2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 20. - Továbbra sem tudják, honnan származik és mekkora mennyiségű az a benzin, ami a kecskeméti Petőfi városrész szennyvízcsatornáiba került. Mintegy 100 lakásban érezhető a benzingőz, ami a fürdőkádak és mosogatók lefolyóin keresztül párolog. A környéken élők a közeli benzinkutat jelölték meg a veszély forrásaként, de a benzinkút képviselője közölte: a nyomáspróbák nem mutattak szivárgást. Az ott lakók szellőztetéssel védekeznek. (Blikk)

Miután kettétörött és elsüllyedt az Erika tankhajó, közel 12 ezer tonna fűtőolaj ömlött a tengerbe és terjedt szét a francia atlanti-óceáni partok 450 kilométer hosszú szakaszán. Az olajszennyeződés nyomán eddig több mint 47 ezer madártetemet, és 9754 élő madarat gyűjtöttek össze a környezetvédők. (origo/MTI)

A napsütötte riói tengerparton húsz géppisztolyos rendőr nem éppen gyengéden letartóztatott egy asszonyt, mert toplessbe „öltözötten”, hason fekve merészelt napozni. A 34 éves hölgy a felszólítás ellenére sem volt hajlandó felvenni a melltartóját, mire a rendőrök elhurcolták 62 éves férje tiltakozása ellenére. Rio szövetségi állam kormányzója elmondta, hogy a helyi kormányzat nem adott utasítást az egyrészes fürdőruhában napozás fegyveres erővel való megakadályozására. (MTI)

Szabadon távozhat Iránból egy halálraítélt német üzletember, akit korábban egy muzulmán nővel való nemi kapcsolata miatt halálra ítéltek. A felmentő bírósági döntés egy nappal azután született, hogy Németországban egy iránit felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték kémtevékenység vádjával. (origo)

E-mail: Betty Danon olasz és David Cole amerikai művész levelezést kezdtek a véletlen projektről, ennek első dokumentumát küldte el David. Néhány gondolat kiegészítve egy képpel. (Artpool)

Ma négy éve kiállítás nyílt (1996) Pillangó-hatás, Jelenkoordináták, a felfedezés előtti pillanat koordinátái címmel a budapesti Műcsarnokban. A kiállításra kiválasztott projektek a káosz-elméleten, vagy az úgynevezett pillangó-hatáson alapulnak.

A Trafóban a „Millennium rizikó” című kiállítás részvevőit (Várnagy Tibor - Nemes Csaba / Szépfalvi Ágnes - Biljana Klara Klaric - Tanja Ristovski - Marko Peljhan - Magnus Wallin) sokkal inkább érdekelte az emberi lélekben, a személyes múltban, vágyainkban és félelmeinkben, a körülöttünk zajló történelem kiszámíthatatlan és abszurd fordulataiban rejlő kockázat, mint az évszámoknak tulajdonított misztikus feltételezések. (exindex)

Nyolcvan éve született Federico Fellini. Amikor a moszkvai fesztiválon bemutatták a 8 és 1/2 című filmjét, Hruscsovnak azt találta mondani valaki, hogy ez egy „modernista” mozimű. SZKP főtitkára berendelte magánvetítőjébe a filmet, nemsokára egészségesen horkolt a film végéig. Akkor kidörzsölte szeméből az álmot, s azt mondta: „Amelyik film ilyen erős álmot bocsát a szovjet emberre, az nem káros. Mehet.” Fellini nagydíjat kapott Moszkvában. (Népszabadság)

Néhány óra alatt kétméteres falat emelt a hóból a szél a Bakonyban. A helyiek áram nélkül maradtak, jéghideg lakásokban, sötétben fagyoskodnak. Eddig harminc települést vágott el a külvilágtól az ítéletidő. A lakók pánikszerűen felvásárolták a boltokból az összes kenyeret, mert napokig nem várható új szállítmány. Az iskolaigazgatók bezáratták az iskolákat, tegnap már nem is volt tanítás. A háziorvosok gyalog járnak a betegekhez, amíg tudnak. (Blikk)

Aki el akarja olvasni a legutóbbi kormányülésről készült belső összefoglalót, annak előreláthatólag 2050-ig várnia kell. A nemrégiben módosított titoktörvény maximális felhatalmazásával élve ugyanis a kormány ötven évre titkosítja az üléseiről készült feljegyzéseket. A Miniszterelnöki Hivatal illetékesei azzal indokolják a maximális időtartamú titkosítást, hogy az összefoglalók idő előtti nyilvánosságra hozatala sérthetné a kormány zavartalan működését. (Népszabadság)

A hazai topmenedzserek átlagosan 270 ezer és egymillió forint között keresnek havonta, de akad néhány olyan nagyvállalati cégvezető, akinek 15-20 milliós bruttó fizetése van. A menedzserszövetség felmérése szerint egyre több vállalati vezető harcolja ki magának, hogy részvényeket is kapjon a jövedelmi csomagjában. A megkérdezettek fele ugyanakkor azt mondta, hogy fizetésén kívül más jelentős jövedelemforrása is van. (Világgazdaság)

A világhálón 30 ezer olyan website van, ahol a hackerek egymással közlekedhetnek, könnyen hozzájuthatnak a szükséges programokhoz. Szakértők javasolták a kormányzatnak, kövesse a magánszektor gyakorlatát: a cégek hackereket alkalmaznak, ezzel tárják fel saját védtelen pontjaikat. Egy próbabetöréssel sikerült olyan helyzetet szimulálni, amelyben megbénult az adóhivatal munkája, és a külügyminisztérium beutazási engedélyt adott körözött terroristáknak. (Népszabadság)

Az egyik országos kereskedelmi tévéadó bűnügyi magazinja legutóbb borzasztóbbnál borzasztóbb bűncselekményekről számolt be. Leszámolás, gyilkosság, kábítószerfogás, talán nincs is olyan szörnyű bűnügy, ami nem szerepelt volna az adásban. Az esetek egy kivételével a fővárosban történtek. A budapesti rendőrfőkapitány ugyanakkor arról számolt be, hogy kevesen jelentkeznek a fővárosban rendőrnek. (Népszabadság)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 21. - Rhode Islanden nyolc embert tartóztattak le tévedésből, mert a bűnüldözési rendszer számítógépei nem a megfelelő adatokat nyújtották a hatóságoknak. A hibát a nyilvántartási rendszer átalakítása okozta: a szoftverváltáskor hibásan vitték fel az információkat. Elemzők szerint sok megrendelő alábecsüli a számítógépes rendszerek telepítésének komplexitását, és helytelen módon elsődleges szempontnak a kitűzött határidők betartását tekintik. (origo)

Kevin Mitnick, az 1995-ben elítélt hacker ma kora reggel szabadult a börtönből. A bíróság döntése értelmében három évig nem érintkezhet a számítógépekkel, egykori társa azonban kevéssé hiszi, hogy a fogságban töltött évek megváltoztatták Mitnicket. (origo)

Tíz mozivállalat és három műsorszóró cég beperelte a kanadai iCraveTV-t, amiért a cég jogvédelem alatt álló tévéműsorokat engedély nélkül hozzáférhetővé tesz az interneten. (origo)

A magyar vádlott egy elszámolási vitát követően adott megbízást egy horvát állampolgárnak, hogy öljön meg egy amerikai állampolgárt, ezért másfél millió forintot ki is fizetett. A horvát férfi magnetofonra rögzítette azt a beszélgetést, amelynek során a gyilkosságról megállapodott a vádlottal, és a felvételt 10 millió forintért eladta az amerikainak. Egy orosz férfi mutatta be az amerikainak a horvátot, ő adta a tippet és nála találták meg a kazettát. (MTI)

