2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

augusztus 20. - Az „Ezeréves álom” című millenniumi központi ünnepségen a miniszterelnök ünnepi beszédében egy gazdag és erős Magyarországról, és az álmok szükségéről beszélt. Orbán Viktor szerint az ezeréves keresztény magyar állam a magyar nemzet közösségének nagy és maradandó alkotása. (origo/MTI)

Az augusztus 20-i ünnepi tűzijátékot új helyszínen, az Országház előtt a Dunán rendezték meg. Az esemény látványszervezője egy német, a pirotechnika kivitelezője egy amerikai cég volt. A tűzijáték során 12 ezer darab, összesen 21,5 tonna súlyú pirotechnikai anyagot lőttek uszályokról a levegőbe, 12 darab 5 méter átmérőjű ballont engedtek fel 40 méter magasra, és 1400 lámpa szolgáltatta a világítást. A Lánchidat háromezer neonégővel borították be. (origo/MTI)

A Magyar Köztársaság elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - államalapító Szent István király ünnepe alkalmából A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE (polgári tagozata) kitüntetést adományozta többek között: a Kapolcsi Művészeti Napok életre hívásáért és megszervezéséért, a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet létrehozásáért, hagyományteremtő művészi munkásságáért Márta István Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőnek, zenei rendezőnek. A rovásírás elemeit is felhasználó, saját művészi világot kiérlelt, következetes munkássága elismeréseként Aknay János festőművésznek. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND KÖZÉPKERESZTJE (polgári tagozata) kitüntetést adományozta többek között: közel hét évtizedet átölelő, egyetemes értékeket közvetítő művészi életútja elismeréseként Gyarmathy Tihamér Kossuth-díjas festő- és grafikusművésznek, Kiváló Művésznek, A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND TISZTIKERESZTJE (polgári tagozata) kitüntetést adományozta többek között: szobrászművészi tevékenységéért, különös tekintettel az 1945-1956 között politikai okokból kivégzett mártírok emlékének megrázó, nagy művészi erejű kifejezésére Péterfy László szobrászművésznek. (origo/MTI)

Al Gore amerikai alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje a párt Los Angeles-i jelöltállító konvenciója után megelőzni látszik vetélytársát, George Busht, a republikánusok jelöltjét a népszerűségi versenyben. A Newsweek hírmagazin hét végi közvélemény-kutatása szerint Gore-ra jelenleg a választók 48 százaléka szavazna, míg Bush-ra csak 42 százalékuk. (origo/MTI)

A három hete Strasbourgban tartózkodó zámolyi romák szóvivője a francia elnökhöz fordult, levélben kérve, hogy támogassa franciaországi politikai menedékjog iránti kérelmüket, és egyben „gyakoroljon diplomáciai nyomást a magyar kormányra” a cigányok helyzetének javítása érdekében. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

augusztus 21. - Néhány hónapja Eminem még a legproblémásabb fekete rapper kollégáinál is többet szerepel a zenei műsorok és újságok hírrovataiban. Botrányai nemcsak sűrűbben követik egymást, hanem színesebbek, sőt - ha lehet ezt mondani - szórakoztatóbbak például Puff Daddy bármilyen megmozdulásánál. Amerikában Eminem körül forog a világ. (origo)

Moszkvában élénk lobbizás indult a magyar MiG-29-esek felújításáért. Orosz részről a magyar vezetés szuverenitására apellálnak: szerintük az ország légierejének korszerűsítésének kérdése nem a NATO hatáskörébe tartozik. Orosz részről a MiG-29-esek lejáratására indított hadjáratot vélnek felfedezni. (origo/MTI)

Egyes orosz lapok szerint a hatóságok számtalan valótlan információt közöltek az elsüllyedt tengeralattjáróról, a Kurszkról. Néhány információ szerintük azért kerülhetett rosszul nyilvánosságra, mert a folyton változó eseménysorozat közepette nem volt elég idő ellenőrizni azok valóságtartalmát. Más adatokkal azonban nyilvánvalóan kisebbíteni akarták az ügy súlyosságát, és az orosz mentőtechnika képességeit akarták felnagyítani. (origo/MTI)

Alig egy hónappal a jugoszláviai elnökválasztás előtt Milosevics elnök messze lemaradva áll a Szerbiai Demokratikus Ellenzék jelöltje mögött. A közvélemény-kutatás szerint Milosevicset 12 százalékkal előzi meg ellenfele, Vojiszlav Kostunica. (origo/MTI)

