2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 1. - A román területfejlesztési és közmunkaügyi miniszter szerint nem a román, hanem az ausztráliai éghajlatot vették figyelembe az Aurul aranybánya-társaság zazari derítőjének tervezésekor, abból indultak ki, hogy a derítőben a vízmennyiség változatlan lesz, mert a tárolóba jutó természetes csapadék elpárolog. Ez a hiba vezetett a súlyos környezetszennyezést okozó balesethez. (origo/MTI)

Az AOL-Time Warner közölte, hogy megnyitja kábeltelevíziós hálózatát más internetszolgáltatók előtt, amint lezárult a Time Warner és az America Online fúziója. (origo) Az egyesülés 2001 januárban válik véglegessé és ezzel a világ legnagyobb médiakonglomerátuma jön létre, a tranzakció értéke megközelíti a 106 milliárd dollárt. (origo)

A digitális kamerák körüli harc tovább folytatódik, a klasszikus fényképezőgép-gyártást nem ismerő Sony továbbra is messze megelőzi a nagy múltú vállalatokat. A „régimódi” kameragyártók digitális modelljei tudásban és minőségben ugyan felülmúlják a Sony készülékeit, azonban képtelenek versenyezni az elektronikai óriáscég egyszerűen kezelhető kameráival. (origo)

Tim O'Reilly a levelében kifogásolja, hogy az Amazon alapvető módszereket védet le, és a megszerzett szabadalmakat a konkurensek megkárosítására használja. „Ha a világhálót szabadalmakból font kerítéssel szétszabdalt területté változtatjuk, elveszítjük a jövőbeni új alkalmazások és felfedezések megszületésének lehetőségét.” (origo)

Az AMD és az Intel között zajló árháború újabb állomáshoz ért: az AMD az eredetileg meghirdetett árnál 29 százalékkal kevesebbért adja legújabb, 800 MHz-es processzorát, valamint jelentősen csökkenti korábbi, kisebb teljesítményű Athlon és K6-2-es chipjei árát is. (origo)

Postán jött: Ken B. MILLER (USA) Weather Report / Időjárás-jelentés - Cornelis VLEESKENS (AUS) Chance Encounter / Véletlen találkozás

A netpincer.origo.hu címről is elérhető a Netpincér internetes ételrendelő szolgáltatása. Az alig egy éve egy kollégiumi szobából indult vállalkozás néhány hónapon belül a legnagyobb hazai szolgáltatóvá nőtte ki magát, amelynek segítségével Budapesten kívül ma már Debrecenben és Székesfehérváron is rendelhetünk ételt, de ezen kívül bort, élelmiszert, de akár jeget is kaphatunk néhány kattintással. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 2. - Ma van Arany János (1817) író, költő születésnapja.

Az idei évre tervezett költségvetés szerint a vagyonkezelőnek - a 137 milliárd forintra tervezett bevételeiből - jóformán alig kell befizetnie az „állami pénztárcába”. A szervezet „üzleti célra” például 23 milliárd forintot költhet el anélkül, hogy a befektetésekre szánt összeg bekerült volna az idei költségvetésbe. Azzal, hogy a vagyonkezelő egy elkülönült „kis költségvetésként” működik, lehetővé válik, hogy egy szűk személyi kör rendelkezzen a privatizációs bevételek felett. (origo/Népszava)

A volt közlekedési miniszter parlamenti vizsgálatot követel az autópálya-építés ügyében. A kormány közben úgy döntött, hogy az építésre a költségvetésben elkülönített 27 milliárdot nem adja oda az építés minden terhét viselő Fejlesztési Banknak. Hogy honnan lesz a beruházáshoz hitel, azt nem árulta el senki. (origo/RTL KLUB)

A Földművelésügyi Minisztérium sorozatosan megszegi a törvényt - ez áll abban a petícióban, amelyet a gazdák battonyai nagygyűlése küldött a miniszternek. A miniszter kijelentette: aki hitelből vásárolt mezőgazdasági géppel megy demonstrálni, annál megvizsgálják, hogyan vehetik el tőle a támogatást. (origo/RTL KLUB)

