2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

english


Subject: a bit of dialogue: per chance
Date: Thu, 20 Jan 2000 11:30:40 -0400
From: „David Cole” <ColeD@Mail.Montclair.edu>
Reply-To: david.cole@montclair.edu
Organization: Montclair State University
To: „galantai, g & j” <artpool@artpool.hu>

Két munkát már elküldtem nektek a véletlen-jövő témában. Betty Danon is megkapta a felhívást, így elkezdtük fejtegetni, miről is lehet szó.

Betty Davidnek:

Galántai Véletlen Jövő projektjében szerintem arra a véletlenre utal, ami meghatározza helyettünk a jövőnket, és ezzel mások jövőjét is befolyásolja. A régi mondás szerint: „Si le nez de Cléopatre était moins long la face du monde aurait changé!” (Ha Kleopátra orra rövidebb lett volna, a világ is más lenne!)
Szerinted rosszul gondolom?

David Bettynek:

Szerintem Galántai arra gondolt, hogy: bármilyen két vagy több egymás melletti esemény, szituáció, vagy akár megfigyelés az idő- és térbeli véletlen útján kapcsolódik össze, és ily módon valahogy értelmet adnak egymásnak - sőt közben egy harmadik dolognak is. Tehát ha elég sok minta gyűlik össze a kosárban, és az embernek van elég energiája és megvannak az eszközei arra, hogy rálásson az egész áramlatra, akkor a gondolatokból, képekből, hangokból kirajzolódik egy kép. Az alapvető probléma az, hogy már most is egy ilyen „véletlen-jövő” forgatagában (képes újságok stb.) élünk: így aztán szinte lehetetlen a megfelelő információt kiszűrni az áradatból, ami máris körülvesz minket és - furcsa módon - kell is, hogy létezzen és meghatározza az összegyűjteni kívánt darabok kontextusát. A folyamat maga - ebben az esetben - minden. Nagyon érdekel még az „önösszeszerelő költészet” ...mint egy, a konkrét összeszerelésen túlmutató mozzanat - amit mi, kapcsolatművészek már kipróbáltunk - gondolom, ugyanarról a dologról van szó. De majd meglátjuk, hiszen még csak január van!

Remélem megkaptátok a bélyeg site-ról szóló értesítést:
http://homepage.mac.com/davidcole/

SZERETEMEZTAVÉLETLENDOLGOT ...JÖVŐ ÉS HIÁBAVALÓSÁG???

david in situ (hóesés)

„davids” & stirrers / „dávidok” és a keverők

(David Cole 2001. április 19-én meghalt, halála előtt, március 29-én még elküldte új honlapjának a címét)

IN MEMORY DAVID COLE

[ArtTour79/Danon]