2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 1. - Határozatlan időre szóló sztrájkba kezdett a három vasutas reprezentatív szakszervezet, bérkövetelésre, a kollektív szerződésre, valamint a munkaügyi kapcsolatok rendezésére irányuló követelése nyomatékaként. (origo/MTI)

Hetente tizenöt külön vonat indul Ingolstadtból Győrbe, ugyanennyi szerelvény megy vissza az összeszerelt motorokkal és a kész autókkal. A motorokat a Volkswagen-konszern négy kontinensen tizennyolc gyárában építik be a járművekbe. A cég logisztikai rendszere nem tűri el a pár napos késlekedést sem, tehát itt sztrájk nem lehet. A Győr–Sopron–Ebenfurt Vasút Rt. elnök-vezérigazgatója aláírta a bérmegállapodást, és a kollektív szerződés módosítását a szakszervezetekkel. (Népszabadság)

A Belügyminisztériumban és az irányítása alá tartozó szerveknél mintegy ezerfős létszámcsökkentésre volt szükség annak érdekében, hogy a 8,25 százalékos fizetésemelést végrehajthassák. A hivatásos állományt a létszámcsökkentés nem érintette, a legtöbb embert a BM háttérintézményeiből bocsátották el. (Népszabadság)

Az orosz maffia „Bécsből Budapestre való költözéséről” szóló jelentésekkel foglalkozik a moszkvai kormánylap budapesti tudósítója. Úgy vélekedik, hogy a magyar tömegtájékoztatási eszközök ismét felkapták az „orosz maffia” témáját, sokkal több figyelmet szentelve annak „mint a valóban létezőknek, a kegyetlen albán, a ravasz román, a brutális ukrán maffiának, illetve a hazainak”. (MTI)

Litvániában kedden megkezdte munkáját az ügynökbizottság, amelynél jelentkezniük kell mindazoknak, akik a kommunista rendszer idején együttműködtek a szovjet titkosszolgálattal, a KGB-vel. (origo/MTI)

Új típusú teherűrhajót állítottak Föld körüli pályára Progressz M1-1 jelzéssel a bajkonuri űrközpontból. Két tonna üzemanyagot, berendezéseket és alkatrészeket, továbbá jelentős mennyiségű levegőt visz magával, hogy „fel lehessen pumpálni” a tavaly nyár óta lakatlan orosz űrbázist, ahol jelentősen csökkent a légnyomás. (origo)

Algériában hatezer fegyveres gerilla adta meg magát. Az iszlám szélsőségeseknek felkínált, két hete lejárt amnesztia az egyik legfontosabb része az elnök azon politikájának, amelynek célja, hogy véget vessen a több mint nyolc éve tartó konfliktusnak, amely százezer ember életét oltotta ki és kivéreztette Algéria - az energiahordozók kivitelétől függő - gazdaságát. (origo/MTI)

Csak a fővárosban újabb húsz iskolát, több száz pedagógust és diákot érint a továbbra is tartó iskolabezárási hullám. A szám növekedni fog, hiszen az önkormányzatok egy része még nem döntött a fennhatósága alá tartozó iskolák sorsáról. (origo/Népszava)

Kevesen törődnek igazán a lábukkal, legtöbben rossz minőségű cipőt hordanak, melyek tönkreteszik a lábat. A „láb-bajok” azután sok fejfájást okoznak, mert az elváltozásokat nehéz kezelni, sokszor már csak az ortopéd sebész segíthet. (origo) Lásd még a Lábbeli dolgok c. művészeti projekt lapjait.

Brit tudósok behatárolták annak a génnek a helyzetét, amely ötvenszeresére növeli a hererák kockázatát. A felfedezés - amelynek alapján az is kiderült, hogy a gént mindig az anya örökíti át - tíz éves nemzetközi kutatómunka eredménye. (origo)

Nem tud elszámolni az állami támogatással a halásztelki református lelkész, aki egyúttal egy helyi oktatási intézmény, a Református Agrárium a vezetője is. Elbocsátotta azokat a vezetőket, akik megpróbálták megakadályozni milliók elfolyását. A lelkész válasza: „Ránk nem vonatkoznak az állami törvények, mi egyház vagyunk.” (origo/Népszava)

Rapperként Amerikában az ember gyakorlatilag mindent elkövethet büntetlenül. Hordozhat magánál rendszeresen kisebb fegyverarzenált, nagyobb mennyiségű marihuánát, de ennek a bűncselekménynek az elkövetése nélkül tulajdonképpen az ember nem is lehet rapper, vagy lövöldözhet lopott fegyverrel. (origo)

