2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 10. - Sérül a gyanúsítottak védelemhez való joga, mert a rendőrség az első kihallgatást ügyvédi részvétel nélkül is megtarthatja. Az Emberi Jogi Információs és Dokumentációs Központ igazgatója ezért alkotmánybírósági beadványt készített, amelyben azt kéri, hogy tisztázzák a büntetőeljárásról szóló törvény és az alkotmány gyanúsított kihallgatásával kapcsolatos ellentmondásait, hogy védőügyvéd jelenléte nélkül már az első kihallgatás se történhessen meg. (origo/Népszava)

Peking bírálta a tajvani alelnök személyét, bomlott elméjűnek nevezve, és azzal vádolva, hogy a szigetország függetlenségének támogatásával veszélyezteti Tajvan biztonságát. A tajvani alelnök a hongkongi tömegtájékoztatási eszközöknek adott interjújában azt mondta: Tajvan és az anyaország viszonya soha nem volt közeli, és ötven év különélés után a két fél csak külön utakon fejlődhet tovább. (origo/MTI)

A bosznia-hercegovinai választás nem hivatalos eredménye szerint a szerbek és a horvátok annak ellenére támogatják a nacionalista pártokat, hogy a külföld megbékélést követel. A muzulmánok lakta területeken a polgári pártok győzedelmeskedtek. (origo)

Az Egyesült Államokban az idén várhatóan 1,6 millió új munkahely létesül az információs technológia területén. Az ágazat vállalatai azonban aggódnak, vajon lesz-e elegendő képzett munkavállaló. (origo/MTI)

Az Egyesült Államok kormánya és a Microsoft között zajló antitröszt-per a vállalat vereségével végződött, a bíróság megállapította, hogy a cég a böngészők piacán monopolhelyzetet teremtett, gátat vetett a fejlődésnek, valamint kihasználta a vásárlókat túlzottan magas áraival. (origo)

Amerikai kutatók csontot állítottak elő bőr- és fogínydarabok felhasználásával. Az új eljárás a jövőben egyszerűbbé és kevésbé fájdalmassá teheti a csontátültetést. (origo)

Az ESA és a NASA közös vállalkozásában pályára állított SOHO napkutató űrszonda március 9-én napfoltokat észlelt a Nap túlsó oldalán, és ezzel első ízben sikerült „keresztülnéznie” a Napon. Az eredmény még a tervezők legvérmesebb álmait is túlszárnyalja, gyakorlati haszna pedig szinte felbecsülhetetlen. (origo/Élet és Tudomány)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 11. - Idén is a kormánypárti vezetésű települések élveznek előnyt az önkormányzati címzett és céltámogatások elosztásakor. Az előterjesztés szerint több mint 2 milliárd forintot fordítana a költségvetés az új önkormányzati beruházások támogatására, a nyertes megyei önkormányzatok között nincs ellenzéki vezetésű. (origo/Népszava)

Továbbra is kritikus a helyzet a Tiszán, kedden hajnalban a vízállás meghaladta az 1888-ban mért rekord szintet. Az árvíz mellett a belvíz is hatalmas területet öntött el. (origo/MTI)

Börtönbe zártak hétfőn Iránban egy újságírót, aki bírálta az iszlám büntetőjogi rendszert. A reformista gondolkodóként ismert tollforgatót egy keményvonalas sajtóbíróság ítélte el, amiért szót emelt a halálbüntetés ellen, megsértve ezzel úgymond a vallásos értékeket, mert megkérdőjelezte az iszlám jogrendszerét. (origo/MTI)

Egy évi börtönbüntetésre ítéltek egy svájci holokauszttagadót. Mindenekelőtt három újságcikkért vonták felelősségre, amelyeket az új rasszizmusellenes büntetőnormák 1995. január elsejei életbelépése után jelentetett meg Courrier du Continent című közlönyében. (origo/MTI)

