Mail Art Chro No Logy

Gerald X. Jupitter-Larsen bevezetője (Kanada)

Jupitter-Larsen, Gerald X: Introduction by Gerald X. Jupitter - Larsen (Canada), in: Commonpress No. 56. Commonpress Retrospective, Administration Center, Wellen, Belgium - Museum het Toreke, Tienen, Belgium, September, 1984, pp. 115–116. (Ed. By Guy Bleus)

III. Commonpress - Retrospective : 1977 - 1984

III.1. Mi a Commonpress? (CP) III.2. Paweł Petasz bevezetője (Lengyelország)
III.3. Gerald X. Jupitter-Larsen bevezetője (Kanada)

A Commonpress nem pusztán egy alternatív művészeti magazin, hanem olyan folyamatos nemzetközi performansz, amely résztvevőit arra buzdítja, hogy szerkesszék és adják ki a magazin egy számát, a saját témájában és formátumában. Ezt nevezhetjük kollektív performansznak, amit a résztvevői hoznak létre, állítják elő és terjesztenek.

Olyannak látom az egyes Commonpress számok és résztvevőik közti kapcsolatot, mint valami „többdimenziós gondolkodást”; mint egy működő algoritmust a kapcsolatok és a nem-kapcsolatok között & a mozgás és mozdulatlanság kombinált kombinációi és nem-kombinációi között. Ez következik a sokféle témából és formátumból; ahogy a megannyi résztvevő reagál egymás témáira; & hogyan árulkodik az egyes Commonpress kiadások számozása életrehívásuk folyamatáról, miközben hallgat az elkészült számok tényleges publikációs sorrendjéről. Mindez csak még izgalmasabbá teszi az egészet.

A saját kiadásom Why I Hate the World (Miért gyűlölöm a világot?) 59-es sorszámmal jelent meg még 1982-ben. És még ugyanabban az évben történt, hogy a Commonpresst alapító Paweł Petasz felkérésére koordinálni kezdtem a magazin életét. Paweł képtelenné vált ennek a funkciónak a betöltésére, miután tönkretették a levelezését a lengyelországi szükségállapot bevezetésével.

Mindenesetre, amíg Paweł másképp nem határoz, el fogom látni koordinátori feladataimat. A legtöbb Commonpress számban semmivel sem vettem részt. Ennek egyik oka az, hogy ha nem küldök semmit egy résztvevő adott témájára, akkor valójában azt illusztrálom, hogy mi az a téma, azáltal, hogy elmagyarázom, mi nem az? Ez pedig szintén olyan, mint egy performansz.

Fordította: Kotun Viktor

Mail Art Chro No Logy

new projects | artpool | archive | center
| library | collections | search | contact