A salzburgi autópályán egy német emeletes busz fiatal és gyermekkorú utasaival Magyarországra tartott. Az út egy olyan részén, ahol javítási munkálatok miatt egy oldalra terelték a forgalmat, egy pótkocsis, kockaköveket szállító teherautó belehajtott a busz oldalába és feltépte azt. Ezt követően a balesetet okozó teherautónak ütközött egy másik teherjármű. Mindkét kocsi felborult. Az ütközés következtében legalább hét német fiatal és gyermek életét vesztette. (origo/MTI)

Villanymotoros meghajtású kerekesszékében égett halálra egy 17 éves fiú a Bács-Kiskun megyei Városföldön. Az elsődleges rendőrségi vizsgálat szerint a kerekesszék villanymotorja rövidzárlat miatt gyulladhatott ki, és a fiatalember nem tudott kimenekülni a lángok közül. (origo/HavariaPress)

Madonna, az ismert sztár panaszt nyújtott be az ENSZ egyik alszervezetének, amelyben magának követeli a Madonna.comot. Don Parisi 20 000 dollárért vásárolta meg 1998-ban a Madonna.comot, és ezen a címen indította el első internetes pornóújságját. Később az indulatok hatására máshova tette át szolgáltatást, és a címet felhasználta a népszerű popsztár elleni küzdelmében. (origo)

Az EMI zenei kiadó 30 millió fontot követel azoknak a mobiltelefon-csengőhangoknak a felhasználásáért cserébe, amelyet az internetezők a YourMobile.comról tölthetnek le. A kiadó úgy véli, a rövid csippanások sorozatává átdolgozott zeneszámok terjesztésével a YourMobile.com megsértette a szerzői jogokat. A csengőhangként használható zenék között olyan ismert dalok találhatóak, mint a Nirvana Smells Like Teen Spirit, John Lennon Imagine és a Rolling Stones Start Me Up című száma. (origo)

Eldőlt a kérdés: két marsjáró indul a vörös bolygóra 2003-ban, hogy víz- és (esetleges) életnyomok után kutassanak két eltérő adottságú területen. (origo)

Nagy-Britanniában a kormány új álláspontja szerint a tudósok kivehetnek 14 napnál fiatalabb emberi embriókból csírasejteket (őssejteket), és ezekből különböző szöveteket tenyészthetnek az eddig gyógyíthatatlan betegségek kezelésének kutatására, de szaporodási célra továbbra sem lehet szó emberi sejtek klónozásáról. (origo/Népszava)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

augusztus 22. - Az ózdi romafórumon a Franciaországban járt három ózdi romavezető eredetileg arról szólt volna: milyen a helyzetük a Strasbourgban már hetek óta tartózkodó zámolyi romáknak, és mire számíthatnak a kivándorlásukat fontolgató ózdi cigányok. Erről azonban a keddi fórumon nem igen eshetett szó, a jelenlévők ugyanis egyéni sérelmeiket, szegénységüket tették szóvá, a franciaországi körülményekre kevésbé voltak kíváncsiak. (origo/MTI)

Több mint ötvenéves melegrekord dőlt meg hétfőn. A köztéri hőmérők gyakran 42-43 fokot, vagy ennél is magasabb értéket mutatnak. (origo/Népszava)

A tűzoltóknak és a kitörésvédelmi szolgálat munkatársainak sikerült megtisztítaniuk a negyedik napja lobogó pusztaszőlősi gázkút környékét. A Kuvaitban kipróbált, harckocsitalapzatra szerelt MiG-hajtóműves oltógép mellett két kisebb teljesítményű, hasonló célt szolgáló szerkezet is érkezik még. A védekezésben a számos kisebb jármű mellett 72 nagy munkagép vesz részt. Nehezíti a munkát a kibontakozó „katasztrófaturizmus”, a környék lakossága ugyanis kerékpáron, gyalog igyekszik közelről is megcsodálni az 50 méterre fölcsapó lángot. (origo/Népszava)

Kedden délelőtt a fővárosban a II. kerületben lévő Hidegkúti úton menet közben kigyulladt egy kisteherautó. A jármű gázpalackokat szállított, ezek közül egy megsérült, ezért robbanásveszély alakult ki, ennek elkerülése érdekében hűtik a palackot. Tervek szerint a robbanásveszélyes palackot a rendőrség egyik mesterlövésze - teljes útlezárás mellett - fogja kilőni, vélhetően a helyszínen. A művelet következtében egy speciális lőszert lőnek a palackba, ezzel az abban lévő nyomás annyira lecsökken, hogy megszűnik a robbanásveszély. (origo/HavariaPress)

