2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

A véletlen naplóból az univerzumba:


honnan jöttünk? - hol vagyunk? - hova megyünk?
művészet - tudomány - politika


Láthatatlan dimenzió? Lehetséges, hogy háromnál több térdimenziójú, s valamennyi irányban végtelen kiterjedésű világban élünk, ám ennek egy olyan alterébe vagyunk bezárva, ahol a negyedik térdimenziót ugyanúgy nem érzékeljük, ahogy például egy vízszintes síkba préselt lapos lények sem észlelnék a háromdimenziós tér függőleges irányú „magasság” dimenzióját. (napló/origo/Élet és Tudomány)

Önépítő nanoszerkezetek: Princetoni kutatók a véletlennek köszönhetik, hogy a korábbiaknál olcsóbb és sokoldalúbb eljárást fedeztek fel nanoméretű műanyagszerkezetek előállítására. A máris szabadalmaztatott módszerrel - amelynek elméleti alapjai még feltáratlanok - számítógépes chipek és kijelzők új nemzedékei, vagy DNS-molekulákat szétválogató szűrők állíthatók elő. (napló/origo)

A NASA bejelentette, hogy a ma kezdődő küldetés során a földfelszín eddigi legpontosabb háromdimenziós térképét készítik el, radar-térképezési technikával. A jelenleg használt legjobb térképeknél 30-szor pontosabb, majdnem globális domborzati térkép készül. (napló/origo)

Bill Gates szerint a személyi számítógép a mai formájában a múlté. Az új internetplatform abból állna, hogy a fogyasztó egy ma még pontosan nem leírható eszközzel, amelynek nincs is saját operációs rendszere, egy központhoz kapcsolódna, amely ellátná őt mindennel, szoftverrel, operációval, tárakkal, kapcsolódásokkal, ami ahhoz kell, amit a fogyasztó éppen csinálni szeretne. (napló/Népszabadság)

A Hírközlési Főfelügyelet hamarosan megkezdi a digitális televíziózást lehetővé tevő nemzetközi frekvenciaegyeztetést. Az új technikára való áttéréshez szükség lesz a médiatörvény módosítására. Szakértők szerint a következő tíz évben teljesen kiszoríthatja a jelenlegi analóg televíziózást az új technológia. (napló/origo/Népszava)

Az IBM kutatói az információtovábbítás merőben új módszerét fedezték fel. A „kvantumdélibáb”-nak nevezett folyamat vezetékek helyett az elektronok hullámtermészetét használja az adattovábbításra, s a jövőben nanométeres méretskálán teszi lehetővé áramkörök építését. (napló/origo)

A robotok ma még csak mechanikai működésük által segítik az emberi tevékenységet, nem pedig mentális képességeik folytán. Könnyen végeznek fizikai feladatokat, akár hosszú időn keresztül ismételve is. A jelenlegi kutatások célja olyan értelmes robotok létrehozása, „akik” képesek alakítani saját „viselkedésüket”, vagyis tanulnak saját tapasztalataikból. (napló/origo)

A fénysebesség kutatói a múlt évben bejelentették, hogy sikerült elérniük a 60 km/órás sebességet. Most egy dán fizikusnő és kutatócsoportja kevesebb, mint 1,6 km/órára, a lassú sétánál is lassabb sebességre csökkentette a fénysebességet. A fény lelassításának sok gyakorlati felhasználása lehet, például a telekommunikációban, a jelfeldolgozásban, a televíziók képalkotásában és a sötétben látó készülékekben. (napló/origo)

A Princetoni Egyetem kutatói olyan „számítógépet” fejlesztettek ki, amelyben RNS-molekulákkal oldanak meg különféle matematikai problémákat, többek között egy közismert sakkfeladványt. Az eredmény fontos előrelépés azokban a világszerte folyó kutatásokban, amelyeknek célja a molekuláris biológiai alapokon működő számítógépek kifejlesztése. (napló/origo/Élet és Tudomány)

Ugyanazok a kutatók, akik 1997-ben Dollyt klónozták, öt sertést állítottak elő hasonló technikával. Sok tudós áttörésként értékeli az eredményt, mivel ezzel nagy előrelépés történt a genetikailag módosított sertések előállítása felé. Ezeket az állatokat „szervbankoknak” fejlesztenék ki, hogy segítségükkel oldják meg az emberi szervek és szövetek egy részének pótlását. (napló/origo)

