2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 1. - A Magyar Rádió ügyvezető elnökének lemondásával lényegében teljesült a kormánypártoknak az a törekvése, hogy a Kossuth adó főszerkesztője kezébe kerüljön a politikai műsorok feletti korlátlan ellenőrzés. Azt ugyan nem sikerült elérni, hogy a kuratórium elnökké válassza, de a jelenlegi helyzetben aligha várható, hogy bárki érdemben befolyásolni tudja az adófőszerkesztő személyi és műsorpolitikai döntéseit. (origo/Népszava)

Európában manapság kétszer annyi ember hal meg a levegő szennyezettsége következtében, mint közúti balesetben. Minden 17. haláleset a kontinensen a légszennyeződés, különösen a kipufogógázok számlájára írható - állapította meg egy svájci kutatócsoport. (origo/MTI)

Háborús kártérítés miatt egy görög bíróság elárverezné a német állam görögországi javait. A 25 millió dolláros kárigényre egy 1944-ben lemészárolt falu lakóinak hozzátartozói nyújtottak be keresetet. (origo/MTI)

Egy a szicíliai Trapaniban élő nő mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe. Az orvosi beavatkozás - ahogy gyakran lenni szokott - túl jól sikerült, mert az asszony nyolcas ikreket vár. A szenzációs esettel párhuzamosan Milánóban az idén valóságos demográfiai robbanás zajlik. A Sacco kórházban például az esztendő első nyolc hónapjában összesen 375 gyermek jött a világra, míg tavaly egész évben mindössze 50. (origo/MTI)

Heves vitákat váltott ki Kolumbiában az amerikai elnök villámlátogatása. A baloldali mozgalmak szerint ugyanis a bogotai kormánynak nyújtott washingtoni segély valójában a „jenki imperializmus” eszköze. Az az 1,3 milliárd dolláros segélycsomag, amelyet Washington a kábítószer-ellenes harcra megítélt Bogotának, valójában a hosszú évek óta tartó gerillaháború felizzását eredményezi majd. (origo/Magyar Hírlap)

E-mail: a Bauhaus-Dessau és a Montevideo honlapja.

A rendőrség őrizetbe vett egy 23 éves egyetemistát, akit azzal gyanúsítanak, hogy a tőle származó hamis információknak köszönhetően zuhantak a hálózati eszközöket gyártó amerikai Emulex vállalat részvényei percek alatt 50 százalékot. (origo)

Az America Online felvásárolta az internetes információkat hang útján továbbítani képes technológiát fejlesztő Quack.comot, hogy telefonon keresztül is elérhetővé tegye több szolgáltatását. (origo)

Japánban ötéves tervet dolgoznak ki az Egyesült Államok megelőzésére az internetes forradalomban. A kormány bizottságot nevezett ki a terv elkészítésére és az átalakítások vezénylésére. A bizottság előzetes jelentése szerint Japánban alig van nagysebességű infrastruktúra, a lassú internetkapcsolat pedig a költségeket is rendkívül megnöveli. A bizottság másik gondja, hogy Japánban több mint hétszáz jogszabály akadályozza az elektronikus kereskedelem fejlődését. (origo/MTI)

A robotfoci a robotika jelenleg egyik leglátványosabban fejlődő ága. A Robocup Szövetség már ma, a robotika hőskorában is úgy gondolja, hogy 2050-ben 11 önműködő humanoid robotfocista képes lesz legyőzni a hagyományos labdarúgó-világbajnokság győztes csapatát. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 2. - Megelégelték a hivatalok egyéves huzavonáját a budapesti örömlányok, s arra készülnek, hogy Kőbányán foglalnak el maguknak egy utcát. Akciójuk nem ellentétes a törvényekkel. A Belügyminisztérium szerint türelmi zóna híján mindenütt szabad a prostitúció, amely kívül esik a kórház- és iskolaközeli övezeteken. A rendőrök azonban nem kaptak erről eligazító térképet. (origo/MTI)

