Mail Art Chro No Logy

Klaus Groh: Nemzetközi művészek együttműködése, avagy az International Artists’ Cooperation

Groh, Klaus: International Artists’ Cooperation, in: Correspondence Art. Source Book for Network of International Postal Art Activity, Contemporary Art Press, San Francisco, 1984, p. 273. (Ed. by Michael Crane – Mary Stofflet)

Az alábbi szöveg a szerző, a hálózatot kiszolgáló, felbecsülhetetlen értékű információ terjesztő központjának leírása.

A világ minden tájáról származó kreatív termelők nemzetközi szövetsége 1972 februárjában kezdte meg működését. Az International Artists’ Cooperation programja azt sugallja, hogy ez az első olyan, művészek valódi együttműködésén alapuló szervezet, amely az információk és kapcsolatok intenzív személyes cseréjén alapszik. Ez alapjaiban különbözik a kreatív művészek általában véve egocentrikus munkamódszereitől.

Az angol nyelvű Info hírlevél 300 példányban jelenik meg. Az I.A.C. megalapítása óta huszonegy száma jelent meg. Az Infókat harminckilenc országba postázzuk, ahol a helyi igényekhez mérten sokszorosítják tovább a “külföldi kapcsolattartó központok”. Ezek a központok különböző országokban (Nyugat- és Kelet-Európában, Dél- és Észak-Amerikában, Ausztráliában, Japánban és Dél-Afrikában) párhuzamosan mint Külföldi Információs Központok is működnek.

Szoros kapcsolatban állunk több hasonló információs központtal: Maastrichtben (Hollandia), Vancouverben és Torontóban (Kanada), New Yorkban és San Franciscóban (USA) és Krakkóban (Lengyelország).

Említésre méltó a kelet-európai termelők egyre fokozódó érdeklődése az intenzív csapatmunka iránt. A kreatív tevékenységek nemzetközi, nem kereskedelmi célú, független információ cseréjének köre folyamatosan bővül. Célunk, hogy a világ minden országában központokat hozzunk létre.

Az I.A.C.-ot tagjai és támogatói szponzorálják.


Klaus Groh, cím nélkül, Nyugat-Németország, 1975. Vizuális költemény.

Fordította: Kotun Viktor

Mail Art Chro No Logy

new projects | artpool | archive | center
| library | collections | search | contact