A püspökladányi Zöldmező Agrárszövetkezet közgyűlésén a körzet kormánypárti országgyűlési képviselője a földművelésügyi miniszter személyes képviselőjeként mutatott be egy budapesti ügyvédet, aki erőszakos fellépéssel átvette a közgyűlés vezetését és törvénysértő határozatok meghozatalára beszélte rá a résztvevőket. Az érdekképviselet felháborodott a történteken és azt a szövetkezeti demokrácia megcsúfolásának tartja. A mezőgazdasági termelők szövetségének információi szerint máshol is történt hasonló eset. (origo/Népszava)

A parlamenti képviselők részéről nem kísérte nagy figyelem a megfigyelési bizottság jelentésének személyeskedő megjegyzésekkel tarkított vitáját: lényegében csak a bizottság tagjai és a vezérszónokok voltak jelen. Távol maradt a miniszterelnök is, akit a képviselők többször is hiányoltak. Azt indítványozták, hogy „kívánatos lenne megjelennie egy olyan ügy megvitatásakor, amit ő indított el”. A miniszterelnök az ülés ideje alatt egy gyerekekből álló csoportot kalauzolt a Parlamentben. A miniszterelnök kifejezett kérése volt, hogy csütörtökön ő vezethessen egy csoportot, mivel éppen ráért. (origo)

A Tilos Rádió sorsáért aggódó internetezők egy weboldalt hoztak létre, amelyen „aláírásokat” gyűjtenek, és arra szólítanak fel más weblap-tulajdonosokat: bannerrel jelezzék, hogy csatlakoztak az akcióhoz. (origo)

Az IBM bejelentette, hogy egy új litográfiai eljárással szilícium lapkákra felvitt tranzisztorok mérete tovább csökkenthető. A jelenlegi 0,18 mikron helyett 0,10 mikronra zsugoríthatóak a parányi alkatrészek, és ezzel jelentősen növelhető a processzorok teljesítménye. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 3. - Bécsben több mint 15000 fős tömeg tüntetett az új osztrák kormány ellen. Hercegnők, szörnyetegek, bohócok, ördögök és búvárok mellett a politikai lényegre utaló maskarák is akadtak. Így a korlátoltságot jelentő német szólás alapján - amely szerint valakinek deszka van a feje előtt - egy egész csoport vonult a menetben deszkával a feje előtt. (origo/MTI)

A három közszolgálati médium kuratóriumi elnökségeibe, ellenőrző testületeibe és az ORTT-be jelölt szabad demokrata delegáltak közszolgálati árnyékkuratóriumot hoztak létre, a testület civil szervezetként működik. Az ellenzéki párt azért cselekedett így, mert a kormány kihagyta az ellenzéki jelölteket a médiakuratóriumokból. (origo/MTI)

A Sonic Solutions bemutatta új technológiáját, amely lehetővé teszi bárki számára, hogy az interneten DVD-formátumú műsorszórással foglalkozzon. Az MPEG-2 videofájlok tartalmazzák a DVD-filmek nyújtotta előnyöket, de felbontásban és minőségben elmaradnak a mozifilmeket tartalmazó lemezek mögött. (origo)

A Vas megyei Csepreg az első város, melynek az önkormányzata csődbe ment. A város szinte teljes vagyonát a fő hitelező, a Belügyminisztérium kapja meg. Az önkormányzat csatornát épített, és jogellenesen visszaforgatta az építkezésbe a visszaigényelt áfát. Ezért most - kamatokkal - 90 millió forinttal tartozik, de csupán 30 millió értékű ingatlant tud átengedni az államnak. (origo)

Augusto Pinochet 17 hónapi nagy-britanniai kényszertartózkodás után hazaérkezett Chilébe. A volt chilei diktátort a kormány akarata ellenére a hadsereg ünnepélyes fogadtatásban részesítette a santiagói nemzetközi repülőtér katonai részén. (origo/MTI)