Hétfőn Groznij egyik kávézójában egy öngyilkos merénylő pokolgépével kilenc orosz katonát ölt meg, húszat pedig megsebesített. A hírt a csecsenek jelentették be, azonban orosz részről nem erősítették meg. Moszkvai belügyi források keddi közlése szerint Csecsenföldön nyugalom van, s a szakadárok nem tudták megzavarni a vasárnapi duma-választásokat, noha 15 szavazókörletet vettek tűz alá, illetve pokolgépes merényletekkel is kísérleteztek. (origo/MTI)

Elhunyt gyermekét hétezer évvel ezelőtt gyászoló anya lehetett az első, aki mumifikált - és nem Egyiptomban, hanem a rejtélyes dél-amerikai Chinchorro-kultúrában. Joann Fletcher egyiptológus, a mumifikálás szakértője, a dél-amerikai Atacama-sivatagban talált több száz jó állapotban megmaradt múmiát megvizsgálva jutott erre a megállapításra. (origo/Élet és Tudomány)

Az idén alapított és első alkalommal odaítélt „a Nemzet Színésze”, illetve „a Nemzet Színésznője” kitüntető oklevelet tizenkét színművész vette át a Parlamentben. A díjazottakra első alkalommal a Nemzeti Színház Rt. igazgatója tett javaslatot. A cím annak adományozható, aki a 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán, vagy 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött. Az elismerő címet egyszerre csak tizenkét ember birtokolhatja, ezért újabb adományozására csak akkor kerülhet sor, ha valamelyik jutalmazott elhalálozik. A megüresedett helyre a címben részesültek egyhangú szavazással tehetnek javaslatot. (origo)

Postán jött: Tom BRAUN (D) The Origin Of The World / A Föld születése - Pawel PETASZ (PL) kollázs

E-mail: Mail Art WebRing, Mail arttal kapcsolatos weblapok gyűjtőhelye.

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

augusztus 23. - Az Országgyűlés olajügyekkel foglalkozó rendkívüli ülésén a legfőbb ügyész bejelentette, hogy a megvádolt személyek nem követtek el bűncselekményeket, ezért az ügyészség megszüntette az ellenük indított nyomozást. A hamis vádakat terjesztők ellen ugyanakkor a közintézményekbe vetett bizalom helyreállítása érdekében soron kívül nyomozás indul. (origo/MTI)

Moszkvában váratlanul lemondott az a vezető orosz ügyész, aki nagy korrupciós ügyek vizsgálatával foglalkozott. Ő vizsgálta többek között a Kreml-birodalom felújítása körüli korrupciós ügyeket. Az ügyész azt nyilatkozta, hogy politikai nyomás miatt mondott le. (origo)

Egy nemzetközi bizottság szerdán jelentést ad közzé az ENSZ békefenntartók jövőjéről. Jelentések szerint egy olyan terv készül, mely gyakorlati tanácsokkal látja el az ENSZ csapatait arról, miként kerüljék el a fegyveres konfliktusokat és hogyan érjék el a helyi hatóságok közbelépését, ha kegyetlenségek szemtanúi lesznek. (origo)

A Kennedy Központ az Előadó-művészetért nyilvánosságra hozta, hogy kik lesznek a 2000. év díjazottai, akik „különleges mértékben gyarapították Amerika kultúráját”: A spanyol operaénekes, Placido Domingo, az orosz balettlegenda, Mihail Barisnyikov, a színész-rendező Clint Eastwood, a Nagy-Britanniában született, de Amerikában élő színésznő, Angela Lansbury és az élő amerikai rock 'n roll legenda, Chuck Berry. (origo)

Műcsarnok, Budapest, Gémes Péter (1951-1996) gyűjteményes kiállítása. Bár számos egyéni kiállítása volt jó galériákban és fontos részvétele nagyobb nemzetközi kiállításokon, életművének áttekintésére életében nem került sor. (exindex)

Mivel az önkormányzatok nem tették meg, a Belügyminisztérium úgy határozott, a tárca dönti el, hogy hol legyenek a türelmi zónák a településeken. A prostituáltak remélik, hogy a minisztérium mindenkivel betartatja a törvényt. (origo/RTL KLUB)

Önkényesek és jogcím nélküliek által lakott lakásokat árvereztek el tegnap a főváros XIII. kerületében. A meghirdetett kétnapos nyilvános lakásárverésen a licitre kiírt tizenhat lakás egy kivételével elkelt. Az árverés a kerületi vagyonkezelő elmondása szerint próbaakció volt. A lakásokat felbérelt kidobók vették birtokba. (origo/Magyar Hírlap)

Az Országgyűlés olajügyekkel foglalkozó rendkívüli ülésén a belügyminiszter elmondta, hogy szerinte az olajügyek idején a hatóságok azért nem tudtak megfelelően reagálni a kialakult helyzetre, mert a rendőrség tragikus helyzetben volt, és nem volt lehetőség titkosszolgálati eszközök felhasználására a gazdasági bűncselekmények felderítésére. (origo/MTI)