Prágában osztrák-cseh szakértői megbeszélést tartottak a temelini atomerőműről, amelynek beindítása ellen Ausztria élesen tiltakozik. Eközben Felső-Ausztriában közel hatszáz osztrák traktorokkal zárt el három Csehországba vezető utat az erőmű működtetése elleni tiltakozásul. (origo/MTI)

Rekordnagyságú csempészett kokainra tette rá a kezét a spanyol rendőrség. A nyílt tengeren fogtak el egy Venezuelából a Kanári-szigetekre tartó hajót, mely fedélzetén 10 tonna kokaint szállított. (origo/MTI)

A szakmai érveket úgy tűnik felváltotta az egymás fejéhez vágott szidalmak időszaka Amerikában. Bush leginkább Al Gore teljes lejáratásával van elfoglalva. Al Gore háborog, Bush pedig újabb „vicces tanfilmeket” eszel ki elnökjelölt társának lejáratására és a voksok megszerzésére. (origo/Magyar Hírlap)

Ars Electronica Festival 2000 - Next Sex

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 3. - Megrökönyödést keltett az EU-tagországok Evianban zajló külügyminiszteri tanácskozásán az Európai Bizottság bővítési ügyekért felelős tagjának az a vasárnap napvilágot látott javaslata, hogy Németországban népszavazást kellene tartani az új tagok felvétele előtt. (origo/MTI)

A belga kormány úgy döntött, hogy keddtől visszaállítja a szlovák állampolgárokkal szembeni vízumkényszert. A belügyminiszter kabinetfőnökének tájékoztatása szerint a döntést azt követően hozták meg, hogy menekültek újabb hulláma érkezett Szlovákiából Belgiumba. (origo/MTI)

Száznegyvenhárom éve felavatták (1857) a Miskolci Nemzeti Színházat.

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 4. - Az európai média helyzetéről, a szabad véleménynyilvánításról tanácskozott az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének kulturális és oktatásügyi bizottsága Budapesten tartott ülésén. A Magyar Újságíró Szövetség elnöke kifejtette: „Ma Magyarországon a szólásszabadság kétségtelen rekvizitumai közepette zajlik a szavak pusztító polgárháborúja, és ennek kizárólag nem nemzeti, hanem multinacionális cégek fölözik le gazdasági, szakmai és politikai hasznát.” (origo/MTI)

Káosz uralkodik a lakossági kölcsönök után felszámított késedelmi kamatok terén. A fizetési késedelmekre 6 százaléktól a 30 százalékot jóval meghaladó „büntető”-kamatot is felszámolhat a kölcsönt nyújtó intézmény, s mégsem jár el szabálytalanul. (origo/Magyar Hírlap)

Egy elsős diáklány elismerte, hogy ő követte el a győri Veres Péter Mezőgazdasági Szakközépiskola területén a múlt héten történt sorozatgyújtogatást. A nyomozóknak azt panaszolta, hogy a szülei nem értik meg, s fiútestvérét nálánál jobban szeretik. (origo/MTI)

Az orosz elnök Tokióban a japán miniszterelnöktől meglepő ajándékot kapott. Egy olyan robotkutyának egy példányát, amely tavaly óta szupersztárja a szigetországi játékboltoknak. A kimerítő tárgyalások második fordulója után váratlanul az asztalra tette a kutyát, és annyit mondott: „Remélem, ez segít majd lazítani.” (origo/MTI)

Nemzeti egyesítési díjat kaptak azok az észak-koreai kémek, akik több évtizedes dél-koreai börtönbüntetés letöltése után a múlt hét végén tértek vissza Phenjanba. Az exfoglyok, ma 66 és 90 év közöttiek, mind a mai napig kitartottak a kommunista ideológia mellett, noha átlagban 36 és fél évet töltöttek a dél-koreai börtönökben. (origo/MTI)

Norvégiában a náci megszállás idején 9 ezer gyermek született német apától. A társadalomból kitaszított gyermekek többségét a háború után elszakították családjától, és különleges intézetekben helyezték el őket, ahol halállal végződő orvosi kísérletek szenvedő alanyai voltak. (origo/MTI)

