Mail Art Chro No Logy

Vittore Baroni: Decentralizált világ kongresszus

manuscript, 2015

A Decentralized Mail Art Congress (1986), a Decentralized World-Wide Networker Congress (1992), az Incongruous Meetings (Lehetetlen találkozók, 1998), az Obscure Actions (Homályos akciók, 2004) és az Art Detox (2010) globális kampányának hagyománya szellemében a 2016-os évet a nyitott művészeti archívumok évének nyilvánítottuk, a Move Your Archives, M.Y.A. (Mozgasd az archívumod) kollektív projekt meghirdetésével, amely ott jön létre, ahol két vagy több kreatív archívum találkozik a 2016-os év során.

Pontosan 100 évvel ezelőtt Marcel Duchamp egy négybe vágott szöveget küldött kirakós képeslapként szomszédainak, Louise és Walter Arensbergnek. A szöveges kirakóst később újra összeállították Rendez-vous du Dimanche 6 février 1916 címen. Ez a művelet tekinthető a küldeményművészet egyik első dokumentált példájának, és jelentőségét emeli, hogy a címzettjei a művészet közismert „archivistái” voltak. Az azóta eltelt száz év során, jóval a számítógépek és a digitális technológia kora előtt a postaszolgálat vált több ezer, a világ különböző pontján dolgozó alkotó közt az ingyenes és közvetlen anyag- és tapasztalatcsere legmegfelelőbb eszközévé. Most, hogy a postákat elkezdték bezárni, a postaszolgálat árai az egekbe szöknek, a kreatív postai hálózat hanyatlani kezdett és elfoglalta a helyét az internet alapú kapcsolattartás, a szociális háló és a közösségi oldalak; de ez az elektromos kommunikáció távolról sem ugyanaz a kommunikáció.

A csere évtizedei során sok kulturális munkás hatalmas gyűjteményeket épített fel a „kézzel fogható” anyagokból (eredeti művek, kiadványok, teljes projektek stb.). Ez az örökség könnyen lehet, hogy a feledés homályába vész, porfogó marad a polcokon, vagy garázsokban, padlásokon hever továbbra is dobozokban. Sok gyűjteményt elpusztítottak, többeket pedig olyan intézményeknek adományoztak, amelyek látszólag vonakodnak jól felhasználni azokat. Éppen ezért a Decentralizált Kongresszus harmincadik évfordulóján (1986-2016) felkérünk, hogy vedd elő és lehelj életet az archívumodba, tedd hozzáférhetővé mások számára; próbálj új típusú találkozásokat létrehozni és együttműködéseket eszközölni a legkülönbözőbb gyűjteményekkel: promótáld a mozgásban lévő archívumok évét.

MOZGASD AZ ARCHÍVUMOD / ÉLTESD AZ ARCHÍVUMOD / OSZD MEG AZ ARCHÍVUMOD / HASZNOSÍTSD ÚJRA AZ ARCHÍVUMOD

MIT: küldeményművészeti, vizuális költészeti, copy art, kiskiadói, független zenei stb. archívumok, de a kreatív gyűjtemények bármilyen más fajtája is ide értendő (bélyegek, könyvborítók, kupakok stb.)
MIKOR: bármikor 2016 során, bármilyen hosszan, amikor két vagy több kreatív archívum találkozik.
HOL: művészek, költők, zenészek, írók stb. műtermeiben és archívumaiban. Galériákban, múzeumokban és más művészeteknek szentelt helyeken, vagy további ezektől eltérő helyeken (tereken, utcákon, boltokban, parkokban stb.).
MIÉRT: hogy visszakapcsoljuk a körforgásba a valódi anyagok és tapasztalatok rejtett kincsestárát. Hogy ne elégedjünk meg az Internet által elérhető kultúra hatalmas virtuális áruházával. Hogy ne kelljen még egy évszázadot várni arra, hogy a műkritikusok és a múzeumok „feldolgozzák” ezeket az anyagokat.

