2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 20. - Kassák Lajos (1887) költő, író, képzőművész születésnapján kezdődött az első (1981) Budapesti Tavaszti Fesztivál.

Postán jött: Pawel PETASZ (PL) kollázs

ENSZ-jelentés a magyar nőkről: Az alkotmány szerint a nők egyenlő jogokat élveznek a férfiakkal. Ennek ellenére a nők a hatalom, felelősség, anyagi-erkölcsi megbecsülés, előremenetel szempontjából a férfiaknál kedvezőtlenebb helyzetben vannak. (origo/Magyar Hírlap)

Brit taxisok körében elvégzett vizsgálatok szerint egyes agyterületek, amelyek a memória kialakulásában fontos szerepet játszanak, jelentősen megnövekednek, utcanevek és útvonalak tízezreinek tárolását biztosítva. (origo)

A négy gyerek meggyilkolásával vádolt belga férfi mostani tárgyalásán nem a brutális gyilkosságokkal, hanem egy korábbi szökésével foglalkozik a bíróság. Az ügy kapcsán már két miniszter is lemondani kényszerült, az ügy korábbi vizsgálóbírója pedig öngyilkos lett. Az ügyben ugyanis a belga hatóságok rengeteg hibát követtek el. (origo)

A csődbe jutott amerikai távközlési cég, az Iridium néhány héten belül megkezdi 66 műholdból álló, 6 milliárd dollár értékű hálózatának megsemmisítését. A tervek szerint a műholdakat letérítik jelenlegi pályájukról, így azok elégnek a Föld légkörében. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 21. - A békéscsabai belvárosi plébániát akkor árverezik el, ha az egyház nem tudja kifizetni a templom korábbi plébánosa által fölvett kölcsönt és annak kamatait, összesen 55 millió forintot. A plébánia bútorait már lefoglalták. (origo/MTI)

Az Európai Unió külügyminiszterei hivatalosan is elfogadták azt a döntést, amelynek értelmében hat hónapra felfüggesztik a Jugoszláviát sújtó légügyi embargót. Több EU-tagállam csak azzal a feltétellel volt hajlandó elfogadni, hogy párhuzamosan fokozzák a nyomást a belgrádi hatalomra. (origo/MTI)

Törökországban több embert őrizetbe vettek a kurd újév megünneplése miatt. A betiltás ürügyeként azt hozták fel, hogy az engedélyezési kérelemben a szervezők „v” helyett a török nyelvben nem létező w-vel, vagyis kurd írásmód szerint írták a nevruzt (newroznak). Törökországban a politikai pártok nem használhatnak más nyelvet, mint a törököt. (origo/MTI)

Elemzők és piackutatók szerint véget ért a böngészőháború: a Navigator és az Explorer minden más vetélytársat kiszorítottak. De vannak akik nem adják fel: ilyen például az Opera. (origo)

Az Apex legújabb asztali DVD-lejátszójában egy rejtett menü segítségével a felhasználók kikapcsolhatják a régió-kódot ellenőrző funkciót, valamint kiiktathatják a másolt korongok ellen védő CSS védelmet. Az amerikai filmiparosokat tömörítő szövetség fontolgatja, hogy bíróság elé viszi az ügyet. (origo)

A jelenleg Amerikában élő Németországban állatkínzásért életfogytig letiltott üzletember Tolna Tojás névvel társaságot alapított, hogy a Tolna megyei Szedres, Bikács és Kajdacs térségében monumentális - összességében hat-hét millió tojótyúk beállításával - újra tojástermelésbe fogjon. A külföldi befektető az említett területen földtulajdonhoz jutott, és két telep létesítéséhez az építési engedélyt is megkapta a szakhatóságoktól. A szedresi falufórumon több mint ötszáz választópolgár a zsúfolásig megtelt művelődési házban egyöntetűen a tervezett tojásfarm ellen szavazott. (origo)

Az ehető metafora - Peter Kubelka előadása a BBS Toldi moziban. „Peter Kubelka ezzel az előadással pontosan az ellenkezőjét bizonyította annak, amit mondott. Ott állt egyedül szemben a közönségével és beszélt, harapdált, nyalogatott, mindezt a látványt és élményt pedig tápanyagul szánta.” Szabó Eszter Ágnes beszámolójából. (Artpool)

Studió 1900, Budapest: Bada Tibor „Pasztell parcellák” c. kiállítása. (exindex)

Közös internetes kereskedést indít be a svájci Nestlé konszern és a francia Danone csoport, s ehhez más, fogyasztási cikkekkel kereskedő cégek is csatlakozhatnak. Ezzel az élelmiszer-ipari óriások az autóipar példáját követik, ahol az utóbbi hetekben hasonló közös vállalkozások születtek. (origo/MTI)