A San Francisco Museum of Modern Art és az International Academy of Digital Arts and Sciences egy új, 50 ezer dollár értékű díjat hozott létre az online művészeti alkotások elismerésére. (origo)

Postán jött: Lancillotto BELLINI (I) „CHANCE FUTURE” (-TALE...-) / „Véletlen jövő” (-mese...-) - Charles DREYFUS (F) dard d´art - John HELD Jr (USA) A Brief Tour of the 20th Century Alternative Arts / Rövid séta a XX. századi alternatív művészetben - Patricia COLLINS (GB) T-today - WHAT-tomorrow? / Art...

Világgazdasági Fórum éves közgyűlésének záróakkordjaként átadták az idei Kristály-díjakat. A nonprofit szervezet a rangos kitüntetéssel kívánja aláhúzni, hogy a kultúrának, illetve a művészeteknek döntő szerepe van a globális egyetértés és béke megteremtésében, ezért a díjat kizárólag olyan ismert művészek és közéleti személyiségek kapják, akik a különböző kultúrák között hidat képezve nagyban hozzájárultak a világ globális egységének előmozdításához. (origo)

Bill Gates szerint a személyi számítógép a mai formájában a múlté. Az új internetplatform abból állna, hogy a fogyasztó egy ma még pontosan nem leírható eszközzel, amelynek nincs is saját operációs rendszere, egy központhoz kapcsolódna, amely ellátná őt mindennel, szoftverrel, operációval, tárakkal, kapcsolódásokkal, ami ahhoz kell, amit a fogyasztó éppen csinálni szeretne. (Népszabadság)

A Compaq Computer Corporation kedden felavatta budapesti szakértői központját (Compaq Competence Center). A központ létrehozásával a cég az internetes technológia Magyarországi térhódítását kívánja elősegíteni: közreműködésével Vlagyivosztoktól Prágáig, illetve a Balti-tengertől Fokvárosig egy több mint 2,5 milliárd dolláros piac nyílik meg az információtechnológiai iparban érdekelt magyar vállalatok, intézmények és szakemberek előtt. (MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 2. - A külügyminiszter kijelentette: Magyarország a jelenlegi helyzetben nem tesz és nem tervez olyan intézkedéseket Ausztriával szemben, amelyeket az Európai Unió14 tagállama megfogalmazott. Azzal indokolta döntését, hogy Magyarország politikai és jogi helyzete eltér az uniós tagállamokétól, hiszen csak tagjelölt. (origo)

Az EU bizonyos fokig szembekerül az osztrák polgárok akaratával, mivel egy szabad és tisztességes választás eredményéről van szó. - mondta a magyar miniszterelnök. Az osztrák gazdaság élénküléséből arra következtet, hogy a tőke vagy nem hallja meg az EU álláspontját vagy nem érdekli az. (origo/MTI)

Csalással vádolják a miniszterelnök kabinetfőnökét egy társasház képviselői. A kabinetfőnök a VI. kerületi önkormányzatnak volt dolgozója, amikor megszerezte a ház tetőterének tulajdonjogát, amit később 27-szeres haszonnal eladott, eltitkolva a vevő előtt, hogy vállalta a ház tetőszerkezetének felújítását. Mivel az építési hatóság a lakókat kötelezte a felújításra, ezért ők most perelnek. (origo)

Az Országos Rádió és Televízió Testület egy valótlan és tendenciózus riport miatt százezer forintos pénzbírságot szabott ki a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorára. A sértett szabad demokrata képviselő figyelemre méltónak tartja, hogy a miniszterelnök a kedvenc műsorának nevezte a Vasárnapi Újságot és egyórás ünnepi interjújával legitimálta azt. (origo/Magyar Hírlap)

A világ 12 országában a mobiltelefon-ellátottság áttörte az ötven százalékot. Négy ország hatvan százaléknál is nagyobb arányt ért el, a listavezető, ahogy korábban is, Finnország, ahol a lakosság 70 százalékának van mobiltelefonja. (origo/MTI)

A férfi lakosok harmada nem tartja lehetetlennek, hogy zsoldos katonának álljon, derül ki egy közvélemény-kutatásból. Az ellátáson kívül átlagosan havi 110 ezer forint bruttó keresettel be is érnék. A honvédség szerződéses katonái jelenleg mintegy 30 ezer forintot keresnek. (origo/Népszava)