Az Üllői út népligeti szakaszánál egy Fiat kisteherautó ütközött össze egy Ford személygépkocsival. A koccanás után a Ford vezetője gázpisztolyával többször a levegőbe lőtt, majd az összetört autóval elmenekült a helyszínről. (origo/HavariaPress)

A Belgrádtól mintegy 60 kilométerre délkeletre fekvő Pozsarevac város központjában forgatott riportot az RTL Klub forgatócsoportja. Ennek témája egy olyan női fehérnemű volt, amelybe riasztót építettek be. A helyi rendőrség előállította a filmeseket és elvették a felvételt tartalmazó kazettát, magukat az újságírókat pedig három és fél órás „tájékozódó beszélgetés” után elengedték. (origo/MTI)

A lengyel rendőrség két hektárnyi indiaikender-ültetvényre bukkant az ország északi részén fekvő Waplewóban. A kábítószer-alapanyag búza közé volt vetve. A tulajdonosok azt állítják, hogy ők kizárólag búzát vetettek a szóban forgó mezőn, nem is tudtak a gabona közé elegyített indiai kenderről. A rendőrhatóság bérelt kombájnokkal learatta és lefoglalta a termést. (origo/MTI)

A tavalyi év végén „millenniumi planétaként” beharangozott Naprendszeren kívüli bolygó fénye mégsem látható közvetlenül. A St. Andrews Egyetem (Skócia) csillagászai visszavonták állításukat, mivel a felfedezést nem tudták érdemben alátámasztani. A kutatókat jelekben lévő véletlenszerű zaj csapta be. A kutatások gőzerővel folytatódnak, s remélhetőleg már nincs messze az idő, amikor a Földhöz hasonló bolygók is „horogra akadnak”. Ehhez azonban a mai csúcsteleszkópoknál is sokkal jobb műszerekre van szükség. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

augusztus 24. - A körmendi romák azt kérték a város képviselőtestületétől, hogy nyújtsanak anyagi támogatást ahhoz, hogy a zámolyi romákhoz hasonlóan Strasbourgba utazhassanak, de a városnak nincs pénze arra, hogy az említett család kiutazását támogassa. (origo/MTI)

Az olajbizottság elnöke három hónap késlekedés után csütörtökön átadta az olajbizottság titkárságának az olajügyekkel kapcsolatos állítólagos bizonyítékok 40 százalékát. A többi iratról azt állította: nem segítené az olajbizottság munkáját. Az átadásra a bizottság tagjait nem hívták meg. (origo)

„Azokban az országokban, ahol az ombudsmannak van javaslattevő joga, ott vissza is kérdezhet, azaz nyomon követheti indítványa sorsát. Én viszont ezt nem tehetem meg” - nyilatkozta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, mint mondta, nem tudja, egy-egy javaslatával mi a törvényalkotó szándéka, erről csak a sajtón keresztül értesül. (origo/Magyar Hírlap)

Az idén eddig 30 százalékkal több panasz érkezett a budapesti vendéglátóhelyekről, mint tavaly. Többségében külföldi vendégek panaszkodtak az árlapon szereplő összegnél magasabb számlára, hiányos ártájékoztatásra, esetenként a felszolgált ételek, italok minőségére, udvariatlan magatartásra. (origo/Népszava)

Megkapta az építési engedélyt a Nemzeti Színház a ferencvárosi önkormányzattól. A kerület polgármestere elmondta, a tervezett színház melletti HÉV-vonallal kapcsolatban az okirat csak annyit említ: meg kell oldani, hogy a helyi vasút ne zavarja az előadásokat. (origo/Népszava)

Csütörtök délután az M0-s körgyűrű 13. kilométerszelvényénél egy ukrán rendszámú, mosógépeket szállító Mercedes kamion az elsődleges vizsgálatok szerint a forgalommal szemben haladt, amikor összeütközött egy Ford Fiestával. (origo/HavariaPress)

Az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézete bejelentette, hogy engedélyezi az állami intézményekben az emberi embriókból kivett sejtekkel végzendő kutatásokat. Az intézet számos korlátozással adja csak meg az engedélyt az ilyen kutatásokra, amellett szigorúan megtiltja, hogy pénzt adjanak azoknak a nőknek, akik művi vetéléskor felajánlják az embriót ilyen kísérletekre. A tilalom célja, hogy senki se érezzen kísértést „embrió kreálására” anyagi haszon reményében. (origo/MTI)

