2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

A véletlen naplóból az univerzumba:


honnan jöttünk? - hol vagyunk? - hova megyünk?
művészet - tudomány - politika


Ben Vautier postára adta „A hiba tárgya” című ajándék újságját, amelyben leírja mit jelent neki a 2000. év, és jó világvégét kíván. „Semmi nem változik és minden megváltozik...”

Még megtekinthető Komoróczky Tamás „6 kép / ordo / c3 / 999” című kiállítása a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben. A legérdekesebb a két videoklip, (Real Video) ugyanis elképesztően ritka, hogy a rendőrség és a költészet azonos kontextusban szerepel. Itt a Btk. papjaiként két művész elmeséli nekünk az új törvényt. (napló/exindex)

E-mail: Betty Danon olasz és David Cole amerikai művész levelezést kezdtek a véletlen projektről, ennek első dokumentumát küldte el David. Néhány gondolat kiegészítve egy képpel. (Artpool)

E-mail: Martin Petersen, két digitális képet küldött Dániából, cím és szöveg nélkül - feliratok képeken: always HIGH POWDERED - the event - PR (work in progress) / utu - CALZO

E-mail: Balázs István elküldte egy versét, hogy a véletlen naplóban az önösszeszerelő költészet részévé váljon.

E-mail: Véletlen a tizediken címmel Tasnádi József küldött egy San Diegóban történt rendkívül bonyolult és bizarr esetet.

A svájci művészcsoport által birtokolt etoy.com ellen az eToys online játékforgalmazó cég indított pert még 1999-ben. Öthónapnyi csatározás után végül megegyeztek: az etoy.com megtarthatja a domaint, és 40 ezer dollár kártérítést kap az eToys-tól. (napló/origo)

E-mail: A Meltingtime # 8 / Olvadó idő # 8 című installációjáról készült digitális képet küldött Dániából a véletlen projektre Kirsten Justesen.

A Kortárs Művészeti Múzeum / Ludwig Múzeumban Beöthy Balázs kiállításán egyetlen mű, egy interaktív installáció került bemutatásra. „Ez az első hallásra meglehetősen bonyolult hangzású megjelölés valójában egy nagyformátumú, hangos panorámaképet takar, melynek hangja a néző mozgására megváltozik. A kép tematikája az NDK indiánfilmek, azaz a mozi, a Mézga család, azaz a tévé, és a lakótelepi életforma hatásaiból táplálkozik.” A cím: Ez a dal nem szól semmiről. (napló/exindex)

E-mail: Wahorn András az Egyesült Államokból küldte el részvételét a véletlen projektre, bár nem erre a véletlenre gondolt, de remélhetően nem bánja. (Ez a kifejezés Erdély Miklóstól származik.)

Az Óbudai Társaskör Galériában AMI SZEMÉLYES ÉS AMI... címmel Bozsogi Nóra, Erdei Zsuzsa, Herczeg Fanni, Héra Judit és Nagy Kriszta kiállítása. Koncepció: Tatai Erzsébet. (napló/exindex)

E-mail: A Magyar Képzőművészeti Főiskola nagyelőadójában a Paralel kurzus / Tanpálya II., Anatómiai Halhatatlanság előadások keretében F. Liska Tibor (a SZTAKI munkatársa, a Pató Pál Párt Árnyékbábkormányának Miniszterelnöke, sí-, tenisz-, és bridzs-mester) tart előadást találmánya, az Automata Galéria szocialiska hátteréről. (Liska-modell) (napló/a1o1a)

Egy iráni alapítvány közzétette, hogy Salman Rushdie, az indiai születésű brit író (aki a Sátáni versek című regényében /1989/ meggyalázta az iszlámot) fejére kitűzött 2,8 millió dolláros vérdíját megnöveli a kamatokkal, és megtérít bármely kárt, amelyet az író gyilkosa esetleg elszenved. (napló/origo/MTI)

E-mail: a Neumann-ház értesítése arról, hogy WebKat.hu nevű egyedülálló, a magyar kulturális örökség körébe tartozó, digitális dokumentumokat tartalmazó katalógusukban immár az Artpool által közzétett dokumentumok is kereshetők. (napló)

A véletlen kiállítás rendezésének „véletlen munkanapja” reggel 8-tól este 8-ig az Artpool P60-ban. Negyven kiállító helyezte el munkáját a térben. A kiállítás kísérő programja a munkanapról készült videofelvétel. (Artpool)

Az Artpool P60-ban, a véletlen kiállításon szökőnapi eventként meghirdetett összejövetelen mintegy száz különböző ember azzal okozott maradandó élményt magának, hogy aktív részvételével generálta a véletleneket. Az event közben a kiállítás megszűnt, hogy kiterjedjen a városba, az országba és a világba, hogy „hely-specifikusan” annak részévé váljon. (Artpool)

