Mail Art Chro No Logy

Robert Rehfeldt: Tedd kreatívvá a világot!

Rehfeldt, Robert: Make a Creative World Now, in: Correspondence Art. Source Book for Network of International Postal Art Activity, Contemporary Art Press, San Francisco, 1984, p. 273. (Ed. by Michael Crane – Mary Stofflet)


Robert Rehfeldt, The Contart Archives Psecial Mail, Kelet-Németország, 1977. Kollázs-képeslap.

Robert Rehfeldt Tedd kreatívvá a világot! szövege a mail art jellemzőit énekli meg sok más, a hálózatban működő küldeményművész nézeteinek és álláspontjainak tükrében.

A mail art nem tekintendő divatos művészetnek vagy pótszernek. Mint minden más jelenségnek a művészettörténetben, ennek is megvan a maga hagyománya: ez pedig a művészek levelezésének postai cseréje. A múlt század végén a művészek közti kommunikáció átalakult. A dada mozgalom, valamint El Liszickíj és Kurt Schwitters munkássága számos olyan új módszert hozott a művészeti kommunikációba, amelyek jelentőségét csak ma érthetjük meg teljesen. A kiáltványok ama korszakát Karl Marx híres kiáltványa nyitotta meg. A kreatív emberek egyre inkább tudatára ébredtek valóságos lehetőségeiknek és függőségeiknek. A művészeti folyamatokat több úton-módon is kifejezték, ideértve a mail artot is, mint a művészet fájának egyik fontos, szépen kiterjedő ágát. Az efféle kommunikációs művészet hatásai lehetnek:

  1. A művész elszigeteltsége megszűnik, mert kapcsolatba kerül hasonló gondolkodású személyekkel.
  2. Tudatosul, hogy a művészek és munkájuk a társadalom számára szükséges haladó erőt képviselik.
  3. Az együttműködéseken keresztül segít meghaladni a művészek egocentrikus oldalát.
  4. Azon ötletek gyors elterjesztése, amelyek a művészet érdekében segítik a sebes és kölcsönös megtermékenyítést. A művész képes lesz emberivé tenni munkakörnyezetét, kifejleszteni a szolidaritás tudatosságát és előmozdítani a betekintést a művészeti problémákba a művészet különleges esetein túl, legalábbis, amennyire a művészek és általában a “nem-művészek” érintettek. (De ne felejtsük el: mindenki művész!)
  5. Amennyiben a mail art üzenetek lényegesek, annyiban a művész megszólalásai meg fognak felelni a művészet egyéb területein alkalmazott kifejezési formáinak is. A holnap műgyűjtőinek figyelemmel kell kísérniük a küldeményművészetnek hívott jelenséget.

Fordította: Kotun Viktor

Mail Art Chro No Logy

new projects | artpool | archive | center
| library | collections | search | contact