Öt cirkuszi oroszlán felfalt egy 6 éves brazil kisfiút. A cirkusz műsorának szünetében az egyik állat kitépte a gyermeket apja karjai közül és behúzta magával ketrecükbe. A brutális eseményt a zsúfolásig megtelt cirkusz közönségének is végig kellett néznie. A nézőkön pánik lett úrrá és ketten megsérültek. A gyermek holttestét csak órákkal később - négy oroszlán lelövése után - találták meg. (origo)

A Virgin Entertainment Group bejelentette, hogy tízezer internetezésre alkalmas eszközt oszt szét azok között, akik cserébe hajlandók adatokat szolgáltatni a vásárlási szokásaikról. (origo)

A Gartner Group szerint a következő három évben hatalmas népszerűségre tesznek majd szert a webböngészésre alkalmas mobiltelefonok, és a vezeték nélküli internetkapcsolatra képes Palm, Handspring és Microsoft kéziszámítógépek. Ezzel együtt a rég bevált marketingstratégiák is mozgásba lendülnek: az árak zuhanni fognak, sok eszközt pedig ingyen fognak adni azoknak, aki hosszú távú szerződést kötnek valamely online szolgáltatás igénybevételéről. (origo)

Harminchat éve József Attila (1905) költő születésnapjára első alkalommal rendezték meg (1964) a költészet napját.

Postán jött: Giovanni BONANNO (I) kollázs

Szegedy-Maszák Zoltán beszámol öt fiatal francia művész webhelyéről ahol nem a technológia működése, a médium analízise az alkotások témája, hanem az individuum (a szerző, illetve a befogadó személy) viszonya a hypermédiához. Az egyes projektek hátterében meghúzódó teoretikus megfontolások vezérfonala az ember és a hálózat anyagtalan tere közti interakció, viszony fókuszba állítása. Jellemző az on-line megszólalás lehetséges műfajait feltérképező, kutatói attitűd, és a projektek ezt elismerésre méltó technikai virtuozitással kísérlik meg. (Artpool)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 12. - Az elektronikus kereskedelem biztonságának fokozása és a vásárlás egyszerűsödése érdekében szövetséget kötött a világvezető három mobiltelefon-gyártó. (origo)

Közös céget hozott létre a CMGI, a Sun és a Novell, hogy megnövelje az internetes tartalmak továbbítási sebességét. Az új vállalat feladata speciális adatközpontok kialakítása lesz világszerte. (origo)

Minden rekordot megdöntött a készülő A Gyűrűk Ura című film oldalát ért egynapi letöltések száma, miután a New Line Cinema közzétette a nagyszabású szuperprodukció első reklámfilmjét. (origo)

Az immunrendszer ölősejtjeinek egyik típusát sikerült rávenni arra, hogy az örök élet titkát „kikotyogó” daganatos sejteket laboratóriumi körülmények között elpusztítsák. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 13. - Csalással vádolja a Pasteur Intézetet a fertőzött növekedési hormon áldozatainak francia egyesülete, miután az ügyben folyó vizsgálat kiderítette, hogy több mint 600 embert kezeltek egy olyan anyaggal, amelyről a gyártónak és a terjesztőnek tudnia kellett, hogy súlyos ártalmakhoz vezet. (origo/MTI)

Az Alkotmánybíróság - egy korábbi döntésével - megsemmisítette a házszabály azon rendelkezését, amely nem tette lehetővé, hogy 15 fő alatt frakció jöjjön létre a Házban. - Így most akár két azonos párthoz tartozó képviselő is alakíthat frakciót. Két független honatya csütörtökön jelentette be az új, két fős országgyűlési képviselőcsoportjuk megalakítását. Országgyűlés elnöke reményét fejezte ki, hogy az ilyen frakcióalakítás nem lesz „ragadós” a képviselők között. (origo/MTI)

Egy szocialista képviselő hivatali visszaélés és különösen nagy hátrányt okozó hanyag kezelés vétségének alapos gyanúja miatt jelentette fel a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert. A honatya szerint a kisgazda pártelnök által vezetett minisztérium 1999 júniusa óta legkevesebb 500 millió forint közpénzt utalt ki párttársa egy országgyűlési képviselő, a párt Szabolcs megyei elnöke kisebbségi tulajdonában álló konzervüzemnek. A szocialista képviselőt hamis vád miatt a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is feljelentette. (origo/Népszava)

