2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

október 1. - Öngyilkos lett a 27 éves bankrabló. Holttestét vasárnap fedezték fel Zalaszentgróton a Csáfordi hegyen. Közvetlenül zárás előtt rabolta ki a Budapest Bank zalaegerszegi fiókját, 6,3 millió forintot zsákmányolt. Az eseményt a bank biztonsági kamerái rögzítették és a meneküléshez használt gépkocsi rendszáma alapján a rendőrök hamar a fiú nyomára akadtak. (origo/HavariaPress)

Egyre több jelzés érkezik arról, hogy főként fiatal rendőrök nagy valószínűséggel gyakorta élnek különböző kábítószerekkel. Ha valakinél a rendszeres orvosi szűrővizsgálatokon utólag kimutatják bármilyen kábítószer fogyasztását, azonnal eltávolítják a testülettől. (origo/Magyar Hírlap)

Szaddám Huszein iraki vezető magas rangú biztonsági tiszteket küldött Belgrádba, hogy tanácsadóként segítsék Szlobodan Milosevics jugoszláv elnököt abban, miként élheti túl a jelenlegi politikai válságot. (origo/MTI)

Amerikában egy 32 éves katolikus pap autójával nekihajtott egy abortuszklinikának, majd fejszével esett neki az épületnek. A pap tettére az adhatott okot, hogy szerdán engedélyezték az Egyesült Államokban egy újfajta abortusztabletta forgalomba hozatalát. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

október 2. - Belga, francia, holland és luxemburgi kamionosok vasárnap estétől hétfő reggelig lezárták a Brüsszelt Luxemburggal összekötő autópályát. A fuvarozók azt követelik, hogy az Európai Unió közlekedési miniszterei tegyenek lépéseket munkakörülményeik javítása, a heti munkaidejük rövidítése érdekében. (origo/MTI)

Milosevics a szerb ellenzék által beharangozott általános sztrájk előtt tisztogatásokat kezdett a szerb belügyminisztériumban, és több rendőrtábornok leváltása várható; elsősorban olyanoké, akik a tüntetőkkel kapcsolatban nem vallanak „kemény” álláspontot. (origo/MTI)

Az orosz elnök nyilatkozatában megerősítette, hogy közvetíteni kíván a felek között a Jugoszláviában kialakult válság békés megoldása érdekében. (origo/MTI)

Egy 1988-ban elkövetett brutális gyilkosság tettesét vették őrizetbe vasárnap reggel a bécsi rendőrség munkatársai, miután az illetőt genetikai ujjlenyomata alapján azonosították. A tettes néhány évet más bűncselekmények miatt börtönben töltött, és ott vettek tőle genetikai ujjlenyomatot. Így fogták el 12 évvel tette elkövetése után. (origo/MTI)

Hágai munkahelye védelmébe vette azt a holland orvost, aki ellen Nagy-Britanniában és Kanadában nemzetközi körözést adtak ki, mert holmija között két ötéves kisfiú szerveit találták meg. (origo/MTI)

A svájci kormány hétfőn úgy döntött, hogy a marihuánafogyasztás törvényesítését javasolja a parlamentnek. A kabinet széles körű társadalmi támogatással indokolja határozatát, amely egyelőre csak erre a kábítószerfélére vonatkozik. (origo/MTI)

Postán jött: Pawel PETASZ (PL) kollázs - Guy BLEUS (B) Psychedelic Future 1-2

Japán kutatók kísérletei során kiderült, hogy még a legegyszerűbb élőlények is rendelkeznek egyfajta sejtszintű intelligenciával. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

október 3. - Egyelőre nem születik pénzmosás elleni törvény az Egyesült Államokban, mivel a heves pénzügyi lobbizás miatt a kongresszusnak nem maradt ideje szavazásra kiírni a kétpárti tervezetet, és a törvényhozás néhány munkanap múlva az év végéig elnapolja üléseit. A pénzügyminiszter-helyettes szerint a törvény nélkül az Egyesült Államok nem lesz képes kellően kemény kézzel fellépni a pénzmosodaként nyilvántartott külföldi adóparadicsomok ellen. (origo/MTI)

Lemondásra szólítja fel a kulturális minisztert és a tárca politikai államtitkárát a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének Országos Ügyvivői Tanácsa, amennyiben a megalázóan rossz kultúrafinanszírozáson nem tudnak változtatni. (origo/MTI)

Az ország minden tájáról különvonatok hozták Brüsszelbe a tüntetőket, akik „igazságosabb államot” követelő tábláikkal több kilométeres menetben vonultak a kormány székháza elé. A miniszterelnök megígérte, hogy a parlamentben tartandó éves programbeszédében olyan pontok is lesznek, amelyek a rászorulóknak is juttatnak a gazdasági fellendülés gyümölcseiből. (origo/MTI)