E-mail: A mail-art és a művészbélyeg véletlen szökőnapja. Már jó ideje nem érkezett az Artpoolba mail-art információ. A figyelmet először a két véletlen „art-man” keltette fel. E. F. Higgins III. New York-i networker címei: az Arky of Toast lapokon 1993-2000 között történt mail-art események néhány dokumentuma, művészbélyegek, többek között Ray Johnson emléklapok, és Patrick Beilman honlapján művészbélyegei is láthatók. A másik Nenad Bogdanovic e-mailje: a Man Gallery projektjének oldaláról egy link vezet ismét művészbélyegekhez, itt Rosemary Gahlinger-Beaune ápolja Michael Bidner művész-filatelista-élharcos emlékét.(napló/Artpool)

Kouchirou Eto hálózati installációja és webprojektje a c3-ban: „A robot-hangszórók által dalolt hangok az installáció szélein elhelyezett terminálokon, illetve a weboldalon keresztül változtathatók. A robotok egymással találkozva kicserélik hangmintáik részleteit, olyan rendszert hozva létre, melyben külső befolyás nélkül is folyamatosan átalakul a hangkép.” (napló/Szegedy-Maszák Zoltán)

A c3-ban: Roshini Kempadoo legújabb projektje a Future Belonging, a művészet eszközeivel keresi a választ a genetika és a biotechnológia fejlődése által felvetett kérdésekre. E munkájában Kempadoo a kortárs géntechnológia legújabb eredményeit, az emberi génállomány tudományos feltérképezését állítja párhuzamba az 1860-1920 között végzett, az emberi fajok antropológiai feltérképezésére irányuló kutatások fényképes dokumentumaival. (napló/exindex)

Az Artpool P60-ban „Fluxus zászlók és dokumentumok 1992-ből” címmel nyílt kiállítás. A fluxus zászló profán választási eredmény, esetleg véletlenül talált tárgy. A választási szabadság bárhogyan, bármiben és bárhol megjelenhet, például egy textiláruházban vagy egy zászlókészítőnél. (napló/Artpool)

Major János kiállítása a Dorottya Galériában. „Szerettem a festőket, a régieket jobban, mint a moderneket, de igazi szerelmem mégis inkább a költészet volt. Ha felidézek pár versszakot kedves költőimtől, talán értelmezi azt, ami nekem is művészi szándékom.” (napló)

Kiosztották az Oszkár-díjakat. Egy hónappal az átadás előtt egy honlap készítői azt állították, hogy tudják, kik lesznek az ez évi nyertesek. A CNN szerint a közel 5600 akadémia tagnak kiküldött szavazócédulából 4000 „eltévedt”, a szállítók nem jó helyre vitték őket. Aztán következett az 55 Oscar szobor eltűnése, melyek végül egy szemétkonténerből kerültek elő. Utoljára pedig a Wall Street Journal pénteki cikke, melyben mintegy „exit poll felmérésként” listát közöltek a várható nyertesekről. Ezt csak a szavazati joggal bírók közreműködésével készíthették el. (napló/origo)

E-mail: Bruno CAPATTI (I) elküldte chance future c. munkáját (napló)

Jean Jacques Lebel kérésére a vak véletlenből születő magyar humorizmus egyik - most először előadott - esetének helyszíne Ben Vautier francia művész budapesti kiállítása. (Artpool)

Szegedy-Maszák Zoltán beszámol öt fiatal francia művész webhelyéről ahol nem a technológia működése, a médium analízise az alkotások témája, hanem az individuum (a szerző, illetve a befogadó személy) viszonya a hypermédiához. Az egyes projektek hátterében meghúzódó teoretikus megfontolások vezérfonala az ember és a hálózat anyagtalan tere közti interakció, viszony fókuszba állítása. Jellemző az on-line megszólalás lehetséges műfajait feltérképező, kutatói attitűd, és a projektek ezt elismerésre méltó technikai virtuozitással kísérlik meg. (napló/Artpool)

Nemzetközi Magyarország1984-ben címmel nyílt kiállítás az Artpool P60-ban. tizenhat éve a MAGYARORSZÁG A TIÉD LEHET! / Nemzetközi Magyarország című betiltott kiállítás öt évvel később rekonstruálva az „evolúciós véletlennek” köszönhető rendszerváltás kezdetén a betiltásban közvetlenül résztvevő személyek találkozójával nyílt meg újra. A mostani rendezés a titkosrendőrségi jelentésekre épülően érzékelhetővé teszi a gondolkodásbeli különbségeket, ez indokolja az anyag újbóli bemutatását. (Artpool)

E-mail: St.Auby Tamás, Subject: kacsa - A „Nemzetközi Magyarország” 1984-ben című kiállításon bemutatott „KÉT - DÉLMAGYARORSZÁG ORSZÁG” című rajz szerzőségével kapcsolatos mítosz-korrekció. (egy újabb luftballon a netre)

E-mail: Wolfgang in der Wiesche (D) honlapja, a kulturserver és a laboratórium. (napló)

Meghalt David Cole - IN MEMORY DAVID COLE

Az Internet.galaxis.2000 interaktív internet-művészeti kiállítása keretében Galántai György virtuális előadása az evolúciós véletlenről, az interaktív felületről, az önösszeszerelő tudásról, az ideális web-helyről, a véletlen galaxisról, és a küszöbről. (Artpool)