Csehországban cseh és német nyelven megjelent a náci ideológia legfőbb alkotása, Adolf Hitler Mein Kampfja (Harcom). A kiadó szerint a történelmi műveket nem lenne szabad betiltani, s „ha ma szabadon kapható Marx Károly Tőkéje vagy a Kommunista Kiáltvány, akkor nem látom be, miért ne lehetne elolvasni a Harcomat is”.(origo/MTI)

A legújabb felmérések szerint Nagy-Britannia lakóinak majdnem a fele, 42 százaléka vallja azt, hogy szellemek, fantomok és kísértetek valóban léteznek. Elsősorban a skótok és az északírek hisznek a kísértetekben. Yorkban például természetfeletti túrára lehet befizetni, amelynek során a kísértetekben leginkább bővelkedő épületeket lehet végigjárni. (origo)

A holland kormányzat kedden bocsánatot kért a zsidóktól, a cigányoktól és az egykori holland gyarmat, Indonézia lakosaitól a II. világháború alatt tőlük eltulajdonított javakért és 680 millió holland forint (300 millió dollár) kárpótlást ajánlott fel a károsultaknak. (origo/MTI)

Kína keleti részén került elő az eddig ismert legkisebb főemlős, egy 45 millió évvel ezelőtt élt ősmajom. Az új lelet segít kitölteni egy hézagot a főemlősök törzsfáján. (origo)

A háborúk során elaknásított területek ma is évente több ezer áldozatot szednek. Kutatók azzal kísérleteznek, hogyan használhatnák fel a méhek és egyéb rovarok éles szaglását a gyilkos taposóaknák kiszimatolására. Az aknákból elpárolgó vegyi anyagok „kiszimatolására” nemcsak méhekkel, hanem csótányokkal és darazsakkal is folynak biztató kísérletek. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 22. - Magyarországon jelenleg három építőipari cég rendelkezik olyan gépparkkal, amely technikailag képessé teszi őket autópálya-építésre. Ahhoz, hogy a kormány által tervezett időben, áprilisban elkezdődhessen az építkezés, már fel kellett volna venni a kapcsolatot a cégekkel. (origo/MTI)

A víz világnapján a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái megszállták a nagybányai Aurul bányavállalat bejáratát, tiltakozásul a társaság okozta súlyos környezetszennyezés miatt. Az aktivisták a cég bezárását követelik, ha az nem hagy fel a cianidlúgok használatán alapuló kitermelési technológiával. (origo/MTI)

Egy szárazság sújtotta észak-keleti kenyai faluban 10 embert majmok támadtak meg miközben a helyiek tartályokból ittak. Az emberek elmenekültek, majd visszatértek a helyszínre, és nyolc majmot megöltek. (origo)

A nátriumcianidot tartalmazó egytonnás szállítmányt véletlenül ejtette el kedden egy helikopter Pápua Új-Guinea fővárosától északra. A mérgező anyagot tartalmazó kapszulák - amelyeket egy ausztrál aranybánya számára szállítottak - többségükben sértetlenül értek földet. (origo/MTI)

A nemzetközi elszigeteltségben lévő Szerbia új barátot talált magának Kína személyében. Szerbiában már tízezrekre tehető a kínaiak száma, és hetente egyre többen érkeznek Ázsiából. A szerb ellenzék ugyanakkor úgy véli: Milosevics a kínaiak betelepítésével kívánja megnyerni a következő választást. (origo)

A Jézus szülővárosának tartott Betlehemben celebrált miséjén a pápa szenvedélyes hangú beszédben kért saját országot a palesztinoknak. Beszédében elmondta, a Vatikánban már korábban is felismerték, hogy a palesztinoknak is joguk van saját államhoz és ahhoz, hogy békében és nyugalomban éljenek a nyugati parti területeken másokkal. (origo)

Európában azért nincs elég újító, kezdeményező szellem, munkaerő-mobilitás, mert az állam szereti markában tartani a gazdaságot, s ennek egyenes következménye a lemaradás és a megvesztegetés - mondja a volt CIA-főnök. Az európai adófizetők eltűnődhetnének azon, mit kapnak kormányaiktól a pénzükért. (origo/MTI)

Egy vezető kutatólaboratórium tudósai új rekordot állítottak föl az adatviteli sebesség terén, egy többeres optikai szálon 410 GB, azaz 3,28 terabit mennyiségű információt továbbítottak egyetlen másodperc alatt. Ekkora sávszélességben elfér a Földünket átfogó világháló teljes jelenlegi kapacitása, és néhány másodperc alatt a világ másik felébe lehetne küldeni az emberiség eddigi írásos anyagának összességét. (origo)

Postán jött: GÁL András (H) Örökérvényű politikai karikatúra / Political Cartoon of Eternal Validity

E-mail: Egy honlap-készítő honfinak az a véleménye, hogy „művészet címén sajnos a legundorítóbb, legostobább, leggyatrább szarságot is el/be lehet adni”.

