2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

július 1. - Közel ötezren lettek rosszul Japán nyugati részén mert egy nagy tejüzem valószínűleg baktériummal szennyezett, dobozos tejéből ittak. A hatóságok egyelőre nem tudják, mi okozta a gyomorfájdalmakkal, hányással és hasmenéssel járó ételmérgezést. (origo/MTI)

Szombattól életbe lépett a magzati élet védelméről szóló, közismert nevén abortusztörvény módosítása. A módosító javaslat már definiálja a válsághelyzet fogalmát: „Súlyos válsághelyzet az, amely testi, vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz.” (origo/MTI)

A dániai Roskilde fesztiválon nyolcan meghaltak, és több mint húszan megsérültek. A tragédia pénteken kevéssel éjfél előtt, a Pearl Jam koncertje alatt történt. A színpad közelében állók megcsúsztak a sáros talajon, és a tömeg agyontaposta őket. (origo)

Postán jött: Ioan BUNUS (D) képeslapja

Komoróczky Tamás „Toyotomi444” cd-rom katalógusát Beöthy Balázs mutatja be a neten. (exindex)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

július 2. - Oroszország legújabb kori történelmében példa nélkül álló választási botrány zajlik az észak-kaukázusi Ingusföldön. Zárva maradtak a választóhelyiségek, mivel az ingus központi választási bizottság, a vesztegetéssel vádolt ingus miniszterelnök-helyettes kizárása miatt nem tartotta megvalósíthatónak a törvényes voksolást. (origo/MTI)

Ma van Móricz Zsigmond (1879) író és Hofi Géza (1936) humorista születésnapja.

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

július 3. - A brazil kormány kampányt indított az erdőégetések ellen. Az erdőket a brazil farmerek égetik fel, hogy új területeket művelhessenek meg. Ezzel egy időben egy zöld szervezet tiltakozó aláírásgyűjtést indított az interneten. (origo)

Rekordmeleget mértek Irán délnyugati részén. A még Iránban is szokatlan, három napja tartó 53 fokos hőségben az üzletek is bezártak. (origo/MTI)

Vicente Fox, a Coca-Cola egykori mexikói és latin-amerikai igazgatója nyerte meg a mexikói elnökválasztást. A Nemzeti Akciópárt színeiben induló Fox győzelmével véget ért az Intézményes Forradalmi Párt 71 éves kormányzása. A részeredmények ismeretében az elemzők máris rendszerváltás jellegűnek tartják Fox győzelmét. (origo)

A hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökkel vádolt személyek egy részének zsebébe vándorolt a vádlottak védőügyvédjeinek folyósított ENSZ-honoráriumok egy része. Az ötlet vélhetően olyan ügyvédektől származott, akik a törvényszék előtt egyszerre több ügyfelet képviselve hatalmas összegeket kerestek. Mivel ez megkérdőjelezhető volt, és attól tartottak, hogy esetleg másokat kérnek fel helyettük, az ügyvédek kezdték felajánlani tiszteletdíjuk egy részét védenceiknek. (origo/MTI)

A hétfőn hivatalba lépő londoni polgármester házasságkötő termeket akar nyitni meleg és leszbikus pároknak. A polgármester el szeretné érni, hogy a londoni homoszexuálisok polgári esküvővel hivatalossá tehessék kapcsolatukat. (origo)

A világ egyik legtoleránsabb országaként számon tartott Kanada ismét elsőként törölt el egy melegekkel szembeni diszkriminációs szabályt. Néhány héttel ezelőtt ugyanis Kanadában megalakult a világ első homoszexuális cserkészcsapata. (origo)

II. János Pál pápa megtiltotta egy francia püspöknek, hogy részt vegyen egy a vallás és a homoszexualitás kapcsolatáról szóló római konferencián. A Vatikán ugyanis már korábban ellenezte a homoszexuálisok egy hétig tartó fesztiváljának megrendezését is. A püspök engedelmeskedik a pápa akaratának, de azzal nem ért egyet. (origo)