Eric Andersen bemutatója és előadása a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ előadótermében. A Fluxus-mozgalom alapító tagja, korábbi munkái mellett bemutatja a C3 együttműködésével készülő új projektjét. Az új mű az Internet labirintusaira épülő hatalmas, mitikus piramis, amely magába szívja, megemészti és visszaforgatja a virtuális világegyetem anyagait. (napló/Artpool)

E-mailen jött: cauldron & net - ez a Claire Dinsmore által menedzselt website egy új folyóirata. (napló/Artpool)

E-mail: (Stanza): Új website-unk képzőművészetet, festményeket, videókat, (elektronikus) zenét, hangokat és konceptuális műveket tartalmaz. Érdekes, interaktív multimédia weblap létrehozása volt a cél, hangokkal, képekkel, műalkotásokkal... Nézzétek meg! (művészet és multimédia) (internetes projekt) (művészeti kalauz) (zenés játékok, digitális művészet) (napló)

E-mail: Nyíri Géza kiállítása a Collegium Budapest-ben nyílik, amelyhez egy kis „ízelítő” lapot küldött. Itt egyúttal megtekinthető honlapja is. (napló)

PÉNZ A PÉNZ UTÁN (A művészek pénze) címmel nyílt meg az Artpool P60-ban az Artpool nemzetközi művészpénz gyűjteményének első kiállítása. Vendég: a Váltótér-Szigettőzsde, válogatott gondolat-részvényekkel. (napló/Artpool)

E-mail: The Jas Millennium Project - Jas W Felter (Kanada) cigarettadoboz-grafika gyűjteménye ötvenegy országból. (napló)

A világ egyik legizgalmasabb új múzeuma a hétemeletes Tate Modern két emeletét elfoglaló állandó tárlat, amely mintegy hatszáz műtárgyból áll, új kiállítási szemléletet tükröz. Ahelyett, hogy alkotók vagy az egymást követő mozgalmak, izmusok szerint állította volna ki a rendelkezésre álló anyagot, négy téma szerint csoportosította a műveket. Ezek a következő címeket viselik: Tájkép - Anyag - Környezet; Csendélet - Tárgy - Valódi élet; Történelem - Emlékezet - Társadalom; Akt - Akció - Test. Ezzel a módszerrel egyben a gyűjtemény hiányosságait is elegánsan lehet leplezni. Azoknak a művészeknek, akikből a Tate „jól áll” – például Bridget Riley, Mark Rothko vagy Joseph Beuys – a koncepciótól függetlenül különterem jut. (napló/Népszabadság)

E-mail: Orosz webhely: MediaArtLab (napló)

E-mail: Taly and Russ Johnson webhelye, és videó lapok. (napló)

Itt járt Rónai Péter Pozsonyból. Egy diszketten 19 képet hozott és azt kérte, hogy látatlanul válasszak ki egyet, ugyanis bármelyik véletlenül kiválasztott képnek ugyanaz a jelentése. Az itt jártam kép: egy arc, az ő arcának egy pillanata, mint két idő találkozásának metszéspontja. Ha már itt járt, akkor nézzünk be hozzá más lapra is. Utólag megnézve a 19 pillanatképet, bármelyik alkalmas lehetett volna, mégis a kiválasztott véletlenül a legjobb lett. (napló)

E-mail: Frank Foreman: „Hallottátok ezt a hírt? A londoni új Tate Múzeumban Yuan Cai és JJXi besétáltak abba a terembe, ahol Marcel Duchamp „Szökőkút”-ja (egy piszoár) áll, és belevizeltek. A Guardian c. lap tudósítása szerint ezt művészeti akciónak szánták, mellyel a „művészet” fogalmának újragondolását kívánták elősegíteni. Több látogató megtapsolta őket, gondolván, hogy a múzeum által rendezett performance-t láttak.” (napló)

Megújult a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékének honlapja, áttekinthető, logikus, egyszerű és szép lett. (napló)

A Műcsarnokban az „Áthallás” című keret jellegű kiállítás a művészet azon irányzataira összpontosít, amelyek vagy technikában, vagy tartalomban használják fel a kultúra más területeinek gondolkodásmódját vagy eszközeit. (napló/exindex)

A Trafó Kortárs Művészetek Házában június 2-án második alkalommal rendezik meg a Cukor-estet. A programban intellektuális show-műsorként egymás mellé kerülnek a magas művészetek, az irodalom, az opera, a képzőművészet és az úgynevezett tömegművészetek, a cirkusz, a reklám, a kabaré. (napló/origo)

Június 1-jén délután 2-kor indult el a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) program internetes szolgáltatása. A program célja, hogy a világban elérhetővé váljék a nemzeti értéknek számító kortárs szépirodalom színe-java. A DIA a világon egyedülálló kezdeményezés, hiszen kortárs irodalmat ilyen mélységben más országok még nem dolgoztak fel az interneten. A webhely a digitalizált műveken kívül tartalmazza a szerzők életrajzát, műveik bibliográfiáját, a szerzőkről és műveikről szóló szakirodalom jegyzékét, valamint a szerzői életműveket gondozó irodalmi szakértők életrajzi adatait. (napló/origo)

Az Artpool P60-ban a KB 30 ÉVE - Kápolnatárlatok Balatonbogláron c. kiállítást véletlen kutatására hivatkozva dr. Beke László a Műcsarnok főigazgatója - egykori résztvevő - nyitotta meg.