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 23. - A török hatóságok kedden letartóztattak egy angol nőt, akit azért vizsgáltak meg alaposabban a repülőtéren, mert a piercingje (test ékszer) miatt jelzett a fém detektor. Így találták meg a rendőrök a mellkasára ragasztott három kilogramm heroint. A török hatóságok szerint a 3 kg körüli heroin értéke 172 ezer dollár, azaz közel 46 millió forint. A bíróság maximum 30 év börtönbüntetést szabhat ki rá. (origo)

Az olajüzlet valódi bonyolítói szabadon vannak és más cégekben továbbra is kereskednek olajjal, benne vannak a különböző politikai ügyekben is. Közülük senki ellen sincs eljárás. A vak ügyvéd, aki ellen nemrégiben kezdeményezték a vádemelést, hosszú idő óta először nyilatkozott. Néhány ügyvéd találta ki, hogy hogyan lehet legalizálni az olajos cégeket, 3-4 befolyásos ügyvéd továbbított megbízásokat nem több mint 25-30 ügyvédnek. (origo/RTL KLUB)

Ma négy éve egy rendkívül bonyolult és bizarr eset történt San Diegóban, melyről Tasnádi József küldött e-mail-t Véletlen a tizediken címmel. (Artpool)

Az Egyesült Államok kormánya 22 éven át tartó huzavona után pert vesztett 1100 nővel szemben, akik diszkrimináció miatt indítottak eljárást. A vád szerint a nők csak azért nem kaptak állást a nemzeti hírügynökségnél és az Amerika Hangja nevű rádiónál, mert a férfiakat előnyben részesítették a felvételkor. A kormánynak több mint félmilliárd dollár büntetést kell kifizetnie. (origo)

A tárgyaló felek megállapodtak a nácik által kényszermunkára ítéltek kártérítéséről. Így most már biztos, hogy összesen 5 milliárd dollárt tudnak a volt kényszermunkásoknak kiosztani. Az Egyesült Államok pénzügyminiszter-helyettese üdvözölte a döntést. A kelet-európai országok küldöttei szintén elégedettek voltak. A kártérítés mintegy egymillió embert érint. (origo)

A Novaja Gazeta című újság állítása szerint Vlagyimir Putyin ügyvezető orosz államfő, a március 26-i elnökválasztás esélyese, érintett egy szentpétervári sikkasztási ügyben. (origo/MTI)

Kommunikációs hiba miatt, tévedésből saját bajtársaik ölték meg március 2-án Groznijban az orosz belügyminisztérium elitalakulatának 20 katonáját egy rajtaütés során. (origo/MTI)

Az iraki miniszterelnök-helyettes arra szólította fel az embargóval sújtott országokat, hogy fogjanak össze az Egyesült Államok ellen. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 24. - A katolikus egyház elismeri a katolikusok reformátusokkal és evangélikusokkal kötött házasságát anélkül, hogy a gyermek katolikus hitben való nevelését követelnék. A válást továbbra sem ismeri el, ezután sem házasodhat újra az a katolikus, akitől a református vagy evangélikus házastársa elvált. (origo/Magyar Hírlap)

Az Adórendőrség hajdani kinevezett vezetője szerint csak az ellen az ember ellen folyik eljárás, akitől ő vett annak idején aranyat, holott ketten voltak az árusok. A dokumentumok szerint a két árus nemcsak a Teve utcai rendőrpalotában, hanem az egészségbiztosító székházban, a Földművelésügyi, az Ipari, a Honvédelmi minisztériumban és a Városházán is értékesített arany ékszereket. (origo/RTL KLUB)

Egyre élesebb szópárbaj zajlik a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, valamint az országos tiltakozó megmozdulásra készülődő gazdák képviselői között. A pártelnök-miniszter kedden és csütörtökön egyaránt az „agrárbéke” megállapodás megszegésével, „alvilági politikai módszerek” alkalmazásával vádolta meg a termelőket, akiket véleménye szerint a Magyar Szocialista Párt tüzelt fel. (origo/Népszava)

Az amerikai elnök egy utolsó, szenvedélyes hangú felhívásban kérte a dél-ázsiai országokat, hogy ne szaporítsák tovább atomfegyvereik számát. Az indiai üzleti élet fellegvárában, Bombayben vállalkozók előtt mondott beszédében kérte az indiai kormányt: mutasson példát azzal, hogy „nem a veszélyes fegyvereket, hanem az új eszméket, az új cégeket és az új technológiákat szaporítja a térségben”. (origo/MTI)