Az izraeli parlamentben példa nélkül álló vita kezdődött az ország nukleáris potenciáljáról. Ezzel megtört a fél évszázados hallgatás az izraeli atomfegyver-arzenálról. Az izraeli atomfegyverekkel kapcsolatos viták eddig mindig a knesszet külügyi és védelmi bizottságában folytak, kizárólag zárt ajtók mögött. (origo)

Virtuális temető: A Pazeterna - Örök Béke - nevű temetőben évi 70 dolláros díjért bárki kreálhat elhunyt szerettének - vagy ellenségének - egy sírt. Eddig csak Japánban működött hasonló virtuális temető: egy hirosimai buddhista templom létesítette több mint két évvel ezelőtt. (MTI)

Ma van Hollósy Simon festőművész (1857) születésnapja és e napon halt meg Szinyei Merse Pál festőművész (1920).

Postán jött: KECSKÉS Péter munkája

E-mail: Clemente Padin webhely ajánlata, Debate sobre Arte Correo Debate on Mail Art.

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 3. - A „Jancsó” CD-ROM, a ma kezdődő 31. Magyar Filmszemlére jelent meg. A kiadó vezetője „a jelenlegi magyar multimédia világ legigényesebb darabjának” nevezte a kiadványt. Egyik meghatározó eleme az Archívum, amely félezer dokumentummal segíti az elmélyedést Jancsó filmjeiben és a korban, amelyben születtek. (origo)

A Hírközlési Főfelügyelet hamarosan megkezdi a digitális televíziózást lehetővé tevő nemzetközi frekvenciaegyeztetést. Az új technikára való áttéréshez szükség lesz a médiatörvény módosítására. Szakértők szerint a következő tíz évben teljesen kiszoríthatja a jelenlegi analóg televíziózást az új technológia. (origo/Népszava)

Biztonsági rés a Microsoft Javán: A hiba segítségével bárki, aki ismeri a módszert, fájlokat szerezhet meg mások számítógépéről, amennyiben a megtámadott személy Internet Explorer 4-es vagy 5-ös verzióját használja az internet böngészésére. (origo)

Keresetet nyújtottak be az AOL ellen, amiért az 5.0-ás szoftverének telepítése után a felhasználók képtelenek kapcsolódni más internet szolgáltatóhoz. A felperesek, akik az Egyesült Államokban elfogadott jogi formula szerint az összes károsult nevében perelik az óriáscéget, több milliárd dollár kártérítést követelnek. (origo)

Brit Játékkereskedők Szövetsége (BATR) honlapján szavazást írt ki az Évszázad játékára. A győztes végül a dán Lego lett: a műanyag építőkockák a versenyben az Action Man figura és Barbie baba felett diadalmaskodtak. A szavazók az Évszázad társasjátékának a Monopolyt, az Évszázad őrületének pedig a jojót választották. (origo)

Amerikában az elnökjelöltek webes kampányok segítségével próbálják elérni azokat, akik egyébként nem mutatnak érdeklődést a politika iránt. A kampány-site-ok karbantartását fiatal önkéntesek végzik szabad idejükben, iskola mellett, többnyire éjszaka. (origo)

Több ezer fiatal tüntetett Bécsben, késő este, az Osztrák Szabadságpárt kormányra kerülése ellen. A fiatalok a demonstráció elején berohantak egy színházba, és az előadás közepén a színpadról szólították fel a nézőket, hogy csatlakozzanak a tüntetéshez. (origo)

Leomlott egy vásárlókkal zsúfolásig telt kétszintes sevillai bútoráruház felső emelete. A balesetet valószínűleg az okozta, hogy egyszerre több száz ember rohant a bútorokkal teli emeletre. Az épület azonban nem bírta el a bútorok és a vásárlók együttes súlyát. (origo)

A Kortárs Művészeti Múzeum / Ludwig Múzeumban Beöthy Balázs kiállításán egyetlen mű, egy interaktív installáció került bemutatásra. „Ez az első hallásra meglehetősen bonyolult hangzású megjelölés valójában egy nagyformátumú, hangos panorámaképet takar, melynek hangja a néző mozgására megváltozik. A kép tematikája az NDK indiánfilmek, azaz a mozi, a Mézga család, azaz a tévé, és a lakótelepi életforma hatásaiból táplálkozik.” A cím: Ez a dal nem szól semmiről. (exindex)