Az internet felügyeletét ellátó szervezet, az ICANN megkezdte azt az elektronikus szavazást, amelynek végeredményeképp új tagokkal bővítik az igazgatók sorát. Az információs technológia történetében először hirdettek világszerte érvényes, valós téttel bíró választást az interneten keresztül. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

október 4. - Egy neves jugoszláv értelmiségiekből és szakértőkből álló csoport kedden közölte, hogy olyan adatok birtokába jutott, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy a hatóságok meghamisították a szeptember 24-i elnökválasztás eredményeit. (origo/MTI)

Az indonéz elnök szerdán elutasította Suharto ex államfő legfiatalabb fiának kegyelmi kérvényét, így minden bizonnyal hamarosan rács mögé kerül. A volt elnök fia tegnap elismerte bűnösségét a korrupcióban. A Suharto fiú azt mondta, hogy kissé hanyag volt, és szemet hunyt vállalatainál több igazgató törvénybe ütköző tevékenysége felett. A volt aranyifjú egész sor üzleti vállalkozást működtetett, amelyek alapvetően a politikai befolyás révén virágoztak. (origo/MTI)

Ma van Pázmány Péter (1570) író, esztergomi érsek és Schöpflin Aladár (1872) író, kritikus születésnapja. Ezen a napon nyílik meg (1896) az Iparművészeti Múzeum.

A zámolyi romák által hazai üldöztetésük ügyében a strasbourgi ET-bírósághoz Magyarország ellen benyújtott panaszhoz az alperes beadványában azt az állítást képviseli, hogy a Strasbourgban tartózkodó zámolyi romák között lehet a csákvári férfi gyilkosának társtettese, s a csoportban legalább 20-25-en lehetnek, akik a halállal végződő garázdálkodásban részesek voltak. (origo/MTI)

A Budapesti Építész Kamara kizárta tagjai sorából Siklós Mária építészt, az új Nemzeti Színház tervezőjét. A testület a vizsgálat során megismert tények alapján egyértelműen bizonyítottnak látta, hogy az építész tevékenysége kezdettől fogva saját terveinek megvalósítására irányult, jogszerűtlen és etikátlan volt. Az építész fellebbez a döntés ellen. (origo/MTI)

Ha a kormány elfogadja a Belügyminisztérium pirotechnikai eszközök felhasználásáról szóló, napokban elkészült rendelet-tervezetét, akkor a jövőben már nem kell engedélyt kérni a házi tűzijátékokra, sőt a kisebb hatóanyag-tartalmú petárdákat is szabadon lehet majd hajigálni szilveszterkor. (origo/MTI)

A 16-18 éves fiatalokból álló csapat az ülőalkalmatosságokon kívül közlekedési táblákkal, Matáv-telefonokkal, tűzoltókészülékekkel csinosította az egyik komlói emeletes ház pincéjében kialakított helyiséget, ahol rendre marihuánás cigarettát fogyasztottak. A kábítószerezőket padlopás közben fogták el. (origo/HavariaPress)

A különböző ENSZ-szervezetek Montrealban találkozót tartottak a genetikailag módosított gabonák okozta potenciális környezeti károsodásokról. A résztvevők nemzetközi kereskedelmi megállapodást írtak alá a génkezelt organizmusokkal kapcsolatos szigorításokról, hiszen ezek hatásai csak évek múltán válnak ismertté. Ami már most tudott: a módosított fehérjék az embernél elsősorban allergiát okoznak, de ökológiai problémát is jelenthetnek, például szupergyomok létrejöttét eredményezhetik. (origo/Népszava)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

október 5. - Milosevics elmenekült a népharag elől. Az ellenzéki Vojiszlav Kostunica és hívei átvették az irányítást a fővárosban. Kostunica összehívta az új parlament első ülését. Belgrád utcáin majdnem egymillió ember ünnepli Milosevics-rezsim bukását. A rendőrség és a belügyi alakulatok átálltak Kostunica oldalára. A hivatalos állami hírügynökség a Tanjug is „Kostunica és a nép” oldalára állt, és Jugoszlávia elnökének nevezte az ellenzéki szervezet vezetőjét. (origo/MTI)

Az Európai Bíróság csütörtökön érvénytelenítette az EU bizottságának dohányreklám-tilalmát. A bíróság indoklása szerint az Európai Bizottság szabályozói hatásköre nem terjed ki az egészségügyre, ezért nincs joga dohányreklám- és szponzorálási tilalmat elrendelni az EU tizenöt tagállamában. A luxembourgi bíróság szerint a tilalom ugyanakkor nem előmozdította, hanem gátolta az áruk és szolgáltatások szabad mozgását. (origo/MTI)

