2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 1. - A szerb munkaerő minden környező országénál sokkal olcsóbb. Három szerb vállalat egy cseh cég megrendelésére olasz katonai (KFOR) egyenruhákat készíttet. A Jugoszláv Vámhivatal vezetője sajtóértekezletén olyan egyenruhákat, kesztyűket, kezeslábasokat, pulóvereket sőt fehérneműt mutatott be, amelyeken a szerbek ellen küzdő koszovói albán UCK jelvényei voltak láthatók. (origo/MTI)

Tbilisziben egy 49 éves nő a grúz parlament épülete előtt gázolajat locsolt magára, majd felgyújtotta magát. 30 bebörtönzött ellenzéki kiszabadítását próbálta tiltakozásával elérni. Az akció nem járt sikerrel: a foglyokat nem engedték el, a nő viszont belehalt sérüléseibe. (origo)

Az új orosz államfő kijelentette: Az atomipar változatlanul Oroszország stratégiai érdekeinek fontos, mi több, növekvő jelentőségű területét jelenti, mert szükség van a nukleáris elrettentőerő „hatékonyságának növelésére”. (origo/Magyar Hírlap)

Több harci helikopter és 7 ezer török katona indított támadást a kurd felkelők ellen. A török katonák átlépték a török-iraki határt. A kurdokat üldöző katonák 10 kilométer mélyen behatoltak iraki területre. Az akcióra azért került sor, mert a török hadsereg vezetői nem bíztak abban, hogy a kurdok komolyan gondolják az idén februárban bejelentett fegyverletételt és a megbékélést, valamint az elmúlt napokban észak-iraki területen, közel a török határhoz kurd csapatmozgásokra figyeltek fel. (origo)

Nyolcvanezer ember tüntetett szombaton Birminghamben, hogy tiltakozzék a Rover brit autógyártó vállalatcsoport eladása ellen. A Rover tulajdonosa, a BMW ugyanis a Rover-csoportot nagy részét eladja, több tízezer embert pedig elbocsát. Ekkora méretű tüntetésre több mint harminc éve nem került sor a szigetországban. A tüntetést biztosító rendőrök is együtt meneteltek a felvonulókkal. (origo/MTI)

Egyesült államokbeli és kanadai magyar egyesületek tüntettek szombaton a washingtoni román nagykövetség előtt a magyarországi folyók szennyezése miatt. Az amerikai környezetvédő mozgalmak közül egyetlen szervezet képviselője sem jelent meg, pedig több szervezetet is meghívtak az akcióra. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 2. - Ma van Konrád György (1933) író születésnapja.

Néhány órán belül harmadszor is kitört az Uszu vulkán Japánban. A műszerek ezzel egy időben a Richter skála szerinti 4.8-as erősségű földrengést jeleztek. Eddig több mint 15 ezer embert kellett kitelepíteni a tűzhányó környékéről. Az előrejelzések szerint további kitörések várhatóak. (origo/RTL KLUB)

Egy spanyol házaspárt és 10 éves lányukat lemészárolták otthonukban. A szamurájkard, amivel a gyilkosságokat elkövették, a házaspár 17 éves fiáé volt. A fiú ugyanis harcművészetekkel foglalkozott. A kardot apjától kapta egy évvel ezelőtt, pedig a fiú édesanyja ellenezte a fegyvervásárlást. Valószínűleg a fiú mészárolta le három családtagját. A rendőrség a fiút még nem találta meg. (origo)

Egy Spanyolországba menekült iraki atommérnök beszámolójából kiderül, hogy Szaddám Huszeinnek az öbölháború alatt és után sikerült becsapnia az Irakot támadó bombázókat és az ENSZ-megfigyelőket, és tovább folytatnia az atomfegyver gyártására irányuló kísérleteit. Munkájukhoz csak elsőrangú alapanyagokat használtak fel: 316L-es acélt, Spanyolországból, grafitot és a dúsított urániumot Kínából, ami Jordánián keresztül érkezett. A gépek Németországból, Svájcból és Spanyolországból származtak. (origo/MTI)