Egy darázsfaj a parazitizmus eddig példátlan esetét valósítja meg. A darazsak a téli időszakra életműködésüket a lehető legalacsonyabb szintre szorítják vissza: ez a diapauza. A hibernációs állapotot úgy valósítják meg, hogy a hideg közeledtével fagyálló anyagot halmoznak fel szervezetükben. (origo)

A Yale Egyetem egyik kutatócsoportjának sikerült a világon először szuperkritikus állapotú szén-dioxidból gélt előállítania. A felfedezés széleskörűen hasznosítható számos ipari területen, így elsősorban az olajbányászatban. Az eljárás a korábbinál nemcsak olcsóbb, hanem környezetkímélőbb is. (origo)

A magánkézben lévő Celera Genomics nevű biotechnológiai társaság bejelentette, hogy kezükben van az emberi gének 97%-át tartalmazó DNS-bázissorrend. A komplett emberi génkészlet ismerete az orvostudomány új korszakát alapozhatja meg a XXI. században, lehetőséget teremtve a génterápiás eljárások sokaságára. (origo)

Vannak olyan kisebb fekete lyukak, amelyek más csillagoktól távol, magányosan vándorolnak a Tejútrendszerben - erre a következtetésre jutottak két nemzetközi kutatócsoport csillagászai a Hubble-űrtávcső és Ausztráliában, illetőleg Chilében lévő földi távcsövek megfigyelései alapján. (origo)

E-mail: Audiello Fine Art, Inc. címe és újabb hírei New Yorkból.

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 4. - Japán kutatók békaembriókból kivont őssejtekből békaszemeket és füleket növesztettek laboratóriumban. Azt, hogy milyen szerv alakuljon ki, a retinsav töménységének változtatásával tudták irányítani. Kisebb koncentráció esetén a szem, nagyobb töménységnél pedig a fül növekedését kódoló gének léptek működésbe.(origo)

Oregon államban, ahol legális az eutanázia, először mutatják be a tévében azt a filmet, aminek a címe az is lehetne: „Hogyan legyünk öngyilkosak?” A tévéfilmben bemutatják a három „top” halálos kábítószert, és tanácsokat is adnak, hol lehet beszerezni azokat recept nélkül, vagy orvosi receptre. (origo)

Garry Lyles, a NASA űrszállítóeszköz-fejlesztési programjának vezetője szerint cseppet sem szokatlan, hogy az először a tudományos-fantasztikus művekben „megálmodott” technikai csodák ténylegesen megvalósuljanak. „Ma még nem igazán világos, hogy végül is melyik technológia lesz célravezető - mondta Lyles. - Ezért is folynak különféle irányokba a kísérletek, nehogy elszalasszuk a legkedvezőbb lehetőséget.” (origo)

A három hónapos kemény küzdelem barátságos vállalategyesítéssel ért véget: a német Mannesmann megadta magát a brit Vodafone AirTouchnak. A 180,95 milliárd dolláros felvásárlás a világ eddigi legnagyobb értékű összeolvadása. (origo)

Eggyel csökkent a világ hanglemezpiacát meghatározó „multik” száma, miután egyesült az amerikai Warner Music és a brit EMI Music Group. Ezzel a világ legnagyobb lemezkiadója jön létre, amelynek azonban számos problémával kell szembenéznie. (origo)

Bécsben letette a hivatali esküt az Osztrák Szabadságpárt és az Osztrák Néppárt koalíciós kormánya. A ceremónia azonban szokatlan körülmények között zajlott: az új kormány tagjai csak egy titkos folyosón át juthattak el a beiktatás helyszínére, mivel a téren mintegy 2000 ember tüntetett a Szabadságpárt kormányra kerülése ellen. (origo)

Miközben az Európai Unió tagállamai sorra hozzák intézkedéseiket Ausztria ellen a szélsőjobb Szabadságpárt kormányba kerülése miatt, Jörg Haider a párt vezére egy EU-bizottság tagja. (origo)

Etiópiában a 60 milliós lélekszámú országban csak 150 ezerre tehető az autók száma, azaz négyszáz lakosra jut egyetlen gépkocsi. Tavaly mégis 1700-an vesztették életüket a közutakon, a halállal végződő közúti baleseteket tekintve csaknem világelső az afrikai ország. (MTI)

A Magyar Televízió kizárólag kormánypárti jelöltekből megalakított kuratóriumi elnökségét a parlament a törvény előírásaitól eltérően hozta létre - állapította meg a legfőbb ügyész. A kuratórium elnöke elmondta, hogy a legfőbb ügyész állásfoglalásának nincsenek jogkövetkezményei, az Alkotmánybíróság pedig kimondta, hogy kisebb veszélyt jelent az egyoldalú megalakulás, mintha egyáltalán nem működne a kuratórium. (Népszabadság)