Az exindex című Internetes képző- és médiaművészeti folyóiratot az alapító Peternák Miklós és a főszerkesztő Mélyi József mutatja be a C3 Kulturális és Kommunikációs Központban. A projekt az Index című kéthavonta megjelenő programajánló leporelló hálózatra történő átültetésével s egy folyamatosan bővülő aktuális, művészeti weboldal kialakításával indult, mely végül május elejére nyerte el végleges formáját. (napló)

E-mail: Sari Gurney: „Íme egy interaktív Yoko Ono site Yoko Ono teljes művészeti pályájával, zenével, interjúkkal, életrajzzal és friss hírekkel. A rajongó tábor és exkluzív anyagok is helyet kaptak. Jó lenne még, ha fel tudnátok linkelni az én weboldalamat Fluxus kutatólapotokra. Kösz!” (napló/Artpool)

A stockholmi Moderna Museet A Fal Után című kiállítása a berlini fal lebontásának tizedik évfordulója alkalmából jött létre. A stockholmi bemutató után a kiállítás más helyszíneken is bemutatásra kerül, így most a budapesti Kortárs Művészeti Múzeum - Ludwig Múzeumban. A projektnek nem célja egy általános konklúzió felvázolása, sem a jelenségnek egységesítő szemlélete, sem a „másság” új formáinak meghatározása. (napló/exindex)

Az amerikai pop-art művészeti mozgalom egyik vezéralakja, Andy Warhol munkáiból összeállított vándorkiállítás érkezik Budapestre. Az ötvenöt művet június 21-től július 23-ig tekinthet meg a közönség a Kortárs Művészeti Múzeum - Ludwig Múzeumban. (napló/origo/MTI)

A Fészek Galériában Szilágyi Szabolcs / SI-LA-GI kiállítása a „Függő kert. Függő és független folyamatosság. A lényegtelen fontossága. Álmodban is tartsd nyitva a szemed.” (napló/exindex)

Az egyes biológiai modellek steril körülmények között működésképtelenek, ám ha a rendszerbe véletlen hibák keverednek, a modell életre kel. Csörgő Attila, Győrfi Gábor, Pacsika Rudolf Mozgásigény című kiállítása a Trafóban. (napló/exindex)

Római lakásán csütörtökre virradóra szívroham következtében elhunyt Vittorio Gassman, az olasz színjátszás óriása. 78 éves volt. „Mindig úgy tűnt, mintha halhatatlan lenne” - nyilatkozta Gassman haláláról értesülve Claudia Cardinale, aki az Ismerős ismeretlenekben a partnere volt. (napló/origo/MTI)

Komoróczky Tamás „Toyotomi444” cd-rom katalógusát Beöthy Balázs mutatja be a neten. (napló/exindex)

A nyugati államokban élő roma alkotók elsősorban a modern művészethez kapcsolódtak, a magyarországiak esetében viszont nagyon erős a naiv vonulat, munkáikban a nyugatinál sokkal hangsúlyosabb az etnikai karakter, a sajátos képzeletvilág, tematikusságát tekintve pedig a roma hagyományok, a roma kultúra és életforma „beemelése”, megjelenítése. (napló/origo/MTI)

Vizidisznóék címmel jelent meg cikk a Magyar Narancsban a Városligeti tavon rendezett Művészettel az új évezredbe c. kiállításról. A kiállítás egyik említett résztvevője munkájának értelmezésével keresi a különös hangvétel hátterét. (napló/Artpool)

Koronczi Endre kiállítása, 1x1 tábla a Lövölde téren. (napló/exindex)

E-mail: Róma, Villa Medici. A kert (Le Jardin) projekt webhelye. (napló)

A francia Paul Andreu ultramodern tervei alapján építik fel az új operaházat Peking szívében, a parlament és a Tienanmen tér közelében. Külsejét titánnal borítják, körülötte mesterséges víztükröt hoznak létre. A futurista hangulatú épület ellen júniusban 150 építész és értelmiségi petíciót küldött a miniszterelnöknek és az államfőnek, akiket a terv legfőbb támogatójának tartanak. A levél szerzői szerint az új operaház köznevetség tárgyává teszi a kínai kormányt a nemzetközi közvélemény előtt. Ennek ellenére a terv végül zöld jelzést kapott. (napló/origo/MTI)

Életének 57. évében hosszú, súlyos betegség után vasárnap elhunyt Petri György Kossuth-díjas költő, műfordító, újságíró. (napló/origo/MTI)

E-mail: Helló! Látogassatok el virtuális bolygómra! Nézzétek meg új munkáimat és mail art projektjeimet! (napló/Planet Susannia)

Ma került fel a netre Peternák Miklós „Hétköznapi művészettörténet” c. kritikája: „Mi a haszna az emberi tudásnak, hogyan van jelen az ismeretek egy-egy sajátos halmaza a mindennapokban? E kérdés, amint leírom, a könyvtári mélabú dohos zuzmójával vonja be a Nagy Sorskérdésektől párás lelkeket. Felejtsük el. Lássuk a példákat.” (napló/exindex)