Az újfasiszta Német Nemzeti-Demokrata Párt egészen a múlt hétig bankszámlával rendelkezett a Raiffeisen bankcsoport egyik svájci fiókjánál. A bankfőtitkár szerint a német neonácik számlanyitása a véletlen műve. (origo/MTI)

Az ADSL az Asymmetric Digital Subcriber Line, avagy az aszimmetrikus, digitális előfizetői vonal rövidítése. A tíz évvel ezelőtt feltalált technológia a normál telefonkapcsolat átviteli sebességének akár százszorosát is tudja nyújtani. Az Egyesült Államokban már népszerű hozzáférési mód szeptembertől Magyarországon is elérhető, és várhatóan újabb lökést fog adni az internet hazai elterjedésének. (origo)

Az amerikai olimpiai válogatott San Diegóban tartja összekovácsoló táborát. A csapat vezetője arról adott felvilágosítást, mit szabad és mit nem a csapattagoknak. Először fordult elő, hogy megtiltották az olimpikonoknak, hogy honlapjukon akár személyes élmény vagy információ formájában is utaljanak az olimpiára. (origo)

Antitröszt-kérdésekkel foglalkozó amerikai ügyvédek készek megakadályozni az America Online és a Time Warner küszöbön álló összeolvadását, amennyiben a két vállalat nem engedi meg a versenytársainak, hogy a tulajdonában lévő kábelhálózaton nagysebességű internetelérést szolgáltassanak. Ezzel párhuzamosan az Európai Unió is meghallgatásokat tart, hogy eldöntse, zöld utat enged-e a fúziónak. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 5. - A folyamatosság, a stabilitás és kiszámíthatóság fogja jellemezni a magyar adórendszert, ha a parlament elfogadja a benyújtott módosítójavaslatokat. A bizottsági többségi véleményt tolmácsoló képviselők dicsérték a kormány szándékait, míg az ellenzékiek kifogásaiknak adtak hangot. (origo/Magyar Hírlap)

A köztársasági elnök munkareggelin fogadta a hat parlamenti párt elnökét az Országházban. A pártelnökök támogatnák, hogy rendszeressé váljon a hasonló munkareggeli, mivel mint külön-külön, de egybehangzóan elismerték: egyetlen alkalom kevés a feszültségek oldására. (origo/Magyar Hírlap)

Az elmúlt hónapokban felmérést készített Magyarország, Csehország és Lengyelország lakossága körében a prágai Közvélemény-kutató Intézet. Az eredmény szerint a magyarok a legoptimistábbak a jövőt illetően, azonban a csehek a legelégedettebbek életszínvonalukkal. (origo/MTI)

Míg két éve a miniszterelnök arról beszélt, hogy aki kábítószerhez nyúl, az ördöggel cimborál, a mostani stratégia inkább hátrányos helyzetű, beteg embereknek tekinti a felhasználókat. A fogyasztás folyamatosan növekszik, az egészségügyi rendszer alkalmatlan a kábítószerfüggők kezelésére, hiányoznak a megfelelő felvilágosító programok. A drogok egyre népszerűbbek a magyar lakosság körében, legtöbben marihuánát fogyasztanak. (origo)

A Magyar Reklámszövetség és a Carnation Research által készített jelentés szerint az év első három hónapjában mért 236,4 millió forint után a második negyedévben már 390,7 millió forintosra bővült a hazai online reklámpiac. Ez az első negyedévhez képest 65%-os növekedést jelent. (origo)

Postán jött az Artpoolba a revue BOXON francia költészeti folyóirat, de megtalálható a neten is a T.A.P.I.N. honlapon, más hang-, konkrét-, akció-, cyber- és vizuális költészeti szövegek társaságában.