Ma tartotta alakuló ülését az olajszőkítések, az illegális olajkereskedelem kivizsgálására létrehozott parlamenti vizsgálóbizottság. Az ülések az első, nyilvános összejövetel után annyira titkosak lesznek, hogy a képviselők még mobiltelefonjaikat sem vihetik be a testület tanácstermébe, ugyanis az olajügyekben nagyon magas rangú rendőrök, vámosok, ügyvédek is érintettek lehetnek. (origo)

A környezetvédelmi miniszter lemondását követelték a Hortobágyi Nemzeti Park leváltott igazgatója mellett tüntető környezetvédők. „Az elkötelezett szakemberek százait távolították el munkahelyükről mondvacsinált indokokkal, s kerültek a helyükre az ökológiát csak hallomásból ismerő párt-káderek” - tartalmazza a miniszterelnöknek írt petíció. (origo)

Néhány diploma előtt álló huszonéves rendszeres időközönként Nyugat-Európába jár koldulni. Úti céljuk általában Itália és Franciaország, de voltak már koldulni Svájcban, Németországban, Belgiumban és Hollandiában is. (Népszabadság)

Három dél-afrikai rabló behatolt egy iskolaigazgató irodájába, és ott megfosztottak ékszereiktől két titkárnőt, összekapkodták a fellelhető készpénzt az iskola széfjéből, az egész zsákmányt pedig egy fekete táskába rakták. Végül távozáskor a kapkodásban véletlenül egy másik táskát ragadtak magukhoz, amely tömve volt kijavításra váró házi feladatokkal. (MTI)

E-mail: NY Arts Newsletter, friss hírek amerikai művészeti eseményekről. Performansz és installáció különböző helyszíneken.

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 5. - A méréseredmények szerint a ciánszennyeződés a Tiszában gyorsabban terül szét, mint a Szamosban, így a hígulás hatására kisebb mértékű élővilág pusztulásra számítanak a szakemberek. (origo)

Egy ormánsági településen mindenki munkanélküli, így a községben a különféle segélyek jelentik az egyetlen jövedelemforrást. A falu kritikus pénzügyi helyzetének legfőbb oka az, hogy a megpályázott összegek töredékét kapta csak meg, de a teljes összeg reményében költekezett. (Népszabadság)

A prágai Blanka Vavrinova február elején ünnepli 99. születésnapját. Amikor két éve meghalt a férje teljesen elment a kedve az élettől, de megfogadva barátnője tanácsát ismét tanulni kezdett. Először elvégzett egy betegségek megelőzéséről tartott kurzust, majd a mezőgazdasági egyetemen az „Ember és kert” című tanfolyamot. Utána a vegyészetben mélyedt el, az „Élelmiszerek és táplálkozás” tanfolyam keretében. Most azon gondolkodik, hogy mi legyen a következő tudományág, amivel behatóan foglalkozni fog. (MTI)

Az Országos Idegenforgalmi Bizottság és az Országgyűlés turisztikai bizottságának új koncepciója szerint több minisztérium összefogásával - majdnem nyolcmilliárd forinttal több pénzzel - olyan programokat támogatnak majd, amelyek megkülönböztetik hazánkat a többi országtól. Előnyben részesülnek azok a pályázók, akik előre megmondják, mekkora forgalomnövekedést érnek el, és annak eredményeként mennyivel több adót fizetnek. (Népszabadság)

Az egyik fővárosi kerületi önkormányzat polgári őrsége arra vállalkozott, hogy elkészítik a világ legnagyobb adag pörköltjét. A tervezett gasztronómiai projektnek az a célja, hogy bekerüljön a Guinness Rekordok Könyvébe. A pörköltfőzési akció a millenniumi eseménysorozat egyik igen látványos fénypontjának ígérkezik. (Népszabadság)

Filmszemle: Szőke András: Ha az embernek volna rá ideje, szerintem mogyorósíthatná az egész világot, és akkor kiderülhetne, hogy minden magyar mogyoró, vagy minden mogyoró magyar. A „Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele” c. film alapötlete aktuális a világ bármelyik részén, hiszen a film a kultúrkörökről szól, egyfajta identitásról, az identitás kereséséről, a hovatartozásról, a helykeresésről. (Népszabadság)