A brit védelmi minisztérium vizsgálatot folytat annak felderítésére, miként kerülhetett egy Koszovóról szóló bizalmas NATO-terv az Internetre. Katonai illetékesek kizárták annak lehetőségét, hogy hackerek törtek volna fel katonai számítógépeket, úgy vélték, a dokumentum gondatlanságból kerülhetett egy polgári cég számítógéprendszerébe. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 3. - A nemzetközi korrupcióellenes szervezet, a Transparency International országjelentése szerint Magyarországon gyakran előfordul, hogy a közbeszerzési pályázatokon nem az a pályázó nyer, aki a kiírás alapján a munka elvégzésére legalkalmasabb lenne. A jelentés szerint a korrupció Nyugaton sem ismeretlen, csakhogy a fejlettebb országokban hatásos eszközökkel tudják féken tartani. Ezek Magyarországon ma még hiányoznak. A törvény-előkészítéseknél hiányzik a mélyreható elemzés, s a jogalkotók nem vizsgálják, hogy a tervezett szabály illeszkedik-e a társadalmi, gazdasági fejlődéshez. Az új jogszabályok nem időtállóak, s hatályba lépésük után senki sem vizsgálja, hogyan boldogul az a valós életben. (origo/Népszava)

A kisebbségi biztos szerint Borsod megyében a kisegítő iskolák tanulóinak 94 százaléka roma. A jelentésében leszögezi: a cigány tanulók hatalmas száma ebben a semmilyen továbbtanulási vagy elhelyezkedési esélyt nem kínáló intézménytípusban nem a cigány tanulók szellemi alkalmatlanságának, hanem a velük szembeni diszkriminációnak és a rendes közoktatási intézmények pedagógiai kudarcának a jele. (origo/Magyar Hírlap)

A lengyel átvilágító bíróság vezetője bejelentette, hogy a továbbiakban sem elnökként, sem egyszerű bíróként nem akar dolgozni a testületben. Döntését a megfelelő munkakörülmények hiányával, a bírák szociális helyzetével, életviszonyaival és a bíróság bizonytalan káderhelyzetével indokolta. A bíróságon jelenleg hét bíró dolgozik, bár eredetileg 21 tagúra tervezték. Az igazságügyi miniszter nemrég beismerte, hogy a jelenlegi helyzetben nincs lehetőség a bírák pénzügyi juttatásainak növelésére. (origo/MTI)

Magyarország négy legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező internet szolgáltatójának vezetői szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy egyesületet hoznak létre az internet és online gazdaság, az információs társadalom fejlesztésére valamint az ezzel kapcsolatos kérdések megvitatására, továbbá piacuk és az ügyfelek érdekeinek hatékonyabb képviseletére. (origo)

Az eddigi legdrágább domain: Egy amerikai fiatalember öt évvel ezelőtt, végzős egyetemistaként jegyeztette be a cool.com-ot. Az akkoriban még gyerekcipőben járó online piacon ennek a domainnek nem volt értéke, viszont a fiatalember úgy gondolta, hogy eljön majd az az idő, amikor 100 000 dollárt is elkérhet a névért. Egy ügyvédi iroda a napokban azonban 38 millió dollárt kínált föl a cool.com tulajdonjogáért. (origo)

Postán jött: Sammlung Berger (D) Öt kép a Berger Gyűjteményből - Vittore BARONI (I) Can you spot the chance future? / Látod itt a véletlen jövőt? - Karla SACHSE (D) installációja: 100 bottles/100 üveg - Frank FOREMAN (USA) Fire Hydrant Goes To The Seashore / Tűzcsap a tengerpartra megy - Peter HAINING (IRL) Hibernia projekt, levelezőlap

A klónozás orvosi, etikai kérdéseit vizsgáló brit szakértői bizottság arra a megállapításra jutott, hogy az embrió klónozásával előállított testszövetek gyógyászati célokra történő felhasználásának előnyei sokkal többet nyomnak a latban, mint a klónozás etikai problémái, és ezért javasolják a törvény megváltoztatását. A brit kormány várhatóan engedélyezni fogja emberi embrió klónozását. (origo/MTI)

