Artpool események - 1993. október 9. - Artpool Archívum


english

Az Artpool vendége Anna Banana

     Anna Banana először 1978-ban járt Magyarországon, amikor Bill Gaglione-val a ”Futurista Hang” című olasz futurista darabokból álló előadással turnéztak Európában. Budapesten a Fiatal Művészek Klubjában léptek fel október 23-án, és ekkor támadt Galántai Györgynek az az ötlete, hogy Banana nyithatná meg a másnapi ”Könyvobjektek” c. kiállítását a Fészek Klubban. Az ötletet a "Bananaland" illetve a "banán nyelv" adta, amely - mint egy futurista/újdadaista meta-nyelv - úgy is keletkezhet, ha Banana (aki nem tud magyarul) Bán András magyar nyelvű szövegét olvassa fel.

     A kiállításról nemsokára elkészült az a Banana részvételét is dokumentáló "Antecedent" (Előzmény) című széthajtható leporelló-katalógus, amely az Artpool "születésének" közvetlen előzménye lett. Az "Előzmény" azzal tudta motorizálni a még ismeretlen történetet, hogy Galántai a "Küldj információt a tevékenységedről" (Please send information about your activity) feliratú gumibélyezővel lebélyegezve küldte szét a világba, az akkor már többszáz nevet tartalmazó címlistájára. A postai akció eredménye az lett, hogy katalógusokat, plakátokat, újságcikkeket sőt műveket is tartalmazó rengeteg válaszküldemény érkezett. Ez a nem várt eredmény hirtelen aktuálissá tette egy – a levelezési hálózathoz kapcsolódó – "alternatív intézmény" tényleges létrehozását. Az "önazonos" névadás a felismerés vagy ráismerés módszerével történt: Galántai a lakásukkal szemközti Komjádi uszodával (pool) jelölte volna fölrajzi értelemben a helyet, amihez felesége, Klaniczay Júlia a "genetic pool" fogalmat javasolta mintának. A "lakás-intézmény" az alapítók egyetértésével így kapta az "Artpool" nevet.

     Az Artpool indulásának kezdetén történt egy érdekes párhuzamos eseménysor: Anna Banana és Bill Gaglione 1978-ban, az Artpool 1979-ben látogatta meg a híres olasz mail-art művészt G. A. Cavellinit. A személyes találkozások eredményeként Cavellini 1980 május elején részt vett a Banana által is szervezett Inter-Dada ’80 Fesztiválon Ukiahban, San Franciscoban és Los Angelesben, ahol az ifjú újdadaista mail-artisták nagy ünneplésben részesítették. Majd kis pihenő után, május végén a 66 éves mester, a "mail-art pápája" Budapestre érkezett az Artpool által szervezett művész-talákozóra, a Cavellini kiállítás megnyítására és egy azóta elhíresült performansz megvalósítására. Cavellini a kaliforniai és budapesti eseményekről könyvet adott ki, amelyet szokása szerint, sajátkezűleg címezve postázott sokezres nemzetközi címlistájára.

BANÁNTUDAT

     Anna Banana, amerikai/kanadai performer és bananológus 1993-as európai turnéjának 25. állomása Budapest. A program szerint bemutatja videó-dokumentumait az 1975-ös és 1980-as Banánolimpiákról, valamint beszámol a banánszindróma-kutatások állásáról. [interjú]


video

     Anna Banana nem szeret egyedül előadni, ezért interaktív munkákat dolgoz ki, ilyen például a mostani "Banántudat" c. eseménye. Az érdeklődők alávethetik magukat a lélektan új útjait fürkésző Rorschach banánhéj-tesztnek. [Rorschach-teszt]



     Banana szerint 1993-ban a legérdekesebb az “új német banán-tudat” kutatása volt: Bizonyíték Németország elbanánosodására. "Ottjártamkor Stuttgartban, a Technikai Múzeumban éppen egy élelmiszeripari kiállítás zajlott, ezen belül pedig külön rendeztek banán-napot. Berlinben a Radio Banana nevű reggae zenekar plakátjaival találkoztam, a balti-tengeri Sierksdorfban pedig megtekintettem a világ első Banánmúzeumát. Már ott is vannak specializált bananológusok, én azonban abban különbözöm tőlük, hogy elsősorban a gyümölcs (küldemény) művészeti jelenléte a vonzó számomra. Nem a kívülálló objektivitásával közelítek hozzá, hanem személyiségkivetítésem, magatartásformám részének tekintem." (interjú)

Artpool események - 1993. október 9. - Artpool Archívum

[1992] [események 92-től] [aktuális események] [Artpool] [kereső] [1994]