A technológiában minden egymásra épül. A nagyítóüveget üveges, a csipeszt pedig kovács készítette el. A mikrofényképezéshez finommechanika, kémia és optika kellett. A pásztázó alagútmikroszkóp a mikroelektronika terméke. A pikotechnológia legfontosabb eszközének ma még a nevét sem tudjuk, de azt sejtjük, hogy a nanotechnológia fogja majd létrehozni. (napló/origo)

Egy nemzetközi csillagászcsoport közzétette azt a térképet, amely az Univerzum tömegének akár 99%-át is kitevő, egyelőre ismeretlen természetű sötét anyag eloszlását és szerkezetét ábrázolja. Az ilyen térképek sokat segíthetnek az Univerzum természetének jobb megértésében. Fény derülhet a galaxishalmazok sajátos eloszlásának okára, nevezetesen, hogy miért tömörülnek nagy falakba, fonalakba és csomókba, köztük gyakorlatilag üres térségekkel. (napló/origo)

Amerikai kutatók bejelentették, hogy az AIDS elleni harcban egy szintén félelmetes és halálos vírusban leltek szövetségesre: a veszettség kórokozójában. (napló/origo)

Elméleti fizikusok számításai szerint laboratóriumban már a mai technológiával előállíthatók optikai fekete lyukak, azaz olyan objektumok, amelyek bizonyos hullámhosszúságú fényt magukhoz vonzanak és elnyelnek. Ha ez valóban így van, akkor megnyílhat az út az általános relativitáselmélet, sőt, talán a kvantumgravitáció bizonyos jelenségeinek közvetlen kísérleti tanulmányozása felé is. (napló/origo/Élet és Tudomány)

A Gartner Group szerint a következő három évben hatalmas népszerűségre tesznek majd szert a webböngészésre alkalmas mobiltelefonok, és a vezeték nélküli internetkapcsolatra képes Palm, Handspring és Microsoft kéziszámítógépek. Ezzel együtt a rég bevált marketingstratégiák is mozgásba lendülnek: az árak zuhanni fognak, sok eszközt pedig ingyen fognak adni azoknak, aki hosszú távú szerződést kötnek valamely online szolgáltatás igénybevételéről. (napló/origo)

Újabb kutatások eredményei szerint az őssejtek képesek arra, hogy a beteg vagy sérült szövetbe vándoroljanak, s pótolják az elpusztult sejteket. Ez új kezelési távlatokat nyithat az olyan kényes helyeken, mint az agy és a gerincvelő. (napló/origo)

Szergej Krasznyikov orosz tudós új eredményei alapján elméletileg létezhetnek olyan tulajdonságú féreglyukak, amelyek megfelelőek a „hiperűrben” való közlekedéshez. (napló/origo)

A tudósok reményei szerint a nemrégiben elkészített, egy-két elektront tartalmazó „szupernano” áramkörök a jövő kvantum-számítógépeinek alapjai lehetnek. A legkisebb áramkör határesete, amikor az áramkör állapota egyetlen elektron „hozzáadásával” vagy „elvételével” megváltozik. A kvantumelmélet megmutatja számunkra, hogy a valóban kicsi dolgok világa a hétköznapi tapasztalatokhoz képest nem logikus szabályoknak engedelmeskedik: a szubatomi részecskék például egyidejűleg két különböző térrészben tartózkodhatnak. (napló/origo)

A Dataquest Predicts 2000 rendezvényen Martin Reynolds, a GartnerGroup elemzője elmondta, hogy az elkövetkező 10 évben az új gazdaság kitartó növekedését jósolják, ennek pedig elsősorban az e-kereskedelem, a világméretű számítógép-felhasználás, a vezeték nélküli adattovábbítás és a genetika lesz a mozgatórugója. (napló/origo)

Az internetkonferencia.hu elnevezésű rendezvényen György Péter, az ELTE egyetemi docense kijelentette: esélyünk van az első világhoz való csatlakozásra. Magyarország lehet Közép-Európa multimédia-nagyhatalma, regionális központja. (napló/Népszabadság)

Végrehajtották az emberrel közeli rokonságban álló makákó majmokon az első sikeres embrionális génbevitelt. kísérletek sikere azt sugallja, hogy a magzat károsítása nélkül lehetséges a méhen belüli genetikai módosítások lefolytatása. Az eljárás a jövőben az ember esetében is alkalmazható lesz, így még a születés előtt kezelhetővé válnak egyes genetikai eredetű betegségek. (napló/origo)