Az amerikai legfelsőbb bíróság 1999-ben úgy döntött, hogy az iskolának nemcsak morális, hanem jogi kötelessége is megvédeni tanulóit a szexuális zaklatástól. Egy 7 éves fiú anyukája a New York Postnak elmondta: „A fiam odament egy kislányhoz, hogy adjon neki egy puszit. Erre a tanár behívatott és azzal vádolt, hogy megengedem, hogy felnőtteknek való filmet nézzen”. (origo)

A nyilvánosság előtt kézlevágással büntettek egy nigériai és egy pakisztáni zsebtolvajt, akiket a mekkai nagymecsetben értek tetten. Az iszlám törvénykezés a tolvajlást a jobb kéz levágásával bünteti. Szaúd-Arábiában idén már huszonnégy tetten ért tolvaj kezét vágták le. (origo/MTI)

Egy 57 éves kétgyermekes pszichiátriai ápolót több, mint fél kilogramm heroin csempészéséért kötél általi halálra ítéltek Malajziában. A férfi azt állítja, hogy a kábítószert akkor látta először, amikor a vámosok megtalálták a táskájában, szerinte az egyik vámtisztviselő tette a táskájába a kábítószert, amikor egy külön szobában vizsgálták át a csomagjait. (origo)

Letartóztattak egy frankfurti férfit, aki zsarolni próbálta a Coca-Colát. A férfi mérgezett kólát helyezett a boltok polcaira, ezzel próbált 730,000 dollárt (majdnem 200 millió forintot) szerezni az üdítőital-cégtől. „A 26 éves gyanúsítottra legalább egy év börtön vár, ha zsarolásért elítélik” - nyilatkozta a CNN-nek Job Tilmann, a frankfurti ügyészség szóvivője. (origo)

Az Egyesült Államokban a Memorial Day napján a Hyland Hills-i szórakoztatóparkban első ízben tettek kísérletet egy vezeték nélküli, karórához hasonlító eszközzel, amellyel a látogatók nyomon követhetik a magukkal hozott gyerekek, vagy egymás mozgását. (origo)

Amerikai kutatók egy új sejtfelszíni receptort fedeztek fel, amely egyfajta azonosítóként szolgál a sejt számára: ha fel tudja „mutatni”, nem kebelezik be az immunrendszer falósejtjei. (origo)

A NASA cybertámadásokkal foglalkozó megbízottja elmondta: 1999-ben az amerikai űrhajózási hivatal számítógépes rendszereit mintegy félmilliószor próbálták feltörni a hackerek. A cyberbűnözés jelentős része az Egyesült Államokkal szembenálló országokból ered, a legnagyobb problémát az internet felépítéséből adódó anonimitás jelenti, az elkövetőket igen nehéz felderíteni. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

július 4. - Az elmúlt hónapokban tönk szélére került, majd csődöt jelentett online kereskedők szinte kivétel nélkül értékesíteni kívánják legértékesebb vagyontárgyukat: a vásárlóik adatait tartalmazó adatbázisokat. Ezzel azonban maguk ellen fordították az internetes jogi szakembereket, akik szerint egyetlen vállalat sem jogosult eladni a fogyasztóktól kapott információkat. (origo)

A Napster eljuttatta a bírósághoz az ellene folyó, leállítását célzó perrel kapcsolatos hivatalos álláspontját, melyben leszögezte: az amerikai szövetségi törvények értelmében nem büntethető az, aki a zenéket személyes felhasználásra másolja le. (origo)

A bíróság beidézte az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság kisgazda elnökét. Annak ellenére idézték be, hogy a parlament nem függesztette fel mentelmi jogát. A honatya kijelentette: nem tesz eleget az idézésnek, mivel védi a mentelmi joga. (origo/RTL KLUB)

Rio de Janeiro szövetségi állam kormányzói hivatal közlése szerint 353 rendőr, 70 börtönőr és 38 tűzoltó kapta meg a felmondólevelet. A kormányzó márciusban vezette be a korrupció és bűnözés megfékezésére irányuló akciót, a rendőrség és az állami szolgálatban lévő hivatalnokok körében. Az elbocsátott köztisztviselők ellen egyebek közt autólopások, zsarolások és gyilkosságok miatt folyik eljárás. (origo/MTI)

Ma van Szinyei Merse Pál (1845) festőművész és Erdély Miklós (1928) író, filmrendező, képzőművész születésnapja.