A vadászbaleset januárban történt a Stockholmtól 70 kilométerre lévő Straengnaes melletti erdőben. Egy 60 éves vadász töltött fegyverét a földre helyezte, kutyája pedig olyan szerencsétlenül ért hozzá, hogy a puska elsült és a golyó egy másik vadászt súlyosan megsebesített a fején. (origo/MTI)

Elindult a Marketing Centrum Országos Piackutató Intézet internetes szavazólapja, az e-voks. A virtuális szavazólap létrehozásával a kutatóintézet olyan szolgáltatást indított el, amelynek révén az internetezők rendszeres szavazásokon mondhatnak véleményt aktuális kérdésekben a politikától a kultúrán át a tudományig. (origo)

A Planetary Society által kiírt pályázatra (Red Rover Goes to Mars) olyan pályaművet kellett beküldeni, amely a Mars jövőbeni kutatásával kapcsolatos problémák egyikére koncentrál. A pályázatra 44 országból több mint tízezren jelentkeztek. A végső döntés után kilenc győztest hirdettek. 1-1 amerikai, tajvani, brazil és lengyel, illetve 3 indiai és 2 magyar diák dolgozatát tartották a legjobbnak a szakemberek. (origo)

Ma van Xantus János (1825) néprajzkutató, akadémikus és Balassa István (1917) néprajztudós születésnapja.

Az Almássy téren: Titokfejtő-VHK Kör, találkozó Grandpierre Attilával.

Médiaművészet - Mélyi József: A Smalltalk, Szegedy-Maszák Zoltán, Langh Róbert és Fernezelyi Márton műve a Média Modell kiállítás emblematikus munkája. (exindex)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

október 6. - A kubai kormány elutasította az amerikai kongresszusnak azt a törvénytervezetét, amely elfogadása esetén enyhítene a Kuba ellen negyven éve érvényben lévő amerikai embargón. A javasolt könnyítés lehetővé tenne gyógyszer- és élelmiszer szállításokat Kubába, de a kubai külügyminisztérium szerint a könnyítés nem hozna lényeges változást a két ország kétoldali kapcsolataiban. (origo/MTI)

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a magyar hatóságok megsértették az emberi jogok és alapszabadságok védelmét biztosító európai egyezményt, amikor nem vették egyesületként bírósági nyilvántartásba a civil kezdeményezésként indult APEH Üldözötteinek Szövetségét. (origo/MTI)

A Duna Tv-ből közös megegyezéssel távozik a korábbi elnök által megbízott négy alelnök. Sára Sándor megbízásának lejárta előtt meghosszabbította az alelnökök megbízatását, és a szerződések szerint a négy alelnök összesen bruttó 80 millió forintos végkielégítésre lenne jogosult. Az egyik alelnök szerint csak akkora összeget vesznek fel, amekkorát a törvények megengednek, és ez a töredéke annak, ami a szerződésekben szerepel. (origo/Népszava)

Tíz éve a steirischer herbst 90 (1990) elnevezésű rendezvény nyitóelőadását Vilém Flusser tartotta. Klaus Nüchternnel való beszélgetése megjelent a Falter című lapban, amiről Flusser így nyilatkozott: „Ez az első interjú, ami engem igazán visszaad”.

Műcsarnok - Száz mozgalmas év c. kiállítás. A városhoz szorosan kötődő egyedülálló gyűjteménynek jelenleg nincs Berlinben állandó bemutatóhelye. Éppen ezért a legszebb művekből álló vándorkiállítás utazik Európában. A turné Bonnból 1998-ban és Grenoble, Valencia és Porto után érkezett Budapestre. (exindex)

Mintegy 90 millió forintot költött az állam és a főváros a mai napig az első és a második metróperre. Mivel mind a felperes, mind az alperes havi fix díjban, valamint órabérben fizeti az ügyvédi díjat, így biztosra vehető, hogy a költségek a jogerős ítéletig meghaladják a százmillió forintot. (origo/Népszava)

A szocialisták párttisztségre jelölt politikusainak etikai és vagyonnyilatkozatot kell tenniük, amelyben közlik: nincsen semmilyen erkölcsi akadálya annak, hogy betöltsék az általuk elnyerni kívánt posztot. A leendő vezető tisztségviselőknek ezen kívül egy kétoldalas összegzést is be kell nyújtaniuk a testületnek, amelyben vázolják elképzeléseiket. (origo/Népszava)