A Kodak bejelentette, hogy megállapodást kötött az Apple-lel, így a jövőben a cég digitális kamerái a QuickTime technológiára épülnek. Az Apple által kifejlesztett videó-technológia segítségével a digitális kamerák tulajdonosai számítógépen is lejátszható, MOV formátumú videofájlokat készíthetnek. (napló/origo/MTI)

Egy brit kutatók által kifejlesztett, tabletta méretű videokamera lenyelésével nagyszerű képek nyerhetők az emberi bélrendszer belsejéről. Az új találmány hamarosan felválthatja a kellemetlen és fájdalmas endoszkópos eljárásokat. (napló/origo)

Kutatók úgy vélik, a világháló centralizált szemlélete miatt hamarosan képtelen lesz megoldani a túlterhelésből adódó problémákat. A Kalifornia Egyetem munkatársai szerint a hálózatnak a természet szervezési elvét, a rovartársadalmak működését kellene lemásolnia ahhoz, hogy a felhasználók robbanásszerű növekedése mellett is hatékony és gyors maradhasson. (napló/origo)

A NASA rendszeresen konzultál a tudományos-fantasztikus történetek kiötlőivel egy-egy ötlet reményében. Számos „találmány” ugyan továbbra is csak a sci-fi világában képzelhető el, több olyan is akad, amely a gyors technikai fejlődés következtében napjainkra teljesen hétköznapi dologgá vált. Előbbire példa lehet a hipertérben történő űrutazás, amelynek megvalósításához egyelőre senkinek nincs ötlete. (napló/origo)

A legtöbb papír azért megy tönkre, mert nyomokban lignin van benne. A lignin sok oxigént tartalmazó, összetett szerves anyag, amely a cellulóz mellett a fa fő alkotóeleme. A lignin az oka annak, hogy a papír idővel megsárgul és a rajta lévő nyomtatás elhalványul. Egy japán cég a lignintartalmat úgy távolítja el, hogy kétszer kezeli a fapépet egy nem közölt összetételű vegyszerrel. Állításuk szerint az így előállított papír a XXI. században rávitt információkat a XXX. századig megőrzi. (napló/origo/Élet és Tudomány)

Bill Gates kijelentette, hogy véget ért a számítástechnika kora, és közölte, hogy most valami más, valami új jön: a világot behálózó globális kommunikáció ideje, a számítógépek pedig - akárcsak 65 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszok a Földről - szépen lassan eltűnnek az életünkből: átalakulnak célgépekké. Ott lesznek a falon a konyhánkban, bele lesznek építve a napközben csendéletként, este tévéként funkcionáló lapos képernyőkbe, és olyan természetes használati tárgyakká válnak, mint manapság mondjuk egy konzervnyitó. (napló/origo)

A kaliforniai Geron Corporation az őssejtek és a telomeráz kombinált alkalmazásával potenciálisan képes arra, hogy korlátlan mennyiségben állítson elő az ember minden szervéhez örökké fiatal sejteket. Lehetőség lesz arra, hogy az emberek saját őssejtjeiket tárolják későbbi esetleges felhasználás, szövetek vagy egyes szervek pótlása céljából. Így nem lesz szükség szervdonorokra, és megszűnik a kilökődés kockázata is. 2025-re a középkort elhagyó nők visszafordíthatják az időt a legjobb formájukhoz. Gyermeket szülhetnek, és az idősödés rémét egy vállrándítással intézik majd el. Lányaik lehetőségei még nagyszerűbbek lesznek. (napló/origo)

Ismét egy lépéssel közelebb kerültünk az elektronok helyett atomokkal működő integrált „elektronikus” áramkörökhöz, ezáltal pedig a jövő kvantumszámítógépeihez. Osztrák kutatóknak sikerült egy parányi chip „drótjai” mentén atomokat végigvezetni. Ez a technológia egészen új elven működő számítógépek építésének nyithat utat, amelyek a most használatosnál jóval hatékonyabbak lehetnek. (napló/origo/Élet és Tudomány)

Az ENSZ Gazdasági és Szociális tanácsa konferencia keretében vitatta meg, hogyan lehetne megszüntetni a Föld egyes régiói között tátongó technológiai szakadékot. Figyelmeztettek, hogy az emberiség fele még mindig nem rendelkezik saját telefonnal, és Afrika felnőtt lakosságának mindössze 40 százaléka tud olvasni. (napló/origo)

