az akusztikus tér-installáció hangja
english

Hajas Tibor (1946-1980): W. A. Mozart: "HAFFNER" SYMPHONY (1974?)

A keletnémet RTF gyár Havel márkanevű rádiója 1956-ban készült, 3 rövid, közép, hosszú és URH sávon működött. A rádióról készült fekete-fehér fotó címadója Hajas Tibor, aki ezzel a verbális gesztussal egy látott emléket hallott emlékké tett.

"A fotó a huszadik század halotti kultusza.
Akadálytalanul keveredik el az aktuális valósággal; egynemű vele; a mindennapi praxist annyira át- meg átszövi, szemléletünket annyira stimulálja, hogy eldönthetetlenné vált, melyikük rögzíti az elmúltat és melyikük irritálja a jövőt." (Hajas Tibor, 1977)

 

Salzburgban nemcsak a főúri, de a gazdag nagypolgári családoknál sem múlhatott el születésnap, névnap vagy esküvő szerenád nélkül, s még az egyetemi év befejezésének örömére is szerenádokat komponáltak. 1776 júliusában Mozart megrendelést kapott egy szerenádra Siegmund Haffner, salzburgi polgármester lánya, Elisabeth esküvőjére. A kor szerenádzenéjének megfelelően egy indulót is magába foglaló művet Mozart hét évvel később egy bécsi előadásra visszakérte. Az indulót (egy menüettel együtt) az átdolgozott változatból kihagyta és az ilymódon négytételesre redukált művet immár szimfóniaként adták elő.

az akusztikus tér-installáció hangja

2006 | hármas | kétség | telematikus | artpool | kereső