A demográfiai helyzetről elemzést készítettek, és részletes terveket dolgoznak ki a népességcsökkenés megállításáért. Az eddig elkészült elemzések szerint 50 év múlva optimális esetben 10 millió körül lesz a magyar lakosság száma, a legpesszimistábbak viszont csak 6 millió magyarral számolnak 2050-re. A családügyi miniszter elmondta: magánvéleménye az, hogy a tömbökben élő határon túli magyarokat nem lenne szerencsés Magyarországra telepíteni. (origo)

Az ENSZ rasszizmussal foglalkozó szakértője a közép-európai romák helyzetéről szóló jelentésében széles körű diszkriminációról és faji alapú támadásokról számol be. A jelentés megjegyzi, hogy a magyar rendőrség berkeiben például magából a „rendszerből fakad” az ellenségesség a romákkal szemben, és ritkán van arra példa, hogy a hibás rendőröket megbüntessék. (origo/MTI)

Egy évvel ezelőtt kezdte a NATO bombázni Jugoszláviát. A nyugati államok hivatalos álláspontja szerint az akció elérte célját: a jugoszláv hadsereg kivonult Koszovóból, a koszovói albánok visszatérhettek otthonaikba. Azt azonban nem sikerült elérniük, hogy Milosevics jugoszláv elnök távozzon posztjáról. Sőt, hatalma az elmúlt egy évben nagymértékben megnőtt. (origo/MTI)

Az Európai Unió csúcsértekezletén az egyik legfontosabb hosszú távú célként jelölték meg a résztvevők az aktív lakosság foglalkoztatási arányának növelését. Az állam- és kormányfők az innovációból és a legújabb információs eszközök létéből adódó előnyök kihasználására igyekeztek módot találni. Egész sor célkitűzést jelöltek meg az információs társadalomra épülő reformok, a fenntartható növekedés, a szociális EU-modell kiterjesztése, a folyamatosan tanuló társadalom, a szociális védelem korszerűsítése terén. (origo/MTI)

Az ombudsman és az adatvédelmi biztos közös ajánlásukban felkérték az országos rendőrfőkapitányt: „gondoskodjon arról, hogy a rendőrök igazoltatást - a törvényi előírásoknak megfelelően - csak a személyazonosság megállapítására végezzenek”. (origo/MTI)

„Én direkt hibázom” - Braun András étvágygerjesztő festményei a Deák Erika Galériában: „A véletlenszerűség úgy jön be, hogy amikor sablont használok, akkor van fönt már egy réteg a vásznon, aminek van egy struktúrája, egy színe, ezek után ezt eltakarom és csak néhol látszik az alapréteg.” (exindex)

A bulvársajtó 1999-ben négy időpontra is világvégét hirdetett, s úgy tűnik, idén sem fogunk hiányt szenvedni hasonló rémhírekből. A 2000. év fő attrakciója a május 5-ei bolygóegyüttállás lesz: öt planéta csoportosul a Halak és a Kos határán, viszonylag kis területen, mintegy 20 fokos körzetben. Ott lesz a Nap, és tiszteletét teszi a Hold is. (origo)

Lábakkal rendelkező őskígyót vizsgáltak a Jeruzsálem közeléből származó 95 millió éves tengeri üledékekből. A lelet ellentmond annak az elméletnek, mely szerint a kígyók a tengeri gyíkokból alakultak ki. (origo)

A Sandia Nemzeti Laboratórium kutatói a világon elsőként építettek olyan mikrogépet, amelyben váltakozó árammal egy parányi gyémánttolattyút vezérelnek. (origo/Élet és Tudomány)

Elméleti fizikusok számításai szerint laboratóriumban már a mai technológiával előállíthatók optikai fekete lyukak, azaz olyan objektumok, amelyek bizonyos hullámhosszúságú fényt magukhoz vonzanak és elnyelnek. Ha ez valóban így van, akkor megnyílhat az út az általános relativitáselmélet, sőt, talán a kvantumgravitáció bizonyos jelenségeinek a közvetlen kísérleti tanulmányozása felé is. (origo/Élet és Tudomány)

Amerikai kutatók új energiaforrást találtak a tengerben. Az energiatermelés lehetősége a tenger különböző rétegeinek potenciálkülönbségén alapul, amelyet mikroorganizmusok hoznak létre. A tengerfenéken ezt az energiát különböző szenzorok illetve szonárjeladók üzemeltetésére lehet majd felhasználni. (origo/Élet és Tudomány)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 25. - Bartók Béla (1881) zeneszerző születésnapja.