Amerikai kutatók egyetlen gén módosításával elérték, hogy a kísérleti egerek testsúlya a kalóriában igen gazdag étrend hatására sem gyarapodott. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 4. - A szervátültetések ügyében a legnagyobb kárt az okozta, hogy az egészségügyi törvény szabályozását sokan félreértették. Számos donort vesztettek el azzal, hogy az orvosok nem az elhunyt életében kinyilvánított szándékáról kérdezték a hozzátartozót, hanem a rokon engedélyét kérték az agyhalott szervének kivételéhez. (origo/MTI)

Jean Jacques Lebel kérésére a vak véletlenből születő magyar humorizmus egyik - most először előadott - esetének helyszíne Ben Vautier francia művész budapesti kiállítása. (Artpool)

Az amerikai igazságügy-minisztérium fellebbezett az első fokú bíróság megállapítása ellen, miszerint Bill Clinton, az Egyesült Államok elnöke megsértette Kathleen Willey személyhez fűződő jogait. A Fehér Ház ugyanis nyilvánosságra hozott több, a nőtől származó levelet. Az igazságügy-minisztérium fő érve az, hogy a fehér házi alkalmazottaknak a közszereplőkre vonatkozó megnyilatkozásai közügyet képezhetnek és hogy ez a szempont erősebb a levéltitok általános védelmének szempontjánál. (origo/MTI)

Az információtechnológia még nagyobb mértékű magyarországi elterjesztését több vezető amerikai társaság is támogatja. Az amerikai nagykövet elmondta: az Amerikai Kereskedelmi Kamara tagjaival és vezető amerikai információtechnológiai cégekkel is tárgyalt, s „Partnerség az Új Korért” címmel tervet készített a fejlett know-how-k magyarországi elterjesztésére. (origo/MTI)

Gőzből és gázokból álló, néhány száz méter átmérőjű „füstkarikákat” kaptak lencsevégre a vulkanológusok. A drámai alakzatokat az Etna pöfékelte ki magából. (origo)

A Monsanto biotechnológiai óriáscég ma jelentette be, hogy áttörést ért el a rizs genetikai állományának feltérképezésében. Az adatokat szabadon hozzáférhetővé teszik minden kutatóintézet számára. Ez az első eset, hogy egy magáncég az egész tudományos közösséggel megosztja egy élőlény genetikai állományára vonatkozó eredményeit. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 5. - Az interneten keresztül jelentették be a csecsen gerillák, hogy kivégezték azt a kilenc katonai rendőrt, akiket Moszkva nem volt hajlandó kicserélni egy csecsen nőt megerőszakoló és meggyilkoló ezredesre. Orosz részről már korábban is kételkedtek abban, hogy a túszok még életben vannak. (origo)

Tíz kormánypárti vezető keresete nyomán a Legfelsőbb Bíróság döntésével helyreigazításra kötelezte az Élet és Irodalom című hetilapot. Felperesként lépett fel többek között a miniszterelnök, a házelnök, egy miniszter, a kormánypárt elnöke és a frakcióvezető. (origo/MTI)

Amerikai kutatóknak első ízben sikerült az immunrendszer ritka, de igen hatékony sejttípusát - az emberi szervezeten belül - a rákos sejtek elleni küzdelemre mozgósítani. (origo)

A Science magazin az elmúlt évek egyik legnagyobb tudományos eredményeként üdvözölte az Ausztrál kutatók felfedezését, hogy emberi embriók őssejtjeiből szabályozott körülmények között kifejlett idegsejteket állítottak elő. Az őssejtek olyan sejtek, amelyek az embrionális fejlődés során egy adott fejlődési irányban már elkötelezték magukat, de még nem differenciálódtak. (origo)

Az ausztrál Metal Storm Limited nevű cég bejelentette az első teljesen elektronikus kézi lőfegyver elkészültét. Beszél, iszonyatos a tűzereje, és nem engedi magát illetéktelen kezek által használni. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 6. - Felejthetetlen élményben lesz részük azoknak, akik napnyugtakor délnyugat felé pillantanak az égboltra. A Jupiter, a Szaturnusz, a Mars és a Hold mindössze 9 fok átmérőjű égterületre zsúfolódik össze (a holdkorong átmérője fél fok). A bolygók egy része már a május 5-ei nagy együttálláshoz „készülődik”, a keskeny újhold társaságában. (origo)