A kormány tervei szerint a tévéműsorok tartalmát is ellenőrizné az új médiatörvény. Az Európai Unió Bizottsága szerint ugyanis a hatályos magyar médiaszabályozás nincs összhangban a közösségi szabályozással. A nem megfelelő szabályozás miatt Magyarország eddig nem tudott csatlakozni a MÉDIA II-es programhoz, és a jövőre induló „MÉDIA+” programhoz való sikeres csatlakozás előfeltétele is a hatályos médiatörvény módosítása. (origo)

Ma van Derkovits Gyula (1894) festőművész születésnapja. (művek)

Nagyszabású médiakampányt indított 28 millió forintos költséggel a fővárosi ebtulajdonosok szemléletének megváltoztatása az Idegenforgalmi Bizottság. Az állatorvos szerint elsősorban a fiatalokat kell megnyerni az ügynek, a felnőttek szokásai ugyanis már nehezen változnak. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 14. - A kutya szerdán este foglalta el az autót és egy napig tartotta megszállva. A gépkocsi gazdája már kiszállt a járműből, ám az ajtót még nem zárta be. Az állat ekkor surrant be a hátsó ülésre. Ezt követően semmilyen rábeszélésre nem volt hajlandó elhagyni a járművet, sőt ha a tulajdonos benyitott a kocsiba, akkor hevesen rátámadt. Végül a gyepmesterek tudták csütörtökön kivenni a kutyát az autóból. Az eb gazdáját azóta is keresik. (origo/MTI)

Illegális olajlepárlás folyt abban az alpolgármester fia tulajdonát képező kiskunfélegyházi raktárépületben, amely csütörtökön este, feltehetőleg technológiai hiba következtében robbant fel. (origo/HavariaPress)

A Világélelmezési Program számításai szerint Etiópiának az idén összesen 800 ezer tonna élelmiszersegélyt kellene juttatni. A szárazság sújtotta országban nyolcmillió embert fenyeget az éhínség, ráadásul a májusban, júniusban aratásra kerülő gabonafélék előrejelzései is kedvezőtlenek az esők elmaradása miatt. (origo/MTI)

Kórházi kezelése során évente körülbelül 200 ezer ember kap valamilyen fertőzést, s négyezren ebbe halnak bele - erről tanúskodnak a szakértők hazai becslései. Az USA-ban pedig évente kétmillióra teszik a kórházban megfertőződött betegek és 70 ezerre az emiatt meghaltak számát. (origo/Magyar Hírlap)

Több tízezer szerb ellenzéki tüntetett Belgrádban pénteken. A NATO Jugoszlávia elleni háborúja óta ez volt az első jelentősebb, a jugoszláv elnök politikáját bíráló megmozdulás. (origo/MTI)

Négy évvel a washingtoni igen után pénteken Moszkva is ratifikálta az orosz-amerikai START-2 szerződést. Az amerikai elnök szerint az orosz ratifikálás növeli a biztonságot, és erősíti a demokratikus Oroszországgal ápolt amerikai kapcsolatokat, megnyitja az utat „további jelentős lépések előtt a nukleáris fegyverek számának, illetve magának a nukleáris veszélynek a csökkentése terén”. (origo)

A Microsoft fejlesztőmérnökei a cég internetes szerverébe a rivális Netscape-et gúnyoló titkos kódot építettek, amelyek segítségével több száz, vagy akár több ezer weboldalhoz férhettek hozzá illegálisan a rossz szándékú felhasználók. A cég biztonsági kérdésekért felelős vezetője elmondta, hogy a szándékos biztonsági lyukat egyelőre azonosítatlan alkalmazottak helyezték el az internetes szoftverekben, akik el fogják nyerni méltó büntetésüket. (origo)

