2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

november 20. - Hegyhátszentjakabon az idén nyáron orvvadászaton ért polgármester mandátumának megszűnése érdekében lemondott az egész települési képviselő-testület. A polgármesteri székért a volt alpolgármester mellett, a lemondatott polgármester is ringbe száll, mivel a büntető eljárás jogerős lezárultáig erre lehetősége van. A falut megosztja a választás, mivel az orvvadász, volt polgármester azelőtt rendőrtiszt volt, így jelentős befolyással bír a falu lakói között. (origo/HavariaPress)

Egyelőre nem tudni, mikor kezdődhet meg a per a magyar állam és a ciánkatasztrófát okozó Aurul között. Szakértői vélemények szerint a késlekedés oka a Környezetvédelmi Minisztériumban kialakult bizonytalan helyzet. A vezetőcsere bizonytalan időpontja miatt egyelőre kivárnak, s ez rontja hazánk kártérítési esélyeit. (origo/Népszava)

Postán jött: FICUS (USA) Time Well Spent - Pawel PETASZ (PL) kollázs - Klaus POSTLER (USA) kollázs - Edward KULEMIN (RU) fénymásolat

Nem sokkal nagyobb a Csepel-szigetnél, anyaga tízmilliárdszor sűrűbb az acélnál, s százszor gyorsabb egy lökhajtásos repülőnél. Egy magányosan sodródó neutroncsillagról van szó. Távoli őseink talán láthatták is azt a csillagrobbanást, amelyből mintegy egymillió évvel ezelőtt megszületett. Az objektum közelsége remek lehetőséget nyújt a csillagászoknak arra, hogy a neutroncsillagokkal kapcsolatos elméleteiket minden eddiginél pontosabb megfigyelésekkel ellenőrizhessék. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

november 21. - Az Egyesült Államokban a gyerekeknek is van lehetőségük, hogy megtapasztalják, milyen részt venni a választásokon. A diákok majdnem ugyanolyan szavazócédulát kapnak, mint a szüleik, és ugyanazokra a jelöltekre adhatják le szavazatunkat. Idén másfél millió gyerek szavazott. A felnőttekkel ellentétben, nekik már sikerült dönteniük: Busht juttatnák az elnöki székbe. (origo)

Sanghaj néhány kórházában új rendelkezést vezettek be, mely szerint az ápolónőknek munkaidejükre ki kell festeniük a szájukat, az ellenszegülőknek pedig bírságot kell fizetniük. Kórházvezetők szerint a kisminkelt nővérek kedvezőbb képet alakíthatnak ki magukról a betegek előtt, akik gyakran panaszolták azt, hogy ápolóik még náluk is betegebbnek tűnnek. (origo)

Közel 33 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a kisgazdapárt egyik szabolcsi vezetőjének résztulajdonában lévő vállalkozás a megyei területfejlesztési tanácstól. Mivel a cég nem rendelkezett megfelelő nagyságú saját vagyonnal, egy önkormányzati tulajdonra jegyeztetett be fedezetként jelzálogjogot. (origo/Népszava)

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter összesen 151 napot töltött az elmúlt két évben külföldön. Külföldi útjainak fele Európán túlra vezetett: 26 távol-keleti, észak-afrikai, észak- és dél-amerikai államba, illetve Ausztráliába és Új-Zélandra. Az Európán kívüli, távoli országok jelentős részébe az elmúlt két évben jelentősen csökkent az agrártermék-forgalom, az élelmiszer és élőállat-kivitel lényegében Európán belül bonyolódik. (origo/Magyar Hírlap)

Graffitis találkozó volt Szegeden, az ország több városából buszokkal érkezett mintegy 60 fiatal a városba. A rendőrség tudomást szerzett a találkozóról, s a razzia során tizenegy olyan személyt előállított, akiknél festékszórókat találtak. Egy falfirkáló fiatalembert a Szegedi Városi Bíróság hat hónap felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt. (origo/MTI)