Átadták a Szeged Nagyáruház bejárata mellett felállított első vidéki, nyilvános WebTerminált, melyen korlátlan ideig, díjtalanul bárki internetezhet. A szegedi terminált a MATÁV támogatásával a C3 Alapítvány helyezte el. Budapesten a Déli Pályaudvaron, az Országos Széchenyi Könyvtárban és a Budagyöngyében már üzemel három, igen nagy népszerűségnek örvendő nyilvános WebTerminál, s hamarosan tovább nő a nyilvános WebTerminálok száma az ország területén. (origo)

Egy különleges digitális „kamerafonnal” rukkolt elő a Samsung, amely lehetővé teszi a mobiltelefonok felhasználóinak, hogy digitális állóképkamera is a kezük ügyében legyen. (origo)

Megkezdődtek minden idők legnagyobb energiájú kísérletei. Brookhaven Nemzeti Laboratórium (USA) kutatói megkezdték az arany-atommagok ütköztetését a világ legújabb és legnagyobb nehézion-gyorsítójában. A kísérletek célja, hogy az ütközéskor kialakuló rendkívül magas hőmérsékleten és sűrűségen keletkező kvark-gluon plazma létezéséről és tulajdonságairól nyerjenek információkat. (origo)

Mindazok a különleges hatások, amelyek eddig csak JavaScript, rétegek vagy ravaszul kialakított képekkel érhettünk el, az SVG-ben könnyen és egyszerűen megoldhatók. Az SVG fegyverarzenálját bővítik a kiemelkedő-benyomható gombok, az eszközsúgók, a filterhatások, az animációk vagy valós idejű változások a HTML szövegben. Ráadásul a hatékony, tömör formátumnak köszönhetően mindez gyorsan letöltődik. (origo)

Ismét egy lépéssel közelebb kerültünk az elektronok helyett atomokkal működő integrált „elektronikus” áramkörökhöz, ezáltal pedig a jövő kvantumszámítógépeihez. Osztrák kutatóknak sikerült egy parányi chip „drótjai” mentén atomokat végigvezetni. Ez a technológia egészen új elven működő számítógépek építésének nyithat utat, amelyek a most használatosnál jóval hatékonyabbak lehetnek. (origo/Élet és Tudomány)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

július 5. - Öngyilkossági szándékkal bolyongott kedd éjszaka a városban B. Zsolt, de az Oktogonnál a McDonald's-ban irritálta őt a mellékhelységhez közel ülő asztaltársaság. Ezért úgy döntött: inkább őket öli meg, mint magát. (origo)

Nem gyilkosság áldozata lett az a két osztrák határőr, akiknek a holttestét kedden találták meg a magyar határ közelében. Feltételezhetően az egyik határőr véletlenül lelőtte társát, majd öngyilkos lett. (origo/MTI)

Európai uniós normák szerint térképezték fel a Tisza magyarországi vízgyűjtő területének valamennyi ipari üzemét, szolgáltató szervezetét, mezőgazdasági szennyezőforrásait, patakok, csatornák, erek állapotát. A szakemberek 447 számításba jöhető szervezet adatainak feldolgozása után 261-et értékeltek úgy, hogy potenciális veszélyt jelenthetnek a környezetre. (origo/Népszava)

Ma van Csontváry Kosztka Tivadar (1853) festőművész születésnapja.

A katolikus egyház Brazíliában büntetéssel fenyeget egy papot, amiért gumi óvszert osztogat híveinek. A lelkész az AIDS terjedését akarja megelőzni. Az eset fényt vet arra a belső vitára, ami az ellentmondásos vatikáni tilalom miatt megosztja a papságot a világ legnagyobb katolikus országában. (origo)

„Nagyon el voltam ragadtatva a miniszterelnök úrtól és elképzeléseitől” - mondta Arnold Schwarzenegger, aki nem tervezi, hogy politikai pályára lépjen. Magyarországi tartózkodásának egyik programja volt a parlament meglátogatása és a találkozó Orbán Viktorral. (origo/MTI)

