Galántai György*
Kapcsolatművészet és küldeményművészet

Ray Johnson (1927-1995) new yorki Fluxus művész kapcsolatművészete (correspondance art) és sokféle intézmény-találmánya váltotta ki a küldeményművészet (mail-art) nemzetközi hálózatának (network) létrejöttét. Fellendítő hatása mindenek előtt a képzettársitási folyamatok felszabadításában, a kockázatos módszerek bevezetésében, a kísérletezés érvényesítésében, az esztétikai üzenetek személyes, intim jellegében, az önfelfedezés lehetőségében és a kis dolgok jelentőségteljességében nyilvánult meg legkifejezettebben.

A fluxus szellemű kapcsolatművészet Magyarországon a 70-es évek elején a konceptualista művészek kommunikációjaként jelent meg az underground... PRIVÁTMŰVÉSZET-történetében. Később, a 80-as évek elején az Artpool munkája nyomán a Ray Johnsonnal való kapcsolat is erősítette a magyar részvételt a nemzetközi hálózatban.

Emlékeztető: A hálózat szabadságban tobzódik. A hálózat bölcs és blőd. A hálózat semmilyen. A hálózat globális méretű barátság és együttműködés. A hálózatban nincsenek döntőbírók, akik meghatároznák, mi a jó, és mi a rossz. A hálózatban eltolódik a súlypont arról, amit hagyományosan művészetnek neveznek, a kultúra egy szélesebb fogalma felé. A hálózat globális kultúrotthon.

A kapcsolatművészet mint az underground, azonosíthatatlan, elemezhetetlen, kívülálló, megfoghatatlan, korrumpálhatatlan PRIVÁTMŰVÉSZET. Kihez szól? Mindenkihez, aki jóindulatúan érdeklődik iránta. Milyen kapcsolat van a művészek között? - Baráti. A kapcsolatművészet fütyül a hírnévre az eredetiségre és a szerzői jogokra. A kapcsolatművészet nem annyira művészeti mozgalom vagy irányzat, inkább pozíció, világnézet, tevékenységi fókusz. Nincsenek szabályok, csak amiket a művész állít fel magának. A kapcsolatművészet otthona a hálózat. A kapcsolatművészeti projektek és kutatások a hálózatot alkotói közegként vagy eszközként használják. A kapcsolatművészet a jövő globális undergroundjának előrejelző demonstrációja!

1997

A felhasznált idézetek az alábbi szerzőktől valók: Peter Below, Ulises Carrión, Ken Friedman, Hap Béla, Michael Leigh, Szombathy Bálint, Chuck Welch


[mail art főlap]