2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

május 10. - Indiában egy autóbuszt rablók támadtak meg. A feldühödött utasok elkapták az útonállókat, és megcsonkították őket: mindegyiknek levágták egy fülét és három ujját. (origo/MTI)

Az Európai Unió szerint akadályozza a kétoldalú gazdasági együttműködést, és a társulási szerződés rendelkezéseinek megszegését jelenti a hétfőn életbe lépett lengyel nyelvtörvény. A törvény ugyanis arra kötelezi a lengyel cégek külföldi partnereit, hogy ezentúl lengyelül készítsék el a jogi dokumentumokat. (origo/MTI)

Az ETA-ellenes Ermuai Fórum szervezésében 15 ezren tüntettek Bilbaóban kedd este a fórum alapítója elleni merénylet miatti tiltakozásul és a baszk kormány lemondását követelve. A baszk kormány ugyanakkor elismerte, hogy szakadás következett be a nacionalista és az országos pártok között. (origo/MTI)

Két szerencsés osztozik az amerikai lottózás történetének legnagyobb lottónyereményén. A 363 millió dolláros nyereményért még nem jelentkeztek. Az esélye annak, hogy valaki megnyerje a rekord-nyereményt, körülbelül egy volt a 76 millióhoz. A nyerőszámok: 1, 2, 12, 33, 37, a joker 4. (origo)

Az ENSZ Kínzást Ellenző Bizottsága szerdán ülésezik Genfben, a londoni székhelyű emberi jogi szervezet ezért kérte, hogy a testület ítélje el az amerikai bánásmódot. Az Amnesty International többek között azt kifogásolja, hogy az amerikai börtönökben raboskodó személyeket túl hosszú időre szigetelik el a külvilágtól és, hogy a rendőrök is egyre brutálisabban lépnek fel. (origo)

A bajor miniszterelnök szerint egy ország csatlakozási képességének mércéjét a koppenhágai kritériumok jelenthetik, mindenekelőtt a jelöltek gazdasági érettsége. A keleti bővítés kudarcát az EU semmiképp nem kockáztathatja. Nézete szerint tisztázni kell, hogy egy jelentősen kibővített és sokkal heterogénebb EU-ban mit kell és lehet közösen intézni, és mi az, amit inkább nemzeti és regionális szinten kell kezelni. (origo/MTI)

A német kancellár egy rádióinterjúban megerősítette Németország nem fog kilógni a sorból az Ausztria elleni EU-szankciók ügyében. Németország nem keveredhet annak gyanújába, hogy rokonszenvet táplál Jörg Haider FPÖ-politikus állásfoglalásai iránt - hangoztatta. (origo/MTI)

Egy ruandai ügyész halálos ítéletet kért a népirtásban való cinkossággal, emberiség elleni bűnökkel és más súlyos bűncselekményekkel vádolt római katolikus püspök fejére. A vád szerint a püspök gyilkosságokra bujtogatott az 1994-es etnikai villongások és tömeges mészárlások idején, és elmulasztotta a segítségnyújtást, amikor egyes üldözöttek menedéket kerestek nála a püspöki rezidencián. Becslések szerint 500 és 800 ezer között van a vérengzések halálos áldozatainak száma. - II. János Pál pápa személyes együttérzéséről és a katolikus egyház támogatásáról biztosította a ruandai püspököt, és sürgette a 13 hónapja fogva tartott főpap szabadon bocsátását. (origo/MTI)

Százötvenhét éve a pesti Nemzeti Színházban először hangzott el (1843) a nyilvánosság előtt Vörösmarty Mihály Szózatának Egressy Béni által megzenésített változata. Száznégy éve a budapesti Royal Szállóban rendezték meg (1896) az első mozielőadást.