Több mint fél éve nem fizet a termelőktől átvett tejért a pécsi székhelyű MiZo Rt. A cég a Győrtej Rt. privatizációja után megszerezte a térségi tejfeldolgozó üzemek tulajdonjogát és a vállalat körzetében a termelőktől a mai napig feldolgozásra elszállítja a tejet, a becslések szerint egy milliárd forinttal adós a gazdáknak. A gazdák traktorokkal, tehergépkocsikkal demonstrációt tartottak és a Tejporgyár igazgatójának petíciót adtak át. (MTI)

Becslések szerint világszerte mintegy 124 millió gyermek szenved A-vitamin-hiányban, ami miatt a megvakulás veszélye és más súlyos betegségek fenyegetik őket. A Svájci kutatók olyan rizsfajtát hoztak létre, ami segíthet ezen a problémán. Az eredmény elméleti jelentőségét az adja, hogy ez az első olyan eset, amikor egy teljes biokémiai anyagcsere-folyamatot tudtak génmanipulációval megvalósítani növényben. Kísérletek folynak a vasban gazdag rizs előállításával is, amely a vérszegénységben szenvedők millióin segíthetne a jövőben. (origo)

Ma van Madách Imre (1823) író születésnapja.

E-mail: Martin Petersen két digitális képet küldött Dániából, cím és szöveg nélkül - feliratok a képeken: always HIGH POWDERED - the event - PR (work in progress) / utu - CALZO

Thesbites Elias [Kovács Miklós] 14.05-kor értesített weblapjáról - 1. A véletlen [ek] szerepe, alaposan csökkent [pozitív irányban].- 2. Pozitív irány már nincs, csökken a kereszt ereje [hatalmi jel]. - 3. Ami már nincs, de Volt: Ex-reális tapasztalat, ön-hiba belátás. (e-mail)

Tíz évvel ezelőtt, 1990. január 21-én tiltotta meg a minisztertanács az operatív és titkosszolgálati eszközök használatát és megszűnt a BM III/III-as főcsoportfőnökség. Kádár János 1957-ben „nagy balhét csinált”, mert 1 millió 200 ezer embert figyeltek meg. Kijelentette: ennyi embert nem lehet rendesen megfigyelni, inkább kevesebbet, de azokat alaposan. Az ügynökök száma az ötvenes években 40-60 ezerre tehető, ehhez adódnak a fogdaügynökök, a hivatalos kapcsolatok, azaz a személyzeti vezetők, intézményvezetők és akik csak úgy, maguktól jelentettek. A nyolcvanas években 10 ezer alatti számban voltak, ehhez jönnek a társadalmi kapcsolatok, akiknek nem kellett írásban jelentést adniuk. (MTI)

Bettino Craxi halála felkavarta az egész politikai élet lelkiismeretét: szabad volt-e a néhai miniszterelnököt „bűnbaknak” megtenni a berlini fal leomlása előtti időszak titkos pénzügyletei miatt. Az elhunyt volt olasz miniszterelnök és egykori szocialista pártvezér temetési szertartását azért rendezték a tuniszi székesegyházban, mert önkéntes száműzetésben élt a tunéziai Hammametben, ugyanis otthon csaknem tíz évi börtönbüntetésre ítélték. (MTI)

Mike Tyson boxoló valósággal megbénította a dél-londoni Brixton életét: ahol megjelent, amerre ment, rajongóinak óriási tömege rohanta meg, hogy megérinthesse, kezet foghasson vele. Az amerikai bokszolónak végül a feketék lakta negyed rendőrségén kellett menedéket keresnie, és hangosbeszélőn sürgette a tömeget távozásra, hogy vissza tudjon indulni London központjába az esti edzésére. (MTI)

Genetikai kutatások azt bizonyítják, hogy mi, emberek, hasonlóbbak vagyunk egymáshoz, mint legközelebbi rokonaink a csimpánzok. A genetikában gyakran előfordul, hogy egy faj létszáma valamilyen hatásra lecsökkent, így a későbbiekben már csak a megmaradt genetikai állományból építkezhetett a faj. Az emberi faj evolúciós múltjában valamikor viszonylag kis létszámú, és ami ennél fontosabb, genetikailag szegényes népességre korlátozódott és ez a populáció lett a modern ember őse. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 22. - Az első állatszív emberbe történő átültetését Londonban végzik majd egy angol páciensen. Hírek szerint a négylábú donor ma még a cambridge-i biotechnológiai intézet állatfarmján éldegél, együtt a többi, génmanipulált társával. Az itt tenyésztett sertések eleve xenotranszplantációs (állati szervek emberbe történő operálása) kísérletek alanyaiként szolgálnak, ezért emberi génekkel kezelik őket. A leendő donor szívét is ily módon „humanizálják”, azaz emberi génekkel modifikálják, a minimálisra csökkentve annak veszélyét, hogy a műtét után a beteg szervezete kivesse az idegen szövetet. (Népszabadság)

Az orosz hadvezetés a csecsenföldi háborút egy új harci repülőgép harctéri kipróbálására is felhasználja. Az új, többfunkciós vadászbombázó, az orosz szakértők szerint jelenleg a világon egyedülálló műszaki tulajdonságokkal bír. Új hajtóművekkel, korszerűsített fegyverzettel és fedélzeti elektronikával szerelték fel. A pilótafülkét titánötvözetből készült páncélzat védi, amelynek köszönhetően a gép igen kis magasságban is bevethető.(MTI)

Egy ausztráliai krikettversenyen a pakisztáni csapat győzelmet aratott az indiai válogatott felett. Ezután Kasmírban a két viszálykodó országot elválasztó tűzszüneti vonal mentén kitört összecsapásban 15 pakisztáni és két indiai katona vesztette életét. (MTI)

Évente közel 3000 embert rabolnak el Kolumbiában, az elkövetők szinte mindig valamelyik szélsőséges politikai csoport tagjai. Ezeknek az ügyeknek több, mint kilencven százaléka váltságdíj-fizetéssel zárul, az elkövetőket azonban nagyon ritkán tudják elkapni. (MTI)

Az ecuadori fővárosban az államfő lemondását követelő indiánok ezrei tüntettek, majd a katonaság egy részének támogatásával elfoglalták a parlament épületét. Az elnök, akit a hadsereg előbb támogatásáról biztosított, majd lemondásra szólított fel, elmenekült az elnöki palotából. A parlamentben megalakul a „nemzeti megmentés tanácsa”, az őslakosok mozgalmának vezetője „a parlament új elnöke”, a hatalmat a hadsereg vezérkari főnöke és két polgári személy vette át. (MTI)

Új magyar bűncselekmények1990 óta: a lelkiismereti és vallásszabadság megsértése, a jogosulatlan adatkezelés, az egyesülési joggal való visszaélés, a tiltott értékpapír-kereskedelem, a számviteli fegyelem megsértése, az adócsalás, a jogosulatlan pénzintézeti tevékenység, a tőkebefektetési csalás, az üzleti titok megsértése, a pénzmosás, az emberkereskedelem, a sugárzó anyaggal való visszaélés, a bűnszervezet megalakítása. (Népszabadság)

Igazodási pont nélkül maradtak a műgyűjtők, miután a Nemzeti Galéria beszüntette a magánforgalomban gazdát cserélő műkincsek eredetvizsgálatát. A múzeum illetékese szerint eddig sem volt feladatuk a mű és a szerző kapcsolatának tanúsítása. Az érintettek egy része attól tart, hogy a hamisított művek megjelenésével káosz alakul ki a hazai műkincspiacon. (Népszabadság)

A Matáv Rt.-t teszi felelőssé Szár község lakossága a Fejér megyei településen történt tűzesetekért. Hét szári lakos a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnél tett bejelentést. A szakemberek is megerősítették, hogy az elmúlt két évben hét tűzesetet okoztak a Matáv által a községbe telepített úgynevezett fix telepítésű mobiltelefonok. (Népszabadság)

E-mail: Balázs István elküldte egy versét, hogy a véletlen naplóban az önösszeszerelő költészet részévé váljon.