A nagy múltú, másfél évtizede még több mint 20 ezer dolgozót foglalkoztató diósgyőri kohászati üzem, a harmadik privatizálást követően, nemzetközi tender révén került a kassai Kelet-szlovákiai Vasmű tulajdonába. A szlovák cég sem tudta megteremteni a gyár folyamatos és veszteségmentes működtetését, így veszélybe került a még foglalkoztatott csaknem 2300 kohász és családjaik megélhetése. (origo/MTI)

A vámosok szerint komoly feketepiaca van Magyarországon a gázüzemű autók üzemanyagának. Ugyanis, ahogy hajdanában a gázolajnak, ugyanannak a terméknek két ára van. Ha fűtésre használják a gázt, olcsóbb, ha autóba veszik drágább. Így aztán sokan fűtésre veszik, és autóba használják. (origo/RTL KLUB)

Az amerikai elnök példátlan biztonsági intézkedések közepette érkezett Iszlámábádba. A Fehér Ház nagy óvatosságot tanúsított a szomszédos India által egyenesen terrorista államnak minősített Pakisztánba tett látogatás megszervezésében: megtévesztésül először egy elnöki „felségjelekkel” ellátott repülőgép szállt le az iszlámábádi repülőtéren. Ezt követte az a jeltelen gép, amelyen az elnök valójában utazott. (origo/MTI)

Irán legfőbb vallási vezetője visszautasította Washington ajánlatát. Mint mondta, Irán „pusztán az amerikai beismerésekért cserébe - mindenféle bocsánatkérés nélkül - még nem felejti el Washington bűneit”. Szerinte az Egyesült Államok még mindig elnyomóként viselkedik Iránnal szemben. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 26. - Az orosz elnökválasztáson az ideiglenes elnök Vlagyimir Putyin 52.32 százaléknyi szavazattal vezet. Az esti urnazárásig a választók 65 százaléka ment el szavazni, így a választás érvényes. (origo/MTI)

Átszakadt a romániai, járavizi vasbánya egyik derítőjének gátja. Körülbelül ezer köbméter szennyvíz ömlött a szabadba. Az ipari víz 5 hektárnyi földet öntött el. A balesetet feltehetően az okozta, hogy a tartalék derítőben a hóolvadás és az esőzések miatt hirtelen megnövekedett a vízszint. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 27. - A chilei Nemzeti Kongresszus alkotmánymódosítást fogadott el, amely visszavonhatatlan mentelmi jogot biztosít az ország volt elnökeinek. A döntés értelmében Augusto Pinochet egykori chilei diktátort sem lehet felelősségre vonni. (origo/MTI)

A francia kormányfő hétfőn bejelentette kormányának napok óta várt átalakítását. A szocialista miniszterelnök, négy minisztert meneszt, és nyolc személyt nevez ki. Célja: megerősíteni a kabinetet és baloldali értékeket követve reformpolitikát folytatni. (origo/MTI)

Kiosztották az Oszkár-díjakat. Egy hónappal az átadás előtt egy honlap készítői azt állították, hogy tudják, kik lesznek az ez évi nyertesek. A CNN szerint a közel 5600 akadémia tagnak kiküldött szavazócédulából 4000 „eltévedt”, a szállítók nem jó helyre vitték őket. Aztán következett az 55 Oscar szobor eltűnése, melyek végül egy szemétkonténerből kerültek elő. Utoljára pedig a Wall Street Journal pénteki cikke, melyben mintegy „exit poll felmérésként” listát közöltek a várható nyertesekről. Ezt csak a szavazati joggal bírók közreműködésével készíthették el. (origo)

Postán jött: Barbara ROSENTHAL (USA) CHANCE-FUTURE / VÉLETLEN JÖVŐ

A tudománytörténet egyik nagy napját egy apró ízeltlábú neve fémjelzi: a Science magazin március 24-ei számában hivatalosan is közölte az ecetmuslica genetikai állományának teljes nukleotid-sorrendjét. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 28. - Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar művészeti vezetője bejelentette: mindaddig, amíg Magyarországon „a minőségi kezdeményezések számára nem teremtődnek meg a feltételek”, nem lép fel idehaza. Hozzátette még, hogy „sürgető szükség lenne egy kulturális értékeket megbecsülő és a pártpolitikai szempontokat ennek alárendelő új politikusgeneráció színre lépésére, hiszen jelenleg a minőségi kezdeményezéseket megfojtja a kicsinyes politikusok és az intrikus szakmabeliek közege”. (origo/Népszava)

A mintegy ötszáz tagú sajóládi roma közösségből hétfőn reggel 8 órától csaknem kétszázan kezdtek éhségsztrájkot a helyi községháza előtt, tiltakozásul az ellen, hogy a helyi önkormányzat szociális bizottsága visszautasította különböző segélykérelmeiket. (origo/MTI)

Egy bírói döntés arra kötelez két amerikai cigarettagyárat, hogy összesen 20 millió dolláros kártérítést fizessenek egy tüdőrákban haldokló asszonynak. 1965 óta - amikortól kötelezően fel kell tüntetni a cigarettásdobozokon „a dohányzás káros az egészségre” mondatot - ez az első olyan ítélet, mely a gyártót teszi felelőssé egy dohányos egészségi állapotában bekövetkezett romlásért. (origo/MTI)