Tombol a rendkívüli hőség Dél-Európában. A legsúlyosabb a helyzet Olaszországban, ahol a déli tartományokban, Szicíliában és Szardínia szigetén erdőtüzek egész sora pusztít. Bulgáriában már négy halottja is van a kánikulának. (origo/MTI)

Címoldalas cikkben vallotta be az amerikai Hartford Courant című újság, hogy bűnrészes volt a rabszolga-kereskedelemben. Az újság bocsánatot kér azért, hogy a 18. és a 19. században nagy haszonra tett szert rabszolgákat eladásra kínáló és szökött rabszolgákat kereső hirdetések közlésével. (origo)

A nyugati államokban élő roma alkotók elsősorban a modern művészethez kapcsolódtak, a magyarországiak esetében viszont nagyon erős a naiv vonulat, munkáikban a nyugatinál sokkal hangsúlyosabb az etnikai karakter, a sajátos képzeletvilág, tematikusságát tekintve pedig a roma hagyományok, a roma kultúra és életforma „beemelése”, megjelenítése. (origo/MTI)

Brit kutatók olyan képernyők kifejlesztésén dolgoznak, amelyek néhány éven belül leválthatják a folyadékkristályos kijelzőket, és a több mint száz éves képcső-technológiát. A bemutatott eljárás legnagyobb előnye, hogy a képernyők előállítása igen olcsóvá válik, ugyanis a látható felületet egyszerűen műanyaglapokra nyomtatják. Az említett technológia nem az egyetlen, amely felválthatja az idén 102. születésnapját ünneplő képcsövet, az LCD megjelenését követően indult diadalútjára a TFT és a nagyméretű ernyők létrehozására képes plazma-technológia is. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

július 6. - Az ENSZ Gazdasági és Szociális tanácsa konferencia keretében vitatta meg, hogyan lehetne megszüntetni a Föld egyes régiói között tátongó technológiai szakadékot. Figyelmeztettek, hogy az emberiség fele még mindig nem rendelkezik saját telefonnal, és Afrika felnőtt lakosságának mindössze 40 százaléka tud olvasni. (origo)

A földtörvénykönyv vitája oly heves indulatokat váltott ki az ukrán parlamentben, hogy csütörtökön két alkalommal is meg kellett szakítani a plenáris ülést. Miután a jogszabályt a honatyák többsége elfogadta, az elnöki páholy körül verekedés alakult ki amelyben a kommunistákon kívül részt vettek: az ukrán nemzeti mozgalom két szárnya, illetve más jobbközép frakciók képviselői is, akik megpróbálták a dulakodókat szétválasztani. (origo/MTI)

Hibátlan munkát végzett az Orbán-kormány az elmúlt két évben - jelentette ki saját kabinetjéről Orbán Viktor miniszterelnök. Terveik egyetlen pontját nem sikerült megvalósítani: az önkormányzatok finanszírozásának reformját. Ez azonban - a kabinetfő szerint - az ellenzék hibája. (origo/Blikk)

Vizidisznóék címmel jelent meg cikk a Magyar Narancsban a Városligeti tavon rendezett Művészettel az új évezredbe c. kiállításról. A kiállítás egyik említett résztvevője munkájának értelmezésével keresi a különös hangvétel hátterét. (Artpool)

Koronczi Endre kiállítása, 1x1 tábla a Lövölde téren. (exindex)

Postán jött: Pawel PETASZ (PL) kollázs

A brit miniszterelnök fiát bevitték egy rendőrőrsre, mivel a részegségtől magatehetetlenül feküdt egy londoni utcán. A miniszterelnök az eset után kijelentette: apának lenni nehezebb mint miniszterelnöknek. (origo)

Nem szakad meg Szlobodan Milosevics elnöksége, mivel a szerb politikus a jugoszláv parlament csütörtökön módosított szövetségi alkotmánya értelmében akár két újabb elnöki időszakra is újraválasztható. (origo/MTI)

Négy kiskamasz lopott el kilenc föld-levegő rakétát tavaly októberben egy lengyelországi fegyvergyárból. A kalandfilmbe illő lopás a legmagasabb szintet is érintő politikai vihart kavart. A honvédelmi minisztérium, a katonai hírszerzés és az állambiztonsági szolgálat egymásra hárították a felelősséget a gyár hanyag őrzéséért. (origo/MTI)

