2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

június 1. - A kisgazdapárt frakcióvezetője elfogadhatatlannak nevezte a pénzügyi kormányzat munkamódszereit. A politikus kifogásolta, hogy elmaradni látszik az államháztartás reformja, miközben mindmáig nem világosak a költségvetés prioritásai. Nemegyszer a napi sajtóból értesülnek arról, milyen új törvények meghozatalára vagy módosítására készülnek egyes tárcák. (origo/MTI)

A Magyar Nemzeti Bank Győri Területi Igazgatóságának egyik 30 éves alkalmazottja munkahelyén a rábízott készpénzből 420 millió forintot tulajdonított el. (origo/MTI)

Az árvíz elleni védekezésre a tárcától elvont források miatt nem jut pénz a Belügyminisztérium idei autóvásárlásaira. Elsősorban a rendőrségi gépkocsipark cseréje lenne sürgető, de más szervek is rég várnak új járművekre. A Köztársasági Őrezred ennek ellenére kétszázmilliót költhet tíz új Mercedes beszerzésére a védett vezetők szállítására. (origo/Népszava)

Guatemalában a heves esőzéseknek köszönhetően az ország északi részén fekvő San Antonio Senahú városban sárlavina zúdult a házakra. A sár tíz házat betemetett és 14 ember életét kioltotta. A meteorológiai előrejelzések szerint idén legalább hét trópusi vihar vonul majd át a közép-amerikai országon, és ez több mint félmillió embert érint. (origo/MTI)

A Francia Intézetben kiállítással egybekötött hangversenyen mutatkozik be Gál András festőművész és Fülöp Zsuzsa operaénekes. Közös produkciójuk ihlető alapja Yves Klein Naplóverse.

Amikor 65 muzulmán felkereste háború előtti lakóhelyét, az itt élő szerbek - akiket a háború során máshonnan üldöztek el, - a muzulmánokra támadtak. A helyi és a nemzetközi rendőrség segítségével sikerült kimenekíteni a muzulmánokat a településről. Senki sem sérült meg, de a szerbek felgyújtották azokat az építési anyagokat, amelyeket a 800 lerombolt muzulmán családi ház felújítására szántak. (origo/MTI)

A NASA rendszeresen konzultál a tudományos-fantasztikus történetek kiötlőivel egy-egy ötlet reményében. Számos „találmány” ugyan továbbra is csak a sci-fi világában képzelhető el, több olyan is akad, amely a gyors technikai fejlődés következtében napjainkra teljesen hétköznapi dologgá vált. Előbbire példa lehet a hipertérben történő űrutazás, amelynek megvalósításához egyelőre senkinek nincs ötlete. (origo)

Az elektromosan semleges atomok elektromos terekkel nem irányíthatók, többségüknek azonban van mágneses momentuma, így erős mágneses térrel „megfoghatók”. Nagyobb semleges atomokat már korábban is sikerült mágneses csapdába zárni, neutronokkal azonban a dolog jócskán nehezebb, mivel a neutron mágneses momentuma csak töredéke egy nagyobb atoménak. Amerikai és német kutatóknak sikerült végre neutronokat is olyan mágneses palackba zárni, amelyben mozgásuk a tér mindhárom irányában korlátozva volt. (origo/Élet és Tudomány)

Gyógyír média-fáradtságra - Georg Winter bemutatója a c3-ban. Nem egy tárgyról vagy képről, hanem komplex folyamatokról van szó, kulturális termékek előállítási, felhasználási mechanizmusait, a minőség, eredetiség, az értékképzés folyamatait követi nyomon. (exindex)

A Műcsarnokban az „Áthallás” című keret jellegű kiállítás a művészet azon irányzataira összpontosít, amelyek vagy technikában, vagy tartalomban használják fel a kultúra más területeinek gondolkodásmódját vagy eszközeit. (exindex)