Brit kutatók olyan képernyők kifejlesztésén dolgoznak, amelyek néhány éven belül leválthatják a folyadékkristályos kijelzőket, és a több mint száz éves képcső-technológiát. A bemutatott eljárás legnagyobb előnye, hogy a képernyők előállítása igen olcsóvá válik, ugyanis a látható felületet egyszerűen műanyaglapokra nyomtatják. Az említett technológia nem az egyetlen, amely felválthatja az idén 102. születésnapját ünneplő képcsövet, az LCD megjelenését követően indult diadalútjára a TFT és a nagyméretű ernyők létrehozására képes plazma-technológia is. (napló/origo)

Majdnem 28 millió afrikai gyerek veszíti el egyik vagy mindkét szülőjét AIDS-ben 2010-re. Egyes országokban minden harmadik gyerek szülő nélkül nő majd fel. A 13. AIDS-konferencia szerint ez hosszú évtizedekre „szociális rémálmot” okoz majd ezekben az országokban. (napló/origo)

A Hewlett-Packard kvantumstruktúrákat kutató részlegének vezetője úgy véli, hogy a számítástechnika csak most érte el a kőkorszakot. A fejlődés azonban rohamos, 2020-ra az eszközök tízezerszer gyorsabbak lesznek a maiaknál, általuk elképzelhetetlen távlatok nyílnak majd az ember és technikája előtt. A jövő évezred elejét alapvetően a bio-, az információs- és a nanotechnológia fogja meghatározni. Mindegyikük külön-külön is valóságos ipari forradalmat hozna az emberiség életében, együtt, egy időben azonban a fejlődés mértéke megtöbbszöröződik és valóságos technológia-robbanás következik be. (napló/solaria)

Amerikai kutatók elkészültek a kolerát okozó Vibrio cholerae nevű baktérium genetikai információjának teljes feltérképezésével, ami új utakat nyithat a betegség leküzdése felé. A részletes és a kutatók számára szabadon hozzáférhető genetikai információk ismeretében új kezelési eljárások és védőoltások kifejlesztésére nyílik lehetőség a jövőben. (napló/origo)

Több befolyásos kiadóvállalat tervezi, hogy a jövőben olvasói kezébe olyan eszközt ad, amely áthidalja a nyomtatott sajtótermékek és az internet közötti távolságot: elegendő lesz csupán végighúzni egy macskát formázó eszközt a cikkek mellé nyomtatott vonalkódon és böngészőnk máris ugrik a hivatkozott weboldalra. (napló/origo)

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói olyan koaxiális kábelt készítettek, amely forradalmasíthatja az internetet és az optikai távközlést. A „mindentudó” kábel elkészítését ugyanennek a kutatócsoportnak mintegy másfél évvel ezelőtti eredménye, a „tökéletes tükör” tette lehetővé. (napló/origo/Élet és Tudomány)

Eldőlt a kérdés: két marsjáró indul a vörös bolygóra 2003-ban, hogy víz- és (esetleges) életnyomok után kutassanak két eltérő adottságú területen. (napló/origo)

Az Oxfordi Egyetem kutatói elkészítették a világ első gépesített „DNS-csipeszeit”, amelyeknek „karjai” megfelelő DNS-szakaszok hozzáadásával nyithatók és csukhatók. A kutatók szerint a DNS-csipeszek előállításához alkalmazott nanotechnológiával a mostaniaknál ezerszer nagyobb teljesítményű számítógépek készíthetők majd, amelyekbe a ma használatos milliónyi félvezető tranzisztor helyett milliárdnyi nanoméretű tranzisztor építhető be. (napló/origo/Élet és Tudomány)

Csaknem százmillió elektronikus sejtből álló mesterséges agy kifejlesztésén dolgozik egy belga cég. A jelenleg létező mesterséges agyak mintegy 75 millió szintetikus neuronból állnak: ez az emberi agyénál százszor kisebb kapacitást jelent. A brüsszeli cég szerint azonban a mostani fejlesztések eredményeként a mesterséges agyak négy év múlva megjelenő következő generációja már egymilliárd neuront tartalmaz. (napló/origo/MTI)

Japánban ötéves tervet dolgoznak ki az Egyesült Államok megelőzésére az internetes forradalomban. A kormány bizottságot nevezett ki a terv elkészítésére és az átalakítások vezénylésére. A bizottság előzetes jelentése szerint Japánban alig van nagysebességű infrastruktúra, a lassú internetkapcsolat pedig a költségeket is rendkívül megnöveli. A bizottság másik gondja, hogy Japánban több mint hétszáz jogszabály akadályozza az elektronikus kereskedelem fejlődését. (napló/origo/MTI)