Filmszemle: A talált kép, a talált tárgy az objet trouvé eredeti formájában hamisítatlan avantgárd gesztus: a véletlenszerűt, az oda nem illőt, ha úgy tetszik, a hétköznapit építeni be a műbe, ezzel robbantva szét a klasszikus kompozíciót. Forgács Péternél azonban az elemi avantgárd tett markánsan átalakul, éppen visszájára. A talált tárgy, az amatőr film, az esetleges képek sorozata nála pont a klasszikus, lezárt, precízen megkomponált formába illeszkedik bele oly módon, hogy nyoma sem marad a műegészbe vetett avantgardista kételynek. (Népszabadság)

Kolumbiában az elmúlt évtizedben 35 ezer ember esett áldozatul a szélsőséges bandák erőszakos cselekményeinek és egy millióan menekültek el otthonukból a garázdálkodó csoportok elől. A mostani támadás során egy szélsőjobboldali félkatonai szervezet fosztogató fegyveresei 11 földművest lőttek le. (origo)

Néhány perccel éjfél után, amikor Kínában beköszöntött a sárkány éve, a hatóságok összesen mintegy ötven embert tartóztattak le a pekingi Tienanmen téren, 1989-es diákmegmozdulás helyszínén. A letartóztatottak megpróbáltak meditációs gyakorlatokat végezni, így tiltakozva a vallási mozgalom hatósági betiltása ellen. (origo)

Pokolgép robbant egy személyvonaton Pakisztánban. „Ma Kasmír napja van. Maguktól is kikövetkeztethetik, hogy ki tette ezt” - jelentette ki a rendőrfőkapitány, világosan utalva ezzel Indiára, amely Pakisztánt a terrorizmus exportálásával vádolja. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 6. - Amszterdamba tartó gyorsvonat hajnalban a svájci Baselből indult, de a Köln és Bonn közötti vonalszakaszon kisiklott. A szerencsétlenséget az okozta, hogy a felújítás alatt álló szakaszon a váltót az áthaladó szerelvény alatt váltották át és ennek következtében a mozdony és öt kocsi elhagyta a sínpályát. (MTI)

A jugoszláviai háborús bűnösök ügyét vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze szerint a boszniai NATO-békefenntartók túlságosan passzívak a háborús bűnösök felkutatását illetően így a válság idején elkövetett gyilkosságok tettesei csak véletlenszerűen kerülnek a nyugati szövetségesek kezére. (MTI)

Ázsia országainak gazdasági növekedése - a dinamikusan növekvő Kína nélküli is - elérheti az idén az 5 százalékot - véli a Világbank. A visszaesésnek vége a térségben, de a gazdasági helyzetre jellemző marad a bizonytalanság, elsősorban a nagy cég- és bankadósságok, a hatalmas behajtatlan kintlévőségek miatt. Az elmúlt években további 50 millió emberi lét jutott a szegénységi küszöb alá, s jelenleg még csak azt lehet tapasztalni, hogy az elszegényedők számának növekedése lassul. (MTI)

Az Egyesült Államokban egy sorozatos betörésekért elítélt férfi 412 500 dolláros kártérítést kap, mert megharapta egy rendőrkutya, aminek következtében amputálni kellett két lábujját. A másfél évre ítélt 67 éves betörő a hatóság ellen emelt panaszában arra hivatkozott, hogy megsértették emberi jogait és rosszul képezték ki a rendőrkutyát. (MTI)

Hatalmas anyagkitörések sorozata indult meg január 28-ával kezdődően a Napon, amelyek mindegyike több milliárd tonna napanyagot lövellt ki az űrbe. Szerencsére egyik sem Földünk felé irányult, de a napaktivitás fokozódásával - a 2000-re jósolt napfoltmaximum felé közeledve - fel kell készülnünk központi csillagunk kellemetlen hatásaira. (origo)

Egy amerikai cég kutatócsoportja olyan genetikai módosítást hajtott végre egereken, amelynek következtében a megváltoztatott sejtek valóságos „fehérjegyárakká” alakultak át, jelentős többletet termelve a vércukorszint csökkentéséhez szükséges hormonból, az inzulinból. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 7. - A tudomány történetében példátlan eset történt Izlandon. A kormány engedélyt adott egy amerikai finanszírozású biotechnológiai vállalatnak arra, hogy hozzáférjen a teljes lakosság orvosi feljegyzéseihez, családfáihoz és genetikai információihoz, s ebből egy számítógépes adatbázist állítson össze. (origo)