Legkevesebb tizenegy ember meghalt, másik tizenegy pedig megsebesült a dél-egyiptomi Marágában, miután tűzpárbaj tört ki fegyveres bankrablók és rendőrök között. A helyszínről elmenekülő bűnözők mintegy 360 ezer dollárnak megfelelő zsákmánnyal távoztak. (origo/MTI)

Ausztrál, ázsiai és európai internetezők milliói képtelenek elérni a világháló részeit annak a véletlen szakadásnak köszönhetően, amely Szingapúrtól mintegy száz kilométerre történt az óceán fenekére lefektetett interkontinentális szuperkábelen, amelyet 901 millió dolláros költséggel tavaly fektetett le közösen száz telekommunikációs vállalat. (origo/MTI)

Egy amerikai szakmai jelentés szerint információ-technológiai és távközlési beruházásokra a tavalyi évben világszerte 2100 milliárd dollárt fordítottak, s ez az összeg 2004-ig 50 százalékkal növekedni fog. (origo/MTI)

E-mail: Daniel Langlois Foundation - The Centre for Research and Documentation (CR+D) - Vasulka Archívum

Az Egyesült Államokon, a világ első számú szennyezőjén múlik, hogy eredményes lesz-e a globális felmelegedés elleni küzdelem - hangoztatta Jacques Chirac francia elnök hétfőn, a második hetébe lépett hágai nemzetközi klímakonferencián. Az amerikaiak egy főre számítva háromszor annyi üvegházhatást okozó gázt bocsátanak ki, mint a franciák. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

november 22. - A mentelmi bizottság megszavazta azt a határozatot, amely lehetőséget teremt a képviselőknek az eddig titkos és általuk sem hozzáférhető vagyonnyilatkozatuk kikérésére és nyilvánosságra hozására. A kisgazda pártelnök kijelentette: nem hozza nyilvánosságra vagyonnyilatkozatát. (origo)

Újabb milliók vándoroltak az államkasszából a kisgazdapárthoz. A párt lapja ugyanis nemcsak a Honvédelmi Minisztériumtól, hanem, mint azt a volt miniszter is elismerte, a környezetvédelmi tárcától is több mint 5 millió forint támogatást kapott - pályázat nélkül. (origo/RTL KLUB)

Ma van Ady Endre (1877) költő születésnapja.

Egy anarchista fiatal tortát dobott a volt pénzügyminiszterre, amikor előadást tartott a varsói egyetemen. A tiltakozásnak ez az újfajta módja akkor kezdődött Wroclawban, amikor független természetvédők a környezetvédelmi miniszter ellen hajtottak végre „tortamerényletet”. (origo/MTI)

Az olasz alkotmánybíróság törölte a büntető törvénykönyvnek azt a cikkelyét, amely mindeddig bűncselekménynek minősítette az istenkáromlást. A jogi aktusra azért volt szükség, mert 1984 óta törvény mondja ki, hogy a katolicizmus nem államvallás, egy másik törvény egyévi börtönbüntetést helyezett kilátásba annak, aki e vallást gyalázta. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

november 23. - Fizetésükkel elégedetlen finn rendőrök vonultak a főváros, Helsinki utcáira, súlyos fennakadást okozva a közlekedésben. A több mint ezer tüntető a parlament épülete elé vonult, ahol képviselőik írásos kérelmet adták át a belügyminiszternek. Az ország minden részéről érkező rendőrök szóvá tették, hogy svéd, dániai és norvégiai társaik kétszer annyit keresnek, mint ők és több juttatásban is részesülnek. (origo/MTI)

Az uniós felkészülést értékelő idei országjelentés elismeri, hogy Magyarországon a népegészségügyben történtek előrelépések az elmúlt esztendőben is, de továbbra is sürgeti az egészségügyi reformok gyorsítását. Az egy főre jutó éves egészségügyi kiadások mintegy 300 dollárt tesznek ki Magyarországon, ami 5-10-szeres elmaradást jelent, az Európai Unió tagállamaitól. (origo/MTI)

A Fidesz elnöke szerint a szocialisták mindent megtettek azért, hogy az Európai Unió Magyarországról készített jelentése minél kedvezőtlenebb legyen. (origo/MTI)