Manapság az emberek olyan cipőket is felvesznek, amilyet korábban el sem tudtak képzelni. Az utóbbi öt évben a számítógép segítségével tervezett sportcipők egyre színesebbek, egyre formatervezettebbek és egyre különösebb alakúak. Ezt ismerte fel a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeuma, amely korunk sportcipőiből rendezett kiállítást. (napló/origo) lásd még: Láb-beli dolgok

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház, Jan Savua Új aktok című kiállítása (napló/exindex)

E-mail (Charles Chickadel): Láttátok már a rubberstampmuseum.com-on a Gallerie Ubu Nemzetközi Kézzel Készült Bélyegző kiállítását? Nézzétek meg! Több mint 20 ország közel 200 művésze szerepel. (napló/Artpool)

Az Egyesült Államok leköszönő elnöke, Bill Clinton megkapta Hollywood legnagyobb elismerését, az Oscar-díjat, miután a Demokrata Párt jelöltállító országos gyűlésén elmondta búcsúbeszédét. A szobrot California állam kormányzója adta át a Clinton családnak, elismerése jeléül. (napló/origo)

E-mail: Lábas Zoltán rajza, üdvözlet Berlinből: „Park és Harmat

E-mail: Nyíry Géza új oldalai (aggressio) (portfolio) és egy korábbi, a Lábbeli dolgokhoz készült, felújított munkája a „footfetish”. (napló)

Műcsarnok, Budapest, Média Modell INTERMÉDIA - Új képfajták - Interaktív technikák c. kiállítás. A kiállítás és a kísérő rendezvények (előadások, vetítések, online bemutató) célja az ezredforduló talán legdinamikusabban fejlődő művészeti újdonsága, a médiaművészet gyűjtőfogalom alá sorolható, az új technológia lehetőségeire alapozó művészeti munkák átfogó bemutatása, a hangsúlyt a legfiatalabb, az 1990-es években pályára lépő generáció munkásságára téve. (napló/exindex)

A Műcsarnok mellett megnyílt az óriásplakát kiállítás 94 alkotásból. Az interneten is megtekinthető és szeptember 15-ig szavazni is lehet a legjobbnak ítélt művekre, amikor ünnepélyesen átadják a közönségdíjat, egy Apple G4 számítógépet, valamint a szakzsűri által megítélt díjakat. (napló)

A műcsarnoki intermédia kiállításhoz online kapcsolódik az Artpool véletlen projektje. A „véletlen napló”, amelyben bármely médium saját idejében véletlenszerűen van jelen - az intermédia abszolut (vagy reális) lehetőségét mint önösszeszerelő rendszer demonstrálja. (Artpool)

E-mail: a Bauhaus-Dessau és a Montevideo honlapja. (napló)

Postán jött az Artpoolba a revue BOXON francia költészeti folyóirat, de megtalálható a neten is a T.A.P.I.N. honlapon, más hang-, konkrét-, akció-, cyber- és vizuális költészeti szövegek társaságában. (napló)

A Moszkvától 4800 kilométerre keletre fekvő Jakutszk városban a népszerű orosz rockénekesnő, Zemfira lépett fel. A koncert közepén Zemfira arra kérte hallgatóságát, hogy húzódjanak közelebb a színpadhoz. Az énekesnő szerint a közönség túl messze volt tőle, márpedig ő látni akarta rajongói szemét. A közönség egy emberként indult meg a színpad felé. A sebesültek közül ketten súlyos állapotban kerültek kórházba: egy 14 éves lány koponya-, egy 18 éves fiú pedig hátgerincsérülést szenvedett. (napló/origo/MTI)

Francia Intézet - Man Ray fotói, képzeletének játéka mára közös képzeletünk kincsévé vált. A 16 képből álló kiállítás arra ösztönzi a nézőt, hogy elgondolkodjék a fotográfia századunk elején betöltött szerepéről. (napló)

E-mail: az egyik legnépszerűbb website Amerikában, magyarul: szuper-rossz.com (napló)

E-mail: a fluxus, a költészet és az előadó-művészet újabb hírei, és az INTERACTIONS ART ACTION FESTIVAL, résztvevők Charles Dreyfus, Jean Dupuy, Julien Blaine, Henri Chopin és még sokan mások. Ben Vautier intenzíven készíti új weblapjait. (napló

E-mail: Montevideo web-magazine site (napló)

Az Ír Kamarazenekar repertoárjára felkerült egy különleges darab, amelyet a Limerick Egyetem egyik számítógépe írt. A komputer által szimulált neurális háló a közel ezer ír táncot és dalt tartalmazó adatbázisra, valamint az 1999-es időjárási adatokra támaszkodva írta meg a darabot. (napló/origo)

Kortárs Művészeti Múzeum / Ludwig Múzeum, Budapest: „Az Éden Illúziói.” Az Arts Midwest és az Ohiói Művészeti Tanács kiállítása a Columbusi Művészeti Múzeum szervezésében. (napló/exindex)

E-mail: Transmedia 2000, az új média művészet fesztiválja Torontóban az Electronic Media Art Center-ben. (napló)