Kétmillió évvel ezelőtt, valahol Afrikában egy kis csoport elkülönült a többi Australopithecustól. Ez a populációbeszűkülés vezetett számos hirtelen bekövetkező, egymással összefüggésben lévő változáshoz (testméret, agyméret, a csontváz arányai, viselkedésmód), amelyek elindították fajunk ugrásszerű evolúcióját. (origo)

Postán jött: Vittorio BACCELLI (I) 2000 - Scott HELMES (USA) Pure Poetry is Nothingness

Az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által a titkosítás alól nemrég feloldott, egykor igen titkosnak minősített dokumentumok első ízben igazolják az Echelon nevű amerikai kémprogram létezését, amely a magánjellegű telefonok, faxok és elektronikus levelek világméretű lehallgatását szolgálja. (origo)

A Carnation Consulting jóslata szerint a magyarországi webes fejlesztői szolgáltatások piaca az év során jelentős változásokon fog átesni. Várható néhány jelentős szolgáltató csoport kialakulása, stratégiai partnerségek, felvásárlások, fúziók és az első nemzetközi szereplők megjelenése mellett a piac fokozatos konszolidációja. A kisebb műhelyek csak akkor maradhatnak talpon, ha a jelenleginél sokkal pontosabban definiálják szolgáltatásaikat, piaci pozíciójukat. (origo)

Olaszország csaknem 150 városában először tartották meg az autómentes vasárnapot. Az elkövetkező néhány hét vasárnapján a nagyvárosokban lakó olaszoknak otthon kell hagyniuk autóikat. A tiltást azért vezették be, hogy csökkentsék a légszennyeződést, és a tömegközlekedésre szoktassák az olaszokat. (origo)

A volt osztrák kancellár azt mondta, hogy szerinte Szabadságpárt vezetője „tudatosan féligazságokat és igaztalanságokat terjeszt”. Arra a kérdésre, vajon véleménye szerint hazudik-e, kijelentette: „Igen, ha valaki valótlant állít, az alighanem hazudik”. (origo)

Az európai NamePlanet.com személyes, keresztnev@csaladnev.com formátumú e-mail címeket kínál díjmentesen az internettársadalom tagjai számára. A cég társalapítója elmondta, büszkék arra, hogy a világon elsőként tudnak adni az embereknek a saját nevükből képzett e-mail címeket, és remélik, hogy ez a szolgáltatás forradalmasítani fogja az elektronikus levelezés világát. (origo)

Ford Motors február 3-án tett bejelentését követően a Delta Airlines is közölte: 75 000 alkalmazottja részére képletes havi 12 dollárért cserébe számítógépet és internetelérést biztosítanak. Cserébe az embereknek semmi mást nem kell tenniük, csak aláírni egy hároméves internet-előfizetési szerződést. (origo)

Bill Gates támogatásáról biztosította a Virgin alapítóját aki szeretne jogot vásárolni Nagy-Britannia lottójátékának üzemeltetésére. A Virgin alapítója szerint az új technológia segítene ismét megnyerni azt a 12 millió embert, akik abbahagyták a lottózást. A megnövekedett bevételeket pedig jótékony célokra lehetne fordítani. (origo)

Lelőtték a jugoszláv védelmi minisztert. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 8. - Mesterlövészek és álcázott kommandósok várakoznak az angliai Stansted repülőtéren, miközben az angol rendőrség tárgyalóküldöttsége egyeztet a kézigránátokkal és pisztolyokkal felfegyverzett géprablókkal. (origo)

Az ENSZ munkacsoportot hozott létre a globális vízkészlet felmérésére és az egyre fenyegetőbb vízhiány problémájának megoldására. Sokak szerint a helyzet annyira súlyos, hogy nagyobb társadalmi konfliktusokhoz, sőt háborúkhoz vezethet. (origo)

Újabb ciánnal szennyezett víz került a Szamosba. A román környezetvédelmi hivatal délelőtt még tagadta, délután azonban az újabb katasztrófát hivatalosan is elismerték. (origo)

Ötszáz liter gázolaj ömlött a Gyöngyös patakba januárban. Az akkor teljesen befagyott patak jégpáncélja hetekig eltakarta az olajfoltot, ezért csak most vált láthatóvá. Gázolajfejtés közben meghibásodott egy elzárócsap, és olaj került a kármentő tartályba. Ugyancsak hibás volt a tartály túltöltését megakadályozó szelep, ezért a gázolaj kifolyt az esővizet elvezető csatornába, onnan pedig a patakba. (origo)