A robotfoci a robotika jelenleg egyik leglátványosabban fejlődő ága. A Robocup Szövetség már ma, a robotika hőskorában is úgy gondolja, hogy 2050-ben 11 önműködő humanoid robotfocista képes lesz legyőzni a hagyományos labdarúgó-világbajnokság győztes csapatát. (napló/origo)

Thaiföldi kutatók egy felfegyverzett robot biztonsági őrt fejlesztettek ki, amelyet az interneten keresztül lehet irányítani, de automata üzemmódban, önálló döntés útján is akcióba léphet. A robot egyelőre egy forgatható platformhoz rögzítetten működik, apró videokamerával és légpisztollyal felszerelve. A fejlesztők szerint csak idő kérdése, hogy mikor lesz képes helyváltoztatásra, a fegyver pedig már most is tetszés szerint cserélhető lenne - akár gépágyúra is. (napló/origo)

A Dolly bárány esetében is alkalmazott ún. maganyag-átviteli (nukleáris transzfer) technológiának köszönhetően a jövőben a petesejt kihagyhatóvá válik az ivaros szaporodási folyamatból, így például két homoszexuális férfinak is lehet saját utódja - ezt állítja a skóciai Edinburgh Egyetem vezető tudósa. (napló/origo)

A NASA merész tervei szerint a jövőben nagymértékben egyszerűsödhet a világűrbe való feljutás. Egyik hosszú távú fejlesztésük célja egy olyan rendszer kidolgozása, amely a lifthez hasonlóan szállít embereket, illetve űreszközöket - a Föld felszínétől akár sok ezer kilométeres magasságba is. (napló/origo)

A Panasonic olyan új gépkocsi-navigációs rendszert készül bevezetni, amely az utakon segíti a vezetőket a tájékozódásban. A hely- és útvonal-meghatározáshoz intelligens algoritmusokat használó, integrált navigációs rendszer elektronikusan tárolt, nagy felbontású térképekre támaszkodva működik. (napló/origo)

A 16 nemzet összefogásával épülő Nemzetközi Űrállomás az emberiség eddigi legnagyobb tudományos-technikai vállalkozása. Az első legénység érkezése történelmi lépés az űrkutatásban: ettől kezdve mindig lesznek állandó lakók a fedélzeten, s megkezdődhetnek azok a mikrogravitációs kísérletsorozatok, amelyek áttörést hozhatnak például a gyógyszergyártás és az anyagtudományok terén. (napló/origo)

A jövő század második évtizedének fő attrakciója az első talajminta Földre hozása lenne a Marsról. A NASA álláspontja szerint alapos és részletes felderítés nyomán lehet csak kiválasztani, honnan a legérdemesebb a küldetésenként 2 kilogramm tömegű, kincset érő marstalajt begyűjteni. A kincset ez esetben akár szó szerint is érthetjük, hiszen egy-egy ilyen küldetés költségét 2 milliárd dollárra irányozzák elő. (napló/origo)

A Microsoft elnöke nyitotta meg a Comdex kiállítást, úgy vélte, a hálózat fejlődésében a közepes teljesítményű szervereké a jövő, ezek fogják ugyanis képezni a hálózat alapját. A jövő szerverei „információs ügynökök” lesznek, olyan eszközök, amelyek felügyelik és irányítják a világháló adatáramlását. Az elkövetkező években az internet az intelligens eszközök segítségével az élet minden területére betör. (napló/origo)

Amerikai kutatók olyan szerkezetet állítottak elő, amelynek átmérője mindössze 80 milliárdod méter, s amelynek propellerét az élő sejtek saját „energiamolekulái” hajtják. Talán nincs messze az idő, amikor gyógyításra használhatják őket. (napló/origo)

Kijelölték a brit Mars-szonda leszállóhelyét. A 2003 decemberében a vörös bolygóhoz érkező Beagle-2 egy ősi üledékgyűjtő medencében ér majd földet, ahol legfontosabb feladata a marsi élet utáni kutatás lesz. A leszállóegység a nevét a H.M.S. Beagle nevű hajó után kapta, amelynek fedélzetén Charles Darwin híres utazását tette, akkor fogalmazódtak meg benne evolúciós elméletének alapjai. [napló/*****]


honnan jöttünk? - hol vagyunk? - hova megyünk?
művészet - tudomány - politika