Az első AICA (Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozata) program az Artpool P60-ban, a KB 30 ÉVE - Kápolnatárlatok Balatonbogláron című tanulmányi kiállítás kapcsán. Galántai György, a kiállítás rendezője ismertette koncepcióját. Sasvári Edit beszámolt dokumentum-kutatásairól, Beke László a történeti-, esztétikai-, politikai-, aktualitás értékről, Szőke Annamária a tanulmányi kiállítási formáról beszélt. (napló)

E-mail: MAILART FELHÍVÁS / The Eternal Network (Örök hálózat)... Még mindig? / Robert Filliou a mail artot és a hozzá kapcsolódó tevékenységeket Eternal Network-nek (Örök hálózat) nevezte. Vannak, akik azt mondják, hogy a fax, az e-mail és az Internet megjelenésével a mail art ideje lejárt. Mit gondolsz erről? Szerinted még életképes? Az új elektronikus/digitális média az Eternal Network végét jelenti, vagy kiterjeszti azt? Küldj mail artot a következő címre: The Eternal Network ... Still? c/o Reid Wood (State of Being) 271 Elm St. Oberlin, OH 44074 USA - vagy e-mailt: reidwood@oberlin.net Határidő: 2001. Január 1. (napló)

Nagy-Britanniában vérmérgezésben halt meg egy 39 éves brit nő, akinek 118 piercingje volt. A nő televíziós show-kban is szerepelt az agyontetovált és -piercingezett testével. 13 karika és 28 egyéb fülbevaló volt a fülében, 11 ékszer volt a hasában, 18 fémrudacska, hat karika a szájában, 36 karika a testének egyéb pontjain, ezeken kívül hat orrbavalója is volt. A halottszemle megállapította, hogy a nő nem tartotta tisztán a piercingjeit, és azok elfertőződtek. (napló/origo)

Próbálja ki, milyen érzés agyféltekéinek „párviadala” egy egyszerűnek tűnő feladat megoldásakor! Az agy jobb féltekéje megpróbálja a színt kimondatni, ellenben a bal általában maguknak a szavaknak a kiejtését erőlteti. (napló/origo)

Műcsarnok - Száz mozgalmas év c. kiállítás. A városhoz szorosan kötődő egyedülálló gyűjteménynek jelenleg nincs Berlinben állandó bemutatóhelye. Éppen ezért a legszebb művekből álló vándorkiállítás utazik Európában. A turné Bonnból 1998-ban és Grenoble, Valencia és Porto után érkezett Budapestre. (napló/exindex)

Godot Galéria: Gaál József „Gnome” c. kiállítása. (napló/exindex)

Francia Intézet - Várady Róbert: Nyugodt Extázis c. kiállítása. (napló)

A Budapesti Őszi Fesztivál nyitónapja. A fesztiválhoz kapcsolódóan többek között megtekinthető a Liszt Ferenc téren a 28 EDE című szabadtéri táblakiállítás az Artpool rendezésében.

Az első Ede napi fesztivál - Budapesten a Paulay Ede utcában a Liszt Ferenc tértől a Deák térig. Az Artpool P60-ban Folytatott művészet címmel nyílik kiállítás. Válogatás, rekonstrukció és interaktív bemutató az elmúlt húsz év során szervezett különböző karakterű hálózati projektekből, amelyekben a több alkotó együttműködésével létrejött közös munkákban kimutatható a véletlen meghatározó szerepe. Nyitó esemény: Bicikli- és gyalog-koncert (versenymű) a Hegedű utca és az Artpool P60 között.

Az érdeklődők Ikaroszként repülhetnek egy virtuális térben, megnézhetik két francia művész Magyarországon készült videoalkotásait, válogatást láthatnak a CICV első tíz évének legjobb munkáiból, és nyomon követhetik a Budapest és Párizs között zajló online eseményeket. (napló/origo)

A C3 Nyílt Napjának programjai: Beszélgetés az Európai Médiaművészek Csereprogramjában résztvevő magyar művészekkel az európai médiaközpontok működéséről, a médiaművészeti munkák létrehozásának és bemutatásának feltételeiről. A Kontextus.hu társadalomtudományi és kulturális online fórum bemutatója. A franciaországi CICV és a C3 közös művészeti rezidenciaprogramja keretében készült művek bemutatója. A C3-ban készülő új médiaművészeti munka, a Kultúra Kettőssége Kalendárium bemutatása. (napló)

Vintage Galéria - Vajda Júlia kiállítása: Montázsok (napló/exindex)

A Média Modell rendezvény keretében indult az Örökmozgóban a C3 Alapítvány Videoművészet - videoarchívum projektjével közös szervezésben az a fél éves videosorozat, mely a magyar videoművészet elmúlt három évtizedéről ad áttekintést. (napló)

Fővárosi Képtár/Kiscelli Múzeum - Kardos Botond, Nürnbergben élő magyar szobrászművész kiállítása: Homo Bellicosus. Vaslemezből készített hegesztett térplasztikáiban éles társadalomkritika, a világról alkotott véleménye fogalmazódik meg. (napló)