Kétfejű kismalac született, amely úgynevezett kettős torz, egypetéjű ikerpár lett volna. A rendellenesség folytán a rekesz vonalától megkettőződött a gerincoszlop és a közös törzsből két külön nyak és fej fejlődött ki. (origo)

Postán jött: Shozo SHIMAMOTO (J) - L´uomo Coppa

A kaliforniai Indian Wellsben megrendezett Demo2000 bemutatón nyolcvan cég mutatta be újdonságait. Ha igaz, amit ezek a vállalatok jósolnak, éveken belül internetes terminálok lepik el az utcákat, az emberek dokumentumaikat egy bárhonnan elérhető szövegszerkesztővel fogják írni, a rádiócsatornák az internetes hálózatra kötött dobozokból fognak szólni, és elhaladva egy italautomata előtt érmék helyett mobiltelefonunk segítségével vásárolhatunk majd. (origo)

Az IBM kutatói az információtovábbítás merőben új módszerét fedezték fel. A „kvantumdélibáb”-nak nevezett folyamat vezetékek helyett az elektronok hullámtermészetét használja az adattovábbításra, s a jövőben nanométeres méretskálán teszi lehetővé áramkörök építését. (origo)

A bíróság szerint nem vehette volna meg a Hortobágyi Nemzeti Park korábban egy közeli téesz földjét. De megvette, ráadásul a pénzt is kifizette. Így oda a föld, és mivel a téeszt felszámolják, lehet, hogy oda a Nemzeti Park pénze is. (origo)

Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemnek több mint nyolcezer hallgatója és nyolcszáz alkalmazottja van. A nagy múltú intézmény egy rossz pénzügyi befektetés miatt likviditási gondokkal küzd és csődközeli helyzetbe került. (origo)

A Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló törvény módosításával lehetővé válik a Magyar Corvin-lánc, Magyar Corvin-koszorú és Magyar Corvin-díszjelvény adományozása. A Corvin-kitüntetésekkel a miniszterelnök jutalmazza azokat, akik a tudomány, művészet, oktatás vagy a művelődés területén szereztek kimagasló érdemeket. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 9. - Az orosz hadvezetés pusztító erejű, de nemzetközi konvenciók által nem tiltott másfél tonnás vákuumbombákat szórt le a muszlim fegyveresekre a hegyekben. A vákuumbomba egy tartály, amely a felszín közelében már ejtőernyővel ereszkedik alá, különleges permetet szórva szét a levegőben. Ezt követően robbantja fel a gyújtószerkezet, s a hatalmas robbanás és égés nagy területről pillanatok alatt elszippantja az oxigént. (origo)

Cianidmérgezés okozta annak a 39 embernek a halálát, aki tavaly márciusban a Mont Blanc-alagútban bekövetkezett katasztrófában vesztette életét - vélekedik a francia nemzeti polgári biztonsági igazgatóság. A cianid a kigyulladt belga kamion hűtőhabjából szabadult el, és mivel rendkívül gyorsan terjedt az eltorlaszolt alagútban, mindazok, akik az égő teherautó mögött tartózkodtak, szinte pillanatok alatt megfulladtak. (origo)

A Kurd Munkáspárt szerdán hivatalosan is beszüntette a fegyveres ellenállást Törökországban. Ezzel elméletileg véget ért egy tizenöt éve tartó, harmincezer ember életét követelő konfliktussorozat. Komolyságát az is jelzi, hogy még a párt címerét is megváltoztatták. (origo)

A brit alsóház kedden éjszaka rendkívüli ülésén döntő többséggel elfogadta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében London visszaállítja az északír tartományban a közvetlen brit kormányzást és megfosztja a belfasti kormányt hatalmi jogosítványaitól. (origo)

Két napon belül sorozatos támadások eredményeképpen hosszabb-rövidebb időre kénytelen volt beszüntetni működését az eBay, a Buy.com, a Yahoo!, az Amazon, a CNN.com, az E*Trade és a ZDNet. Szakértők szerint összefüggés van az esetek között és azt feltételezik, hogy az online terrorizmus új formájával van dolgunk, amellyel valószínűleg találkozni fogunk még a jövőben. (origo)

Hét ember 39 napig vizsgálta, hogy elkövettem-e bármit, ami szabálytalan, és semmit nem találtak, mondta a Hortobágyi Nemzeti Park állásából leváltott igazgatója. (origo)

E-mail: Melissa Scram, Assistant Editor Art Science Research Laboratory, Inc., Marcel Duchamp-al kapcsolatos linkek: (1) (2) (3)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12