A népszerű webes felületű, ingyenes postafiókot kínáló Hotmail rendszerén biztonsági rést fedeztek fel, amely megengedi a rosszindulatú internetezőknek, hogy hozzáférjenek jelszó hiányában is mások leveleihez. A hackernek csupán egy trójai falóhoz hasonló, speciális javascriptet tartalmazó levelet kell eljuttatni az áldozathoz, aki abban a pillanatban, hogy a kódot lefuttatja számítógépén, hozzáférést ad levelezőfiókjához. (origo)

Az amerikai Georgia Egyetem kutatói az állattartás új módozatain kísérleteznek: a csirkék testébe épített rádió adó-vevő és egy mesterséges intelligenciát használó, vezeték nélküli komputerhálózat segítségével kívánják a csirkefarmokat gazdaságosabbá tenni. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

május 11. - A közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter nem mond le a miniszteri posztjáról. Szerinte ugyanis a minisztérium átszervezésével kapcsolatban a miniszterelnök döntése rossz. Megpróbálja megakadályozni a minisztérium feldarabolását, ezért a posztján marad. (origo/RTL KLUB)

Hatalmas erdőtűz fenyegeti az amerikai Los Alamost, a híres atomfegyver-laboratórium városát. A tüzet szándékosan gyújtották, bozótégetés miatt a szomszédos Bandelier Nemzeti Parkban, de a tűz elszabadult. Új Mexikó állam hatóságai elrendelték a 11 ezres lakosság evakuálását. A hatóságok közölték: az összes sugárveszélyes anyag tűzbiztos bunkerekben van. (origo/MTI)

A miniszterelnök kérésére az állami vezetők külföldi látogatásainak költségeit és azok hasznát vizsgálja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. Az MTI sajtóadatbankja adatai szerint a kormány tagjai közül megválasztása óta az agrárminiszter 148 napig volt távol Magyarországtól, másfélszer annyit, mint az államfő és a miniszterelnök - több mint hatvan nappal megelőzte a külügyminisztert. (origo/Magyar Hírlap)

Hivatalos források is megerősítették, hogy a magyar rendőrség és az FBI együttműködése a jövőben kiterjed az Egyesült Államok területén bujkáló, illetve álnéven egzisztenciát teremtő körözött bűnözők felkutatására is. Az FBI Budapesten tárgyaló igazgatója tájékoztatóján leszögezte: ügynökeik mindenhol a legszigorúbb követségi és belső hatósági felügyelet mellett dolgozhatnak csak. (origo/Magyar Hírlap)

A kamerák össztüzében Onel de Guzman, a 23 éves fülöp-szigeteki diák, akit a rendőrség az „iloveyou” vírus megírásával gyanúsít, elmondta: a világon több milliárd dollár kárt okozó e-mail véletlenül terjedhetett el. Szakértők úgy gondolják, az „iloveyou” vírus egyfajta bosszú lehetett a diáktól, amiért visszautasították szakdolgozatát. (origo)

A szerb kormány betiltotta a mobiltelefonok és pagerek használatát a hivatali épületekben. A kormány azt is elrendelte, hogy a szövetségi állami alkalmazottak közléseik során a lehető legkisebb mértékben említsenek személyeket, beosztásokat, helyeket és hivatalos adatokat. (origo/MTI)

Ügyészségi nyomozók rendőröket értek tetten Budapesten, amint egy közlekedési szabálysértés eltussolása érdekében 10 ezer forintot vettek át. (origo/MTI)

Három fegyveres támadta meg a liberális orosz médiacsoport a Media-MOST központját, mely az utóbbi időben az orosz vezetésben tapasztalható korrupcióval foglalkozott. A központ nyilatkozata szerint ez a támadás az orosz állam törvénytelenségének és önhatalmúságának megnyilvánulása, mellyel azt akarják elérni, hogy ne tudják folytatni munkájukat. (origo)

Egy texasi vállalat foglalkozik Földön kívüli temetéssel: eddig mintegy 100 ember földi maradványait - hamvait - juttatta Föld körüli pályára, darabonként 5300 amerikai dollárért. Az ideális nyughelynek azonban a Hold felszínét tartják. Az első temetés valójában már megtörtént, amikor a Lunar Prospector űrszonda - fedélzetén Eugene Shoemaker csillagász-geológus hamvaival - becsapódott felszínébe. Ennek kapcsán vetődött fel az ötlet a geológus egyik régi jó barátnőjében, hogy meg lehetne ismételni a dolgot. (origo)

Ma van Kármán Tódor (1881) mérnök születésnapja. Meghatározó szerepe volt a modern aerodinamika, a hangsebességnél gyorsabb repülőgépek és a rakéták kifejlesztésében. Elsőként kapta meg a legnagyobb amerikai tudományos kitüntetést, a National Medal of Science-t.