Postán jött: Ruggero MAGGI (I) NET

Nemzetközi Magyarország1984-ben címmel nyílt kiállítás az Artpool P60-ban. tizenhat éve a MAGYARORSZÁG A TIÉD LEHET! / Nemzetközi Magyarország című betiltott kiállítás öt évvel később rekonstruálva az „evolúciós véletlennek” köszönhető rendszerváltás kezdetén a betiltásban közvetlenül résztvevő személyek találkozójával nyílt meg újra. A mostani rendezés a titkosrendőrségi jelentésekre épülően érzékelhetővé teszi a gondolkodásbeli különbségeket, ez indokolja az anyag újbóli bemutatását. (Artpool)

Amerikai kutatók a napokban számoltak be egy olyan gén hatásairól, amely kulcsszerepet játszik az öregedési folyamatokban. A mintegy másik 90 gén működését befolyásoló gén valószínűleg számos betegség, például a daganatok kialakulásában is közreműködik. (origo)

A csillagászok szerint józan ésszel nehezen érthető meg, hogy az éppen megszületett Föld miért nem dermedt fagyhalálba akkor, amikor a szintén nagyon fiatal Nap sugárzása még jóval gyengébb lehetett, mint napjainkban. (origo/Élet és Tudomány)

A tizennyolc éves páciens azóta áll az amerikai Vanderbilt Egyetem klinikájának kezelése alatt, hogy orvosai tíz éve cisztás fibrózist diagnosztizáltak nála. Hasonlóan a szenzációs kettős kézátültetéshez, ezt az operációt is közel százfős orvosi csapat végezte el. A tizenegy óra alatt új szervekkel kellett helyettesíteni a beteg szívét, tüdejét és máját. (origo/Élet és Tudomány)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 15. - Sehol Európában nem olyan könnyű egy fát likvidálni, mint Magyarországon. Két éve kivágtak egy milliókat érő fasort Budaörs és Budakeszi között. A tettest elkapták, meg is büntették: tízezer forintot kellett fizetnie. Ha Bécsben egy szállodaépítő megpróbálná előadni a Roosevelt téri figurát – azaz néhány garázs miatt nekilátna egy reprezentatív közpark megtizedelésének –, aligha lelne együttműködő partnerre a helyi önkormányzatban. Angliában 2000 fontot, Németországban vagy Svájcban ugyanannyi értékű márkát, illetve frankot kell fizetni egy magánterületi fakivágás engedélyezéséért. (Népszabadság)

Egy olyan elementáris erejű, nagytőkét, tömegkommunikációt és hétköznapi álmokat, városi rítusokat magába olvasztó világban, amilyen a labdarúgásé, nem lehet komoly szerepe a véletlennek. Ami velünk történik, az sem a véletlen műve. De az évtizedes vesszőfutás sem valamiféle bűn következménye, még ha néha bűnhődésnek éljük is át. Megeshet, hogy a kudarcok miatti bűntudat nyomja le a magyar futballt még annál is mélyebbre, ahol a helye van. (Népszabadság)

Kiemelkedő magyar akadémiai sikert hozott az Európai Unió Kiválósági Központ nevű pályázata, öt akadémiai kutatóintézet több mint egymilliárd forintnyi támogatást kapott az unió kutatási keretprogramjától. (Népszabadság)

Zimbabwéban a fekete földfoglalók vezetője tegnap kijelentette, hogy nem tesznek eleget a kormány felhívásának, nem hagynak fel a fehér telepesek földjének elfoglalását célul kitűző mozgalmukkal, mert ezeket a földeket a gyarmatosítás idején jogtalanul sajátították ki a britek. (Népszabadság)

Egy amerikai ügyvéd 260 milliárd schillinges kártérítési pert indított az osztrák kormány és nyolcvan nagyvállalat ellen a nemzetiszocializmus idején vagyoni hátrányt szenvedettek kárpótlása érdekében. Az osztrák kormány egyelőre csak a kényszermunkásokat hajlandó kárpótolni. (Népszabadság)

A Tisza szombat hajnali négy órakor érte el az 1000 centimétert, és azóta eltelt órák alatt újabb 2 centimétert áradt. Ezzel már 28 centiméterrel lépte túl az 1999. március 21-én mért, akkor évszázados rekordnak hitt 974 centimétert. A folyó szolnoki tetőzését április 18-ra várják a szakemberek 1020 centiméter körüli vízállással. (origo/MTI)

