2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

A véletlen naplóból az univerzumba:


honnan jöttünk? - hol vagyunk? - hova megyünk?
művészet - tudomány - politika


John Lukacs amerikai magyar történész szerint nehezebb szabadnak, mint rabnak lenni, mert a szabad embernek a saját felelőssége, hogy mit olvas és mit gondol, mit választ és mire költ. Ez azért nehéz, mert a legnagyobb probléma egy modern demokratikus társadalomban nem az, hogy nagyon sok ember rosszat akar, hanem az, hogy, nagyon sok ember nem is tudja, hogy mit akar. (napló/Népszabadság)

Egy prágai napilap szerint a cseh politikusok gyakran tesznek valótlan kijelentéseket, teljesíthetetlen ígéreteket, esetleg elhallgatják az igazság egy részét, vagy blöffölnek és tudatos hazugságokat terjesztenek, hogy eltakarják a legkülönbözőbb piszkos dolgokat. Az újság szerint ez csak azért fordulhat elő, mert a csehek eltűrik a hazugságokat. (napló/origo/MTI)

A Természetvédelmi Világalap és az Európai Bizottság jelentős változtatásokat követelt egy, az őserdők pusztulásáról szóló riportfilmben, mert attól féltek, hogy a film felbosszantja azokat, akiket az őserdők pusztítóiként neveztek meg. (napló/origo)

Burmában, amely a világ heroin termelésének a felét adja, a katonai junta megtiltotta az internet használatát. Akit rajtakapnak, hogy valamilyen módon kijutva az igencsak szűkös belföldi hálózatról, a világhálón böngész, több évre börtönbe kerülhet. (napló/origo)

A globalizáció elleni tüntetéssorozat miatt rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be Prágában. Az IMF és a Világbank közgyűlésének helyszínéül szolgáló belvárosi negyedet szinte teljesen lezárták. Az ott lakók is csak külön engedéllyel léphetnek be a körzetbe. A kereskedők már bedeszkázták a kirakatokat. A cseh fővárosban több mint 11 000 rendőr, vízágyúk, rohamrendőrök és mesterlövészek várják a tüntetőket. (napló/origo/MTI)

Mintegy 500, az ország különböző pontjairól érkezett befektető tiltakozott Bukarestben a kormány épülete előtt. A kormány képviselője közölte: a kormány nem adhat ki sürgősségi rendeletet arról, hogy a befektetők kapják vissza pénzüket, a kárvallottak csak az ilyen esetekben alkalmazott törvényes eljárással élhetnek. (napló/origo/MTI)

Nemzetbiztonsági Archívum kutatója szerint az üzleti világ monitorozása elfogadott módszer az amerikai hírszerzés és a kormányzat köreiben. A kémkedést indokolja, hogy az európai államok körében valóságos „nemzeti kultúrája” van a korrupciónak, sok nemzetközi szerződés alkalmával igyekeznek a társaságok megvesztegetéssel előnyösebb pozícióba kerülni. (napló/origo)

A közbeszerzések során évente 20-30 milliárd forint kenőpénz vándorol zsebből zsebbe. Van olyan befolyásos fővárosi önkormányzati képviselő, aki tanulmányút címen évente legalább tizenkétszer utazik Thaiföldre, hogy igénybe vegye az ottani masszázs-szalonok nyújtotta szolgáltatásokat. Mindezt azért teheti meg, mert jól „képviseli” bizonyos cégek érdekeit. (napló/origo/Magyar Hírlap)

Linzben a rendőrök lelőttek egy bankrablót, akiről kiderült, hogy az Osztrák Szabadságpárt stájerországi tartományi politikusának férje. Egyelőre nincs magyarázat arra, hogy a sikeres fiatal politikus vállalkozó férje miért foglalkozott bankrablással. (napló/origo/MTI)

A mai korban az nyeri a választást, akinek több pénze van. De csak akkor, ha a vevők hitelesnek és jó minőségűnek fogadják el kínálatát. A politikusok reményt árulnak. Ha a fogyasztó rájön, hogy becsapják, akkor a siker megismételhetetlen. Így foglalta össze a politikai marketing lényegét Clinton elnök korábbi kampányainak külső tanácsadója. (napló/Népszabadság)