Kölcsey Ferenc e napon fejezte be (1823) a Himnusz megírását. 1989 óta ez a nap a Magyar Kultúra Napja.

Az első ufóról a Szung-dinasztia „főmeteorológus” tudósa, Sen Ko a XI. században írt feljegyzést. E szerint a Jangce folyó medrének egyik tavában fényt kibocsátó hatalmas kagylótest volt látható, amely időről időre változtatta helyét. Ugyancsak a Szungok korában Szu Tung-po költő versben rögzítette élményét egy tűzgolyóról. A földönkívülieket ugyanazért foglalkoztatja Kína, mint a külföldi turistákat és befektetőket, tehát az emberi civilizáció története és a hatalmas ország dinamikus fejlődése miatt – véli a kínai ufotársaság elnöke. (Népszabadság)

A Bild der Wissenschaft nevű német szaklapban ismertették azokat a kutatásokat, melyek szerint az Északi-sark és az Antarktisz jegének fokozatos megolvadásával sok százéves „alvó” vírusok árasztják el az élő természetet. Az olvadó jégből kiszabaduló ősöreg kórokozók a levegő útján terjednek ezért bukkan fel évtizedek múltán a Föld túlsó oldalán változatlan formában ugyanazon vírustörzs, amely valahol máshol és korábban már nagy járványt okozott! (Népszabadság)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 23. - A Big Brother (Nagy testvér) nevű új televíziós őrület Európa mind több országában hozza lázba a nézőket. A műsor tulajdonképpen vetélkedő, amelyben a résztvevőknek a kínok kínját kell kiállniuk a mesés fődíjért. A jelentkezők száz napra önként bevonulnak egy konténerbörtönbe, ahol a nap huszonnégy órájában kamerák figyelik minden mozdulatukat, akárcsak Orwell 1984 című művében. Aki a legtovább képes elviselni a maratoni élő közvetítést, harmincmillió forintnak megfelelő összeget kap. (Blikk)

Manchesterben egy rádióállomás költségmentes válást ajánlott fel „a házasságba belefáradt” pároknak. Az ügyvédi költségeket és a nászúthoz hasonló „válásutazást” is finanszírozza, hogy a frissen elváltak kiélvezhessék visszanyert szabadságukat. Az ajánlat egyetlen feltétele, hogy „szomorú történetüket” a rádióban elmondják. Hogy ne keltsen túlzott felzúdulást a dolog, a gyermekes házaspárok az ingyenes válást nem pályázhatják. (MTI)

Virtuális menekült köztársaság: Új Jugoszlávia született az interneten. Bárki az „új ország” állampolgára lehet, aki vállalja, hogy felvesz egy miniszteri címet és évente 50 alkalommal felkeresi az ország honlapját. Az ország „lakosainak” száma rohamosan nő, állítólag naponta 600-an kérik felvételüket a politikát, reklámot és durvaságot elutasító országba. (origo)

Milyen az a művészet melyet egy tudományág felől néznek? Az origo heti linkajánlatából: A Magvas Galéria, a Magyar Nukleáris Társaság honlapjának „vizuális-nukleáris” képzőművészeti rovata.

Az egyetemes gazdaságtörténtet eddigi legnagyobb - alig két hete bejelentett - vállalati frigyének egyik részvevője újabb megatranzakcióra készül: a Time Warner állítólag ellenőrző részt vásárolna az EMI Group zenei óriás EMI Recorded Music nevű lemezkiadójában. (origo)

Perui orvosok egy 48 kilogrammos jóindulatú daganatot távolítottak el egy fiatal nő hasából. A műtétet végző sebész elmondta, hogy a 19 éves beteg hasában burjánzó daganat vastagsága elérte az egy métert, pontosan a medence és a rekeszizom között helyezkedett el. A burjánzó daganat kiindulópontja egy sejtszerkezeti változás volt a petefészkekben. (MTI)

Szaúd-Arábiában vasárnap levágták egy emberrablásban és homoszexualitásban bűnösnek talált szaúdi férfi jobb karját és bal lábát. A Szaúd-Arábiában alkalmazott iszlám törvénykezés, a saría kéz- és láblevágást ír elő a szexuális bűncselekmények elkövetői és tolvajok esetében. A gyilkosok, szatírok, kábítószerüzérek és fegyveres rablók büntetése lefejezés. A kivégzéseket karddal hajtják végre köztereken. (MTI)

A török hatóságok vasárnapig a Hizbullah szélsőséges muzulmán szervezet 31 földbe rejtett halálos áldozatát találták meg. Ezt a szervezetet korábban maga az állam is eszközként használt fel a szakadár kurdok elleni harcban. A halottak végleges száma hírügynökségi jelentések szerint elérheti a több százat. (MTI)

A török igazságügyi miniszter figyelmeztette az újságírókat és a szerkesztőségeket, hogy ne tegyék közzé, a betiltott Kurd Munkáspárt halálra ítélt vezetőjének nyilatkozatait. A török és a külföldi média egyaránt beszámolt írásbeli nyilatkozatairól, amelyekben Öcalan többek között a kurd-török konfliktus békés rendezését szorgalmazta. Törökországban már több újságírót bebörtönöztek tudósításai, cikkei miatt. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 24. - Tíz fiatal fegyveres, aki a mianmari Isten Hadserege elnevezésű csoport tagja, több száz túszt tart fogva egy thaiföldi kórházban. A gerillacsoportot, amelynek mintegy száz tagja van, egy 12 éves ikerpár vezeti. Az a legenda kering róluk, hogy nem fog rajtuk a golyó, és lábuk alatt nem robban az akna. Az ikrek szüleit a burmai kormánykatonák mészárolták le három évvel ezelőtt. A gyerekek maguk köré gyűjtöttek néhány fiatalt, és sikeres ellentámadást indítottak. (origo)

Közel 40 év óta az első alkalom, hogy a görög diplomácia vezetője török földre tette lábát. Török- és Görögország - e két „hagyományosan ellenséges” állam - viszonyában az áttörés a földrengések után történt meg. Amikor a törökországi földrengés 17 ezer ember életét oltotta ki, Görögország együttérzően segítséget nyújtott a mentéshez. Hetekkel később a törökök segítettek, amikor Görögországban mozdult meg a föld. (Népszava)

Véget ért az utóbbi évek legviharosabb csehországi etnikai konfliktusa. Az önkormányzat megvásárolta azoknak a cseheknek a házait, akiknek a panaszai nyomán betonfallal választották el az utca túloldalán élő romákat. Václav Havel cseh köztársasági elnök eljárási kegyelemben részesítette azt a roma asszonyt, aki ellen faji gyalázkodás miatt eljárás indult. Az asszony a fal felépítése után a Tv-nek adott nyilatkozatában „hülye disznóknak” nevezte a cseheket. (Népszava)

César Reglero / Boek861 az Amnesty International of Tarragona c. mail art projektről és fejlesztés alatt levő weblapjáról küldött értesítést. Munkák még küldhetők március 15.-ig. (e-mail)

Postán jött: John M. BENNETT (USA) BLANK / THE T. V. KNIFE STORY - Michel HOSSZÚ (F) 2000 (bélyegív) / éditions MH - Ben VAUTIER (F) rajza