Sydneyben méhraj támadott meg egy anyát és csecsemőjét. Az anya megpróbált a házba menekülni, de a csípések okozta sokk miatt összeesett az ajtó előtt és meghalt. Szemtanúk szerint a méhek teljesen betakarták az anyát és gyermekét egyaránt. A gyermeket megmentő rendőrök és mentősök is számos csípést szereztek, őket is kórházban kezelték. (origo)

Minden valós rendszer - legyen az klasszikus vagy kvantumos - bizonyos mértékig kölcsönhatásban áll környezetével, az atomok véletlenszerűen viselkedő, „zajos” sokaságával, és ez a koherens szuperpozíciót előbb utóbb összeroppantja. A coloradói Boulderben lévő Szabványügyi és Technológiai Intézet kutatóinak sikerült mérésekkel kitapogatniuk a mikro- és a makrovilág között átvezető hidat, vagyis azt a mezsgyét, ahol a kvantumfizika hajmeresztő törvényei egyre inkább érvényüket vesztik. (origo)

Minden eddiginél távolabbi kvazárt fedeztek fel a csillagászok. A csillagászati megfigyelő és képfeldolgozó technika folyamatos fejlődése lehetővé teszi, hogy egyre távolabbra lássunk kozmikus környezetünkben, s ezáltal egyre messzebbre tekintsünk vissza az időben is. Minden újabb, e téren tett felfedezés közelebb visz az emberiség egyik legnagyobb kérdésének a megválaszolásához: mióta, milyen formában és főként miért létezik világegyetemünk? (origo)

A világ egyik legnagyobb internetes marketingcége bejelentette: feladja korábbi terveit addig, amíg nem születik egy általánosan elfogadott szabvány arról, hogyan lehet vásárlói információkat gyűjteni az internetezőkről. (origo)

Az Egyesült Államokban egy szövetségi bíróság 5,2 millió dolláros kártérítést ítélt meg annak az asszonynak, akit munkáltatója azért bocsátotta el, mert több gyermeke van. (origo/MTI)

A fénysebesség kutatói a múlt évben bejelentették, hogy sikerült elérniük a 60 km/órás sebességet. Most egy dán fizikusnő és kutatócsoportja kevesebb, mint 1,6 km/órára, a lassú sétánál is lassabb sebességre csökkentette a fénysebességet. A fény lelassításának sok gyakorlati felhasználása lehet, például a telekommunikációban, a jelfeldolgozásban, a televíziók képalkotásában és a sötétben látó készülékekben. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 4. - Egy kolumbiai nő a végbelében akarta becsempészni a fegyvert kedvesének a bogotái börtönbe. A pisztolyt végül műtétileg szedték ki a belőle. (origo)

Egy tizenegy éves gyerek tartotta rettegésben osztálytársait védelmi pénzt követelve tőlük a Duna-Tisza közi Fajsz községben. Az ügyben büntetőjogi felelősségre vonásra nem kerülhet sor. A magyar törvények szerint ugyanis kiskorú büntetőjogilag nem felel tettéért, szülei pedig azért nem, mert a gyerek nem az ő tudtukkal követte el a bűncselekményt. (origo/MTI)

Egy iszlám törvényszék az Egyesült Arab Emírségekben megkövezés általi halálra ítélt egy 35 éves indonéz nőt, mert házasságon kívüli nemi kapcsolatot tartott fenn egy bangladesi férfival. (origo/MTI)

A Budapesti Történeti Múzeum munkatársai, a „Magyarország ujjlenyomata” kiállítás rendezői, felhívásukban arra kérik az olvasókat, hogy nevezzék meg azt a tárgyat, tárgyiasítható fogalmat, amely családjuk életében fontos szerepet játszott, egyben pedig jól reprezentálja a XX. század Magyarországát is. A kiállítás anyagát ezekből a tárgyakból és a hozzájuk fűzött történetekből, magyarázatokból válogatják. (Népszabadság)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 5. - A chilei külügyminiszter két lehetőséget lát Augusto Pinochet tábornok ügyében: az agg tábornok és örökös szenátor vagy bíróság elé áll vagy elmebetegnek nyilvánítják. (origo/MTI)