Diplomáciai bonyodalmakat okozott az amerikai elnökválasztás körüli bizonytalanság. Az amerikai sajtó már bejelentette, később azonban visszavonta, hogy George W. Bush nyerte az elnökválasztást. A floridai törvények szerint, ha a két jelölt közötti különbség 0,5 százalék alatt van, újra kell számlálni a voksokat. A helyzetet bonyolítja a külföldön szavazók problémája, ha az újraszámlálás után is ilyen csekély marad a különbség, akkor ezek a „távvoksok” határozhatják majd meg az elnökválasztás kimenetelét. (napló/origo)

Az Egyesült Államokban a világ lakosságának 5 százaléka él, az összes börtönlakónak viszont 25 százaléka az Államokban tölti büntetését. (kétmillió) Felmérések szerint például Baltimore-ban és Washingtonban a fekete fiatalok több mint a fele vagy börtönben van, vagy feltételes szabadlábon. A növekvő számok negatív következménye az is, hogy egyre több fekete bőrű amerikainak nincs szavazati joga a büntetett előélete miatt. (napló/origo)

Az amerikai futball-játékosok 60 százaléka afro-amerikai, a kosárlabdázók között 80 százalék az arányuk, a palánk igazi sztárjátékosai között még magasabb, 95 százalék. A hagyományos liberális szemléletű magyarázat szerint a feketéket az hajtja a sportsikerek elérésére, hogy a rasszizmus kizárja őket sok más társadalmi tevékenységből. [napló/*****/Természet Világa)

A szudáni kormány által támogatott arab milicisták 300 fekete bőrű nőt és gyereket raboltak el a déli országrészben, hogy északon rabszolgának adják el őket. A rabszolgákat egy svájci segélyszervezet rendszeresen visszavásárolja 50 dollárért, majd felszabadítja őket. (napló/origo/MTI)

Az etiópiai hadsereg repülőgépei lebombáztak egy csaknem kész villamos erőművet. Az eritreai külügyminisztérium közleménye az erőmű lebombázását „állami vandalizmusnak” nevezte. Rámutatott, hogy Etiópia az offenzívával semmibe veszi az Afrikai Egységszervezettel létrejött megállapodást, és szembeszegül a megállapodást támogató ENSZ-szel, valamint az Egyesült Államokkal. (napló/origo/MTI)

Az orosz hadvezetés pusztító erejű, de nemzetközi konvenciók által nem tiltott másfél tonnás vákuumbombákat szórt le a muszlim fegyveresekre a hegyekben. A vákuumbomba egy tartály, amely a felszín közelében már ejtőernyővel ereszkedik alá, különleges permetet szórva szét a levegőben. Ezt követően robbantja fel a gyújtószerkezet, s a hatalmas robbanás és égés nagy területről pillanatok alatt elszippantja az oxigént. (napló/origo)

A „véletlen lőgyakorlatok” elég gyakoriak az orosz hadseregnél. Véletlenül rakétavető-sortüzet zúdított lakott területre egy orosz egység. Az egyik rakéta pontosan a közeli, alig hat kilométerre lévő Kocsenyevo járási központ egyik főutcáján csapódott be, de szerencsére - valószínűleg ugyancsak véletlenül - nem robbant fel. A másik, közelben talált lövedéknél szintén nem lépett működésbe a gyújtószerkezet. A két további elszabadult rakéta után még folyik a kutatás. (napló/origo/MTI)

Kommunikációs hiba miatt, tévedésből saját bajtársaik ölték meg Groznijban az orosz belügyminisztérium elitalakulatának 20 katonáját egy rajtaütés során. (napló/origo/MTI)

Fizetésükkel elégedetlen finn rendőrök vonultak a főváros, Helsinki utcáira, súlyos fennakadást okozva a közlekedésben. A több mint ezer tüntető a parlament épülete elé vonult, ahol képviselőik írásos kérelmet adták át a belügyminiszternek. Az ország minden részéről érkező rendőrök szóvá tették, hogy svéd, dániai és norvégiai társaik kétszer annyit keresnek, mint ők és több juttatásban is részesülnek. (napló/origo/MTI)

Castro az ENSZ millenniumi közgyűlésén éles vádbeszédet intézett a jelenlegi politikai és gazdasági világrend ellen, amely egyáltalán nem szolgálja az emberiség javát. „A politikai, gazdasági és technológiai hatalmat birtokló háromtucatnyi gazdag és fejlett ország ült itt össze velünk, hogy ugyanazokat a recepteket kínálják nekünk, amelyek szegényebbé, kizsákmányoltabbá és még inkább függővé tettek bennünket” - mondta. (napló/origo/MTI)


honnan jöttünk? - hol vagyunk? - hova megyünk?
művészet - tudomány - politika