2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

A véletlen naplóból az univerzumba:


honnan jöttünk? - hol vagyunk? - hova megyünk?
művészet - tudomány - politika


Zambiában minden eddiginél jóval korábbi bizonyítékokat találtak a korai emberfélék művészeti tevékenységére. A festészet sokkal régebben létezett, mint azt eddig gondolták. A művészeti tevékenység első felbukkanása a rendszeres nyelvhasználat megjelenésével is összefügg. A jelenlegi felfedezés tehát az emberi evolúció megértése szempontjából is jelentős. Egyre több jel bizonyítja, hogy a technológia és a művészet fejlődése, illetve a rituálék kialakulása alapvető szerephez jutott a modern ember és a rá jellemző új viselkedésmintázatok kialakulásában. (napló/origo)

Az acheuléi ipar „kőfejtőjére” és műhelyére bukkant egy indiai-amerikai kutatócsoport Délnyugat-Indiában. Ez az első ilyen jellegű lelőhely egész Eurázsiában. Közvetlen őseink, a Homo erectusok 500 ezer évvel ezelőtt készítették itt a marokköveket. (napló/origo/Élet és Tudomány)

Százezer évnél nem régebben hagyták el a ma élő modern emberek ősei afrikai hazájukat és népesítették be az egész világot. Az afrikai származás megerősítése mellett az is kiderült, hogy egy igen szűk, körülbelül 40 000 főből álló egykori populáció leszármazottai vagyunk, ugyanis 40 000 évvel ezelőtt valamilyen ok miatt - talán egy globális katasztrófa vagy járvány következtében - ennyire apadt az emberiség lélekszáma. [napló/*****]

Az Ohio Állami Egyetem zeneprofesszora és kollégái nemrégiben azzal a feltételezéssel álltak elő, hogy a zene a két lábon járás vagy a beszéd kialakulásához hasonlóan olyan evolúciós alkalmazkodási folyamat lehetett, amely az emberiség történetének korai szakaszában fejlődött ki és segítette őseink fennmaradását. (napló/origo)

50 ezer éves csend után ismét felhangzott annak az ősi furulyának a hangja, amelyet annak idején Neander-völgyi ősemberek használtak. (napló/origo)

A jelenleg ismert legkorábbi európai barlangfestmények a franciaországi Chauvet-barlangból kerültek elő, koruk kb. 32 000 év. Az Észak-Olaszországban felfedezett festett kövek, a Verona melletti Fumane-barlangban nemrégiben talált leletek viszont ennél is ősibbek lehetnek: 32 000 - 36 500 évesek. A barlangban már korábban is találtak kőszerszámokat, és az egykori lakókra utaló egyéb nyomokat. (napló/origo)

Először sikerült bizonyítékokat találni arra, hogy emberek éltek olyan területen, ahol ma a Fekete-tenger hullámzik - s amelyet talán a Bibliából Özönvízként ismert hirtelen áradás borított el mintegy 7500 esztendővel ezelőtt. (napló/origo)

Elhunyt gyermekét hétezer évvel ezelőtt gyászoló anya lehetett az első, aki mumifikált - és nem Egyiptomban, hanem a rejtélyes dél-amerikai Chinchorro-kultúrában. Joann Fletcher egyiptológus, a mumifikálás szakértője, a dél-amerikai Atacama-sivatagban talált több száz jó állapotban megmaradt múmiát megvizsgálva jutott erre a megállapításra. (napló/origo/Élet és Tudomány)

Az eddigi legősibb egyiptomi napbárka maradványaira bukkantak amerikai régészek, amelyet a legelső dinasztia korában, mintegy 5000 évvel ezelőtt építhettek. (napló/origo)

Hosszú évek kutatómunkájával, kínai régészeknek sikerült bebizonyítaniuk, hogy a kelet-kínai Lungsanban talált 4800 éves kerámiákon lévő minták a legősibb kínai írásjelek. (napló/origo/Élet és Tudomány)

Három 4500 éves piramist nyitnak meg Gízában a nagyközönség előtt. A nyughelyeket még a harmincas években tárták fel, de most először mutatják be őket. A piramisokat azért hozták rendbe, hogy a turistáknak akkor is legyen néznivalójuk, amikor Khephrén piramisát felújítási munkák miatt bezárják. (napló/origo/Élet és Tudomány)

A Nazca-kultúra fennállása során készített ősi perui sivatagi rajzokról kiderült: olyan geológiai törésvonalakat jelölhetnek, amelyek a felszín alatti vízáramlások irányát határozzák meg. A perui sivatagba rajzolt titokzatos vonalak eredetére sok magyarázat született már. A teóriák között olyan bizarr is szerepel, mely szerint a vonalak földön kívüli élőlények járműveinek landolási helyét mutatják. [napló/*****]

Hatasonnak, az Amon-Ré templom főpapnőjének kétezer éves múmiáját még 1895-ben szerezte meg a San Franciscói Szépművészeti Múzeum. Legalábbis így vélték a vásárlók. Amikor azonban Hatasont nemrégiben átszállították a Kaliforniai Egyetemre, hogy CT-vizsgálatnak vessék alá, kiderült, hogy a papnő férfi volt. (napló/origo/Élet és Tudomány)