Bár korábban is szereltek kamerákat a felszálló rakétákra, az Atlas 3A startja talán az eddigi legteljesebb élményt nyújtja. Az 1 perc 50 másodperc hosszú film a floridai Cape Canaveral indítóállványától követi a rakéta útját, s Ön úgy érezheti, hogy a szerkezet oldalára erősítve tekint lefelé. (origo)

A Trafó Kortárs Művészetek Házában június 2-án második alkalommal rendezik meg a Cukor-estet. A programban intellektuális show-műsorként egymás mellé kerülnek a magas művészetek, az irodalom, az opera, a képzőművészet és az úgynevezett tömegművészetek, a cirkusz, a reklám, a kabaré. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

június 2. - Június 1-jén délután 2-kor indult el a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) program internetes szolgáltatása. A program célja, hogy a világban elérhetővé váljék a nemzeti értéknek számító kortárs szépirodalom színe-java. A DIA a világon egyedülálló kezdeményezés, hiszen kortárs irodalmat ilyen mélységben más országok még nem dolgoztak fel az interneten. A webhely a digitalizált műveken kívül tartalmazza a szerzők életrajzát, műveik bibliográfiáját, a szerzőkről és műveikről szóló szakirodalom jegyzékét, valamint a szerzői életműveket gondozó irodalmi szakértők életrajzi adatait. (origo)

Ma van Szentkuthy Miklós (1908) Kossuth-díjas író születésnapja.

Postán jött: Néhány oldal a „Field Report 1999” kiadványból: Cornelis VLEESKENS & Pete SPENCE (AUS) Poetry - Pete SPENCE (AUS) Study - Fernando ANDOLCETTI (I) Field Study Emanation

Felszámolt az aradi rendőrség egy lánykereskedő bandát, amelynek tagjai Budapesten „adtak el” fiatal román lányokat olasz leánykereskedőknek. A lányokat az emberkereskedők prostitúcióra kényszerítették Olaszországban és Ausztriában. (origo/MTI)

Azokban az országokban, amelyekben figyelmet fordítanak a nők jogainak védelmére, kevesebb a korrupció és gyorsabb a gazdasági növekedés, mint a nők jogait nem erősítő államokban. Erre a következtetésre jutott csütörtökön Washingtonban közzétett tanulmányában a Világbank, amely száz ország vizsgálatából merítette tapasztalatait. (origo/MTI)

Pénzmosási ügy miatt vád alá helyezték az Egyesült Államokban a volt ukrán miniszterelnököt. A San Franciscó-i szövetségi bíróság a pénzmosás mellett bűnszövetkezetben való részvétellel és lopott javak szállításával is vádolja a bukott politikust. Az ukrán hatóságok szerint a volt kormányfő 1994 és 1999 között 114 millió dollárt mentett ki illegálisan az országból. (origo/MTI)

Az ukrán főügyészség szándékos emberölésre való felbujtás miatt büntetőeljárást kezdeményezett a jelenleg San Franciscóban fogva tartott volt ukrán kormányfő ellen. Megállapítást nyert, hogy környezetéhez tartozó személyek bankszámláikról a bérgyilkosok számlájára nagy összegeket utaltak át valutában. (origo/MTI)

Nagy pánikot okozott a haleső a dél-etiópiai vallásos farmerek között. Egy helyi halszakértő a jelenséget azzal magyarázta, hogy az Indiai-óceánon tomboló hatalmas viharok „összegyűjtötték” a halakat, majd a gyanútlan farmerokra zúdították őket. (origo/MTI)

Újságíróknak álcázott rendőrök mentek az épülethez, hogy interjút kérjenek a túszejtőtől, aki azt hitte, teljesült egyik követelése. De amikor két tússzal az oldalán kilépett szabadba, a kommandósok azonnal lőttek. A trükk miatt a Nemzetközi Újságíró Szövetség később tiltakozott. (origo/RTL KLUB)