Az Európai Bizottság elnöke állást foglalt a gyógyító célú klónozással kapcsolatos vita folytatása mellett, kiemelte, hogy meg kell találni az egyensúlyt az emberi testtel való kereskedelmi célú visszaélést elutasító etikai szigor és a gyógyító célú alkalmazások követelményeinek kielégítése között. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 6. - Napra pontosan 19 évvel azután, hogy 36 békeszerető walesi asszony tábort vert az angliai Greenham Common katonai támaszpontnál, tiltakozásul az amerikai robotrepülőgépek tervezett nagy-britanniai telepítése ellen, tiltakozásuk zárónapján a közös pikniken emlékeztek meg az elmúlt 19 esztendőről, és egy időkapszulát is elástak azon a helyen, ahol a híres walesi kékkövekből emlékművet állítanak majd sikeresnek bizonyult tiltakozó akciójuknak. (origo/MTI)

A német védelmi miniszter háromnapos látogatásra érkezett Washingtonba. A német nagykövetség katonai attaséjának kíséretében éppen amerikai kollégájához tartott, amikor egy acélból készült akadály váratlanul kiugrott a helyéből, és alulról eltalálta, majd kissé megemelte a minisztert szállító limuzint. Az ütés olyan erős volt, hogy a miniszter és az attasé fejjel nekiütődtek az autó tetejének. A sápadt és vérző miniszter segítség nélkül szállt ki az autóból, ezután leült, majd kis időre lefeküdt a földre, mielőtt elszállították volna. (origo/MTI)

Az ENSZ millenniumi közgyűlésén Clinton kijelentette, hogy nemzetek egymástól való kölcsönös függése és egymásrautaltsága miatt a problémákat együtt kell megoldani. Az elnök szerint a globalizáció közös felelősséget ró a világ országainak vezetőire. (origo/MTI)

A Vatikán legújabb nyilatkozata, mely a katolikus vallás felsőbbrendűségét hirdeti, megnehezíti a további párbeszédet más egyházakkal. A protestáns és a zsidó vallás képviselői elítélték a Szentszék állásfoglalását. (origo/MTI)

Brisbane-i (Ausztrália) kutatók Tahiti mellett egy olyan bálnaborjúra lettek figyelmesek, mely egy kék és egy púposhátú bálna nászából született. A Francia- Polinézia tengeri emlőseit kutató Michael Poole szerint a két faj túlhalászatának köszönhető a szokatlan frigy. Két és fél hónapos korára a borjú az átlagos méret kétszeresére nőtt meg. A kék bálnát még a púposhátú bálnánál is intenzívebben halásszák. Nagyon valószínű, hogy a két egyed azért párzott egymással, mert nem találtak időben „megfelelőbb” párt. (origo/Jövőnéző)

Jelentős NATO-pénztől eshet el a magyar honvédség, miután a pápai repülőtér bezárásáról döntött a katonai vezetés. Légibázisunk megszüntetését sokan rossz szakmai, illetve politikai döntésnek tartják. Értesülések szerint az sem kizárt, hogy hazánk helyett Szlovákia kap fejlesztési pénzt. (origo/Népszava)

Rendőrségi körökben nem zárják ki, hogy számos középszintű vezetői poszton változás lesz, miután hamarosan elkezdődik egy példátlan méretű egészségügyi és pszichológiai vizsgálatsorozat. A pszichológiai vizsgálatoknál tesztelik a helyzetfelismerő és döntési készséget, a kreativitást és a szervezőkészséget, valamint a határozottságot és az agresszivitást, a devianciát, illetve azt, ki mit mer kockáztatni, illetve vállalni. Depresszió, alkoholfüggőség, kóros személyiségfejlődés megállapítása esetén búcsút kell venni a pisztolytól. (origo/Magyar Hírlap)

A főváros jogi bizottságában fideszes többséggel, szocialista képviselők távollétében úgy döntöttek, nem lehet fellebbezni a Nemzeti ügyében. A főjegyző szerint a bizottság azt mondta ki, hogy a fővárosnak jogilag nincs köze egy ilyen meghatározó fontosságú építkezéshez. (origo/Magyar Hírlap)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 7. - Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának csütörtöki, rendkívüli ülésén a 4-es metróvonal megépítése ellen foglaltak állást a kormánypárti képviselők. A bizottság ülésén a szocialista és szabad demokrata honatyák nem vettek részt. (origo/MTI)

A hortobágyi palacsinta, a gulyásleves, a csirkepörkölt és a túrós csusza hamarosan meghódíthatja az egész világot. A kormány országimázs-központjának közreműködésével megkezdődött egy külföldi magyar étteremlánc kiépítésének előkészítése. (origo)