Tölgyfa Galéria, Karmazsin László formatervező művész emlékkiállítása. Munkásságát fogászati berendezések, panelműtő, vasúti kocsik, motorvonatok, személyhajók, elektronikus berendezések, rádiók, TV-készülékek fémjelzik. (exindex)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

augusztus 25. - Oroszországban egy veseelégtelenségben szenvedő pácienst szállítottak az egyik jekatyerinburgi kórházba, ahol megkapta egy épp elhunyt beteg veséjét. A műtétet vezető orvos nem várta meg a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, így csak később derült ki, hogy a donor az AIDS-et okozó HIV-vírussal és a fertőző májgyulladás egyik kórokozójával fertőzött volt. Műtét közben a sebész véletlenül megszúrta a kezét, így most betegével együtt vírusellenes szerekkel kezelik. (origo/MTI)

A Toronto Egyetem tudósai más jellegű kutatások „melléktermékeként”, szinte véletlenül jöttek rá, hogy a p110g jelzésű fehérje-alegység jelenléte igen hatékonyan blokkolja az emésztőrendszer végső szakaszának rákos burjánzásait. (origo)

A portugál bűnüldöző szervek a Lisszabonhoz közeli Sintra térségében lefoglaltak több mint egy tonna kokaint egy Venezuelából érkezett olajszállító tartályhajón. Az idén ez volt a portugál hatóságok legnagyobb fogása, az elkobzott kokain mennyisége 14 millió adagnak felel meg. (origo/MTI)

Az oktatási ombudsman vizsgálatot kér egy, az Oktatási Minisztérium hivatalos segédkönyvlistáján szereplő társadalomismereti oktatási anyag ügyében. A cigányságról szóló fejezet első mondatai szerint „a romák nagy része nem tudta és nem is akarta a polgári európai életformát felvenni”, a fejezet végén pedig hosszan kifejti, hogy „a cigányság életére rányomja bélyegét a bűnözés”. A könyv szerint a cigányok magyarországi bejövetelüket követően törököknek kémkedtek, állítólag Dózsa Györgyöt is ők égették meg. (origo/Magyar Hírlap)

Az Igazságügyi Minisztérium által a büntető törvénykönyvhöz benyújtott módosító javaslat ismét bevezetné a rémhírterjesztés fogalmát, amelyet az Alkotmánybíróság korábban alkotmányellenesnek minősített. Emellett a törvényt kiegészítenék a rendbontás fogalmával. (origo)

E-mail: Nyíry Géza új oldalai (aggressio) (portfolio) és egy korábbi, a Lábbeli dolgokhoz készült, felújított munkája a „footfetish”.

Fővárosi Képtár/Kiscelli Múzeum, Haász István Sárga reliefek c. kiállítása. Munkái rokoníthatók a lengyel Henryk Stazewski relief felfogásával, vagy a cseh Stanislav Kolibal doboz-objektjeinek tárgyi világával. (exindex)

Két csillagváros ütközése során igen kevés esély van arra, hogy csillagaik összeütközzenek (a köztük lévő nagy távolságok miatt), gravitációs hatásukkal azonban alaposan átrendezhetik egymás anyageloszlását és szerkezetét. A robbanások során felszabaduló sugárzás és kidobódó anyag tisztára söpri az objektumok kozmikus környezetét, s hatalmas, kis anyagsűrűségű, gömbszimmetrikus térségek ("buborékok") alakulnak ki. Az Antenna-galaxisokban a ROSAT röntgenműhold korábbi adatai alapján már korábban is gyanították szuperbuborékok jelenlétét, de most először figyelhetjük meg őket világosan. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

augusztus 26. - A brazil rendőrség letartóztatott egy férfit és egy nőt - állítólagos vudu papokat - akiket azzal vádolnak, hogy feketemágiát űzvén, vallási szertartáson kivéreztettek egy hatéves kisfiút. (origo/MTI)

Van összefüggés az egri kórház koraszülöttosztálya dolgozóinak daganatos megbetegedése és az etilén-oxidos gázsterilizátor használata között - áll az elkészült szakértői jelentésben. 1986-tól napjainkig az egri Markhot Ferenc Kórház koraszülöttosztályának dolgozói közül 14-en betegedtek meg rákban, közülük nyolcan meghaltak. (origo/Népszava)