Egy 12 éves kisfiú felakasztotta magát hajdúszoboszlói házuk udvarán. A rendőrség már kizárta, hogy gyilkosság történt volna. (origo/HavariaPress)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

június 3. - Öngyilkos lett egy 13 éves madarasi gyerek, aki valószínűleg rossz bizonyítványa miatt akasztotta felé magát. A fiú holttestét bújócskát játszó gyerekek találták meg szombat délután, Bácsalmáson, a helyi sportpálya melletti parkban, egy földig lehajló ágú fán. (origo/MTI)

Ma van Békésy György (1899) orvosi Nobel-díjas fizikus születésnapja.

Riadót rendeltek el a mexikói környezetvédelmi hatóságok pénteken az ország karib-tengeri partjai mentén, hogy megelőzzék újabb delfinek elpusztulását. Yucatán szövetségi államban ugyanis 82 partra vetődött delfin elpusztult. Szakértők két lehetőséget is el tudnak képzelni. Az egyik az, hogy a csapat vezére megzavarodott - vagy hallása elvesztése vagy a víz felmelegedése miatt -, és ezért vezette társait a partra. A másik lehetséges ok az lehet, hogy a delfinek élelmet keresve túlságosan közel úsztak a parthoz. Ezt a feltevést támasztja alá az a tény, hogy az elpusztult delfinek gyomrában nem volt élelem. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

június 4. - Az orosz és az amerikai elnök a Kremlben a tárgyalások végeztével, kora este két közös nyilatkozatot és két kétoldalú dokumentumot írt alá az orosz-amerikai csúcs eredményeként. A mostani csúcson az elnökök nem szólították keresztnevükön egymást. Az amerikai elnök vasárnap reggel kihagyta szokásos reggeli futását, és szombat este sem nyúlt a szaxofonhoz, noha kikészítettek számára egy hangszert. (origo/MTI)

Kirabolták az idei díjátadás előtt eltűnt Oscar-szobrok megtalálójának lakását. A tettesek csupán egy dolgot vittek el, mégpedig a szobrok megtalálásáért kapott jutalmat rejtő páncélszekrényt. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

június 5. - Az első magyar online regénypályázat nagy hangsúlyt fektet a közönség és a szerzők közötti interakcióra; ennek értelmében azok, akik figyelemmel kísérik a regények alakulását, tippeket adhatnak, javaslatokat tehetnek a szerzőknek, fórumokon véleményezhetik a születendő műveket, és szavazhatnak arról, hogy melyiket tartják a legjobbnak. Az írók számára is nyitva áll a lehetőség, hogy bevonják az alkotásba az olvasókat, például azzal, hogy folytatási alternatívákat kínálnak fel az egyes fejezetek végén. (origo/MTI)

Ma van Gábor Dénes (1900) Nobel-díjas fizikus, a holográfia felfedezőjének születésnapja.

Az Artpool P60-ban a KB 30 ÉVE - Kápolnatárlatok Balatonbogláron c. kiállítást véletlen kutatására hivatkozva dr. Beke László a Műcsarnok főigazgatója - egykori résztvevő - nyitotta meg.

Postán jött: Cesar FIGUEIREDO (P) levél munka - John M. BENNETT (USA) levelezőlap-vers

Blokád alá vették a dolgozók a Ceglédhús Kft. ceglédi gyárát. Azért kezdeményezték a polgári elégedetlenségi akciójukat, mert a munkaadó 278 dolgozó részére nem fizette ki az áprilisi félhavi béreket, 200 dolgozónak pedig a teljes áprilisi, májusi fizetéssel tartozik. A megmozdulás időtartama azon múlik, hogy mikor sikerül tárgyalni a munkaadóval, akit nem tudnak utolérni. (origo/MTI)