A Környezetvédelmi Minisztérium háttérintézményeként működő Környezetgazdálkodási Intézet három hete kinevezett főigazgatójának valószínűleg azért kell távoznia, mert elbocsátotta, illetve más beosztásba helyezte nyolc, a kisgazda párthoz közel álló beosztottját. (origo/Magyar Hírlap)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

október 7. - Milosevics késő esti, rövid tévényilatkozatában elmondta: „éppen most” kapta kézhez a Kostunica győzelmét mutató hivatalos értesítést és úgy véli, tiszteletben kell tartani az erre jogosult szerv döntését. Gratulált Kostunicának és sok sikert kívánt minden polgárnak az új elnök hivatali idejére. Köszönetet mondott szavazóinak, de azoknak is, akik nem reá szavaztak, mondván: nagy felelősséget vettek le válláról. (origo/MTI)

Mintegy négyezer ember tüntetett szombaton délben Berlinben a német újnáci párt székháza előtt a fasizmus feléledése ellen tiltakozva. A város vezetése több száz rendőrt mozgósított előzetesen, hogy elkerülhető legyen a párttal rokonszenvezők és a tüntetők közötti bármiféle összetűzés. A rendőrök végül vízágyúval oszlatták szét a tüntetést. (origo/MTI)

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetésének tudtával készült az a tanulmány, amely a nyugat-európai, köztük holland gazdálkodók Magyarországra telepítésének menetrendjét vázolja fel. A miniszter zagyvaságnak, rágalomnak nevezte a hírt, szerinte sem holland, sem viking betelepedőkkel nem számolnak, s erre vonatkozó megbízást sem adtak senkinek. (origo/Népszava)

A tíz emeletes szalagházban üzemelő Lakásfenntartó Szövetkezet egyik földszinti irodahelyiségében keletkeztek a lángok, amelyeket hamar eloltottak ugyan, de a füst több emelet magasságban elöntötte az épületet. A riadt lakók közül több mint húszan a tetőre menekültek, akiket a tűzoltók az emelőkosár rövidsége miatt a lépcsőn menekítettek ki az épületből. (origo/HavariaPress)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

október 8. - A Milosevics-klán állítólag 2 milliárd dollárral rövidítette meg a jugoszláv államkasszát uralkodásának tizenhárom éve alatt. A kisíbolt összegek olyan országok bankszámláin nyugszanak, ahol nem veszik túlságosan komolyan a számlatulajdonosok vizsgálatát, mint a karibi Virgin-szigetek, de Ciprus, Hongkong és Oroszország is - írta hétvégi számában az olasz La Republica. (origo/MTI)

A francia hírügynökség szerint vasárnap izraeli vadászgépek szálltak el alacsonyan Bejrút és Dél-Libanon fölött, pánikot keltve a lakosság körében. A repülőgépek átlépték a hangsebességet, a libanoni fővárosban rezegtek az ablakok és megremegtek a bútorok. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

október 9. - Fidel Castro kubai elnök „az imperializmussal szemben tanúsított hősies ellenállásának elismeréseként” az Emberi Jogok Kadhafi-díjában részesült. Castro nagyra értékelte a gesztust, amelyet „egy olyan ember tett, akit a bátorság és a függetlenség szelleme jellemez”. Egyúttal a korszak egyik legnagyobb forradalmárának nevezte Kadhafit. (origo/MTI)

Az Alkotmánybíróság hétfői határozata szerint az a rendelkezés, hogy a törvényt csak a hatályba lépését követően elkövetett szabálysértésekre kell alkalmazni a diszkrimináció tilalmát kimondó alkotmányos rendelkezésbe ütközik, mert önkényesen és ésszerű indok nélkül tesz különbséget a szabálysértési eljárás jogalanyai között és ezáltal személyek egy csoportját megfosztja a bírósági jogorvoslat igénybevételének lehetőségétől. (origo/MTI)

Az ombudsman megállapította, hogy a polgármesteri hivatal munkatársai a jogszabályoknak megfelelően jártak el, de ezzel alkotmányos visszásságot okoztak. A lakások bérletéről szóló törvény alapján alkotott önkormányzati rendelet ugyanis kizárja a befogadható személyek köréből a bérlő gyermekének házastársát. Az önkormányzat nincs tekintettel arra, hogy ezen rendelkezésével a bérlők gyermekeinek családját megosztja, vagy a bérlemény elhagyására kényszeríti. (origo/MTI)

„Fotonkvantumpárok” számítógépes alkalmazásának lehetőségét elemzik az amerikai Jet Propulsion Laboratory és a brit Walesi Egyetem kutatói. Reményeik szerint ezzel lényegesen fel lehet gyorsítani a számítógépek működését. A járatlan úton elindult kutatók legoptimistább becsléseikben is csak 2010 utánra teszik egy használható kísérleti kvantumszámítógép-modell megjelenését. Ma még az sem vehető egészen biztosra, hogy lehet ilyen gépet készíteni. (origo/Magyar Hírlap)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12