A University of College London kutatói elmondták, hogy eredményeik segítségével egy olyan teszt fejleszthető ki, amely képes lesz meghatározni, hogy ki igazán szerelmes, s ki az, aki csak színleli a dolgot. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

július 7. - Szellemjárás miatt hatóságilag bezártak és védőőrizet alá helyeztek egy rendőrkapitányságot Argentína északnyugati részén. Egy őrmestert eszméletlenül találták Banda Varela-i hivatali helyiségében, merev tekintettel ülve egy széken. Amikor magához tért, eszelős jajveszékelést csapott, és eldadogta: hirtelen egy vörösen izzó szemű kobold toppant elébe, hogy „az ördög megbízásából elvigye”. (origo/MTI)

Ma van Lénárd Fülöp (1862) Nobel-díjas fizikus születésnapja. Az első magyarországi születésű tudós, aki elnyerte a Nobel-díjat.

Halálos balesetet szenvedett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egyik munkatársa szerdán este az M3-as autópályán. A balesettel kapcsolatban sem a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályán, sem a gödöllői rendőrségen, sem az autópálya rendőrségen nem adtak felvilágosítást, vagy nem lehetett elérni az illetékes személyt. (origo)

A Békés megyei rendőrfőkapitány távozna posztjáról. A belügyminiszter ezt ugyan nem szeretné, ám a kapitány környezetében már azt is tudják, hogy „egy pesti rendőr” a kiszemelt utód. (origo/Magyar Hírlap)

Az utóbbi hetekben vihart kavart a magyar szakemberek alkalmazására tett norvég és német ajánlat. A német állam több ezer informatikust keres, az északi országba pedig orvosokat várnak, az itthonihoz képest mesés javadalmazással. Az elmúlt években eddig is ezerszám hagyták el hazánkat az értelmiségiek. (origo/Népszava)

Hatályba lépett az új ügynöktörvény, végrehajtása viszont továbbra is kérdéses. Nem tudni ugyanis, az ellenőrzés személyi körének kiterjesztése pontosan kikre vonatkozik. A bírák és ügyészek, illetve a pártok vezetői esetében ez egyértelmű, viszont azt, hogy a nyomtatott és elektronikus sajtó vezetői közül kiket érint az ellenőrzés, maguk az átvilágító bírák sem tudják. (origo/Népszava)

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szerint a koszovói albán sajtó súlyosan megsérti a személyiségi jogokat azzal, hogy nem tartja meg a bűnösök megnevezésére vonatkozó tilalmat. Ezzel súlyos veszélybe sodorja azokat, akik nevét közzéteszi. A lap szerint a nemzetközi szervezet képtelen arra, hogy a háborús bűnösök nyomára akadjon, ezért inkább a sajtó tesz igazságot azzal, hogy megnevezi őket. A helyzet sokat javulhatna, ha Koszovóban a háború utáni igazságszolgáltatás látványos eredményeket érne el. (origo)

Az Afrikai Egység Szervezet kártérítést követel Ruanda számára azoktól az országoktól, amelyek nem akadályozták meg az 1994-es népirtást. A vérengzés során hutu szélsőségesek 800,000 tuszit és mérsékelt hutut mészároltak le. Az Egyesült Államoknak megvolt a befolyása, hogy lehetővé tegyen egy katonai akciót, ami megakadályozhatta volna a népirtást. Az USA azonban nem tett semmit. A franciáknak a ruandai hutu-kormányzat és katonaság legfelsőbb köreire is befolyásuk volt, mégis úgy döntöttek, hogy nem használják befolyásukat. (origo)

A Budapesti Rendőr-főkapitányság illetékese pénteken tagadta a Népszabadság aznapi számában megjelenteket, miszerint a rendőrség Gyorskocsi utcai épületében annyira elszaporodtak az egerek, hogy már komolyan veszélyeztetik az ott dolgozók egészségét és biztonságát. A cikk szerint a rendőrök szolgálati macska hadba állítását kérték. A lapban megjelentek után 14 olvasó ajánlotta a rendőrség szolgálatába cicáját, azonban a testület részéről visszautasították a felajánlást, mondván az állománytáblán szolgálati macska nem szerepel. (origo/MTI)