A belügyminiszter a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatában célzott az alvilág és a sajtó összefonódására. A két nagy újságírói szakmai szervezet arra szólította fel a belügyminisztert, hogy tegyen feljelentéseket, ha tudomása van az alvilág megjelenéséről a médiában. (origo/Magyar Hírlap)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

augusztus 27. - Kigyulladt a világ egyik legmagasabb építménye a moszkvai tv-torony. Az orosz hatóságok a tűz okaként rövidzárlatra gyanakodnak, amely a szakértők szerint az egyik személyhívó-társaság berendezéseiben keletkezhetett. A csaknem 400 méter magasban lévő étterem vendégeit és dolgozóit a tűzriadónak megfelelően sikerült kimenekíteni, habár a lifteket leállították, és az érintetteknek gyalog kellett leereszkedniük lépcsőn a nagy magasságból. (origo/MTI)

A Dubrovnik környékén tomboló erdőtüzek miatt Horvátországban lezárták az Adriai-tenger partján haladó út több szakaszát. Tűzoltók és önkéntesek küzdenek a partvidéken azért, hogy megfékezzék a már több száz hektár erdőt és bozótot felemésztett, falvakat és part menti üdülőtelepeket fenyegető tüzeket. Az oltási munkát nagy mértékben hátráltatja a tenger felől fújó erős szél. (origo/MTI)

Ma van Zalán Tibor (1954) Graves-díjas, Csokonai-díjas, kétszeres (budapesti és clevelandi) József Attila-díjas, Alföld- és Kortárs-díjas költő, író, dramaturg születésnapja.

Az amerikai hatóságok szombaton bejelentették, hogy 12 ország kétéves együttműködésének eredményeképpen sikerült felgöngyölíteni egy nemzetközi csempészhálózatot. Az akció keretében lefoglaltak 25 tonna kokaint, amely az európai utcákon egymilliárd dollárt érhetett volna. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

augusztus 28. - Az erőszakos bűncselekmények száma 1994 óta, a vagyon elleni bűntettek száma azonban már több mint huszonöt éve, vagyis 1974 óta csökken folyamatosan. Bill Clinton elnök szerint a statisztikai adatok azt mutatják, hogy, a Clinton-Gore kormányzat bűnüldözési stratégiája révén „sikerült a jelenlegi generáció életében a legbiztonságosabb Amerikát megteremteni”. (origo/MTI)

Végzetes tévedés áldozata lett egy 62 éves karcagi férfi, aki otthonában sósavat ivott. Az alkoholista férfi véletlenül összekeverte az italosflaskát egy ipari sósavat tartalmazó üveggel. A szerencsétlenül járt ember a kórházban belehalt sérüléseibe. (origo/HavariaPress)

Washington kétségeit fejezte ki azzal a gyakorlattal kapcsolatban is, hogy Kubában, ahol 10 dollár a havi átlagkereset, a kiutazóknak 600 dollárt - 400 dollárt az orvosi vizsgálatért, 50 dollárt az útlevélért és 150 dollárt a kiutazási engedélyért - kell fizetniük a szigetország elhagyásáért. (origo/MTI)

Első ízben fordult elő, hogy az amerikai hírszerzés szigorúan bizalmas jelentéseit egy külföldi bíróság rendelkezésére bocsátotta. (origo/MTI)

Az internetes biztonságtechnika új korszaka kezdődik az Egyesült Államokban szeptemberben, ugyanis a technológia alapjait leíró szabványok, amelyek az RSA Security kezében vannak, lejárnak és ezzel megnyílik a konkurens vállalatok és fejlesztőcégek előtt az amerikai piac. (origo)

Egy német tartományban az internetszolgáltatókat akár 500 000 márkára is büntethetik a bíróságok, ha azok tárhelyet, vagy bárminemű más támogatást nyújtanak neonáci propagandát tartalmazó weboldalaknak. Mivel a rasszista propagandát tartalmazó weboldalak többsége amerikai szervereken található, hivatalos levélben tájékoztatták az Egyesült Államok megfelelő szervét az új német rendelkezésről. (origo)

Postán jött: Takako SAITO (D) Kommunikative Modenschau / Kommunikatív Divatbemutató

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

augusztus 29. - A Fővárosi Közigazgatási Hivatal nyáron három esetben fordult a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz, illetve az ORFK-hoz, mert ukrán és jugoszláv állampolgárok több tízmilliós értékű ingatlant vásároltak volna Budapesten. Idén összesen 23 kérelmet utasított el a hivatal vezetője. (origo/Népszava)

Ma van Janus Pannonius (1434) latin nyelvű magyar költő születésnapja.