Hosszú évek kutatómunkájával, kínai régészeknek sikerült bebizonyítaniuk, hogy a kelet-kínai Lungsanban talált 4800 éves kerámiákon lévő minták a legősibb kínai írásjelek. (origo/Élet és Tudomány)

E- mail: Emily Harvey Gallery, New York, Daniel Spoerri kiállítása „Le Cabinet Anatomique” címmel.

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

május 12. - A Monon Kft. a rendőrség szerint hamis iratokkal igazolta az olaj minőségét. A cég nem Tóth Béla nevén van, de az ő pénzéből indították el, és irodát is ő biztosított a Monon számára. Tóth Béla azt állítja, hogy ő csak kölcsönt adott a Monon ügyvezetőjének, több mint 100 millió forintot. A rendőröknek az tűnt fel, hogy noha Tóth Béla soha egy fillért nem kapott vissza a kölcsönből, mindig újabb pénzeket tett a vállalkozásba. (origo/RTL KLUB)

Tagadta bűnösségét az a két szerelő, akiket a Mammut Üzletház 1998-as építkezésekor bekövetkezett, két halálos áldozattal járó daruomlás miatt állítottak bíróság elé. Csak a tragédia után tudatosult bennük, hogy az előírásokkal ellentétesen fogtak hozzá a daru lebontásához. (origo/MTI)

A pakisztáni legfelsőbb bíróság törvényesnek ismerte el a múlt év októberében végrehajtott katonai puccsot. A bírói testület három évet adott a tábornok kormányának, hogy megtisztítsa a gazdasági életet és a politikai intézményeket a korrupciótól, utána a bírói döntés értelmében választást kell rendezni az országban. (origo/MTI)

Egy francia igazságszolgáltatás által pénzmosással vádolt román üzletember egy román lapnak nyilatkozva elismerte, hogy 1996-ban törvénytelenül pénzelte a volt elnök választási hadjáratát. Az üzletember a négy elnökjelölt közül már hármat lejáratott, és állítása szerint további információk vannak a tarsolyában. (origo/MTI)

Egy prágai napilap szerint a cseh politikusok gyakran tesznek valótlan kijelentéseket, teljesíthetetlen ígéreteket, esetleg elhallgatják az igazság egy részét, vagy blöffölnek és tudatos hazugságokat terjesztenek, hogy eltakarják a legkülönbözőbb piszkos dolgokat. Az újság szerint ez csak azért fordulhat elő, mert a csehek eltűrik a hazugságokat. (origo/MTI)

Az amerikai külügyminisztériumba kíséret és ellenőrzés nélkül bejuthatnak a külföldi kémek, ha újságírónak álcázzák magukat. A külügyminisztérium hiányos biztonsági rendszere miatt az utóbbi hónapokban több titkos dokumentum tűnt el az épületből. Ráadásul egy lehallgatókészüléket is találtak a minisztériumban. (origo/MTI)

Postán jött: Bruno SOURDIN (F) SYNCOPES/szinkópák, Past/múlt, Present/jelen, Future/jövő - Emily JOE (I) telefonkönyv - Peter HAINING (IRL) Hibernia projekt, levelezőlap

Webby Awards 2000: a weboldalak Oscar díja. A művészeti Webby Awards-t Web Stalker, a közönségdíjat SFMOMA Presents Bill Viola kapta Az idén először adták át a SFMOMA Webby Prize for Excellence in Online Art elnevezésű díjat, amelyet a San Francisco-i modern művészetek múzeuma alapított az online művészi alkotások számára. A díjjal járó 50 ezer dollárt a Michael & Auriea & Samyn & Harvey csoport vihette haza Entropy8Zuper! alkotásával. (origo/MTI)

A Fehér Ház javasolja, hogy az elkövetkező három évben több munkavállalói engedélyt kaphassanak a külföldiek, mivel a technológiai cégek felszívóerejét az amerikai munkaerőpiac képtelen kielégíteni. Több más fejlett állam is enyhíteni kíván a külföldiek munkavállalási feltételein. Németország nemrég bejelentette, hogy várja az Európai Unión kívüli országokból érkező informatikusokat, akiknek egy bizonyos mértékű kereset igazolásán túlmenően nem kell egyetemi végzettségről szóló iratokat felmutatniuk. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

május 13. - Lehallgatásbiztos amerikai nagykövetség nyílt Moszkvában. Az új követséget eredetileg 15 évvel ezelőtt kezdték el építeni, de a befejezés és átadás egyre húzódott, mivel az alapos szovjet kivitelezők „poloskák” tömkelegét telepítették a falakba. Washington annak idején nem költöztette a nagykövetséget az építménybe, mert azt oly mértékben bedrótozták, hogy nem volt használható diplomáciai célokra. (origo/MTI)

