2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

A véletlen naplóból az univerzumba:


honnan jöttünk? - hol vagyunk? - hova megyünk?
művészet - tudomány - politika


Európában azért nincs elég újító, kezdeményező szellem, munkaerő-mobilitás, mert az állam szereti markában tartani a gazdaságot, s ennek egyenes következménye a lemaradás és a megvesztegetés - mondja a volt CIA-főnök. Az európai adófizetők eltűnődhetnének azon, mit kapnak kormányaiktól a pénzükért. (napló/origo/MTI)

A francia nemzetgyűlés csaknem egyhangú szavazással elfogadta azt az Európában páratlan, a francia politikai életet forradalmasító törvényt, melynek értelmében a pártok mindenfajta listás szavazáson alapuló választásra olyan névsort kötelesek állítani, amelyen azonos számban szerepelnek nő és férfi jelöltek. (napló/MTI)

Azokban az országokban, amelyekben figyelmet fordítanak a nők jogainak védelmére, kevesebb a korrupció és gyorsabb a gazdasági növekedés, mint a nők jogait nem erősítő államokban. Erre a következtetésre jutott csütörtökön Washingtonban közzétett tanulmányában a Világbank, amely száz ország vizsgálatából merítette tapasztalatait. (napló/origo/MTI)

Az Európai Unió munkaügyi és szociális miniszterei Luxemburgban olyan törvényt fogadtak el, amely harcot hirdet minden, faji vagy etnikai eredetű diszkrimináció ellen. Ez az első eset, hogy a Tizenötök Európája törvényt fogad el a rasszizmus ellen. (napló/origo/MTI)

Nizzában az Európai Unió kormányközi értekezletének legfontosabb kérdése a bővítést megalapozó uniós intézményi reform. Minden tagállam elfogadja, hogy a reformok nélkül az EU-t megbéníthatja a bővítés, azonban az unió tagállamai közötti konfliktusok megnehezíthetik, hogy a csúcsértékezlet végére kompromisszumra juthassanak. [napló/*****]

Kelet- és Közép-Európában borúlátást és elutasítást váltottak ki a német kancellár kijelentései, amelyek szerint a kelet-európai EU tagjelöltek az unióba való belépésük után nem férhetnének azonnal hozzá a régi tagállamok munkaerőpiacához. Az amerikai The Wall Street Journal Europe szerint, a német kancellár terve Orwell Állatfarmjába illene inkább, mint az Egyesült Európába. [napló/*****/MTI)

Az amerikai kongresszus meghallgatta az Szövetségi Nyomozóhivatal illetékeseit a kémprogrammal, a „Húsevővel” kapcsolatban. A szoftver az internet-szolgáltatóknál kerül telepítésre, és másodpercenként több millió e-mailt futtatva át önmagán, kiszűri a bűnözők által írt üzeneteket és eljuttatja az illetékes FBI irodához. Melvin Watt, demokrata képviselő a George Orwell 1984-ében szereplő Nagy Testvért vélte felfedezni az FBI rendszerében. (napló/origo)

Egy nemzetközi felmérés szerint egyetlen ügyintézésnél több száz dolláros megtakarítás is elérhető, ha a kormányzatok internetre helyezik át szolgáltatásaikat. A világháló kihasználtsága azonban ma még igen csekély: a legfejlettebb államok is csupán szolgáltatásaik alig 20 százalékát kínálják az interneten. A legjobban Kanada, az Egyesült Államok, Ausztrália és Szingapúr kormányzatai használják ki a világháló kínálta lehetőségeket. (napló/origo/MTI)

A tajvani Védelmi Minisztérium Információs és Kommunikációs Irodájának vezetője szerint országa készen áll arra, hogy körülbelül ezer különböző számítógépes vírust szabadítson a kínai rendszerekre abban az esetben, ha Kína megtámadja a szigetországot. (napló/origo)

A néhai amerikai elnököt, John F. Kennedyt akcióhősként láthatjuk majd a játékboltok polcain. A Hasbro játékgyár ugyanis a legendás politikust második világháborús amerikai haditengerész-főhadnagyként kívánja műanyagba önteni és G. I. Joe akcióhősként árusítani. (napló/origo)

Az Egyesült Államokon, a világ első számú szennyezőjén múlik, hogy eredményes lesz-e a globális felmelegedés elleni küzdelem - hangoztatta Jacques Chirac francia elnök hétfőn, a második hetébe lépett hágai nemzetközi klímakonferencián. Az amerikaiak egy főre számítva háromszor annyi üvegházhatást okozó gázt bocsátanak ki, mint a franciák. (napló/origo/MTI)

A földi környezetért aggódó amerikai tudósok egy csoportja megkísérelte pénzben is kifejezni a természet számunkra nyújtott juttatásait. Olyan „szolgáltatásokat”, amelyeket a hagyományos közgazdaságtan nem vesz figyelembe költségként. A kalkuláció meglepő eredményre jutott. A Föld ökológiai rendszere annyi szolgáltatást nyújt, hogy ha nekünk kellene mindenről gondoskodnunk, a világ összes GDP-jének kétszeresére lenne szükségünk. (napló/origo)

Irak egy Oroszországtól vásárolt zavarókészülék segítségével képes megakadályozni, hogy az Egyesült Államok használni tudja ellene csúcstechnológiát képviselő rakétáit. A szerkezet képes hatástalanítani a repülési tilalmi övezetekben járőröző amerikai és brit repülők iraki állásokra kilőtt HARM típusú rakétáit. (napló/origo/MTI)

A háborúk során elaknásított területek ma is évente több ezer áldozatot szednek. Kutatók azzal kísérleteznek, hogyan használhatnák fel a méhek és egyéb rovarok éles szaglását a gyilkos taposóaknák kiszimatolására. Az aknákból elpárolgó vegyi anyagok „kiszimatolására” nemcsak méhekkel, hanem csótányokkal és darazsakkal is folynak biztató kísérletek. (napló/origo)

Virtuális menekült köztársaság: Új Jugoszlávia született az interneten. Bárki az „új ország” állampolgára lehet, aki vállalja, hogy felvesz egy miniszteri címet és évente 50
alkalommal felkeresi az ország honlapját. Az ország ''lakosainak'' száma rohamosan nő,
állítólag naponta 600-an kérik felvételüket a politikát, reklámot és durvaságot elutasító
országba. (napló/origo)


honnan jöttünk? - hol vagyunk? - hova megyünk?
művészet - tudomány - politika