Elkészült és felkerült a világhálóra az 500 éves Gutenberg-biblia elektronikus változata. Az egyes oldalakról készült kiemelkedő minőségű felvételeket bárki megnézheti, aki ellátogat a British Library weboldalára. (napló/origo)

Miért játszódik a híres drámaíró harminchét darabja közül tizenöt Itáliában? Hogyan tudta egy stratford-on-avoni angol férfi olyan élethűen leírni az olasz tájakat? Egy szicíliai professzor úgy véli, megtalálta a választ: Shakespeare olasz volt. Messinában született 1564-ben, Michelangelo Florio Crollalanzaként. Az 1580-as évek közepén Londonba utazott, mivel anyjának Stratfordban élt egy unokatestvére. Michelangelo Angliában neve angol változatát használta: a crolla shake-et jelent angolul, a lanza pedig speare-t. Minthogy az inkvizíció őt is elítélte, nem térhetett vissza Itáliába. Felvette az angol család fiatalon elhunyt fiának a keresztnevét, így lett William. (napló/origo/Élet és Tudomány)

Firenze városa a legmodernebb eszközökkel áll neki, hogy felkutassa Leonardo elveszett freskóját, az Anghiari csatát. Átépítések miatt Giorgio Vasari „eltüntetett” Masaccio- és Giotto-képeket is, mivel azonban rendkívül nagyra tartotta ezeket a művészeket, természetesen nem rombolta le ezeket a falakat, hanem eléjük húzatott egy másik falat. Vasari azt állítja, hogy az általa emelt falra a következő mondatot festette: „Keresd és megtalálod!” Ez jó nyom lehet a kutatásban. (napló/origo/Élet és Tudomány)

Három pisztollyal és géppisztollyal felvértezett ember záráskor tört be a stockholmi múzeumba és több tanú szeme láttára távozott Rembrandt egyik önarcképével és Renoir két festményével. A múzeum közelében kis hajóra szálltak, és pillanatok alatt eltűntek a sötétben. [napló/*****/MTI)

Az Unesco régóta védi a művészeti értékeket, nemrégiben úgy döntött: „a népszerű vagy tradicionális kifejezési módokat” is meg kell őrizni. Argentína megpróbál védett státust szerezni nemzeti táncának, a tangónak. „A tangó kultúránk és lelkünk meghatározó része” - érvelt a miniszterelnök. A tangó a 19. századból származó tánc, az Afrikából és Európából Argentínába érkező bevándorlók találták ki. „A tangó olyan finnes, annyira erős” - mondta egy finn politikus a BBC-nek. (napló/origo)

Oroszországban emlékművet állítottak egy mezei nyúlnak: Alekszandr Puskin orosz költő száműzetéséből vissza akart térni Szentpétervárra, hogy részt vegyen a „dekabristák” cárellenes felkelésében. A legenda szerint azonban a sors állandóan közbeszólt, végül egy mezei nyúl szaladt át a költő hintaja előtt az úton, ami az orosz hiedelem szerint rendkívül rossz előjel. Ez bírta rá az orosz költőt arra, hogy véglegesen lemondjon utazásáról és így menekült meg az összeesküvés és lázadás vádjától, s egyben a kényszermunkától is. [napló/*****/MTI)

Pablo Picassót, a huszadik század „festőzsenijét” életében jóformán figyelemre sem méltatták mint szobrászt, jóllehet a katalán művész ebben a műfajban is az óriások közé sorolható. Bizonyíték erre a párizsi Pompidou-központban megnyílt kiállítás. (napló/origo/MTI)

A brandenburgi erdészek munkához láttak, hogy eltávolítsanak egy hatalmas horogkeresztet, mely az erdőben, különböző fajta fákból rajzolódik ki. A náciszimbólum körülbelül 20 négyzetméteres, és csak a levegőből látható ősszel, amikor a vörösfenyő elsárgul, és így kiemelkedik az örökzöldek közül. A horogkeresztet valószínűleg Hitler születésnapjára készítették 1930-ban, és a létezése teljesen feledésbe merült egészen Németország újraegyesüléséig. [napló/*****/MTI)

Amikor a moszkvai fesztiválon bemutatták Federico Fellini 8 és 1/2 című filmjét, Hruscsovnak azt találta mondani valaki, hogy ez egy „modernista” mozimű. SZKP főtitkára berendelte magánvetítőjébe a filmet, nemsokára egészségesen horkolt a film végéig. Akkor kidörzsölte szeméből az álmot, s azt mondta: „Amelyik film ilyen erős álmot bocsát a szovjet emberre, az nem káros. Mehet.” Fellini nagydíjat kapott Moszkvában. (napló/Népszabadság)

A spanyol rendőrség kétéves nyomozás eredményeként, összesen körülbelül 3000 hamis műtárgyat foglalt le. A művekről a terjesztők azt állították, hogy Picasso, Dali, Miró, Chagall és Warhol alkotásai. A hamisítványok között 715 művet Picassónak, 286-ot pedig Dali műveknek tulajdonítottak. A bizonyítványok, melyekkel eredetiségüket igazolták, szintén hamisak voltak. [napló/*****]


honnan jöttünk? - hol vagyunk? - hova megyünk?
művészet - tudomány - politika