Gusztustalannak minősítette az olajbizottság elnöke a fideszes pártelnök őt támadó sajtónyilatkozatát, megjegyezve: „Aki rendet akar az országban, az már rögtön rosszhiszeműnek számít.” A kisgazda politikus érthetetlennek tartja, hogy a kormány részéről több támadás éri, mint az olajügyekben érintettektől. (origo/MTI)

A Magyar Suzuki Rt.-t 20 millió forintos bírsággal sújtotta a Legfelsőbb Bíróság csütörtöki jogerős ítéletében, mert a cég a viszonteladóknak előírta, milyen áron értékesíthetik a csak tőle beszerezhető személygépkocsikat. Az ítélet indoklása szerint az eljárás a fogyasztói érdekeket sérti, és akadályozhatja a szabad verseny kibontakozását. (origo)

A közúti szállítók országos demonstrációja következtében csütörtök délutánra válságos helyzet alakult ki Franciaország szinte egész területén: már a fővárosi benzinkutaknak is csak kétharmada üzemel teljes kapacitással, a megkülönböztetett járműveknek fenntartott töltőállomásokon kívül az összes kút tartalékai kimerültek. (origo/MTI)

Egy török bíróság végzésben szólította fel a volt iszlámista kormányfőt, hogy 10 napon belül jelenjen meg „gyűlöletkeltés” címén kirótt egyéves börtönbüntetése letöltésére. A 74 éves politikust azon a címen ítélték el (egy vitatott és jelenleg éppen parlamenti felülvizsgálat alatt álló törvénycikkely alapján), hogy még 1994-ben „gyűlöletkeltő” beszédet tartott. (origo/MTI)

A török hatóságok megtiltották több száz külföldi homoszexuálisnak, hogy felkeresse Efezosz antik város romjait. A közeli Kusadasi üdülőhelyen a bevásárlónegyedbe való belépést tagadták meg melegek egy másik csoportjától. A botrány miatt Kusadasi város polgármestere bocsánatot kért a homoszexuális látogatóktól, az amerikai nagykövetség pedig felszólította a török hatóságokat, hogy engedélyezzék az amerikai turistáknak a kívánt látnivalók megtekintését. (origo/MTI)

Castro az ENSZ millenniumi közgyűlésén éles vádbeszédet intézett a jelenlegi politikai és gazdasági világrend ellen, amely egyáltalán nem szolgálja az emberiség javát. „A politikai, gazdasági és technológiai hatalmat birtokló háromtucatnyi gazdag és fejlett ország ült itt össze velünk, hogy ugyanazokat a recepteket kínálják nekünk, amelyek szegényebbé, kizsákmányoltabbá és még inkább függővé tettek bennünket” - mondta. (origo/MTI)

150-200 tonna kokain és 12 főnyi személyzet szállítására lett volna alkalmas a csempész-tengeralattjáró, amelyet a sokat próbált kolumbiai rendőrök egy üzemben fedeztek fel. A kolumbiai hatóságok nem zárják ki, hogy a drogcsempész búvárhajóhoz köze van az orosz maffiának, mert a „hajógyárban” orosz nyelvű műszaki leírást találtak, spanyolra fordítva. (origo/MTI)

Francia Guayanából felbocsátották az idei hatodik Ariane-4 hordozórakétát, amely sikeresen pályára állította az Eutelsat európai műholdas műsorszóró konzorcium W1 jelzésű műholdját. A műhold legkevesebb 12 éven át fog különböző szolgáltatásokat - köztük internetkapcsolatot, televíziós műsorszórást - biztosítani Európa területére. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 8. - Több olyan interpelláció, vagy azonnali kérdés nem hangzott el egyelőre a parlamentben, amelyet a pártok képviselői még 1998-ban nyújtottak be. Az ellenzék szerint a háromhetes ülésezési rend miatt sokszor aktualitásukat vesztik az azonnali reagálást igénylő kérdések, interpellációk, s ezzel a parlament kormányt ellenőrző szerepe is leértékelődik. (origo/Magyar Hírlap)

Ma van Blaha Lujza (1850) színésznő, operetténekesnő születésnapja.