Felfüggesztették állásából a Los Alamoshoz közeli Bandelier természetvédelmi terület egyik vezetőjét, aki elrendelte a parkban a bozótégetést, amely a nem mindennapi tűzvészre vezetett. Az illetékes váltig állítja, hogy semmilyen szakmai hibát nem követett el, hiszen az aljnövényzet kiirtásának bevett módja az égetés, és most is körültekintően tervezték meg a műveletet. Érvei szerint a váratlanul erős szél okozta, hogy a tervezett égetés eddig fékezhetetlennek látszó tűzvésszé fajult. (origo/MTI)

A világ egyik legizgalmasabb új múzeuma a hétemeletes Tate Modern két emeletét elfoglaló állandó tárlat, amely mintegy hatszáz műtárgyból áll, új kiállítási szemléletet tükröz. Ahelyett, hogy alkotók vagy az egymást követő mozgalmak, izmusok szerint állította volna ki a rendelkezésre álló anyagot, négy téma szerint csoportosította a műveket. Ezek a következő címeket viselik: Tájkép - Anyag - Környezet; Csendélet - Tárgy - Valódi élet; Történelem - Emlékezet - Társadalom; Akt - Akció - Test. Ezzel a módszerrel egyben a gyűjtemény hiányosságait is elegánsan lehet leplezni. Azoknak a művészeknek, akikből a Tate „jól áll” – például Bridget Riley, Mark Rothko vagy Joseph Beuys – a koncepciótól függetlenül különterem jut. (Népszabadság)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

május 14. - Több mint 120 millió forint értékű cigarettát foglalt le szombat este a hegyeshalmi vámhivatal egy görög állampolgárságú kamionsofőrtől. A csempészáru az utóbbi idők egyik legnagyobb illegálisan szállított dohányáruja volt. A szállítmány Románia felől érkezett Magyarországra, a cigarettákat Angliában gyártották és németországi címzettje volt. (origo/MTI)

A szunnita muzulmánok legfőbb vallási-szellemi intézménye, a kairói Al-Azhar vezetősége elítélte és iszlámellenesnek minősítette a Fülöp-szigeteki muzulmán fegyveresek által elkövetett emberrablást. „Az ilyen erőszakos cselekményeknek semmi közük nincs az iszlámhoz, mint valláshoz” - olvasható a vezetőség által írt közleményben. (origo/MTI)

A brit külügyminiszter tiltakozott az ellen, hogy bevonják a Zimbabwében élő, zimbabwei-brit állampolgárok zimbabwei útlevelét. A hír a sajtóban jelent meg. Nagy-Britannia a hét végétől teljes körű fegyverszállítási tilalmat rendelt el Zimbabwe ellen. (origo/MTI)

Az Egyesült Államokban május 14-én tartják anyák napját. Ezen a napon több tízezer nő vonult az utcákra Washingtonban, hogy a fegyverrel elkövetett erőszak elterjedése ellen tiltakozzon. A „milliónyi anya menete” elnevezésű tüntetésen a felvonulók a fegyvertartás szigorúbb szabályozását követelték. A szervezők szerint mintegy 60 országban hasonló megmozdulást tartottak, így reményük szerint valóban felvonult egymillió nő. A tiltakozókat Bill Clinton amerikai elnök is támogatta. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

május 15. - Egyre fenyegetőbb méreteket öltenek a szibériai erdő-, illetve tajgatüzek. A Bajkál-tótól északra, Irkutszk térségében a tűz mintegy 10 000 hektáron pusztít, és a helyzet egyre válságosabb. A tüzek az orosz Távol-Keletet, Habarovszkot sem kímélik, ahol mintegy 13 000 hektárnyi erdő áll lángban. A Burjátföld autonóm köztársaság területén körülbelül 30 000 hektárnyi tajga lángokban áll. Mintegy 1200 tűzoltó áll bevetésben, valamint nyolc tűzoltáshoz használt repülőgép, illetve helikopter küzd a lángok ellen. (origo/MTI)