Az üzleti szempontból Európa harmadik legvonzóbb városa Budapest. A listán London áll az első helyen, Amszterdam a második, München a negyedik és Stockholm az ötödik. A Fortune Magazin és az Arthur Andersen cég 1999-es díját az üzleti tevékenység viszonylag alacsony költségei, Magyarország jelentős GDP-növekedése és Budapest lakóhely jellegének vonzereje miatt ítélték oda. Budapest a szó szoros értelmében a korlátlan lehetőségek városa - mondta a díjat átadó kft. vezetője. (MTI)

Az adótanácsadók, adószakértők mintegy kétharmada szakirányú végzettség és engedélyek nélkül tevékenykedik. Munkájukat jelenleg egyetlen szervezet sem felügyeli. - A visszaéléseket a jelenlegi helyzetben nem lehet kiszűrni, teljes a káosz - nyilatkozta a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. (Népszava)

Az eddiginél korszerűbb és kényelmesebb, valamint jelentősen tartósabb egyenruhával kívánják ellátni a magyar rendőröket. A mintákat szabadalmi oltalommal védik majd, így utánzásuk tiltott. Erre azért van szükség, mert a jelenlegi tetszetősebb ruhadarabokat butikokban árusítják. (Népszava)

A budapesti Fégarmy Fegyvergyártó Kft. több tucat dolgozóját hallgatja ki a rendőrség azt követően, hogy múlt pénteken őrizetbe vettek két olyan személyt, akik a kft.-től származó vadonatúj, sorszám nélküli pisztolyokkal üzleteltek. (MTI)

Rendőrségi becslés szerint a legalább 15 olyan éjszakai szórakozóhely működik Budapesten, ahol a törzsközönség fegyvercsempészettel foglalkozik. A fegyver ára a megrendelés sürgősségének függvénye, egy pisztolyt már 40 ezer forintért is be lehet szerezni. A csempészek megrendelés esetén akár páncéltörőt, rakétát, Skorpió géppisztolyt is behoznak az országba. (Népszava)

A dőzsölő étkezésmód megváltoztatja a szervezet válaszát a legfontosabb étvágycsökkentő hormonra, a leptinre, mondják New York-i kutatók. A kísérletek választ adhatnak arra a kérdésre, miért sóvárognak a túl sokat evő emberek továbbra is étel után, amikor súlyuk egyre gyarapszik. (origo)

Minden idők legnagyobb orvosi műhiba pere kezdődött nemrégiben Kínában: összesen 1154 áldozat követel kártérítést Csang Csü-li fogorvostól, aki a vád szerint 10 év alatt teljes hozzá nem értéssel kezelte betegei fogsorát. Az egyik sértett elmondta, hogy nála egy egyszerű rutinellenőrzés során a fogorvos 24 „kezelendő” fogat talált, amelyek azután később mind kihullottak. (MTI)

Japán tudósok bejelentették, hogy olyan klónozott borjút segítettek világra, amelyet egy szintén klónozott tehén sejtjéből állítottak elő. Ez az első eset, hogy egy ilyen eljárás nagy testű emlősállat esetében is sikeres volt. Az USA-ban eddig csak egerek esetében sikerült a második klónnemzedék létrehozása. (origo)

Amerikai kutatók egy olyan - molekuláris „jelfogó készüléket” - azonosítottak az agyban, amelynek alapvető szerepe lehet a vér-agy gát működésének irányításában. A felfedezés segíthet a mechanizmus mélyebb megértésében, s talán kezelhetővé teszi az agyat megtámadó betegségeket, mint. az Alzheimer-kórt, a multiplex szklerózist, az agydaganatokat, a HIV-fertőzést vagy az agyhártyagyulladást. (origo)

A tavaly decemberben megjavított Hubble-űrtávcső ismét munkába állt, s két lélegzetelállító felvétellel - egy haldokló csillagról és egy gigantikus galaxishalmazról készült fotóval - kápráztatta el a csillagászokat. (origo)

Az amerikai lemezkiadókat tömörítő szövetség, a RIAA keresetet nyújtott be az MP3.com ellen, amiben több milliárd dollár kártérítést követelnek szerzői jogok megsértése miatt. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 25. - A washingtoni látogatáson levő magyar parlamenti küldöttség találkozott az amerikai szenátus többségi, republikánus csoportjának vezetőjével. A magyar küldöttség felvetette, hogy magyar állampolgároknak az amerikai vízum megszerzéséhez nem egészen realisztikus követelményeket kell teljesíteniük. Az eljárás nagyon bürokratikus és aránytalanul nagy a visszautasítások száma. Ezzel szemben az Egyesült Államok kívánatosnak tartja Magyarország mielőbbi EU-csatlakozását és, hogy a magyar költségvetésben biztosítsák a szükséges összegeket a haderőreform megvalósításához. (MTI)

Mintegy 3 milliárd dollárnyi csúcstechnikát képviselő üzleti lehetőséghez férhetnek hozzá a hazai cégek és kutatóintézetek az amerikai Compaq cég Budapestre telepített nemzetközi fejlesztőbázisa révén. A világ második legnagyobb informatikai cége a jövőben Budapestről koordinálja az internetes hálózatok kiépítésére elnyert regionális megbízásainak tervezését és részbeni kivitelezését. (Világgazdaság)

Az Intel bejelentette, hogy 20-25 százalékkal csökkenti a Pentium III processzorok árát. Ezt követően az AMD illetékesei is közölték, hogy az asztali gépekbe szánt chipek árát átlagosan 25, a hordozható PC-kbe eladott processzorokét pedig 50 százalékkal lejjebb szállítják. (origo)

Az EMI és az amerikai Warner Music bejelentette, 50–50 százalékos közös vállalatot alkot. A most születő 12 milliárd fontos zenei óriás 2500 művészt egyesít, olyan sztárokat, mint az EMI-hez tartozó Beatles, a Rolling Stones, a Pink Floyd, illetve a Warnerrel szerződésben álló Madonna, Eric Clapton és Cher. A vállalkozás éves forgalma eléri az 5 milliárd fontot. (Népszabadság)

Az Empire State Building nevű híres new yorki felhőkarcoló egyik liftje meghibásodott és negyven emeletnyit zuhant mire a negyedik emelet magasságában a biztonsági rendszer lefékezte. A liftben két utas tartózkodott, akiknek teljesen érthető módon néhány másodpercen keresztül a legkomolyabb halálfélelmük volt. Ahol a lift megállt, nem volt kijárat, de szerencsére a fülkében működött a segélykérő telefon. (MTI)

Véletlen a tizediken címmel Tasnádi József küldött egy San Diegóban történt rendkívül bonyolult és bizarr esetet. (e-mail)

A Washingtoni Tengerészeti Kutatólaboratórium munkatársa szerint elképzelhető, hogy a mintegy 65 millió évvel ezelőtt történt meteorit vagy üstökös becsapódását követően a Föld felszínén végigfutó lökéshullám a tengerek mélyéről metánt szabadíthatott fel. Valószínűleg maga a légkör azért nem gyulladt meg, de a metánban gazdag levegő minden bizonnyal hozzájárult a hatalmas állatok pusztulásához. (origo)

Hipparcos műhold adatait áttanulmányozva kiderült, hogy egy a közelmúltban nagy visszhangot kiváltó exobolygót már 8 évvel korábban is észrevehették volna a csillagászok. (origo)

A stabilitási paktumra elkülönített amerikai költségvetési támogatás annak bizonyítéka, hogy az EU-t nem hagyjuk magára. Persze ennek a kérdésnek a másik oldala, a térség államai által tett reformintézkedések: a korrupció elleni harc, a befektetésbarát környezet kialakítása, a kereskedelmi korlátok lebontása, független média, és persze a demokratizálás, az emberi jogok, etnikai feszültségek csökkentése – mondta az amerikai koordinátor. (Népszabadság)

