időkben Németországnak dolgoztatott, még élő, volt kényszermunkásokat kártalanítsák. Az egykori német vállalatok, vagy utódaik jelentős része nem akarja elismerni felelősségét, nem akar fizetni. A munkásokat német vállalatok „kölcsönözték ki” a koncentrációs táborokat felügyelő SS-től, és az embertelen munkakörülmények folytán sokan meghaltak. (Népszabadság)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12