Dúl a háború a TV csatornák között. Az egyik humorista sztár egy történettel kommentálta az esetet: Ha apósom, a híres humorista kiállt volna a színpadra, és elénekelte volna a Hazám, hazám! kezdetű dalt, majd a híres operaénekes ugyanazt adta volna elő utána, akkor csakis a közönség reakciójából lehetett volna lemérni, melyik produkció volt a jobb. (origo/Blikk)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 6. - Bejelentette lemondását a legfőbb ügyész. Döntését nem kívánta indokolni, csupán az ügyészségi törvényre hivatkozott, mely szerint a legfőbb ügyész bármikor, indoklás nélkül lemondhat. 1996-ban másodszor választották meg legfőbb ügyésznek, mandátuma hat évre szólt, tehát 2002-ig tölthette volna be posztját. (origo/MTI)

Péntekről szombatra virradóra ellopták a kormányszóvivő mintegy tízmillió forint értékű Audi A6-osát. A két és fél éves autó a Miniszterelnöki Hivatal tulajdona volt. A szolgálati kocsiban egy Falcon típusú azonosító-rendszer működött, amit lopott autók felderítésére használnak. Az A6-ost ennek ellenére még nem találták meg. (origo)

Kiraboltak egy pénzszállító autót hétfőn délután a XV. kerületben, a Drégelyvár és Molnár utca sarkán. A kocsiban 21 millió forint volt. A tettesek elvették a pénzszállító autó kísérőinek fegyverét, és egy Audi típusú személyautóval menekültek el a helyszínről. (origo/MTI)

Több ezer japán rohanta meg a boltokat március 4-én reggel hétkor, amikor árusítani kezdték a régóta várt PlayStation2 játékkonzolt. A berendezés filmszerű élménnyé teszi a játékokat: a processzor akár a szélben lobogó haj vagy a száguldó versenykocsik alatt keletkező szikrák megjelenítésére is képes. A Sony arra számít, hogy az első két nap alatt 1 millió darabot ad el a készülékből. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 7. - A kabinetrendszer átalakításának ügye informális egyeztetések után megoldódott. A miniszterelnök a keddi kormányülés után végleg letett arról a szándékáról, hogy úgy alakítsa át a kormánykabinetet, hogy abban csak fideszes miniszterek legyenek. (origo)

A Deltha Rendszerház Kft. 5 millió forintot fizetett a portal.hu névért egy eladónak, aki a neve titokban tartását kérte. A domaint eredetileg az Integrity Kft. jegyezte be évekkel ezelőtt, az ismeretlen eladó tőle vásárolta meg a nevet március elseje után, 200 ezer forintért. (origo)

Postán jött: Sophia MARTINOU (GR) SERIES: SAND - Natale CUCINIELLO (I) Quella Natura - Roberto ZITO (I) kollázs

A kutatók is meglepődtek, amikor egy pusztán a kezelés biztonságát tesztelő génterápiai eljárás hatására rohamos és tartós javulás következett be két vérzékeny betegnél. A nagyszerű eredmény a lehető legjobbkor jött a génterápiás eljárások számára, mivel a közelmúltban nagy felzúdulást keltettek a hasonló kísérletek során bekövetkezett - és sok esetben elhallgatott - problémák. (origo)

Egy biotechnológiai óriáscég kutatói új, az eddigieknél sokkal hatékonyabb eljárást dolgoztak ki arra, hogy genetikailag módosított növények emberi fehérjéket állítsanak elő. Az új eljárás előnye, hogy a módosított gén nem tud elterjedni a környezetben. A környezetvédők egyik legkomolyabb kifogása az ilyen kísérletek ellen ugyanis az, hogy a transzgenikus fajták keverednének a vadon élőkkel, ami egyelőre megjósolhatatlan, de komoly következményekkel járhatna. (origo)

Az elmúlt évek eredményei az orvosbiológiai kutatások homlokterébe állították az őssejteket. Fejlődésük irányítása az orvostudomány forradalmához és a betegségek gyógyításának teljesen új módjához vezethet, mert megnyithatja az utat a sejtcserén alapuló eljárások előtt. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 8. - Emberjogi aktivisták örömmel üdvözölték a bíróság történelmi jelentőségű határozatát, amely véget vet az arabok földvásárlását korlátozó ötvenkét éves állami politikának. Bírálók szerint a döntés aláaknázhatja Izrael biztonságát, mert lehetővé teszi, hogy az arabok többségbe kerüljenek kulcsfontosságú területeken. (origo/MTI)