A brit belügyminisztérium által közzétett adatok szerint 71 160 menedékkérelem érkezett a hatóságokhoz tavaly, 50 százalékkal több mint az előző évben. A menedékkérők számának megugrása azt eredményezte, hogy a bevándorlási hivatalban tovább szaporodnak a feldolgozatlan kérelmek, több mint százezer esetben nem döntöttek a hatóságok a letelepedés biztosításáról. (MTI)

A thaiföldi biztonsági erők kommandója hajnalban megostromolta azt a kórházat, amelyet a karen függetlenségi mozgalomhoz tartozó magukat „Isten hadseregének” nevező gerillák foglaltak el. A gerillák szinte kivétel nélkül fejlövést kaptak. Az ostromra már korábban sor kerülhetett volna, de a több száz újságírót nem tudták eltávolítani a kórház kerítésétől. (Népszabadság)

Bár a hacker és a cracker, tevékenységükből adódóan különböző fajsúlyú bűncselekményt követnek el, a büntető törvénykönyv szerint egyformán számítógépes bűnözőnek számítanak. A számítógépes csalás miatt - mindkettőjükre ugyanakkora szabadságvesztéses ítéletet hozhat a bíróság. (Magyar Nemzet)

Iszonyú sokk ért nemrégiben egy boldog szolnoki házaspárt. A családi fotók nézegetése közben kiderült, hogy az állami gondozott feleség apósa egyben édesapja is. A házastársak valójában féltestvérek. (Mai Nap)

Különleges kerékpárokat épít Jurij Makarov, a munkanélküli orosz atomtudós. Konstruált például egy olyan kerékpárt, amely előre halad akkor is, ha hátra, és akkor is, ha előre tekerik a pedálját. Rájött, hogy a két mozdulatsorban nemcsak más izomcsoportok működnek, hanem más agyfélteke is. Ha előre tekerünk, a bal, ha hátra, a jobb. Így mozgássérülteknek gyógykerékpárt tudott építeni. Az oroszországi gyártásban csak egy kisebb gyár lát fantáziát, viszont egyelőre hiányzik a tőkéje. (Népszabadság)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 26. - Az amerikai székhelyű Good News Network és a Nemzetközi Vizuális Bibliatársulat tavaly bejelentette, hogy kezdetét vette a „világ keresztény filmgyártásának legnagyobb vállalkozása”. A cég a négyórás Máté evangéliumát ajándékként elküldte a magyar parlamenti képviselőknek, a Legfelsőbb Bíróság tagjainak és a börtönöknek. A rendőrök a „Kicsoda Jézus?” című 24 perces változatból kaptak, amely egy 15 perces reklámmal fejeződik be. Az egyházakat képviselő több püspök tiltakozásáról a rendőrség csak később értesült, ezért ezután a háromezer kazettát visszaküldték. (Népszabadság)

A szeged-csanádi püspök és a volt békéscsabai plébános gazdasági visszaélésekkel vádolja egymást. A vita a bíróságon és a sajtóban zajlik. Az viszont adótitok, hogy az APEH vizsgálatot indít-e a katolikus egyház ellen. (Népszabadság)

Elkészült az első kutatás a magyarság önképéről, amelyet az Országimázs Központ rendelt meg. A központ kutatási vezetője szerint az egyik legfontosabb tanulság, hogy a magyar társadalom összetett és ellentmondásos. A magyarok többsége újítónak, tehetségesnek és alkotó szelleműnek ítéli meg magát. A kutatás 4 millió forintba került. (origo)

Ma van Tamkó Sirató Károly (1905) költő és Altorjai Sándor (1933) festőművész születésnapja.

Postán jött: Julien BLAINE (F) - LOTO / 1999-2000

Két éve történt: Jéghegy a Vörösmarty téren. (1998) Az építmény nem is annyira tengeren úszó jéghegyre, hanem inkább jégből való hegyre emlékeztet, fő- és mellékcsúcsokkal, de épp ezekben a hetekben, amikor megy a mozikban a Titanic című film, akkor önkéntelenül is ama végzetes jéghegy ötlik az ember eszébe.

A mai korban az nyeri a választást, akinek több pénze van. De csak akkor, ha a vevők hitelesnek és jó minőségűnek fogadják el kínálatát. A politikusok reményt árulnak. Ha a fogyasztó rájön, hogy becsapják, akkor a siker megismételhetetlen. Így foglalta össze a politikai marketing lényegét Clinton elnök korábbi kampányainak külső tanácsadója. (Népszabadság)

Az orosz légierő harci gépei tévedésből a Csecsenföld határán lévő Datih ingus falu ellen intéztek támadást, de szerencsére senki sem sérült meg. Az Eho Moszkvi rádióállomás jelentésében emlékeztetett arra, hogy az orosz harci gépek korábban grúz falvakat is támadtak tévedésből, orosz helikopterek pedig ingus ellenőrzőpontot lőttek szét. A hasonló incidensek elég gyakoriak, akárcsak az, hogy a csecsenföldi orosz erők egymást lövik tévedésből. (MTI)

A 16 éves Jon Johansenre és apjára két-három év börtönbüntetés várhat, amiért a DVD lemezek másolásvédelmét kikerülő programot írtak és tettek közzé az interneten. A norvég egyetemista szerint a filmes szövetség csupán azért védekezik ilyen hevesen, mert elveszettnek érzi a lejátszó szoftverek piacán uralt monopóliumát. (origo)

A svájci művészcsoport által birtokolt etoy.com ellen az eToys online játékforgalmazó cég indított pert még 1999-ben. Öthónapnyi csatározás után végül megegyeztek: az etoy.com megtarthatja a domaint, és 40 ezer dollár kártérítést kap az eToys-tól. (origo)

A dél-afrikai nemzetgyűlés nagy többséggel elfogadta a diszkrimináció elleni törvényt, amelyet a kormány történelmi jelentőségűnek nevezett. Az alkotmány pontosan 17 esetet említ, köztük a faji és nemi hovatartozás, az életkor, a családi állapot, a vallás, a szexuális vonzódás, vagy a betegség miatti diszkrimináció tilalmát. (MTI)

A francia nemzetgyűlés csaknem egyhangú szavazással elfogadta azt az Európában páratlan, a francia politikai életet forradalmasító törvényt, melynek értelmében a pártok mindenfajta listás szavazáson alapuló választásra olyan névsort kötelesek állítani, amelyen azonos számban szerepelnek nő és férfi jelöltek. (MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 27. - Benyújtotta lemondását a brit hadsereg dandártábornoka, amiért London két hete feloldva a korábbi tilalmat lehetővé tette, hogy homoszexuálisok is szolgálhassanak a fegyveres erők soraiban. (MTI)

Eliezer Goldberg izraeli állami számvevő, legfelsőbb bírói testület tagja 1,3 millió dolláros pénzbüntetésre ítélte a miniszterelnök pártját, mert megsértette a pártfinanszírozási törvényt. A főügyész rendőrségi vizsgálatot rendelt el a miniszterelnök választási hadjáratát szolgáló pénzek tisztázására. (origo/MTI)

Az izraeli miniszterelnök „európai front” létrehozását szorgalmazta a Szabadságpárt kormányhatalomhoz jutásának megakadályozására Ausztriában. A javaslatot a nap folyamán a francia elnökkel, a német kancellárral és a spanyol miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésein terjesztette elő. (MTI)

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése elfogadott egy ajánlást, amelyben elsődleges fontosságúnak nyilvánította a szélsőséges pártok elleni harcot. (MTI)

A Gallup Intézet 1206 véletlenszerűen kiválasztott polgárt kérdezett meg az országgal és a magyarságképpel kapcsolatos véleményekről és sztereotípiákról. A jövőképek sorrendje a következőképpen alakult: biztonságos Magyarország, emberséges, igazságos, gazdag, jómódú, tisztességes, erkölcsös, jókedvű, türelmes, toleráns és nyitott. A lakosság háromnegyede örül annak, hogy Magyarországon él. (Népszabadság)