Közel hatvanan vesztették életüket a tamilok támadásában Srí Lankán. A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei nevű szakadár szervezet 17 éve harcol azért, hogy a tamil kisebbség számára saját államot szakítson ki a szingaléz többségű Srí Lankából. A fegyveres küzdelem eddig 60 ezer emberéletet követelt. (origo/MTI)

Hitlert több cseh város, többek között Karlovy Vary is, korábban díszpolgárának nyilvánította. Znojmó városa tervezi, hogy változtat a helyzeten, viszont Karlovy Vary vezetősége szerint Hitlert meg kell hagyni díszpolgárságában. (origo/MTI)

Az ugandai hatóságok kedden újabb tömegsírt fedeztek fel az Isteni Tízparancsolat Helyreállításának Mozgalma nevet viselő szekta egyik vezetőjének házában. Az utolsó ítélet napját váró szekta vezetői feltehetően akkor kezdték el legyilkolni híveiket, amikor bebizonyosodott, hogy hamis a világvége jóslat. (origo/MTI)

Egy büntetéséből szabadult budapesti férfi új egzisztenciája megalapozásához fiktív jegyzőkönyveket készített, mely szerint a munkáltató igazolja, hogy felesége szolgálat teljesítése során elhalálozott, bűncselekmény áldozata lett. Ezekkel az iratokkal keresett fel országszerte ötvenöt plébániát és lelkészi hivatalt, valamint a Vöröskereszt tíz szervezetét. A jóhiszemű emberektől összesen mintegy fél millió forintot kapott. (origo/MTI)

Zoológusok szerint rendkívüli a felfedezés, amit egy expedíció tagja tett Peruban, az Andokban: egy mindeddig ismeretlen emlősfajt talált. Az expedíció a Cuscomyson kívül több más felfedezést is tett: talált két új egér-, két orchidea-, 11 pillangó- és több mint egy tucat új béka-, illetve gyíkfajt is. (origo)

Tjebbe van Tijen (e-mail): Rátévedtem az 1992-es zászlókiállítás website-jára. Galántai György munkája arra késztetett, hogy elküldjem nektek egy olyan projekt weboldalának címét, ahol - többek között - kötél-alakzatok is szerepelnek. A projektnek ebben az évben kellett volna megvalósulnia Berlinben, de a Berliner Festspiele - a tervek megrendelője - képtelen volt megteremteni az anyagi feltételeket, így ez a projekt is - mint annyi más - csupán egy elképzelés maradt... és így bekerült az én múzeumomba, ami a képzeletbeli projektek múzeuma... - Imaginary Museum Projects (IMP), Amsterdam - (Artpool)

Az interneten terjed a DivX névre keresztelt illegális videoformátum, amely megközelítőleg 40 százalékkal tömörebb, mint amit az eddig ismert eljárásokkal elő lehetett állítani. Segítségével egy CD-lemezre rá lehet zsúfolni egy teljes hosszúságú, videoszalaggal megegyező minőségű mozifilmet. (origo)

Az internet egyik megálmodójaként számon tartott Marc Andreessen bejelentette, hogy befektet a nyílt programkód híveit tömörítő szervezetbe, a Collab.netbe. A Collab.net a szerteágazó és szervezetlen, nyílt kódot propagáló programozók közösségét kívánja összefogni, egy meghatározott összegért cserébe összehozza a szakembereket a szoftverfejlesztő cégekkel. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 29. - Amennyiben a tavaszi hónapokban sem süllyed 22 dollár alá az olaj hordónkénti ára, és a kormány nem intézkedik ennek ellensúlyozása ügyében, akkor az éves infláció nem csökkenhet 9-10 százalék alá. Mindez azért jelent súlyos gondot, mert a költségvetés kidolgozásakor 6-7 százalékos inflációval számoltak. (origo/Népszava)

A bécsi értekezleten az olajkartell tizenegy tagországa közül kilenc írta alá azt a megállapodást, amely termelésnövelést irányoz elő az árrobbanás megakadályozása érdekében. OPEC hordónkénti 20-25 dolláros olajárat szeretne elérni - mondta a szaúdi olajipari miniszter. (origo)

Budapesten egy 25 műteremlakásos műemlék épület recsegve-ropogva megindult, megrepedeztek a falai, az ablaküvegek kiestek. A megroggyant épület életveszélyessé vált, a lakók mentették személyes tárgyaikat, értékeiket. A helyzetet valószínűleg az okozta, hogy szigetelési munkák elvégzése közben túl mélyre ástak a ház alá. (origo/MTI)