Miskolci Galéria, Miskolc - Kondor Béla kiállítása Az angyal megjelenése címmel. (lásd még: Erdély Miklós Kondor Béláról) (napló)

Studió 1900, Budapest - Roskó Gábor Tíz kicsi kép c. kiállítása. (napló/exindex)

Műcsarnok, október 29-ig: Joseph Beuys szimpózium. „...ha a forradalom először nem az emberekben zajlik le, kudarcot vall minden külső forradalom. Az embernek a belső teret kell meghódítania.” (napló/Joseph Beuys)

Liget Galéria - Joseph Beuys: Mézpumpa a munkahelyen. Peter Schata esszékiállítása Halas István és Peter Schata fotóival. (napló/exindex)

„Kis utazás” a 70- 80-as évek fesztiválja az Almássy téri szabadidőközpontban. Portásország feltámad. Két nap a Kádár-kor kísértetkastélyában. A TTT gyűjtemény - plakátokból, kiadványokból és BM dokumentumokból - válogatás az Artpool archívumából. A kiállítást Sasvári Edit nyitotta meg. (napló)

Stúdió Galéria, Budapest - Szacsvay Pál „Talált kép” c. kiállítása. (napló/exindex)

Az elkövetkező hónap folyamán három olyan kiállítás látható Budapesten, amelynek tulajdonképpeni főszereplője Haász Ágnes grafikusművész. (napló/index)

Bárka Színház, Budapest - „Toronyizmus”, Császár Péter kiállítása. (napló)

Várfok Galéria, Budapest - Nyári István kiállítása. (napló/exindex)

Magyar Fotográfiai Múzeum, Kecskemét - AKIK IDEJÖTTEK - Magyarország a külföldi fotográfusok kamerája előtt c. kiállítás. (napló)

E-mail: Chris Horstmann (D) webhely ajánlata: The Mail-Art Forum (napló)

E-mail: Giampaolo Guerini (I) tájékoztat a nananana honlapról, amelynek egy érdekes része a Homage to Fondazione Mudima, sok az Artpoolból is ismert névvel lehet találkozni. (napló)

Deák Erika Galéria - Szűcs Attila „Új képek 1999-2000” c. kiállítása. (napló/exindex)

Médiaművészet - Beöthy Balázs: A Bambi, az őzike lenne a Jafri-féle keveredés-elmélet kulcsfigurája. Bambi, mint interface az ember és az idegenek között. Hmmm. (napló/exindex)

Graffitis találkozó volt Szegeden, az ország több városából buszokkal érkezett mintegy 60 fiatal a városba. A rendőrség tudomást szerzett a találkozóról, s a razzia során tizenegy olyan személyt előállított, akiknél festékszórókat találtak. Egy falfirkáló fiatalembert a Szegedi Városi Bíróság hat hónap felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt. (napló/origo/MTI)

E-mail: Daniel Langlois Foundation - The Centre for Research and Documentation (CR+D) - Vasulka Archívum (napló)

Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros - ARITMIA 8 & ALAPZAJ 5 - SZEMPONTVÁLTÁS c. kiállítás Csörgő Attila, Lakner Antal, Kiss Péter és Várnai Gyula műveiből és más programok. (napló)

E-mail: Gusztav Hamos - Laszlo Laszlo Revesz: Can I ride your bicycle - website: http://www.cperu.hu (napló)

A dán rendőrség megbüntette azt az avantgárd múzeumot, mely lehetővé tette látogatóinak, hogy aranyhalakat végezzenek ki turmixgépek segítségével. A kiállítás részeként tíz turmixgép van egy asztalon, melyekben egy-egy aranyhal úszkál, a látogatók pedig megnyomhatják a gépek indítógombjait. A múzeum vállalta a 225 amerikai dolláros (közel 70 ezer forintos) büntetést. (napló/origo)

E-mail: Barbara Salvucci szobrai Rómából [1] [2]. (napló)

„Modern művészeti múzeum” A kortárs művészet és a múzeumi helyzet Magyarországon 2000-ben" címmel nyilvános vita a C3 Kulturális és Kommunikációs Központban. A vitát a C3 az Interneten real-video formátumban közvetíti. (napló)

1x1 tábla Budapest, VII. Lövölde tér - Gyenis Tibor „Nagyapám forrással” c. plakátja (napló/exindex)

E-mail: VII. Szünetjel nemzetközi improvizatív zenei fesztivál a MU Színházban. (napló)

E-mail: Michael Morris új webhelye. (napló)

Betörtek Madonna új londoni házába és - többek között - ellopták az énekesnő autóját. A 42 éves amerikai énekesnő azért költözött Londonba, mert biztonságosnak tartja a brit fővárost. Amikor a betörő éjszaka bejutott a házba Madonna és gyerekei, valamint élettársa otthon voltak és aludtak. (napló/*****/MTI)

Galeria Centralis - „ÍRÓ-GÉPPEL / TYPE WRITER” - Az Open Society Archives „Exhibition on Samizdat Publications” kiállításán Artpool kiadványok, munkaeszközök és kapcsolódó BM dokumentumok is szerepelnek a 80-as évekből. (napló)