Megsemmisült a több mint egy hete tartó erdőtűzben az a Los Alamos-i történelmi épületkomplexum, ahol tudósok a II. világháború alatt összeszerelték az első atombombát. A komplexum megsemmisülése súlyos csapás az új-mexikói kísérleti telepen dolgozó, immár munkanélkülivé vált 12 ezer ember számára. (origo/MTI)

Ismeretlen tettesek hétfőn meggyilkolták az észak-indiai Dzsammu és Kasmír szövetségi állam energiaügyi miniszterét. A merényletben négy másik személy is életét vesztette. (origo/MTI)

Tíz hónap felfüggesztett börtönre ítéltek egy holokauszttagadó tanárt a franciaországi Moselle megyében. Ő az első pedagógus, akit ilyen bűncselekményért bíróság elé állítottak az országban. A lembergi középiskolában, ahol tanított, két osztály csaknem negyven diákja állította, hogy a férfi azt mondta nekik: a történelemtanárok hazudnak, a gázkamrák csak a bolhairtást szolgálták, továbbá a zsidók felelősek „a németországi polgárháborúért”. (origo/MTI)

A három évvel ezelőtti 41-ről a következő évben 276-ra, majd 1999-ben több mint ezerre növekedett a bankkártyával kapcsolatos bűnügyek száma. A kártyatársaságok tavalyi szigorítása minőségi fordulatot hozott: Míg korábban Magyarország a külföldi plasztiklapocskák „lehúzóországa” volt, mára a trend megfordult és innen viszik külföldre a kártyákat. (origo/Népszava)

Hatszáznegyvenkét éve egy ismeretlen szerző megkezdte (1358) a Képes Krónika írását.

Postán jött: Vittore BARONI (I) munkája

Amióta a pop art és később a koncept az amatőr fotót beemelte a nagybetűs művészetbe, időről időre felbukkannak hasonló jellegű kísérletek. Az automatával készült fotó, különböző formákban – montázs, installáció, festmény alapanyagaként – szinte búvópatakként kíséri a magasművészetet. A Trafóban a „Saját fotó - vázlatkönyv” c. kiállítás készítői (Erdélyi Gábor, Imre Mariann, Szabó Dezső, Szűcs Tibor) néhány hónapja úgy döntöttek, hogy mind a négyen bekapcsolják a dátumozót a gépeiken és így naplószerűen követhető nyomon az a folyamat, ahogy a csak rájuk jellemző művészi látás- és gondolkodásmód megszületik. (exindex)

A szakmai körökben csak E3-ként emlegetett Electronic Entertainment Expo mind a látogatók, mind a bemutatott újdonságok számát tekintve rekordot döntött, 2400 új számítógépes játékot mutattak be. Az USA lakosainak 60 százaléka játszik videojátékokkal. A legtöbb ilyen programot a 18 és 24 év közötti fiatalok vásárolják, a második helyen pedig a 25-40 éves korosztály végzett. A vásárlók 43 százaléka nő. (origo)

A kínai kormányzat az internet terjedésével párhuzamosan dolgozik azon, hogy a világhálót ellenőrizhető mederbe terelje, áprilisban ezért létrehozta az Információs Irányítási Irodát, amelynek legfőbb feladata az internetes oldalakra kikerülő hírek rendszabályozása. Az iroda el szeretné érni, hogy a kínai internetes újságok és magazinok csak megfelelően hitelesített, azaz cenzúrázott belföldi hírügynökségektől vehessenek át híreket és tudósításokat. (origo)

Eddig a kutatók úgy hitték, az internet egy szerteágazó dolog, ahol minden mindennel összefügg, és az emberek mindenfelé böngészhetnek. Egy most nyilvánosságra került kutatás szerint az internet forgalmának jelentős része csupán a weboldalak 30 százalékára korlátozódik. Minden második oldal az információs szupersztrádán kívüli területre rekedt, amelyet igen kevesen és ritkán látogatnak. A szakemberek a mérést kétszer végezték el, féléves csúszással. A két kutatás eredményei meglepően azonosak, amely azt jelenti, az arányok nem változtak, annak ellenére, hogy a világháló mérete ez idő alatt jelentősen megnőtt. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

május 16. - Az amerikai külügyi szóvivő kedden az Egyesült Államok mélységes rosszallását hangoztatta amiatt, hogy Oroszország lehetővé tette az ENSZ által koszovói háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt jugoszláv védelmi miniszter moszkvai látogatását. „Oroszországnak, mint az ENSZ egyik tagállamának kötelessége, hogy letartóztassa azokat a háborús bűnösöket, akik területére lépnek” - hangsúlyozta a szóvivő. (origo/MTI)