Visszakerülnek eredeti helyükre - a parlament miniszterelnöki szobájába - az egykori kormányfői bútorok. Az íróasztal és a szekrények felújítása körülbelül 40 millió forintba kerül. Az 1899-ben készített mahagóni íróasztalt és szekrényeket 1902-től egészen a Rákosi-rendszerig használták a miniszterelnökök. Az ötvenes években először a Kiscelli Múzeumba, majd az épület földszintjére száműzték a bútorokat. Az íróasztalt a parlament üzemfenntartási osztályvezetői használták. (origo)

A Meltingtime # 8 / Olvadó idő # 8 című installációjáról készült digitális képet küldött Dániából a véletlen projektre Kirsten Justesen. (e-mail)

Tizenhat éve, az 1984-es „Orwell évben”, ezen a napon nyílt meg a rögtön betiltott MAGYARORSZÁG A TIÉD LEHET! / Nemzetközi Magyarország című kiállítás a budapesti Fiatal Művészek Klubjában. (Artpool)

A Történeti Hivatal archívumában kutató Sasvári Edit a „Festő” dossziéból hozott egy adag III/III-as dokumentumot. Galántai György festőművész volt a megfigyelt személy és ezért találhatók lapok a Magyarország kiállításról is. (Artpool)

Mick Jagger, kizárólag a jogtalan névbitorlók ellen kíván fellépni azzal, hogy az Európai Unió védjegyekkel foglalkozó szervezeténél szeretné levédetni a nevét. Beadványán megjelölt közel két tucat, Mick Jagger névvel fémjelezhető termékkategória között csupa „női dolog” található: parfüm, dezodor, körömápolási cikkek, lábbelik, kalapok, testhez álló body-k és női ruhák. (origo)

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala 41 magyar nonprofit szervezetnek nyújt mintegy 507 ezer dollár összegű (126 millió forint) támogatást innovatív programok megvalósítására a DemNet-en keresztül. (MTI)

A mentősök tervezett elbocsátása feszültséget okoz, de nem lesz sztrájk – mondta az Országos Mentőszolgálat általános főigazgató-helyettese. Nehézségeink évek óta közismertek: a mentősök megalázóan kevés pénzért dolgoznak: a mentőtisztek, ápolók túlhajszoltak, alulfizetettek. Szabadság, betegállomány miatt kieső munkaerőt a mentőszervezet nem tudja pótolni. Saját erőből nem tudják megoldani gondjaikat, a belső tartalékaikat pedig felélték. (Népszabadság)

A ceglédi városi bíróság volt elnöke ellen hamis tanúzásra felbujtás, hivatali visszaélés és magánokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt a Pest Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal büntetőeljárást folytat. A bíró állítólag törvénysértő ingatlanügyletekben is részt vett. Ugyanabban az ügyben nyomozást rendeltek el egy ügyvéd, egy önálló bírósági végrehajtó, valamint egy házaspár ellen is. (MTI)

A DVD lemezek másolására is alkalmas DeCSS program zárlatát követően a bíróság rájött, hogy akaratlanul ők maguk is a titkosított információ terjesztőivé váltak, mivel a periratok eddig nyilvánosak voltak. A bíróság ezért január 26-án gyorsan titkosította a CSS védelemmel kapcsolatos dokumentumokat. (origo)

Az Egyesült Államok egy műholdrendszer és Nagy-Britannia segítségével kémkedik az Európai Unió országai ellen. Lehallgatja az ott zajló telefonbeszélgetéseket, elolvassa a faxokat, és figyel minden létező kommunikációs eszközt, különös tekintettel a kereskedelmi és politikai élethez kötődőkre - állítja a belga a Le Soir. (origo)

Egy világméretű felmérés kiemelten foglalkozik az elektronikus kereskedelem térhódításával, annak piaci következményeivel. A tanulmány szerint az elkövetkező 3 év során világszerte a kommunikációs és technológiai szektor áll a legnagyobb fejlődés előtt, jóval megelőzve az összes többi ágazatot. (MTI)

Az orosz katonai vezetés szinte lehetetlenné teszi, hogy az újságírók saját szemükkel láthassák a csecsen háborút. A csecsen hackerek az egyik orosz honlapra egy olyan kezdőlapot helyeztek amin arról írtak, hogy a Csecsenföldre küldött orosz katonáknak egy jelentős része meghalt. A nyugati és az orosz média a lázadók honlapja alapján számolt be erről a hírről. (origo)

Hackerek négy nap alatt ötször hatoltak be a japán kormány egyik webszerverére, és hátrahagyott üzenetükben magabiztosan kijelentették: nem lehet feltartóztatni őket. A hivatalos információk helyére kínaiul vagy rossz angolsággal üzeneteket írtak, amelyekben a japánokat veszteseknek nevezték, és megvádolták őket: „nincs bátorságuk, hogy szembenézzenek a történelmi igazsággal”. (MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 28. - Clinton megtartotta utolsó kongresszusi beszédét az Egyesült Államok helyzetéről. A jelentés sokkal inkább egy mandátumának közepén lévő elnök programja volt, semmint egy leköszönőé. Clinton beszéde tele volt sürgősen megvalósítandó feladatokkal. (origo)

Az MP3.com felszólította regisztrált tagjait, hogy a „saját jogaik” védelme érdekében segítsék a szolgáltató harcát a lemezipar ellen. Ezt oly módon tudják megtenni, hogy minél több lemezt helyeznek el a My.MP3.com címen, mert ezzel erősítik a megvádolt szolgáltató pozícióját. (origo)

Egyetlen ausztrál lapnak sem kellettek a brit királyi család egyik 18 éves hölgytagjáról lesipuskás módon készült félmeztelen strandi fotók. A képek elutasításának oka azonban nem az, hogy a hölgy igen rút, hanem az, hogy a sajtó óvatos. (MTI)

Fél évszázad óta nem volt példa a mostanihoz hasonló időjárásra Izraelben. Jeruzsálem a hó fogságában van, valamennyi főutat elzárt a hó. Az arab negyedben egy lakóház összeomlott a hó súlya alatt, két személyt maga alá temetett. Az ország déli részén, a Negev sivatagot is hó borítja. (MTI)

A csillagászok már régóta szinte bizonyosra veszik, hogy Tejútrendszerünk szívében egy szupernehéz fekete lyuk rejtőzik. A kutatáshoz rádiótávcsövek egy olyan összekapcsolt rendszerét működtetik, amelynek felbontóképessége akkora, mint egy Föld méretű rádióteleszkópé. A jelenlegi felbontóképességgel Berlinből észlelhető lehetne egy Los Angelesben lévő, mustármag méretű rádióforrás. Ezen annyit kell még javítani, hogy a magon levő barázdák is láthatók legyenek. (origo)

Ha egy ideg egyszer leszakad a gerincvelőről, nem tud többé visszacsatlakozni. Egy londoni kutatócsoport kísérleteinek fő célja, hogy a sérült idegeket újranövesszék és visszacsatlakoztassák őket a gerincvelőbe, olyan fehérjéket használva, amelyek az idegek növekedését serkentik. A kísérleti állatok kezelés után képesek voltak érzékelni a forró víz hatását: a vizet megérintve elrántották végtagjaikat. (origo)

A Környezetvédelmi Minisztérium tárgyalni hívta fel a Budapestre a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóját. A tárgyalás végén a megbízott közigazgatási államtitkár magához hívatta, majd átadta felmentéséről szóló határozatot. Sem szóban, sem írásban a nem indokolta döntését. Sem hivatalosan, sem informálisan nem esett arról szó, hogy a tárca az igazgató elbocsátására készülne, ezt megerősítette a környezetvédelmi bizottság kisgazda alelnöke is. (origo)