Az észak-tanzániai Arusha városában hétfőn aláírták a hét éve tartó burundi polgárháború befejezésére hivatott béketervet, annak ellenére, hogy a tuszi kisebbség öt keményvonalas szervezete bojkottálta a megállapodást. A béketerv egyenlő képviselethez juttatja a hutu nemzetiséget a hadseregben, amelyet hagyományosan a tuszi kisebbség tart ellenőrzése alatt. (origo/MTI)

A kormány elfogadta a budapesti maffiaellenes központ létrehozásáról szóló előterjesztést. A központ célja, hogy javítsák a szervezett bűnözés elleni fellépés hatékonyságát, és egyazon bűnügyben párhuzamosan ne rendeljenek el nyomozást. (origo)

Amerikai kutatók génterápiás eljárással sikeresen regenerálták súlyos szívbeteg emberek szívizomszöveteit, új koszorúerek megjelenését váltva ki. Jeffrey Isner professzor, a kutatások vezetője elmondta, hogy tudomása szerint ez az első eset, amelynél a génterápia ilyen jellegű hatását kézzelfogható eredményekkel sikerült bemutatni. (origo)

A Pápai Akadémia kiadott egy közleményt, amelyben az emberi embriók klónozását „súlyos erkölcstelenségnek és törvénytelennek” nevezte, függetlenül attól, hogy kutatás vagy szervátültetés céljából hajtják-e végre. „Az emberi embrió emberi lény, meghatározott identitással, és nem lehet csupán egyszerű sejthalmaznak tekinteni.” (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

augusztus 30. - A Magyar Rádiónak július 31. óta nincs elnöke, ezért a két alelnök irányította a közrádiót. Szeptember elsejei hatállyal lemondott a Magyar Rádió két alelnöke is, ezért a Magyar Rádió ügyvezetésével ideiglenesen a gazdasági igazgatót bízták meg. (origo)

Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának tagjai szerint megsérült a hadsereg irányítása feletti civil kontroll. A képviselők szerint a Honvédelmi Minisztérium a döntések előkészítésébe nem vonta be, illetve azokról nem tájékoztatta kellő mértékben őket. (origo/MTI)

Különleges, rendőrségi áldozatvédelmi iroda nyílt Nyíregyházán. A város rendőrkapitánya az átadóünnepségen elmondta: a számítógépekkel ellátott, a rendőrség országos informatikai hálózatába bekapcsolt irodában a bajba került embereknek alkalmat teremtettek arra, hogy akár önmaguk is elkészíthessék írásos bejelentéseiket, hivatalos kérvényeiket ügyük azonnali intézéséhez. (origo/MTI)

Egyelőre nem sikerült elfojtani Pusztaszőlősön a 13. napja égő földgázkút lángjait. A hatalmas nyomással előtörő gáz kifújta a csőbe vezetett tömítőanyagot, így más módszerrel kell hogy megfékezzék a kitörést. (origo/MTI)

Ma van Szenci Molnár Albert (1574) zsoltárköltő, egyházi író, műfordító, Pollack Mihály (1773) építész, Reményik Sándor (1890) költő, szerkesztő és Bódy Gábor (1946) filmrendező születésnapja.

Könnyen további egyesülési hullámot indíthat el az európai tőzsdék körében a svéd értéktőzsdét működtető OM Gruppen tulajdonosi csoport keddi bejelentése, amely szerint - a tőzsdeegyesülések története során első ízben - vételi ellenajánlatot tett a londoni értéktőzsdére. A londoni tőzsdével eddig egyesülni készülő, a frankfurti tőzsdét lebonyolító Deutsche Börse AG a milánói és a madridi tőzsdékkel szövetkezhet, hogy közös ellenajánlatot tegyenek a londonira. A londoni tőzsdére időközben ismételten szemet vetett a legfőbb rivális, a három európai piac egyesüléséből létrejövő Euronext is. (origo/Üzleti Negyed)

A hágai Nemzetközi Törvényszék ártatlanul ítélte 45 évi szabadságvesztésre Tihomir Blaskic tábornokot. A horvát vezetés állítólag azért áldozta fel a katonatisztet, hogy ne derülhessen fény arra, hogy horvát félkatonai alakulatok politikai utasításra hajtottak végre etnikai tisztogatásokat Bosznia-Hercegovinában. (origo/MTI)

Az eredeti tervekkel ellentétben mégsem kerül a bangladesi általános iskolákba egy Hitler-életrajz, amely példaként állította volna a gyerekek elé az egykori német diktátort. (origo/MTI)

Az amerikai hatóságok egy 54 kilós 3 éves kisgyereket egészségügyi okokra hivatkozva elvettek a szüleitől. A végzést intéző orvos ugyanis a szülőket hibáztatja azért, hogy a kislány kétszer olyan magas, és háromszor olyan súlyos, mit kortársai. (origo)