A korábban Nyugaton élő neves ellenzéki, aki ma a cseh diplomácia vezetője és, akit két héttel ezelőtt megbíztak a cseh titkosszolgálatok koordinálásával és felügyeletével is, a hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején Kato fedőnév alatt Londonban aktívan együttműködött a csehszlovák kommunista titkosszolgálattal. (origo/MTI)

A dél-csehországi Trebíc mellett hétfőn mintegy hat hektár erdő égett le. Mintegy tíz hektárnyi terület égett le a közép-morvaországi Olmütz mellett. A Prágától északra fekvő Nymburki járásban szintén több mint tíz hektár erdő vált a tűz martalékává. A meteorológusok szerint Csehországban májusban átlag 65-70 mm csapadék hull. Ezzel szemben az utóbbi három hétben országszerte átlagban csak három mm csapadék esett. (origo/MTI)

Az arizonai Grand Canyon északi szegélyén csaknem 3400 hektárnyi területet pusztított el erdőtűz. Előrejelzések szerint újra erős szél várható, ami megnehezíti az oltási munkálatokat. Több mint 20 ezer ember átmeneti kitelepítését kikényszerítő, csaknem 18 ezer hektár kiterjedésű tűz 35 százalékát sikerült a katasztrófa elhárításán dolgozó alakulatoknak ellenőrzésük alá vonniuk. Két oltó repülőgép összeütközésekor hétfőn két ember vesztette életét. Los Alamosban, a leghíresebb amerikai atomfegyver-laboratórium székhelyén már sikerült elhárítani a közvetlen veszélyt. (origo/MTI)

E-mail: Orosz webhely: MediaArtLab

Miért játszódik a híres drámaíró harminchét darabja közül tizenöt Itáliában? Hogyan tudta egy stratford-on-avoni angol férfi olyan élethűen leírni az olasz tájakat? Egy szicíliai professzor úgy véli, megtalálta a választ: Shakespeare olasz volt. Messinában született 1564-ben, Michelangelo Florio Crollalanzaként. Az 1580-as évek közepén Londonba utazott, mivel anyjának Stratfordban élt egy unokatestvére. Michelangelo Angliában neve angol változatát használta: a crolla shake-et jelent angolul, a lanza pedig speare-t. Minthogy az inkvizíció őt is elítélte, nem térhetett vissza Itáliába. Felvette az angol család fiatalon elhunyt fiának a keresztnevét, így lett William. (origo/Élet és Tudomány)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

május 17. - A brit belügyminiszter azt javasolja, hogy a büntetések szigorítása érdekében a nem túl súlyos büntettet elkövető, ám visszaeső személyeket is zárják börtönbe. Azt indítványozza: ilyen esetekben öt-kilenc napra vagy csak hétvégékre zárják be az elkövetőt. „Azokat a pitiáner bűnözőket kell visszafogni, akikkel eddig nem sokat foglalkoztak a bíróságok, és nem is kerültek soha börtönbe”. (origo)

A fülöp-szigeteki hatóságok bejelentették, hogy a lefoglalt 17 lemez egyikén egy dokumentumba ágyazott makrovírust találtak, amelyet az „iloveyou” megírásával és elterjesztésével vádolt Onel de Guzman egyik diáktársa írt. A lemezen hivatkozásokat találtak a csapat további negyven tagjára, akik így fölkerültek a milliárdos károkat okozó „iloveyou” vírust elkészítéséért felelős gyanúsítottak listájára. (origo)

A Távközlés Világnapján, május 17-én adták át a Novacom Kortárs Művészeti Díjat, amelyet a távközlési kft. a digitális alkotói kultúra elismerésére alapított, mintegy 3 millió forintos összdíjazással. A háromtagú kuratórium munkájában Sebők Zoltán esztéta, Tillmann József filozófus és Eike Berg nemzetközi hírű multimédia-művész vett részt. Az elismerést Eperjesi Ágnes, Kiss Pál Szabolcs, Milorad Kristic és St. Auby Tamás kortárs képzőművészek vehették át a városligeti Olof Palme házban, ahol kiállítás nyílt a pályázatra beérkezett legjobb munkákból. (origo/MTI)

Ma van Irinyi János (1817) vegyész születésnapja, ő találta fel (1836) a „zajongás nélkül” fellobbanó gyufát.