A KSH osztályvezetője elmondása szerint nálunk a maffiaellenes törvény tiltja a prostitúciót. Ennek ellenére a KSH által összeállított szolgáltatási jegyzékbe rögtön a bébiszittelés után felvették a szexuális szolgáltatást, mivel ezt a területet is EU-konformmá kellett tenni. Az APEH elnökhelyettese szerint akár törvényes, akár nem, az adóhivatalt nem érdekli, hogy az ügyfél tisztességesen jutott-e a jövedelméhez, a bűncselekménnyel szerzett jövedelmet is meg kell adóztatni. (origo/TV3)

A rendőrök felfigyeltek egy feltűnően gyorsan haladó BMW-re, amelyet követni kezdtek. Lekérték a jármű rendszámát és kiderült, hogy lopás miatt körözik. Az autót vezető férfi kiugrott a járműből, menekülni kezdett és beugrott egy családi ház kertjébe. Az őt követő rendőr két figyelmeztető lövést adott le, majd megcsúszott és fegyvere véletlenül elsült. A lövedék hastájékon találta el az üldözött férfit, akit a mentők a kórházba szállították. (MTI)

Az Albán Labdarúgó Szövetség elnöke azt állítja, hogy az élvonalbeli klub, a Vllaznia Shkodra elsőszámú vezetőjének testőre és sofőrje a nyílt utcán megtámadta, összeverte és megrugdosta őt, és ezt a klubvezető is végignézte. Véletlenül mindkét elnököt Celának hívják. (MTI)

A litvániai katolikus egyház hivatalos nyilatkozatban kért bocsánatot, amiért a szovjet megszállás idején együttműködött a KGB-vel. Továbbá bejelentette, hogy áprilisig elkészíti azt a dokumentumot is, amelyben a holokausztban vállalt szerepéért kér bocsánatot. (origo/MTI)

Az elmúlt tíz év alatt megteremtődött Magyarországon a szabad és demokratikus társadalom által megkövetelt intézményrendszer, amit erős szellemi tartalommal kell feltölteni; a magyar történelmi egyházak üzenete ezt a szellemi feltöltődést nagyban elősegítheti - állapítja meg az Egyház és magyarság című kétnapos konferencia zárónyilatkozata, Esztergomban. (MTI)

Nem egyeztetett a katolikus püspöki kar tagjaival szeged-csanádi püspök, mielőtt átfogó pénzgazdálkodási vizsgálatot kért az APEH elnökétől Csongrád, Békés és Szolnok megyére kiterjedő püspökségének 130 plébániáján. Önfeljelentésben a püspök elismerte, hogy az egyházmegyei gyakorlat szerint a plébániák rendelkeztek olyan „bitanglistának” nevezett mellékkasszákkal, amelyekből a könyvelésen kívüli kis összegű kifizetéseiket fedezték. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 29. - A magyar miniszterelnök szerint a volt szovjet birodalom országainak gazdasági teljesítőképessége közti különbség azzal magyarázható, hogy a politika, az állami élet vonatkozásában három régió alakult ki. Vannak „alkotmányos államok”, amelyek, ennek következtében, piacgazdasági szerkezettel rendelkeznek, az országok egy részében nincs szilárd állam, de azért vannak reményteljes kísérletek ennek kialakítására, és végül vannak olyan országok, ahol nem igazán tudni, hogy létezik-e állam. „Nem tudjuk, hogy valójában kik hozzák és milyen mechanizmusokon keresztül a legfontosabb döntéseket”. (MTI)

A kormány működése csak azt igazolja, hogy az üzleti szektor képes a kormány nélkül, sőt sokszor annak ellenében hatékonyan működni, fenntartható növekedést produkálni. A kormány megbízhatatlan, az ország megbízható. (Népszabadság)

Az egyetemeken, főiskolákon nemzetközi összehasonlításban rendkívül olcsón állítanak elő versenyképes tudást – ennek azonban nagy az ára: az oktatók méltatlanul alacsony színvonalon élnek, az intézmények pedig rendkívüli erőfeszítések árán tudják csak fenntartani azt a technikai minimumot, amellyel még kapcsolódni tudunk a fejlett világ felsőoktatási rendszeréhez. (Népszabadság)

A magyar idegenrendészeti szabályok (a bevándorlásra vonatkozó szabályok kivételével) – példátlan módon – nem vesznek tudomást arról, hogy a külföldinek magyar állampolgár házas- vagy élettársa, esetleg magyar állampolgár gyermeke van. Természetesen az is elfogadhatatlan, ha egy magyar állampolgár „valódi külföldi” házastársát utasítják ki pusztán azért, mert az igazolt jövedelme a rendőrség megítélése szerint nem elegendő a család eltartásához(!), vagy egyszerűen azért, mert lejárt a tartózkodási engedélye. De még inkább abszurd a családi kötelék semmibevétele, ha a külföldi éppen olyan magyar, mint a magyar állampolgár, csak éppen a határ túlsó oldalán született. (Népszabadság)

Magyarországon az elmúlt évben 358 ezer vagyon elleni bűncselekmény történt, az elkövetők mintegy nyolcvanmilliárd forintnyi értékre tettek szert. A gazdasági bűncselekmények száma ötven százalékkal növekedett, és meghaladta a húszezret, az okozott kár meghaladta a harmincmilliárd forintot. (Népszabadság)

Lord Acton, a XIX. századi angol történész szállóigévé vált mondása: „A hatalom korrumpál, a teljhatalom teljesen korrumpál.” A mondás második felét gyakorta elsüllyesztik: „Az igazán nagy emberek csaknem mindig rossz emberek.” (Népszabadság)

David Irving brit történész - a német kérdések szakértője, aki több könyvet is írt a harmadik birodalomról, - ezer dollárt kínál az Interneten bárkinek, aki be tudja bizonyítani, hogy Hitler akár csak egyetlen olyan dokumentumot is aláírt volna, amelyben elrendelte a népirtást. (Népszabadság)

Klein Cecilia Auschwitz felszabadulásakor majdnem kibújt a bőréből, és épp egy KGB-s tisztnek mondta, hogy nyugati segítség nélkül a Szovjetunió nem nyerte volna meg a háborút. Ezért 15 év munkatáborra ítélték, így került Vorkutára ahol megismerkedett névrokonával Klein Bélával. (Népszabadság)

Sorious Samura az egyetlen ember Sierra Leonéban, akinek kamerája volt. Az utcán, orvlövészek elől bujkálva, a házakban az ablak mögé rejtőzve filmezte, mi történik a hazájában. A véreskezű diktátorok és korrupt állami vezetők csak egyetlen dologtól tartanak: ha a nemzetközi sajtó, és főleg, ha a CNN hírt ad róluk. Amikor Atlantába érkezett, a szállodai szobájában bekapcsolta a CCN Headline Newst, amelyben éppen egy szerencsétlen sorsú macska kálváriájáról esett szó. (Népszabadság)

John Lukacs amerikai magyar történész szerint nehezebb szabadnak, mint rabnak lenni, mert a szabad embernek a saját felelőssége, hogy mit olvas és mit gondol, mit választ és mire költ. Ez azért nehéz, mert a legnagyobb probléma egy modern demokratikus társadalomban nem az, hogy nagyon sok ember rosszat akar, hanem az, hogy, nagyon sok ember nem is tudja, hogy mit akar. (Népszabadság)

Postán jött: Alastair MACLENNAN (IRL) 'Uu'. My Work For Artpool 2000 Is To... / 'Uu'. Munkám az Artpool 2000-es felhívására...