A kisgazdapárt ereje olyan jelentős, hogy nekünk ártani már nem lehet - jelentette ki a kisgazda pártelnök. Az utóbbi időben a pártot ért politikai támadások kapcsán azt mondta, hogy a szabaddemokraták és a szocialisták is kongresszusra készülnek és a támadások kongresszusi felajánlásuk részét képezik. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

november 24. - Egy százfokú listán, ahol az a 0 pont, ha az adott pártra a korrupció egyáltalán nem jellemző, 100 pontot pedig a rendkívül korrupt pártok kapnak, a kisgazdapárt jelenleg 80 ponton áll. Ilyen magas indexet még a szocialisták sem értek el a Tocsik-ügy hatására, 65 ponton álltak. (origo/Népszava)

A magyar rendőrség egyik legszembetűnőbb sajátossága a szocializmusból örökölt hierarchikus felépítése és katonai jellege. A rendőrök jelentős többsége alapvető szervezeti változásokat tart szükségesnek, a nyugati mintákhoz hasonlóan a szigorúan vett katonai külsőségek, a parancsutasítási rendszer, a bűnügyi állományon belül a rendfokozatok eltörlését szorgalmazná. A reformot a szakszervezet támogatja. A belügyi tárca illetékese szerint nem időszerű a változásokról beszélni. A rendőri vezetőség nem kívánt állást foglalni. (origo/Magyar Hírlap)

A szerb rendőrség és a koszovói albán fegyveresek között kirobbant összecsapások miatt. az elmúlt két nap alatt több mint hatszáz személy menekült át Dél-Szerbiából Koszovóba. A hírek szerint a Presevo-völgyben tevékenykedő 70 ezer albán fegyveres azért van jelen, hogy Presevo-völgye csatlakozzon Koszovóhoz. (origo/MTI)

Egy a frankfurti repülőtéren tartott konferencia két részeg német résztvevője toalettre szeretett volna menni, azonban véletlenül egy Moszkvába tartó gépre szálltak fel. (origo)

Az orosz törvényhozás tavaly felemelte a vodkára kivetett adókat, de ennek egyik hatása a jelek szerint az lett, hogy még több illegálisan főzött, esetenként halálos méregnek bizonyuló szeszes ital került forgalomba. Idén július végéig több mint 20 ezren haltak meg a rossz minőségű és illegálisan főzött szeszes italok fogyasztása miatt - 43 százalékkal többen, mint a tavalyi év azonos időszakában. (origo/MTI)

Egy szerbiai bíróság börtönbüntetésre ítélt nyolc személyt, akik tavasszal elraboltak és a hágai Nemzetközi Törvényszék kezére juttattak egy, a testület által háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb férfit. (origo/MTI)

Elkészült és felkerült a világhálóra az 500 éves Gutenberg-biblia elektronikus változata. Az egyes oldalakról készült kiemelkedő minőségű felvételeket bárki megnézheti, aki ellátogat a British Library weboldalára. (origo)

Egy biotechnológia cég kizárólagos jogot szerzett egy egész sziget lakosságának genetikai elemzésére. Ha a genetikai kutatások szabadalmaztatott, piacra kerülő gyógyszerek formájában öltenek testet, akkor a profitból a sziget lakói is részesednek. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

november 25. - Egy olasz katonai bíróság háborús bűnökért távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy volt SS-tisztet, akit azzal vádoltak, hogy a második világháború idején a Bolzano közelében fekvő gyűjtőtábor őreként rabokat gyilkolt meg, kínozta a foglyokat és nőket erőszakolt meg. A hetvenhat éves ukrán származású, jelenleg Kanadában élő egykori SS-tiszt nem volt hajlandó megjelenni az olasz bíróság előtt. (origo/MTI)

Egy Taszáron szolgáló amerikai katona, feltehetően elaludt vezetés közben, és áttért a másik sávba, ahol a vele szemben szabályosan közlekedő gépjárművel frontálisan összeütközött. A vétlen autóban egyedül utazó szlovák állampolgár a helyszínen életét vesztette. A balesetet okozó autóban három amerikai katona ült, ketten közülük súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült. (origo/MTI)

Egyértelműen megállapítható, hogy véletlenül sült el annak a nyomozónak a pisztolya, aki pénteken részt vett egy kábítószer-terjesztő társaság igazoltatásánál a Miskolc Plazánál. Az egyik gyanúsított súlyosan, de nem életveszélyesen megsérült. (origo/MTI)

Százkilencvennyolc éve Gróf Széchényi Ferenc (1754) könyvtárának, kép- szobor- és éremgyűjteményének felajánlásával megalapítja (1802) a Magyar Nemzeti Múzeumot.

Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros - ARITMIA 8 & ALAPZAJ 5 - SZEMPONTVÁLTÁS c. kiállítás Csörgő Attila, Lakner Antal, Kiss Péter és Várnai Gyula műveiből és más programok.

E-mail: Gusztav Hamos - Laszlo Laszlo Revesz: Can I ride your bicycle - website: http://www.cperu.hu

Postán jött: Scott HELMES (USA) egérpad - Ko DE JONGE (NL) Véletlen jövő

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

november 26. - Az amerikai kormány élesen elítélő hangú állásfoglalást tett, néhány órával azután, hogy Szerbiában a szocialista párt túlnyomó többséggel újraválasztotta elnökévé Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnököt, aki ellen a hágai ENSZ-törvényszék háborús bűnök elkövetése miatt vádat emelt. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

november 27. - A vízügyi szakemberek határozottan elutasítják a miniszterelnök kijelentését, miszerint az előző kormány mulasztása miatt kellett elvonni a mezőgazdaságtól gátépítésre. Hiszen éppen a korábbi ciklusban kezdték el a fejlesztéseket. A gátaknak csupán 60 százaléka felel meg az előírásoknak. Szakértők szerint egy, a tavalyihoz hasonló árvíz ellen továbbra sincs felkészülve a hazai gátrendszer. (origo/Népszava)

Bocsánatot kért az érintettektől és a hallgatóktól a Magyar Rádió Aktuális Szerkesztőségének vezetője, mert a Déli Krónika című műsorban azt a valótlan információt közölték, hogy Fidesz-vezetők az igazságügy-miniszter leváltását fontolgatják. (origo/MTI)

Magyarország első körforgalmú felüljárójának építését a hatályos törvények értelmében meg sem kezdhették volna, ezen a héten mégis átadják a forgalomnak. Az építtető jóhiszeműen és szabályosan járt el, az engedélyező hivatalok azonban sajátosan értelmezték a jogszabályokat. (origo/Magyar Hírlap)

Három héttel a választások után a republikánusok elnökjelöltjét George W. Busht hirdették ki győztesnek Floridában. Miközben Bush bejelentette, hogy megkezdi kormánya megalakítását, a demokraták újabb jogi eljárásokkal fenyegetőznek. Bush egyúttal felszólította Al Gore alelnököt, a demokraták elnökjelöltjét, hogy gondolja át újra, valóban tiltakozni kíván-e a választások kimenetele ellen. (origo)

A bonni ügyészség másodszor is vizsgálatot kezdett Helmut Kohl volt kancellár ellen. A gyanú alapját képező tények szerint Kohl 1997-ben és 1998-ban a konzervatív uniópártok parlamenti frakciója által a CDU részére készpénzben átadott összegből mintegy 265 ezer márkát saját belátása szerint használt fel, s a finanszírozott célok sem szerepeltek a párt országos központjának költségvetésében. (origo/MTI)

A dán rendőrség megbüntette azt az avantgárd múzeumot, mely lehetővé tette látogatóinak, hogy aranyhalakat végezzenek ki turmixgépek segítségével. A kiállítás részeként tíz turmixgép van egy asztalon, melyekben egy-egy aranyhal úszkál, a látogatók pedig megnyomhatják a gépek indítógombjait. A múzeum vállalta a 225 amerikai dolláros (közel 70 ezer forintos) büntetést. (origo)