A M.Y.A. 2016 globális, nyitott és független non-profit kísérlet, ami az archívált anyagok különböző felhasználásait népszerűsíti (találkozások, megosztások, együttműködések és csoportos workshopok alkalmával). Dokumentáld a hozzájárulásodat fotókkal, riportokkal, vagy akárhogy, ahogy szerinted hasznos lehet, aztán töltsd fel az anyagot a Dododada online naplójába, vagy küldd el postán az E.O.N. Archívumnak (Via C. Battisti 339, 55049 Viareggio, Italy) és szerepeltetünk a projekt 2017-ben megjelentetett papír alapú katalógusában.

From: "Vittore Baroni"
Subject: personal invite - M.Y.A. 2016 newsletter - 30th Anniversary of the Decentralized World-Wide Congress
Date: 3rd November 2015 13:53:43 CET

M.Y.A. 2016 – Személyes meghívó

Létezik még a „küldeményművészeti hálózat” vagy már csak a hagyományos postaszolgálat lassú hanyatlását kísérjük figyelemmel? Sok veterán networker visszavonult az aktivitástól, sokan meghaltak; a több évtizednyi cseréből, reményekből, vad álmokból csak a régi levelezéseket és kiadványokat tartalmazó kartondobozok tornyai maradtak fenn: „archívumainkat” poros szobákban tároljuk, éveken keresztül érintetlenül hagyva. Mi lesz mindebből? Közös projektjeinkből, a küldeményművészet örökségéből és történetéből? Érdekelni fogja ez még a jövő művészettörténészét, vagy a gyermekeinket annyira, hogy emlékezzenek rá? Mind felmentünk a netre és belevesztünk a szociális háló örökös pletykáinak világába, vagy még mindig pecsétet nyomunk alkotásainkra és továbbra is a föld alatt dolgozunk azon, hogy megmentsük a világot (vagy legalább egy kis szeletét)?

Nincsenek válaszaink ezekre a kérdésekre, de azt tudjuk, hogy 2016 egy újabb „Kongresszus éve” lesz (ráadásul a 30. évforduló!), ezért azt javasoljuk, hogy „mozgassuk meg az archívumainkat”, hadd keljenek életre azok a dobozok, hadd találkozzanak egymással, lépjenek kapcsolatba múltbeli énjeinkkel, adózzunk tisztelettel elvesztett társainknak, engedjük, hogy szürreális és csodálatos dolgok történhessenek adecentralizált kongresszusok” során egész 2016-ban, akárhol és akármikor találkozik két vagy több kreatív archívum. Ahogy Yoko Ono sikította valamikor: “Tárd fel a dobozodat / tárd szét a lábaidat / tárd ki az elmédet…”

Azt gondoltuk, hogy most érkezett el a megfelelő pillanat. Aztán szembesültünk vele, hogy a „tárd fel az archívumodat” téma más networkerek hullámhosszán is aktuális (például Anna Banana hatalmas retrospektív kiállítást tartott Kanadában, ahol Encyclopedia Bananica-jának több száz archív darabját cserélte el a látogatók reakcióira, vagy említhetném egyetemisták csoportját, akik Maastrichtben dolgoztak Rod Summers V.E.C. archívumának műveivel).

Készítettünk egy hivatalos meghívót a M.Y.A. 2016 számára. 2015. decemberében indítjuk a projektet képeslapok, matricák stb. kiküldésével, valamint egy hírlevél indításával, amely rövid esszéket, archív képeket és új vizuális munkákat fog tartalmazni a „mozgasd meg archívumodat” jeligére. Azért küldöm neked ezt az előzetes hírt, hogy személyesen felkérjelek, vegyél részt egy rövid szöveggel (maximum 20-30 sor) és/vagy egy képpel (nagy felbontásban, 300dpi) a M.Y.A. 2016 hírlevél első számában. Kérlek november 20-ig küldd el a hozzájárulásodat a következő címre: vittorebaroni@alice.it

Várjuk gondolataidat és javaslataidat,
a legjobbakat,
Vittore Baroni (E.O.N. Archives) / Claudio Romeo (Dododada blog) / …

Mail Art Chro No Logy

new projects | artpool | archive | center
| library | collections | search | contact