Az RTL Klub televízió Helyszíni szemle című műsorában a sikkasztó ügyvéd történetét feldolgozó riportot először az ORTT elnökjelöltje - az ügyvéd felesége - megválasztását megelőző napon akarták sugározni, de erre sem akkor, sem később nem kerülhetett sor. A kereskedelmi tévé nem engedte képernyőre az anyagot, sőt magát a műsort is megszüntette. (origo/Népszava)

Mintegy ezer ember tüntetésen tiltakozott a vajdasági Nagybecskereken amiatt, hogy szerb ellenzéki állítások szerint ismeretlen tettesek egy időre elrabolták a helyi önkormányzat egyik ellenzéki képviselőjét, két társát pedig a közgyűlés megfosztotta mandátumától. (origo/MTI)

A holokauszt-időszakkal összefüggő biztosítási kötvények ügyét vizsgáló bizottság illetékese kedden New Yorkban kijelentette, hogy még ezen a héten nyilvánosságra hozzák annak a 19 ezer, a második világháború előtt biztosítást kötött személynek a nevét, akinek a biztosító társaságok mindmáig kifizetetlen kötvénnyel tartoznak. (origo/MTI)

Két éve várt áttörés történt a böngészők piacán: megjelent a Netscape 6 előzetes változata, amely tartalmazza a régóta várt Gecko oldalmegjelenítő motort. A végleges megjelenés dátumáról az AOL képviselői egyelőre még nem nyilatkoztak, ahogyan arról sem, hogy az AOL saját kliensprogramja, amely jelenleg még az Internet Explorer motorjára épül, mikor fog áttérni a Geckóra. (origo)

Postán jött: La Toan VINH (CDN) kollázs

Jan van der Pol kiállítása a Knoll Galériában. A festmények sorozatban keletkeznek, amelyeknél egy bizonyos téma az inspiráció forrása, például egy televíziós adás, egy újságcikk a dachaui Appelplatz-ról vagy egy uráli büntetőtáborról. (exindex)

A DataPlay megoldotta azoknak a zenekedvelőknek a problémáját, akik hordozható digitális lejátszóikon teljes albumokkal kívánnak útra kelni: olyan diszket kínál a gyártóknak, amely mintegy 10 órányi, digitálisan tömörített zeneanyag tárolására képes. (origo)

A Yamaha, hogy megünnepelje zongorái századik születésnapját, három különleges, számítógép vezérlésű példányt készített, amelyek olyanok, mint az autók világában a Rolls-Royce-ok. A vállalat szerint a különleges hangszerek bepillantást nyújtanak a nem is olyan távoli jövőbe. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 7. - Magyarország 175 ezer dolláros ENSZ-támogatáshoz jut, miután az igazságügy-miniszter tegnap aláírta a nemzetközi szervezet korrupcióellenes programját. A minisztérium egy többlépcsős kutatási és intézkedési programmal társult az ENSZ 12 tagállamára kiterjedő kezdeményezéséhez. (origo/Népszava)

A dohánygyárak több millió dollárt költöttek arra, hogy megnehezítsék annak a kutatásnak a publikálását, mely azt állítja: a passzív dohányosokra is rákkeltő hatással van a dohányzás. Csak az amerikai Philip Morris cég állítólag évi 2 millió dollárt tett félre, hogy ellensúlyozza a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség vizsgálatát. (origo)

Az amerikai Bevándorlási és Honosítási Szolgálat az előző kincstári évben sokszorta több ideiglenes vízumot adott ki, mint amennyire a törvények felhatalmazták. A szolgálat a számítógépes rendszer hibájával magyarázza az esetet. (origo)

Izraelben a közvélemény és az újságírók többsége szerint is a csalással és a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt államfőnek le kell mondania tisztségéről, de anélkül hogy vádat emelnének ellene. Az elnökről ugyanis kiderült: évekkel ezelőtt több részletben 450 ezer dollárt fogadott el egy francia üzletembertől. (origo/MTI)