Az európaiak 99 százaléka, azaz sok millió ember hét asszonytól származik. Ők ugyan nem egyszerre, de 45 ezer évvel ezelőtt érkeztek Afrikából Európába. Az Oxfordi Egyetem genetika-professzora hatezer, véletlenszerűen kiválasztott európai mitokondriális DNS-mintát vizsgált meg (ez kizárólag anyai ágon öröklődik, így a női leszármazási sor megalkotását teszi lehetővé), s hét különböző DNS-csoportot különített el. Nagyon valószínű - nyilatkozta a professzor, hogy ez a hét DNS-csoport is egyetlen asszony mitokondriális DNS-éből származik, ugyanis mindegyikük szorosan kapcsolódik a három, Afrikában ma is létező alrassz egyikéhez. (origo/Élet és Tudomány)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

május 18. - Tiltakozások hullámát váltotta ki Belgrádban a független médiák kormányellenőrzés alá vétele. Szerda hajnalban kormányellenőrzés alá vonták a legnagyobb szerbiai ellenzéki tévének számító belgrádi Studio B-t és a B2-92 rádiót. A szerb kormány azzal indokolta az intézkedést, hogy a Studio B többször az alkotmányos rend megdöntésére hívott fel. (origo/MTI)

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai csütörtökre virradóra egyhangúlag megszavazták a fegyverszállítási embargót Etiópia és Eritrea ellen. Az amerikai javaslat alapján megfogalmazott határozat értelmében a két országba tilos fegyvert és bármilyen katonai felszerelést szállítani, amíg meg nem állapodnak a két éve tartó konfliktusuk békés lezárásáról. (origo/MTI)

Tévedésből a tavalyi olasz tesztet töltették ki az érettségizőkkel szerdán. A hibát a diákok vették észre, akik közül sokan gyakorlásképpen már többször is megcsinálták ezeket a feladatokat. A miniszter úgy döntött, hogy nem kell újra vizsgázniuk a diákoknak, de a minisztériumban elindult a vizsgálat. (origo/RTL KLUB)

A hódmezővásárhelyi kórház 17 műtőssegédje és beteghordója csütörtökön béremelési kérvényt adott át az intézmény vezetőjének, s háromórás munkabeszüntetéssel hívta fel a figyelmet a szerintük tarthatatlanul alacsony bérezésre. A kórház főigazgatója jogosnak nevezte az „éhbérért” dolgozó egészségügyiek elkeseredését, s hozzátette, hogy a munkát kevés pénzért is el kell végezni. (origo/MTI)

Egy 38 éves brit ápolót bíróság elé állítottak hétrendbeli emberölés, nemi erőszak és kábítószerrel való visszaélés vádjával. A férfi a négy héten át tartó tárgyalássorozat alatt végig tagadta bűnösségét. Azonban a tárgyalás alatt is jelentkeztek újabb áldozatok, akik igazolták: az ápoló hivatásával visszaélve a neki tetsző nőket - ápoltakat és ápolónőket - érzéstelenítővel elbódította, majd erőszakoskodott velük. Több áldozatát meg is ölte. (origo)

Az Epods forgalomba hozta első internetes alkalmazását, egy számítástechnikai ismeretet nem igénylő elektronikus táblát, valamint a hozzá tartozó szolgáltatásokat. A komplett csomagot azoknak az embereknek ajánlja, akik még sosem kerültek közelebbi kapcsolatba a világhálóval: elsősorban háziasszonyoknak és idős embereknek. (origo)

E-mail: Taly and Russ Johnson webhelye, és videó lapok.