Postán jött: Tehching HSIEH (USA) Cím nélkül

Az orosz Tengermelléken - Vlagyivosztok térségében - több mint ezer házban hetek óta nincs fűtés, s 60 ezer ember fagyoskodik. A helyi hatóságok - akárcsak tavaly - most sem készültek fel idejében a télre, és túl későn kezdték meg a távhőszolgáltatást. Ennek nyomán a lakosok minden létező elektromos berendezéssel igyekeztek meleget teremteni otthonaikban, de sorra égtek le a túlterhelt vezetékek. Amikor végre megindult a távfűtés, a lefagyott vezetékek és fűtőtestek sorra mentek tönkre, számos lakást eláztatott a törött csövekből ömlő forró víz. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

november 28. - A holland parlament alsóháza kedden elfogadta az eutanázia, a gyógyíthatatlan betegek halálba segítésének legalizálásáról szóló törvényt. Ezzel Hollandia lesz az első olyan ország a világon, ahol engedélyezik az orvosi beavatkozásnak ezt a sokat vitatott formáját. (origo/MTI)

A Kommunizmus Bűntetteit Vizsgáló és Dokumentáló Hivatal bűnvádi eljárást kezdeményezett két volt magas rangú csehszlovák tisztségviselő ellen, mert falaztak egy csehszlovák hírszerzővé átvedlett volt SS-tisztnek. Mivel mindkét politikus már túl öreg, nem valószínű, hogy börtönbe kerülnének. (origo/MTI)

A parlament mai ülésén kiderült, lezárták a nyomozást Josip Tot ügyében. A rendőrség szerint bizonyítható, hogy semmi köze a Fidesz közeli vállalkozók cégeinek eladásához. A több száz milliós adótartozás felelősét ezentúl nem keresi senki. (origo/RTL KLUB)

Amerikai kutatók olyan szerkezetet állítottak elő, amelynek átmérője mindössze 80 milliárdod méter, s amelynek propellerét az élő sejtek saját „energiamolekulái” hajtják. Talán nincs messze az idő, amikor gyógyításra használhatják őket. (origo)

Postán jött: TROTZDEM csoport (H) Cím nélkül

E-mail: Barbara Salvucci szobrai Rómából [1] [2].

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

november 29. - Gyömrőn a veszélyes hulladék égető építése végleg lekerült a napirendről, miután a helybéliek tömegtüntetésen kényszerítették ki az önkormányzat visszavonulását. A tiltakozás szervezői azt mondják, ha ők nem lépnek közbe, akkor a lakosságot teljesen kizárták volna a döntésből. (origo/RTL KLUB)

A lakástörvény értelmében november 30-tól, ha az önkormányzati tulajdonban lévő lakás bérlője nem él elővásárlási jogával, eladható a bérlemény egy harmadik személynek a bérlő beleegyezése nélkül is. A szakértők szerint nem látható előre, mekkora káoszt okoz ennek a paragrafusnak a hatályba lépése. (origo)

A szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt egyik képviselője kényszermunkával fenyegette meg az újságírókat, akik szerinte „eladták magukat a Nyugatnak”. Az 1950-es években a kommunista vezetés több ezer értelmiségit és ellenzékit küldött kényszermunkatáborba: a Dunát és a Fekete-tengert összekötő csatorna építéséről sokan soha nem tértek vissza otthonukba. (origo/MTI)

Svájci és amerikai kutatók olyan szerves óriásmolekulát állítottak elő, amely hasonló a fehérjeszintézisben nélkülözhetetlen ribonukleinsavakhoz, ám egyszerűbb felépítésű azoknál. Nem lehetetlen, hogy az ilyen anyagok egykor a kémiai evolúció fontos állomását jelentették. (origo)

Postán jött: Guido Rombach JITTEMANN (D) Cím nélkül - Giancarlo PUCCI (I) Cím nélkül - ZAV (F) CHANCE - NO future - Ulrich WALDAU (D) Cím nélkül - Joyce METZGER (USA) Véletlen jövő

Az ausztrál Nascomms cég egy olyan technológiát igyekszik elterjeszteni, melynek révén a megszokott webcímek helyett telefonszámokat használhatunk a böngészőprogramokban. A cég vezetője szerint a világ összes telefonkönyve megtalálható az interneten, és nincs két ember, akinek azonos lenne a telefonszáma, továbbá az új technológia megoldaná a „zsarolás” szándékával bejegyzett domainnevek problémáját is. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

november 30. - „Modern művészeti múzeum. A kortárs művészet és a múzeumi helyzet Magyarországon 2000-ben” címmel nyilvános vita a C3 Kulturális és Kommunikációs Központban. A vitát a C3 az Interneten real-video formátumban közvetíti.