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 30. - A The Washington Post azt írta Magyarországról, hogy az ország biztos tagjelölt az Európai Unióba, és e csatlakozás nyomán nem csupán a NATO, hanem az EU számára is kiemelkedő fontosságú kapu - s egyben végvár - lesz a Balkán és Kelet-Európa felé. (MTI)

„Megdöbbenésének és aggodalmának” adott hangot az osztrák szövetségi elnök, a hivatal által kiadott közleményében az Osztrák Szabadságpárt elnökének francia államfőről és a belga kormányról tett kijelentései miatt. Olyan „verbális megbicsaklásnak” nevezte a kijelentéseket, amely nélkülözi a nemzetközi érintkezés iránti érzék minimumát. (MTI)

Az indiai miniszterelnök egy megemlékezésen bejelentette, hogy lépéseket készül tenni az éppen ötven éve hatályba lépett alkotmány felülvizsgálatára. A bejelentés nagy felzúdulást váltott ki ellenzéki körökben, ezért a kongresszus bizottság tüntetését úgy szervezték, hogy egybeessen Mahatma Gandhi függetlenségi vezető halálának az évfordulójával, akit éppen egy hindu nacionalista gyilkolt meg 1948. január 30-án. (MTI)

Az Egyesült Államok szupertitkos adatfeldolgozó intézménye, a lehallgatásra szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) súlyos számítógépes zavarral küzdött a héten, ismerte be utólag az NSA. Az NSA adatfeldolgozó részlegét teljesen megbénította egy áramszünet, amely 72 óráig tartott. (MTI)

Autót nem vezethetnek, egyedül nem utazhatnak, fiúkkal nem járhatnak egy osztályba, és a nyilvánosság előtt csak tetőtől talpig lepelbe burkolódzva jelenhetnek meg. Mindez igaz a szaúdi nők tekintetében, ámde közülük sokan ma már szörfözhetnek a World Wide Web-en. Az internet segítségével kielégíthetik tudásszomjukat, aminek egyébként a szigorú hagyományok ma is gátat szabnak. (MTI)

Az Egyesült Államokban a nyolcvanas évek vége óta a szigorodó büntetések nyomán a börtönlakók száma megkétszereződött (ma már 2 millió ember van rácsok mögött), s a fegyintézeteknek pótlólagos források után kellett nézniük. Ekkor támadt a „csodálatos ötlet”, a telefondíjak emelése: ma már 11 szövetségi államban működik ez a rendszer, ami csak New York államban 1998-ban 21 millió dollár bevételt hozott a hatóságoknak. (MTI)

Az utónév-statisztika szerint Magyarországon a leggyakoribb utónév a leányoknál az Alexandra (1351) a Vivien (1246) és a Fanni (1104), míg a fiúknál a Bence (1893), és a Dániel (1819). Az utónevek kiválasztásánál igen sok szülőre hatással vannak az éppen futó aktuális sorozatok, szappanoperák, színészek, vagy sportolók. Amíg az Egyesült Államokban bármilyen név adható, addig az EU országaiban - hazánkhoz hasonlóan - élnek bizonyos korlátozások. (MTI)

Ma van Görgey Artúr (1818) kémikus, a szabadságharc hadvezérének születésnapja.

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

január 31. - Dunakeszin, a megolvadt jég és a frissen esett eső következtében 30-40 centiméteres magasságban hömpölyög a víz az utcákon. A súlyos helyzet úgy keletkezett, hogy megemelkedett víz nem tudott továbbfolyni, ugyanis az elvezető árkot a lakók az elmúlt években betemették. (MTI)

Két „Bitangkassza” is működhet a püspöki kar 16 éve hozott rendelkezése értelmében - árulta el a hajdúdorogi püspök. Az egyikben a perselypénzt és a hívek adományait gyűjtik, a másikban a keresztelésért, esketésért és temetésért járó stóladíjat. A Magyar Katolikus Püspöki Kar elnökét nem érdekli, mit állít kollégája a titkos pénztárakról. Nem indítok vizsgálatot mondta ingerülten és dühösen lecsapta a telefont. (origo/Blikk)

A miniszterelnök már nem ragaszkodik a kabinetrendszer tervezett átalakításához. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter megüzente: pártja nélkül nincs kormánykoalíció, tehát a kisgazdapárt nélkül nincs kormánykabinet sem. A miniszterelnök elmondta: ha a miniszterek számára megfelel a kormány eddigi egyeztetési folyamata, akkor nem ragaszkodik az átalakításhoz. (origo)

A Neue Züricher Zeitung című tekintélyes svájci lap „Magyarország ellentmondásos képe” címmel közölt igen terjedelmes cikket „Gazdasági fellendülés - belpolitikai viszály” alcímmel. A szerző mindenekelőtt megállapítja, hogy mind a gazdasági adatok alakulása, mind a kormány külpolitikai teljesítménye jó bizonyítványt állít ki Magyarországról, ezzel ellentétesek azonban - ahogy főleg kívülről látják - a hatalmi pozíciókért folyó elkeseredett belpolitikai viszályok és a fiatal demokraták stílusa. (MTI)

Az origo ideális politikus ajánlata: Ezen az oldalon összeállíthatja a tökéletes politikust. Csak az Ön döntésétől függ, hogy kinek a haja alól ki mosolyog. (origo)

Leopold Bloom site

Szegeden egy nő autójával háza elé érve nem állította le a motort, kiszállt, hogy kinyissa a kaput. Míg a zárral foglalatoskodott, egy ismeretlen férfi ugrott elő a ház előtt lévő magas tujafák közül. A férfi beszállt az autóba és elhajtott. A rendőröknek a károsult elmondta, hogy a kocsijában egy ingatlanügy miatt több millió forint volt. (MTI)

Egy kaliforniai nő pert indított egy internetes reklámcég ellen, azzal vádolva, hogy törvényellenesen szerzi meg és árusítja a vásárlók személyes információit az internetezők beleegyezése nélkül. Számítógépes technológiák segítségével azonosítja az internetezőket, követi és rögzíti online tevékenységüket és böngészési szokásaikat, és ezzel bizalmas és személyes információkhoz jut. (origo)

Amerikai kutatók szenzációs képeket készítettek, amelyeken a daganatok kialakulásának legkorábbi fázisa látható. Egy daganat első feladata, hogy a rákos sejtek táplálása és légzése végett ki kell építenie saját vérellátását. Ha sikerül megakadályozni a daganatba vezető új erek kialakulását, akkor a rákos sejtek „éhen halnak”. (origo)

A NASA bejelentette, hogy a ma kezdődő küldetés során a földfelszín eddigi legpontosabb háromdimenziós térképét készítik el, radar-térképezési technikával. A jelenleg használt legjobb térképeknél 30-szor pontosabb, majdnem globális domborzati térkép készül. (origo)

Az amerikai Global Market Insite (GMI) Incorporation megvásárolta a Heuréka Research Kft. piackutató céget és megkezdte internetes közvéleménykutató tevékenységét Magyarországon és a kelet-közép-európai térségben. (MTI)

Az amerikai gazdaság még sohasem látott olyan virágzást, mint „az évszázad e mostani kezdetén”, a gazdaságot nem kísérik sem a kimerülés, sem a túlhevülés jelei. Közgazdászok szerint a mostani föllendülés titka a technológiai fejlődésben van, amelytől évi 3 százalékkal növekszik a termelékenység, következésképp inflációs veszély nélkül növelhető a foglalkoztatás és a fizetés. (MTI)

Franciaország mintegy hatvan pontján - főleg az északi vidékeken és a Rhone-Alpes térségében - állítottak fel blokádot a kamionosok. Óradíjuk kedvezőbb számítását, a műszakpótlékok emelését és a tizenharmadik havi fizetés általánossá tételét követelik. (MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12