A Celera Genetics bejelentette, hogy feltérképezték egy - az emberi faj genetikai állományát reprezentáló - személy genetikai állományának teljes nukleotid-szekvenciáját. (origo)

Világszerte növekszik a kereslet a robotok iránt. Szerepük elsősorban az emberi munka helyettesítése veszélyes és egészségtelen környezetben, de használják őket a termelési költség csökkentésére is. Az Egyesült Államok és Kanada rendelései például 60 százalékkal növekedtek, szemben az európai cégekkel, amelyek csak 12 százalékkal gyarapították a robotok számát. (origo/Élet és Tudomány)

Václav Havel cseh államfő úgy véli, hogy a „nácizmus bibliájának” tartott Adolf Hitler Mein Kampfját nem kellene betiltani. A diákok kérdéseire válaszolva kifejtette: a könyv nagyon tanulságos a jövő szempontjából is, és csak sajnálni lehet, hogy tartalma nem jelentett figyelmeztetést a harmincas években, amikor először adták ki Németországban. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 8. - 10 éve tartották a szocializmus utáni első demokratikus választásokat. Az [origo] összeállítást készített a rendszerváltás évfordulójára.

Az Alkotmánybíróságról szólva az igazságügyi miniszter leszögezte: nem vitás, hogy a testületnek elvitathatatlan erényei mellett nem kifejezetten erős oldala a hivatali működés. Emlékeztetett: esetenként bizonyos ügyek szakmai szempontból elfogadható indokok nélkül 5-6 évig is fekszenek a testület asztalán. (origo)

A miniszterelnök a szombat esti rendkívüli kormányülésen aláírta azt a rendeletet, amely kihirdeti a veszélyhelyzetet a Tisza völgyében. A védekezés műszaki tervéről szóló, nemrég elkészült gyorsfelmérés szerint összesen 2 ezer 780 kilométer hosszú töltésen kell védekezni, ebből 332 kilométernyi szakaszon kell megemelni a gátakat, addigra, mire az ár odaérkezik. Becslések szerint összesen 16 ezer 600 ember kell ahhoz, hogy a védekezési munkálatokat el tudják végezni. (origo/MTI)

Rendkívüli állapotot hirdetett ki szombaton a bolíviai kormány, hogy véget vessen a közel egy hete tartó országos útblokádnak és az ország harmadik legnagyobb városában napok óta tartó zavargásoknak. A tiltakozó megmozdulások oka a víz árának 20 százalékos emelése volt. (origo/MTI)

A „tamil tigrisek” hadihajói a vízen, tüzérségük ütegei a szárazföldről támadták meg a colombói kormány haditengerészetének két járőrhajóját. A hajók előbb kigyulladtak, majd elsüllyedtek - állította a rádióadó. Srí Lankától elszakadni igyekvő tamil erők két hete indított nagyszabású támadásának célja „felszabadítani” Jaffna városát, a remélt önálló tamil állam „fővárosát”, amelyet a forgandó hadiszerencse 1996-ban a kormányerők kezére juttatott. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 9. - Az amerikai haditengerészet MV-22 Osprey típusú, függőlegesen fel- és leszállni képes harci gépén az újabb adatok szerint négy főnyi személyzet 15 katonát szállított. Mindannyian meghaltak, amikor a leszálláshoz készülődő repülőgép egyelőre tisztázatlan okból felrobbant és lezuhant. (origo/MTI)

A NATO harci gépei tavaly május 7-én - hivatalos közlés szerint tévedésből - támadták Kína belgrádi nagykövetségét. Időközben megegyeztek abban, hogy az Egyesült Államok kártérítést fizet, de a pekingi kormány a támadásért felelősek megbüntetését is követelte. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség egy ügynököt elbocsátott, hatnak pedig fegyelmit adott. (origo/MTI)

Egy japán testvérpár adósság vissza nem fizetése miatt elrabolt, és elevenen elégetett két asszonyt. Az egyik áldozat férje tartozott a testvérpárnak. (origo/MTI)

Ma van Victor Vasarely (1908) magyar származású francia festőművész születésnapja. (lásd még: Victor Vasarely Múzeum, op art)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12