Az M82 jelzésű galaxis az egyik legközelebbi olyan szomszédunk, amelynek magja körül mintegy tucatnyi „csillagbölcsőben” erőteljes csillagképződés folyik. A most fölfedezett óriási mágneses buborék 3000 fényév átmérőjű, és láthatólag a galaxis csillagaiból és szupernóváiból eredő szuperszelek „fújták föl” ekkorára. „Most első ízben sikerült egy ilyen aktív tartomány belsejének a mágneses szerkezetét megfigyelnünk” - nyilatkozta Jane Greaves, a JAC kutatócsoportjának vezetője. (origo/Élet és Tudomány)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

május 19. - A pénzügyminiszter szerint az elmúlt években tovább folytatódott a Nemzeti Bank leányvállalatában, a bécsi CW-ben a felelőtlen és szakszerűtlen gazdálkodás, és ehhez a bank több vezetője is segítséget nyújtott. (origo/RTL KLUB)

Nem költöznek be a nekik épített házakba a zámolyi romák, hanem a hét lakás ellenértékeként 20 millió forintot, „hároméves szenvedésükért, értékeik elhasználódásáért és életük újrakezdéséhez” pedig családonként 3-3 millió forintot követelnek az Országos Cigány Önkormányzattól. Zámolyra azért nem mennek vissza a családok, mert senki nem garantálja a biztonságukat. (origo/MTI)

Az elmúlt öt esztendőben több mint tízszeresére, 256-ról 2860-ra nőtt a kábítószerrel való visszaélés bűncselekmények száma Magyarországon. Évről évre emelkedik a drogok áldozatainak száma is, miközben 1994-ben még csak 2806, tavaly már 12 és fél ezer kábítószerest kezeltek az ambulanciákon és a kórházakban. (origo/Magyar Hírlap)

Az év utolsó három-négy hónapjában nem lesz miből tankolni a mentőautókba, ha a költségvetés nem kompenzálja a benzinár drasztikus emelkedését. Az elmúlt három hétben például a 95-ös benzin 11 forinttal drágult. (origo/Magyar Hírlap)

Két magyar állampolgár úti okmányok nélkül utazó vietnamiakat és kínaiakat juttatott át teherautóval Ausztriába. Az osztrák hatóságok Magyarországra toloncoltak 13 vietnamit, a velük együtt Ausztriába csempészett 16 kínainak azonban nyoma veszett. (origo/MTI)

A CIA amerikai hírszerző szolgálat egykori helyettes vezetője a terrorizmus, a kábítószer-kereskedelem és a fegyvercsempészés elleni küzdelmet jelölte meg a hírszerző szolgálatok hidegháború utáni legfontosabb feladataiként. (origo/MTI)

A MATÁV vezetésével létrehozott konzorcium képviselői bejelentették szándékukat az első magyarországi vállalatközi elektronikus piac létrehozásáról. Az elektronikus piacok az internet-alapú technológiának köszönhetően gyors és költséghatékony lehetőséget biztosítanak a vállalatoknak bármely áru beszerzésére a kívánt időpontban és a legkedvezőbb áron. (origo)

Egy reprezentatív felmérés szerint az internetes kapcsolat a vizsgált 29 európai ország közül ma még Magyarországon a legdrágább, a családok internetes hozzáférhetőségi aránya pedig az európai 15-30 százalékkal szemben csupán másfél százalékos. Az elektronikus kereskedelem forgalma pedig még inkább elmarad az európai értéktől, mely pedig csak egyharmada az amerikainak. (origo)

Brit és ausztrál csillagászok drámai számítógépes szimulációt mutattak be, amelynek segítségével bárki átszelheti a Világegyetem végtelen térségeit, miközben galaxisok ezrei suhannak el mellette. (origo)

Amerikai kutatók olyan robotokat terveznek, amelyek a körülményeknek megfelelően változtatják alakjukat. A massachusettsi és bostoni tudósok „polimorfikus” (sokalakú) robotnak nevezik az általuk kifejlesztett valamiket. A dolog technikai hátterét a rohamosan fejlődő 3D-s printerek adják, amelyek a megadott információk alapján térbeli testeket, szerkezeteket állítanak elő. (origo)

Janet Braam növénygenetikus és kollégái (Rice University, Texas) már tíz évvel ezelőtt felfedezték, hogy a növények érintésre érzékeny génekkel rendelkeznek: „bekapcsolásuk” hatására megváltozott a növényi hormonok szintje. A most bejelentett eredmény lényege, hogy az érintésre érzékeny növényi génekhez a szentjánosbogár azon génjét kapcsolták, amely az állat világító anyagát termeli. A gének tehát egy működési egységet képeznek, így amikor a növényt megérintik, az világítani kezd. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12