1x1 tábla Budapest, VII. Lövölde tér - Gyenis Tibor „Nagyapám forrással” c. plakátja (exindex)

Ma van Vaszary János (1867) festőművész, Márffy Ödön (1878) festő, grafikus és Kovács Margit (1902) Kossuth-díjas keramikus, szobrászművész születésnapja.

Postán jött: Carol STETSER (USA) From A To Z - Marilyn DAMMANN (USA) kollázs - Pascal LENOIR (F) MANI ART - Philippe PISSIER (F) MANI ART

30 napon át 24 órában ideiglenesen ismét sugároz a Tilos Rádió. A Tilos az ideiglenes sugárzás alkalmából megállapodást kötött a „Fedél nélkül” című hajléktalanok által terjesztett lappal. Eszerint a lap terjesztői reklámozzák a Tilos Rádiót, a rádió pedig télikabátokkal látja el az akcióban részt vevő hajléktalanokat. (origo)

Befejezte munkáját a választási reformot előkészítő parlamenti bizottság, anélkül, hogy a pártok meg tudtak volna egyezni a kisebb létszámú Országgyűlés kérdésében. A kormánypárti és az ellenzéki javaslatok is az arányosítás jegyében készültek, mégis a Fidesz szerint az ellenzék, az ellenzék szerint a Fidesz miatt hiúsult meg a választási reform. (origo/Népszava)

A honvédelmi minisztérium havi 800 ezer forintot fizetett a kisgazdapárt tulajdonában lévő, és a párt újságját kiadó Arculat Kft-nek, hogy a tárcát népszerűsítő cikkeket jelentessenek meg. A Honvédelmi Minisztériumból az ügy miatt távoznia kellett a tárca szóvivőjének és egyik helyettes államtitkárának. (origo/MTI)

Évek óta tartó botránysorozat, perek tucatjai, felfüggesztett polgármester, önmagát feloszlató képviselő-testület: az utóbbi években ezek jellemezték a hódmezővásárhelyi önkormányzat működését. A vasárnapi választáson három polgármester-jelölt indul, egyiküket a Fideszen kívül az összes párt támogatja. A Fidesz kitart a felfüggesztett polgármester mellett. (origo)

Hosszas és személyeskedéstől sem mentes vita után - kész lett az olajbizottság végleges jelentésével. A jelentés több hiányosságra is rámutat, azonban nem nevezi meg a felelősöket. A bizottság ugyanis jelentésével jelezni akarta, hogy félbe kellett szakítania munkáját. A vizsgálatok befejezése nélkül pedig a képviselők szerint nem vonhatnak le egyértelmű következtetéseket. (origo)

A betlehemi városatyák úgy döntöttek, hogy az idén nem lesz ünnepi utcai díszkivilágítás a városban és a Jászol térre szervezett koncertek tucatjai is elmaradnak. Arról még nem született döntés, hogy a város híres karácsonyfáját feldíszítik vagy sem. Egyesek azt javasolták, hogy a fa ágait annak a több mint 200 palesztin áldozatnak a képével díszítsék, akik a szeptember óta tartó izraeli-palesztin összecsapásokban vesztették életüket. (origo)

Művi abortuszt kérő francia kiskorú a jövőben szülői hozzájárulás nélkül is elvégeztetheti a beavatkozást, azzal a feltétellel, hogy a műtétre egy maga által választott nagykorú személy elkíséri. Az Európában alkalmazott abortusztörvények körében eddig ismeretlen könnyítést a francia abortusztörvény módosításáról folyó parlamenti vita csütörtöki fordulóján szavazták meg a képviselők. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12