Nagy-Britanniában elkészült egy könyv, mely a kínzások áldozatainak segít, hogy támadóikat bíróság elé állíthassák. A kínzásokat elszenvedőknek egykori áldozatok, emberi jogi aktivisták, orvosok és ügyvédek mesélik el, hogyan gyűjthetnek a bíróság által is elfogadható bizonyítékokat. A könyvet a brit külügyminiszter mutatta be a nyilvánosságnak. (origo)

A NASA Chandra röntgenobszervatóriuma két óriási galaxishalmaz ütközésében keletkezett hatalmas kozmikus „időjárási frontrendszert” kapott lencsevégre. Ez a belátható Világegyetem egyik legnagyobb tömegű objektuma, amely több száz galaxist és hatalmas gázfelhőket tartalmaz, az átmérője mintegy 6 millió fényév. (origo/Élet és Tudomány)

Csaknem egyidejűleg sikerült két kutatócsoportnak a világon először nagy teljesítményű lézerrel magreakciókat, köztük az urán hasadását is előidézni a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban, illetőleg a brit Rutherford Appleton Laboratóriumban. (origo/Élet és Tudomány)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 30. - A kormány a családok közvetlen anyagi támogatása, a részmunkaidő ösztönzése és a támogatásokat szétosztó intézményrendszer kiépítésére alapozza hosszú távú szociálpolitikáját. A részmunkaidős foglalkoztatásban a munkáltatók ellenérdekeltek: ennek feloldása a minisztérium jövőbeli feladatai közé tartozik - mondta a miniszter. Az ellenzéki pártok a koncepció ismeretének hiányában nem tudnak véleményt alkotni, a nemzeti családpolitikai koncepció tervezetét nem ismerik, ugyanis az ilyesfajta munkaanyagokat nem szokták megkapni. (origo/Magyar Hírlap)

Honvédelmi Minisztérium szóvivője elismerte, hogy felmérés készül az 1990 előtt politikai beosztásban lévő tisztekről az „esetleges diszkrimináció megakadályozása” érdekében. A Honvédszakszervezet elnöke szerint ez sérti az adatvédelmi törvényt. (origo/Népszava)

Országos tüntetésre készülnek a magyar gazdák, mert a múlt szeptemberi agrárbéke-megállapodásban foglaltak nem teljesültek. A mezőgazdaság hitelállománya jelenleg mintegy 270 milliárd forint, amely várhatóan még 20-30 milliárd forinttal növekszik. Ez a kölcsönösszeg eléri a magyar agrárium teljes vagyonának értékét - a föld árát nem számítva. (origo/MTI)

A Fővárosi Önkormányzat közgyűlése elfogadta az Erzsébet téri gödör beépítésére vonatkozó terveket. Mindkét fél által elfogadott megállapodás-tervezet gyakorlatilag ugyanaz, amelyet a kormány tavaly novemberben elutasított. A Városháza ismét átadja a telket a magyar államnak. Az építményre további 2 milliárd forintot költ tervei szerint a kulturális tárca. A korábban tervezettnél kisebb összeget, körülbelül 2,5 milliárd forintot fordítanak a Volán buszpályaudvarának kiköltöztetésére. (origo)

E-mail: Bruno CAPATTI (I) elküldte chance future c. munkáját

A tavalyi NATO-csapások Újvidék mindhárom Duna-hídját lerombolták. A roncsok eltávolításának anyagi támogatására az EU korábban késznek mutatkozott, ám az újjáépítés költségeihez nem kívánt hozzájárulni. A brüsszeli adományozó-konferencia előestéjén Németország készségét fejezte ki a hídhelyreállítást célzó 4 millió márkás támogatás folyósítására. (origo/MTI)

Az ötvenes éveiben járó, magyar származású egykori pornósztár, olasz parlamenti képviselő, az izraeli televízió fő műsoridejében egy tv-showban mélyen kivágott ruhában táncolt és többször felfedte kebleit. Még a műsorvezető lába közé is benyúlt. A nézők tucatjai telefonáltak be a televízióba, és tettek panaszt. A műsorvezető szerint akinek gondja van Cicciolina stílusával, annak nem kellett volna bekapcsolnia a televíziót. (origo/MTI)

Egy csecsenföldi tömegmészárlás áldozatairól készült videokazettát tekinthettek meg újságírók az oroszországi Nazranyban. A videofelvétel azért különösen érdekes, mert az orosz katonai főügyészi hivatal nemrégiben vizsgálatot indított a vérfürdővel kapcsolatban, és megállapította: az orosz csapatoknak nincs közük Aldi békés lakóinak állítólagos lemészárlásához. A vérbe fagyott áldozatokon jól látszik, hogy fejbe, nyakon vagy szájba lőtték őket. Néhányuk kezét összekötözték, aranyfogaikat kiverték. Az egyik szerencsétlen fejét kettévágták, egy másik koponyáját szétverték. (origo/MTI)