Pennsylvania Állami Egyetem patológusai által vezetett tudóscsoport négyévi intenzív kutatás után egy olyan daganatelnyomó gént fedezett fel, amely valószínűleg főszerepet játszik az emlődaganatok áttételeződésének megakadályozásában. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

június 6. - 110 fős kísérettel érkezett Olaszországba az orosz elnök. Az előző időkben a szovjet, illetve orosz vezetők itáliai látogatásukra általában feleségük vagy éppen lányuk kíséretében érkeztek. A mostani moszkvai delegáció összetétele az olasz elnököt is a protokoll megváltoztatására késztette: a hagyományoktól eltérően alig húszterítékes férfi-vacsorát szervezett a vendégeknek és saját felesége is otthon maradt. (origo/MTI)

A közoktatási intézményekben egy éve tartó drogprevenciós program ellenére a tanárok többsége még mindig nincs tisztában a kábítószerekkel kapcsolatos jogi szabályokkal. (origo/Népszava)

A teljes szervezetlenség és a szabálytalanságok sorozata jellemezte a romániai helyhatósági választások első fordulóját. Volt, ahol pénzt ígéretek a szavazatokért, másutt egyes pártok tombolák lehetőségével igyekeztek szavazókat toborozni jelöltjeiknek. Szavazáshoz használt pecsétek tűntek el, előre kitöltött szavazólapok kerültek elő. A szavazatszámlálás körül káosz alakult ki. (origo/MTI)

Egy fiatal felszolgálónő egy chicagói bárban tízezer dollár borravalót kapott a vendégtől, hogy abból fizesse ki a tandíját. Az adakozó férfi csupán annyit árult el magáról, hogy gazdag családból származik, és éppen kedve volt jótékonykodni. (origo/MTI)

Leszakadt az Országgyűlési Képviselőház egyik liftje, és fél emeletet zuhant. A baleset idején nyolc képviselő tartózkodott a felvonóban. (origo)

A győri Egyházmegyei Könyvtár és Kincstár egykori igazgatóját, a Papnevelő Intézet volt vicerektorát, jelenlegi szőnyi plébánost a Győr Városi Bíróság különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás miatt hároméves börtönbüntetésre ítélte. (origo/MTI)

A harmadik fordulóban sikerült megválasztani Mádl Ferencet köztársasági elnöknek. Göncz Árpád elismerte, hogy embert próbáló feladat köztársasági elnöknek lenni, nagy fizikai megterhelést jelent a poszt betöltése. (origo)

Az internetes iparág bevétele 74 százalékkal növekedett tavaly az Egyesült Államokban, és az iparágban dolgozók száma megkétszereződött: 2,5 millióra nőtt. (origo/MTI)

Új időszámítás kezdődik a filmtörténetben: a Titan A.E című animációs sci-fi film digitális továbbítás útján fog eljutni a stúdióból a moziba - jelentették be a Fox képviselői. Szakemberek szerint az új terjesztési metódus hamarosan felválthatja a hagyományos módszert, amely gyakorlatilag a modern filmipar létezése óta, 80 éve működik. (origo)

Az Európai Unió munkaügyi és szociális miniszterei kedden Luxemburgban olyan törvényt fogadtak el, amely harcot hirdet minden, faji vagy etnikai eredetű diszkrimináció ellen. Ez az első eset, hogy a Tizenötök Európája törvényt fogad el a rasszizmus ellen. (origo/MTI)

A Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy csak a külön perekben dönthető el, hogy ki tagja a pártnak és ki nem. A párton belüli politikai nézetkülönbségek megszüntetése pedig a tagság joga, közhatalmi jogi eszközökkel politikai nézetkülönbségek nem oldhatók fel. (origo/MTI)

2001 elejére kezd működni az egyesült államokbeli Green Bankben a világ legnagyobb mozgatható rádióteleszkópja, amelynek most szerelik a 2004 alumíniumpanelből álló gyűjtőtükrét. (origo/Élet és Tudomány)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

június 7. - Az exindex című Internetes képző- és médiaművészeti folyóiratot az alapító Peternák Miklós és a főszerkesztő Mélyi József mutatja be a C3 Kulturális és Kommunikációs Központban. A projekt az Index című kéthavonta megjelenő programajánló leporelló hálózatra történő átültetésével s egy folyamatosan bővülő aktuális, művészeti weboldal kialakításával indult, mely végül május elejére nyerte el végleges formáját.