E-mail: egy svájci netmagazin „I love U” e-zine (napló)

Vintage Galéria - Gyenis Tibor „Szép gén” c. kiállítása. (napló/exindex)

Francia Intézet - Hetesi Attila, Cseke Szilárd, Nagy Gábor György, Szabó Dezső : Változó másolatok c. kiállítása. (napló)

Kiscelli Múzeum, Templomtér - Halász Károly: Taposott képek című kiállítása. (lásd még: Lábbeli dolgok) (napló)

Trafó Kortárs Művészetek Háza - „Mimi nem felejt” c. tematikus kiállítás. A bemutatásra kerülő művek a galéria falai közül kitörve a Trafó egész épületét kiállítótérként használják. (napló/exindex)

Artpool P60 - „Véletlen művészet” - Véletlen munkák magyar művészektől és „A VÉLETLEN JÖVŐ” című hálózati konstrukcióhoz érkezett művészeti kvantumok a nemzetközi humorizmus, provincializmus, epigonizmus, dilettantizmus - az etnizmus és a fluxus területeiről. (napló)

Kortárs Művészeti Múzeum / Ludwig Múzeum - Brassai (1899-1984) kiállítása. André Kertész mellett talán a legismertebb magyar fényképész, kinek művészi pályája a harmincas évek Párizsában bontakozott ki. (napló/exindex)

A Miskolci Postaigazgatóság, a Marcelland Nemzetközi Művészeti Gyűjtemény és a miskolci székhelyű Fiatal Írók Szövetsége által „Nyílt lapok” címmel rendezett nemzetközi küldeményművészeti kiállítás megnyitójának Béki István volt a fő-attrakciója aki élő postai küldeményként a budapesti Keleti-pályaudvaron 1 óra 33 perckor adta fel magát, és szombat délután 14 órakor kézbesítették a kiállítás helyszínére. (napló/*****/MTI)

E-mail: Giovanni Fontana (I) vizuális költészeti levele: Chance (napló)

Studió 1900 - Rácmolnár Sándor - Hetényi Judit Call me know! c. kiállítása (napló/exindex)

A Szkéné Színházban mutatja be a Picaro társulat a Kórház, Bakonnyal „elhíresült” Pintér Béla legújabb produkcióját, melynek címe: A sehova kapuja. Ez kiváló alkalom arra, hogy a szélesebb közönség elé tárjuk az alternatív színház egyik legeredetibb alakjának munkásságát. (napló/*****]

K.Bazovsky Ház - drMáriás Béla legújabb alkotásainak tárlatán az alkotó legújabb munkái, a kisebb és nagyobb méretű szénrajzok és a rajzzal vegyített festmények láthatók. (napló/exindex)

Godot Galéria, Budapest - Koronczi Endre „ISTEN2” c. kiállítása.(napló)

Kiscelli Múzeum, Oratórium - Stuiber Zsuzsa emlékkiállítása. (lásd még: „Önfejtágító” és „Magyarország”) (napló)

Pető Hunor a Mamü Galériában az erőszakos halál társadalmi ikonográfiáját dolgozza fel maró iróniával és szándékolt demagógiával. A kiállításról Merhán Orsolya írt kritikát. (napló/exindex)

Ben Vautier: Ne hagyják ki december 18-án a múló időről szóló kiállításomat Issertnél. Megnyitó 18 órakor.(napló)

E-mail Vass Tibortól: „(Miskolci idő szerint) ma reggel kaptam Washingtonból -- egy „e-mail barátom” az elnökválasztás floridai szavazatainak újraszámlálását ekképpen szemlélteti. Sok ilyesmit kapok, de ennél jobbat még nem láttam, valószínűleg nem is lesz ettől találóbb -- ezért is küldöm tovább. Számold a feketéket Al Gore-nak, a fehéreket Bush-nak. A hitelesítéshez számold újra.” (napló)

Kirakat, Budapest - Sárosi Anita és Szörényi Beatrix „Utolsó előtti” c. kiállítása. (napló)

Dovin Galéria - Baranyai Levente „Élővilág” c. kiállítása. (napló/exindex)

Artpool P60 - Kamilla napi VÉLETLEN KLUB, a véletlen-kedvelők vakvéletlen találkozója, a Véletlen művészet c. kiállítás és a véletlen év záróeseménye. (napló)

A VÉLETLEN JÖVŐ c. hálózati konstrukció felhívására az év során beérkezett munkák, ill. a részt vevő művészek.


„A jelenlegi művészeti korszak visszavonhatatlan végetérésének” vagyunk tanúi, „amikor egy régi rendszer (amely megváltozott körülmények között az új rendszer lehetne) újra megjelenik a művészetben.(…) Az értelmes cselekvés három idejét, a múltat, a jelent és a jövőt észrevétlenül két idő váltotta fel: a valós idő és a késleltetett idő. A jövőt időközben felemésztette a számítógép, illetve az úgynevezett „valós” idő, ez az elhajlás, mely egyszerre tartalmazza a jelent és a közvetlen jövőt.
Marina Grzinic: Re-konstruált fikció


honnan jöttünk? - hol vagyunk? - hova megyünk?
művészet - tudomány - politika