Négy szerb ellenzéki meghívott volt a Belgrádban tárgyaló görög külügyminiszter által adott csütörtök esti fogadásra, és találkozni szerettek volna a görög nagykövettel, de a rendőrség a nagykövet rezidenciája előtt két autóba tuszkolva őrizetbe vette őket. (origo/MTI)

Egy polgári bíróság összesen 6,3 millió dollár kártérítésre és pénzbüntetésre ítélte az Aryan Nations nevű amerikai náci szervezetet. A polgárjogi harcosok ügyvédje kijelentette, hogy egész vagyonától meg akarja fosztani az újnácikat, és ezáltal le akarja zárni az amerikai történelem egyik fejezetét. (origo/MTI)

Fehér házi források végül mégis csak elismerték, hogy Bill Clinton amerikai és Fidel Castro kubai elnök szerdán kezet fogott egymással. Értékelések szerint a kézszorítás, bármilyen rövid is volt, majdhogynem történelmi mérföldkövet jelent a két ország kapcsolataiban. Ez az első alkalom, hogy Fidel Castro személyesen váltott szót egy amerikai elnökkel. (origo/MTI)

Egy a japán haditengerészet kötelékében szolgáló korvettkapitány éppen az orosz nagykövetség egyik munkatársával találkozott pénteken kora hajnalban, amikor a rendőrök lecsaptak rájuk. A japán tisztet azonnal bekísérték a tokiói rendőrkapitányságra. Japán sajtóértesülések szerint a találkozó másik résztvevője az orosz nagykövetség katonai attaséja volt, ám ő diplomáciai mentességére való hivatkozással megtagadta az együttműködést a rendőrséggel. (origo/MTI)

Francia társaik példáját követve brit gazdák és fuvarozók péntekre virradóra blokád alá vonták Nagy-Britannia egyik legnagyobb olajfinomítóját. A kamionosok úttorlaszok felállítását ígérik, ha az angol kormány nem csökkenti a benzin adótartalmát. Szakértők szerint az év végéig még nőni fog a benzin ára. (origo/MTI)

Nagy-Britanniában sikerrel alkalmazták az első, hosszú időre beültethető műszívet, amely a jövőben a szív-transzplantációk alternatívája lehet. (origo)

A gamma-csillagászat számára kifejlesztett detektor speciális változata hamarosan emlődaganatos nők sokaságát mentheti meg a hónalji nyirokcsomók kivételének fájdalmas műtétjétől. (origo)

Postán jött: az EVER ARTS (NL) képeslapja - Miche-Art VAN DEN BROECK (B) képeslapja - Frank FOREMAN Fire Hydrant Fire / Tűzcsap tűz

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

szeptember 9. - A Bécset elkerülő autópályán egy teherautóról véletlenül lecsúszott több szál deszka és az egyik átütötte a jármű mögött haladó magyar rendszámú személygépkocsi szélvédőjét. A vezető melletti ülésen helyet foglaló férfit a deszka olyan erővel találta el a fején, hogy az illető az azonnali segítség ellenére a helyszínen meghalt. (origo/MTI)

Ma van Izsó Miklós (1831) szobrász, Brassai (1899) magyar származású francia fotóművész, Arthur Koestler (1905) magyar származású író és Latinovits Zoltán (1931) posztumusz Kossuth-díjas színész, érdemes művész születésnapja.

Két Mercedes típusú autó ütközött össze szombaton reggel Kápolnásnyéken, a baleset következtében a szabálytalanul közlekedő sofőr életét vesztette. (origo/MTI)

Az alacsony bérek és az önkormányzatok támogatásának tervezett csökkentése a kulturális intézményrendszer összeomlásával fenyeget - véli a szakszervezet vezetője. A pedagógusok, az egészségügyi és szociális dolgozók mellett jövőre a közművelődésben és a közgyűjteményekben dolgozó közalkalmazottak is számíthatnak kiemelt béremelésre - mondta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának közigazgatási államtitkára. (origo/Magyar Hírlap)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12