Az első klónozott bárány, Dolly tudományos atyja védelmébe vette a szervátültetések céljából végrehajtott emberi embrióklónozást. „Az embrió magában hordozza az emberi lét lehetőségét, de nem önálló személyiség: még nem alakult ki benne a differenciált idegrendszer, amely másoktól megkülönbözteti őt. Éppen ezért úgy gondolom, hogy az embrió sejtjei felhasználhatók bizonyos betegségek gyógyításában” - mondta a professzor a római orvoskonferencián. (origo/MTI)

Az Oxfordi Egyetem kutatói elkészítették a világ első gépesített „DNS-csipeszeit”, amelyeknek „karjai” megfelelő DNS-szakaszok hozzáadásával nyithatók és csukhatók. A kutatók szerint a DNS-csipeszek előállításához alkalmazott nanotechnológiával a mostaniaknál ezerszer nagyobb teljesítményű számítógépek készíthetők majd, amelyekbe a ma használatos milliónyi félvezető tranzisztor helyett milliárdnyi nanoméretű tranzisztor építhető be. (origo/Élet és Tudomány)

Csaknem százmillió elektronikus sejtből álló mesterséges agy kifejlesztésén dolgozik egy belga cég. A jelenleg létező mesterséges agyak mintegy 75 millió szintetikus neuronból állnak: ez az emberi agyénál százszor kisebb kapacitást jelent. A brüsszeli cég szerint azonban a mostani fejlesztések eredményeként a mesterséges agyak négy év múlva megjelenő következő generációja már egymilliárd neuront tartalmaz. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

augusztus 31. - Műcsarnok, Budapest, Média Modell INTERMÉDIA - Új képfajták - Interaktív technikák c. kiállítás. A kiállítás és a kísérő rendezvények (előadások, vetítések, online bemutató) célja az ezredforduló talán legdinamikusabban fejlődő művészeti újdonsága, a médiaművészet gyűjtőfogalom alá sorolható, az új technológia lehetőségeire alapozó művészeti munkák átfogó bemutatása, a hangsúlyt a legfiatalabb, az 1990-es években pályára lépő generáció munkásságára téve. (exindex)

A Műcsarnok mellett megnyílt az óriásplakát kiállítás 94 alkotásból. Az interneten is megtekinthető és szeptember 15-ig szavazni is lehet a legjobbnak ítélt művekre, amikor ünnepélyesen átadják a közönségdíjat, egy Apple G4 számítógépet, valamint a szakzsűri által megítélt díjakat.

A műcsarnoki intermédia kiállításhoz online kapcsolódik az Artpool véletlen projektje. A „véletlen napló”, amelyben bármely médium saját idejében véletlenszerűen van jelen - az intermédia abszolut (vagy reális) lehetőségét mint önösszeszerelő rendszer demonstrálja. (Artpool)

Postán jött: Robeto SCALA (I) képeslap

Ma, Virág Benedek (1754) költő, műfordító, történetíró születésnapján a pesti Rondellában rendezték meg (1785) az első magyar nyelvű színielőadást.

A MATÁV elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy szeptember 1-jétől vezeti be a kiskereskedelmi forgalomba a gyors internet-hozzáférést lehetővé tevő NetExpressz szolgáltatáscsaládot. A csomag igénybe vevői a már meglévő rézvezetéken működő telefonvonalakon a jelenleginél akár hússzor gyorsabban internetezhetnek. (origo/MTI)

Kiújult a metrócsata a kormány és a főváros között. A közlekedési miniszter bejelentette, hogy a kormány támogatná a 2-es metróvonal meghosszabbítását a Déli pályaudvartól az Etele térig, mert ez olcsóbb lenne, mint a főváros által tervezett 4-es metró. A főpolgármester elutasította a miniszter javaslatát, és ragaszkodik az eredeti Etele tér-Keleti pályaudvar nyomvonalhoz. (origo/Népszava)

A két fegyveres kora délután próbálta kirabolni az Andrássy út 83. szám alatti OTP-fiókot. A bankrablók az időzáras páncélszekrény miatt egy fillért sem tudtak zsákmányolni. Még a biztonsági őr fegyverét sem tudták magukkal vinni, ő ugyanis a rablási kísérlet alatt a helyiség hátsó részében ebédelt. (origo/HavariaPress)

Egy Tornado típusú német vadászbombázó az alacsonyan repülés gyakorlása közben véletlenül a földbe csapódott egy Kanadában rendezett NATO-hadgyakorlaton. (origo/MTI)

Az elmúlt hónapokban az Egyesült Államokban egyre komolyabb problémát jelent az, hogy az online kereskedők nem fizetnek forgalmi adót az eladott árucikkekért, kormányzati szintről egyre többen sürgetik, hogy hozzanak szövetségi törvényt, amely visszaállítaná az egyenlő viszonyokat az online és az „utcai” kereskedők között. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12