Százhatvan éve nyitotta meg első tárlatát (1840) a Pesti Műegylet, egyik kiállító Weber Henrik, akinek egy képe megtekinthető a Magyar Nemzeti Galériában.

Pontatlanok és ezért megbízhatatlanok a magyarországi megbetegedési statisztikák - állítja a legtöbb szakértő. A korrekt információkat véleményük szerint elsősorban a kórházak torzítják. Az intézmények ugyanis a nagyobb bevétel érdekében kozmetikázott adatokat jelentenek. (origo/Magyar Hírlap)

A gyereklétszám csökkenése a középiskolákban is tanárfelesleget okoz a következő években, ez a pedagóguslétszám közel tízszázalékos leépítését - vagyis körülbelül 14 ezer tanár elbocsátását - jelentheti. (origo/Népszava)

Ez engedély nélkül tüntetők közé hajtott és elütött egy fiatalembert szerdán egy gépkocsi Bukarestben a kormány épülete előtt. A feldühödött tiltakozók felfordították és felgyújtották az autót. A bukaresti prefektúra az incidenst követően felszólította a karhatalmat, hogy vessen véget az engedély nélküli bukaresti tüntetéseknek. (origo/MTI)

Sri Lankán a Tamil Tigrisek elleni, Jaffna-félszigeten kirobbant harcban elesettekre emlékeztek meg a Háborús Hősök Napján. Ezen a napon országszerte különböző rendezvényeket tartottak, többek között két percig leálltak az emberek a munkával, és csendben a halottakra emlékeztek. Az egyik ilyen rendezvényen, ahol helyi politikusok is nagy számban jelen voltak, robbant egy bomba a két perces megemlékezés alatt. Az ipari miniszter, és rajta kívül még legalább tíz személy meghalt, több tucat ember megsebesült. (origo/MTI)

Felbomlott a harminc hónapon át kormányzó kétpárti koalíció és jobboldali kisebbségi kormány alakult Lengyelországban. A mostani kormányválság súlyos terhet jelent Lengyelország számára, amely amúgy is nehéz helyzetbe jutott az európai uniós csatlakozási tárgyalásokon. (origo/MTI)

Országszerte megkezdődött a gazdák tiltakozása az agrárkormányzat a mezőgazdasági termelőket ellehetetlenítő agrárpolitikája ellen. A demonstrálók június 7-én és 8-án - szerdán és csütörtökön - összesen 89 helyszínen tiltakoznak félpályás útlezárással. (origo/MTI)

A Szegedi Városi Bíróság hivatali visszaélés miatt első fokon elítélt két adóellenőrt. A gyanúsítottak egy hódmezővásárhelyi cég munkatársától kétszer egymillió forintot kaptak, hogy a cégnek kedvezzenek egy vizsgálat során. (origo/MTI)

A Nemzetközi Élelmezésügyi Kutatóintézet tudósai műholdak, térképek és más adatforrások vizsgálatával kimutatták, hogy a Föld mezőgazdasági területeinek 40%-a súlyosan degradálódott állapotban van. A kutatók szerint vannak olyan termelési technikák, amelyek használatával minimálisra csökkenthető a művelésből és erózióból adódó talajkárosodás. Ezekkel lassítható és akár meg is állítható ez a negatív folyamat, ahogy azt remélik Marokkóban, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Dél-Amerikában. (origo)