A szuperkeddnek nevezett, legnagyobb előválasztási nap eredményei szerint szinte biztosnak tekinthető, hogy a 2000-es amerikai elnökválasztáson a republikánusoknak George W. Bush texasi kormányzó, a demokratáknak pedig Al Gore alelnök lesz az elnökjelöltje. (origo/MTI)

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, a Ferencvárosi Torna Club elnöke február első napjaiban tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: „Pénzügyi vonatkozásban átlátható, tiszta viszonyokat teremtettünk az FTC-nél.” Később elárulta, hogy körülbelül 400 millió forintot kellett elkölteni az elmaradt fizetésekre, prémiumokra és átigazolási díjakra. Azt máig nem tudni, honnan származik a Fradi rendbetételéhez szükséges „csillagászati összeg”. (origo/Népszava)

Ma van Szigligeti Ede (1814) színész, rendező, drámaíró és Uitz Béla (1887) festőművész születésnapja.

Postán jött: Jacques MASSA (F) setting off the network construction... - TARTARUGO (E) A véletlen jövő

Az internetes világ legnagyobb problémája, hogy a tartalmak helyének folyamatos változása miatt a linkek egy idő után elévülnek, nem létező helyekre mutatnak. Kutatók olyan módszert dolgoztak ki, amellyel bizonyos mértékben javíthatóak a hibás linkek. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

március 9. - Az EU-tagtársai által kiközösített Ausztria majdhogynem makulátlan az emberi jogi helyzet tekintetében - derül ki az Európai Parlament éves jelentéséből. (origo/MTI)

Az állampolgárokkal kapcsolatba kerülő több ezer rendőr és határőr tölti ki a megyei és városi kapitányságok pszichológusai előtt a speciális tesztet. A belügyminiszter egy évvel ezelőtt rendelte el a korrupcióra hajlamos munkatársak felderítésére alkalmas vizsgálat kidolgozását. A próbateszten vizsgált 450 rendőr közel húsz százalékánál kimutatták a korrupcióra való hajlamot. (origo/MTI)

Az autótolvajok is kedvelik a kormány Audi A6-osait, az utóbbi fél évben több mint 8 nagy értékű Audi A6-os típusú kormány autót loptak el. (origo/RTL KLUB)

Egy szegedi asszony és két gyermeke szerint földönkívüliek jártak a lakásukban egyik este. Az anya és gyermekei azt állítják: kis fekete emberek látogattak el hozzájuk, akik bőrük alá mikrochipet ültettek, majd rájuk nyitották a gázcsapot, hogy megöljék őket. (origo/MTI)

Sümegen egy apa azért ölte meg 5 éves kisfiát, mert egy belső hang azt mondta neki: fia szívébe chipet ültettek. A férfi, aki egy szekta tagja, így akarta megmenteni az emberiséget. (origo/Havaria Press)

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága szerint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a parlament döntésével ellentétesen több tízmilliárd forintot csoportosított át a különböző támogatási célok között. A bizottság elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy miután az Országgyűlés hónapokig vitatkozott a mezőgazdaság támogatásáról, a minisztérium a döntés után néhány héttel átírta a számokat, így nem jut pénz a termelőknek. (origo/MTI)

Az igazságügy-miniszter azért nem szavazott az Országgyűlésben a médiakuratóriumi elnökségi tagok választásakor, mert nem volt elegendő információ birtokában ahhoz, hogy megállapítsa, vajon jogszerűen állított-e az ellenzék jelöltet. (origo/MTI)

A világelső félvezetőgyártó hivatalosan is bemutatta 1 GHz-es Pentium III-as processzorát. A lapka sebességét érzékelteti, hogy egy másodperc alatt közel 1 milliárd művelet végrehajtására képes. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12