A Kreml gazdasági hivatalának volt vezetőjét pénzmosással vádolják a svájci hatóságok, s ellene letartóztatási parancsot adtak ki Genfben. A letartóztatási parancsot kiadó vizsgálóbíró szerint hamarosan más személyek ellen is hasonló lépés megtételére kényszerülnek. A politikus jelenleg az orosz-fehérorosz unió végrehajtó titkára, így e két országban mentességet élvez. (origo/MTI)

Hackerek feltörték, azaz ingyenesen másolhatóvá tették Stephen King nemrég megjelent elektronikus könyvét, a néhány nap alatt mintegy félmillió példányban eladott „Riding The Bullet”-et. (origo)

Műcsarnok, Budapest - Intuíció, Innováció, Invenció Magyar tudományos és technikai találmányok és művészeti újítások c. kiállítás. (exindex)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 31. - A szakértőket is megdöbbentette, hogy egy, az iskolák számára kiírt 70 milliós internetes oktatási pályázatra jóval ezer fölötti intézmény jelentkezett, összességében 800 milliónál nagyobb értékű igénnyel. (origo/Magyar Hírlap)

Amerikában minden második, Európában minden harmadik, míg Magyarországon csak minden kilencedik emberre jut egy számítógép. A magyar lakosságnak mindössze 5,1 százaléka használja a világhálót, míg Izlandon 45, Svédországban 40,9, Norvégiában, Dániában, Finnországban 30-35, Svájcban, Hollandiában, Belgiumban pedig 15 százalék körül van ez az arány. Ez összefügg azzal, hogy a kormány 1998-ban leállított minden informatikai fejlesztést és a törvényhozás nem foglalkozik az internettel kapcsolatos jogalkotással. (origo/MTI)

A nemzetközi emberjogi szervezet szerint elsősorban Bulgáriában, Csehországban, Koszovóban, Magyarországon, Romániában, Görögországban és Szlovákiában érik a romákat hátrányos megkülönböztetések. A közép- és kelet-európai országok nem tesznek semmit a szóbeli vagy fizikai támadások, sőt időnként még gyilkosságok esetén sem. (origo/MTI)

Négy jegesmedve néhány héttel ezelőtt érkezett Nürnbergbe a karlsruhei állatkertből, a parkot ugyanis átépítik, és a munkálatok idejére költöztek ide. Valaki elfűrészelte a ketrecajtójukon lévő két lakatot és az állatok egyszerűen kisétáltak ketrecükből. Az állatkert dolgozói altató lövedékekkel próbálták elkábítani az állatokat. Mivel a medvéknek nagyon vastag a téli bundája - a lövedékek hatástalanok maradtak. Ezután az állatkert vezetősége - az esetleges tragédia elkerülése érdekében - agyonlövette a medvéket. (origo)

Egy 26 éves angol fiatalember 11 éves kora óta vesebeteg. Első műtétjére 13 évesen került sor, azonban ez a szerv már egy év múlva nem működött rendesen. A következő átültetésre 21 éves koráig várnia kellett, de ez a szerv sem tartott 3 és fél évnél tovább. A fiatalember 4,1 millió fontot nyert a lottón és nyereményének egy részét ajánlotta fel annak, aki veséjét adná neki. A pénzből már adományozott az őt kezelő kórháznak is. (origo)

Angolában egy közismert újságírót hat havi felfüggesztett elzárásra és 1000 dollár büntetésre ítéltek. Az újságíró, aki egyben költő és híres emberi jogi harcos, cikkében felelőssé tette az elnököt, amiért a kormányon belüli korrupció következtében összeomlás fenyegeti az országot. (origo/MTI)

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megkétszerezte azt az összeget, amelyet Irak olajiparának helyreállítására fordíthat. Ez lehetővé teszi, hogy évente 1,2 milliárd dollárt költsön az öbölháborúban megrongálódott kőolajipari létesítményeinek helyreállítására. Olajeladásaiból az ENSZ ellenőrzése mellett - az olajat élelemért program keretében - humanitárius célokra szolgáló termékeket vásárolhat külföldön. (origo/MTI)

A futball EB hivatalos portálja, a euro2000.org az Euro2000 hivatalos internet szolgáltatójának becslése szerint napi 150 millió látogatót fogad majd és ezzel minden idők legnagyobb napi nézettségét felmutató weboldala lesz. A PSINet Euro2000-es szerverei egy időben 9 ország 10 helyszínén futnak, garantálva ezzel a minőségi hozzáférést a felhasználóknak bárhol a világon. (origo)

Stúdió Galéria, Budapest - Uglár Csaba „SPOT” c. kiállítása. (exindex)

Postán jött: Pierre RESTANY (F) Pour l´an 2000.../ 2000 alkalmából talpamat a világ keletkezési pontjához helyeztem - Emily JOE (I) Buena Vista Social Club

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12