Pablo Picassót, a huszadik század „festőzsenijét” életében jóformán figyelemre sem méltatták mint szobrászt, jóllehet a katalán művész ebben a műfajban is az óriások közé sorolható. Bizonyíték erre a párizsi Pompidou-központban megnyílt kiállítás. (origo/MTI)

Az új felfedezések szerint naprendszerünk geológiailag legaktívabb égitestje, a Jupiter egyik óriásholdja, az Io kulcs lehet a Föld korai állapotának megértéséhez. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

július 8. - Sikertelen volt az a 100 millió dolláros rakétaelfogó kísérlet, amelyet szombaton hajnalban hajtottak végre az Egyesült Államokban az országos rakétavédelmi rendszer előkészítéseként. Az amerikai nemzeti rakétavédelmi tervek azt célozzák, hogy az Egyesült Államok mind az 50 tagállama védőernyő alá kerüljön a nagy hatótávolságú rakétákkal szemben. (origo/MTI)

A Kirogi tájfun amely előzőleg 16 ember életét oltotta ki a Fülöp-szigeteken, végigvonult a Japán középső részén. A legnagyobb pusztítást a Tokiótól 140 kilométerre délre húzódó Izu-szigeteken végezte a tájfun, ott hajnalban 400 milliméter csapadék hullott le. A rengeteg csapadék miatt több helyen megcsúszott a föld, utakat és házakat temetett maga alá a sár. (origo/MTI)

Óriási vihar tombolt pénteken a Balaton környékén. A Fehér Szalag vitorlásversenyen 70-80 kilométeres erősségű szélviharban 4 vitorlás hajó elsüllyedt, 30 hajó felborult. Csak azok a hajók kerültek bajba, amelyeknek a legénysége későn kurtította a vitorlákat. (origo/MTI)

A Velencéhez közel eső, huszonötezer lakosú Jesolo városi tanácsa nemrég többségi szavazással döntött arról, hogy a szélsőséges kijelentéseiről elhíresült osztrák szabadságpárti politikust, Jörg Haidert a város díszpolgárává avatja. Európa kormányai számára az jelenti a fő aggodalmat ebben, hogy az akciót támogató polgármester annak az Északi Ligának a képviselője és a Liga szövetségben áll a Silvio Berlusconi vezette jobbközép ellenzéki pártszövetséggel, amely az egykori újfasiszta párt utódszervezete. Az olasz belpolitikai „barométer” jelenlegi állása szerint ennek a csapatnak van a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje a jövő tavaszi parlamenti választásokat. (origo/MTI)

E-mail: Róma, Villa Medici. A kert (Le Jardin) projekt webhelye.

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

július 9. - Izraeli katonák vasárnapra virradóra a Gáza-övezetben véletlenül agyonlőttek egy 33 éves palesztin nőt. További négy személy, köztük az asszony két gyermeke is megsebesült. Az izraeli hadsereg szóvivője sajnálkozását fejezte ki az eset miatt, de azt is mondta: terrorista támadás esetén a nyílt utcán ilyesmi nem mindig elkerülhető. (origo/MTI)

A kanadai hadsereg ruházatának és felszerelésének korszerűsítése során szándékozta bevezetni a „harci melltartót” a védelmi miniszter. Javaslata azonban elutasításra talált a megkérdezett mintegy 1 250 katonalány többségénél, 80 százalékuk pedig egyenesen kétségbe vonta az új fehérnemű hasznosságát, ezért inkább azt kérték, hogy az általuk vásárolt fehérneműket fizesse meg a hadsereg, amit a katonai vezetés el is fogadott. (origo/MTI)

Nincs elegendő minősített oktató a jogi és a közgazdasági egyetemeken, s ez egyre inkább veszélyezteti a magyar felsőoktatás minőségét. Az alacsony fizetések miatt az oktatók egyszerre több egyetem tanszékén is kénytelenek állást vállalni, folyamatosan csökken az egy hallgatóra jutó szellemi teljesítmény. (origo/Magyar Hírlap)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12