Amerikai asztrofizikusoknak a világon elsőként sikerült kimutatniuk az anyag láthatatlan formája, a már régóta gyanított sötét anyag nagyléptékű szerkezetét. Ez az egész Világegyetemünket átható láthatatlan anyag a tömegvonzásával árulja el jelenlétét, és becslések szerint az Univerzum teljes tömegének 90-99 százalékát alkotja. (origo/Élet és Tudomány)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

június 8. - A zuglói rendőrök közúti ellenőrzése során egy magyar rendszámú autó ukrán sofőrje gyanús útlevéllel igazolta magát. Felvetődött annak a lehetősége, hogy a jármű lopott, ezért lefoglalták és a zuglói rendőrkapitányságra szállították. Amíg az ukrán sofőrt kihallgatták, valaki a lefoglalt járművet a rendőrkapitányság udvaráról ellopta. (origo/HavariaPress)

Az Economist Intelligence Unit először vizsgálta a világ országaiban az elektronikus kereskedelemre való felkészültséget. A rangsort toronymagasan az Egyesült Államok vezeti. Magyarország a középmezőnyben van, a 30. helyet foglalja el. (origo/MTI)

Az UUNET WorldCom internetes vállalat a nap 24 órájában felügyelt, saját tulajdonában lévő nagy kapacitású és jelentős tartalékokkal rendelkező gerinchálózatán keresztül az egész világon több mint 70 ezer vállalat, ezen belül 22 millió felhasználó számára nyújt hozzáférést az internethez. A vállalat évente több mint tízszeresével bővíti hálózatát, s napi 2 millió dollárt költ fejlesztésre. A társaság Magyarországon is ki akarja építeni saját hálózatát. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

június 9. - A Mol 475 millió forint értékű részvénnyel jutalmazta vezetőit. A részvényekkel való fizetés itthon még nem általános. Az Egyesült Államokban például egy mamutcég első emberének a fix fizetésén felül a részvényekben megkapott javadalmazása elérheti az alapösszeg tízszeresét is. Szerinte jól jellemzi a cégnél uralkodó állapotokat, hogy a most megjutalmazott belga vezető három hónapja van a cégnél és ezalatt 25 millió forintnyi Mol-részvényt gyűjtött. (origo/Blikk)

A hivatalos látogatáson Szlovákiában járt román elnök a pozsonyi Pravdának úgy nyilatkozott, hogy: „Pontot tettünk az évszázados konfliktusok végére”. „Örökre és mindenkorra” szóló megbékélés jött létre Románia és Magyarország között. (origo/MTI)

Több mint kétezer egészségügyi dolgozó elbocsátását, illetve nyugdíjazását tervezik az idén a kórházak. Az ország 131 egészségügyi intézménye 1,6 milliárd forintot kért a végkielégítések fedezetére. A kórházi gazdasági igazgatók egyesületének vezetője szerint mindez azt mutatja, hogy az intézmények már csak a béreken tudnak spórolni. (origo/Magyar Hírlap)

Már 36 halálos áldozata van a brit kábítószeresek körében pusztító rejtélyes kórnak. A halálos betegség, amely Skóciában ütötte fel a fejét, átterjedt Anglia északi részeire, Liverpoolban és Manchesterben is szedi áldozatait. Szakértők szerint a rejtélyes fertőzésért egy oxigén jelenléte nélkül szaporodó baktérium a felelős, amely merevgörcsöt, húsmérgezést és üszkösödést okoz. (origo/MTI)

Az Európa Tanács elnöke szerint működőképessége fenntartása érdekében reformra szorul az Emberi Jogok Európai Bírósága, miután az elmúlt hét év alatt 500 százalékkal nőtt a testületnek benyújtott folyamodványok száma. (origo/MTI)

„Kísérteties”, megfejthetetlen kód: A legjobb hackerek sem fognak boldogulni a jövő kvantum-titkosírásával, amelynek több elemét sikerrel próbálták ki a szakemberek. (origo/Élet és Tudomány)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12