A kongói állami rádió szerint áramköri meghibásodás miatt péntek éjjel lángra lobbant a hadsereg azon lőszerraktára, mely a fővárosi repülőterén található. A tűz számos robbanást idézett elő, amit a repülőtéri váróban is érezni lehetett. A tűz átterjedt a közelben található üzemanyagraktárra, így további robbanásokat okozott, majd ugyancsak a lángok martalékává vált két harci repülőgép és számos épület. (origo)

E-mail: St.Auby Tamás, Subject: kacsa - A „Nemzetközi Magyarország” 1984-ben című kiállításon bemutatott „KÉT - DÉLMAGYARORSZÁG ORSZÁG” című rajz szerzőségével kapcsolatos mítosz-korrekció. (egy újabb luftballon a netre)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 16. - Az Egyesült Királyság minden szegletéből érkezett több száz gyermek tüntetett szombaton Londonban a miniszterelnöki hivatal előtt a pofonok és az elfenekelés ellen. A törvény ugyanis Nagy-Britanniában megengedi a szülőknek illetve a gondviselőknek a csupasz kézzel - tehát eszközök igénybevétele nélkül - végrehajtott testi fenyítést. (origo/MTI)

Az új kétfős frakció azzal indokolta a megalakulást - amelyet a házszabály hiányossága tesz lehetővé -, hogy független képviselőként nincs annyi lehetőségük, mintha frakciótagok lennének. A képviselők jogállásáról szóló törvény alapján évi mintegy hárommillió forintból fedezhetik működési költségeiket, kapnak az Országgyűlés Hivatalától irodákat, műszaki felszerelést, továbbá nyolc köztisztviselőt és két személyi titkárt is alkalmaz nekik a parlament. (origo/Magyar Hírlap)

A Nemzetközi Valutaalap kétnapos washingtoni tárgyalása alatt folyamatosan tüntetnek az emberek az utcákon. A felvonulók a gazdaság globalizációja ellen tiltakoznak. A rendőrség eddig több mint 600 személyt tartóztatott le azzal az indokkal, hogy engedély nélkül vonultak az utcára tüntetni. (origo)

A miniszterelnök romániai látogatása kapcsán ami az árvízvédelmet illeti, a felek megállapodtak: a romániai magyarországi, szlovákiai és ukrajnai szakemberek megfelelő terveket készítenek, abból a meggondolásból kiindulva, hogy a folyószabályozásnál a medencéket kell alapul venni, ahelyett, hogy minden ország külön-külön a maga területére készítene tervet, ahogyan az eddig történt. (origo/Magyar Hírlap)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 17. - Az izraeli rendőrség indítványozza, hogy az izraeli miniszterelnök-helyettes ellen nemi erőszak miatt emeljenek vádat. A korábbi védelmi miniszter ugyanis állítólag három hölggyel erőszakoskodott. Izraelben az utóbbi hónapokban számos vezető politikus ellen kezdett vizsgálatot a rendőrség. (origo/MTI)

A japán kereskedelmi minisztérium speciális engedélyhez kötötte a Sony PlayStation 2 készülékek kivitelét, miután szakértők megállapították, hogy a konzol könnyen alkalmazható katonai célokra is. (origo)

Az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság elnöke szerint az olajügyleteken meggazdagodott alvilág most mossa tisztára pénze nagy részét. Most olaj helyett bort hamisítanak, és mezőgazdasági vállalkozásokat hoznak létre. (origo)

Újabb kutatások eredményei szerint az őssejtek képesek arra, hogy a beteg vagy sérült szövetbe vándoroljanak, s pótolják az elpusztult sejteket. Ez új kezelési távlatokat nyithat az olyan kényes helyeken, mint az agy és a gerincvelő. (origo)

Német kutatók olyan akupunktúrás tűt fejlesztettek ki, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a hagyományos kínai orvoslás körüli heves viták egy része véget érjen. (origo/Élet és Tudomány)

A Chicagói Egyetem Keleti Intézete nagyszabású vállalkozásba fogott, amikor úgy határozott, hogy kiadja a Demotikus Szótárt. A demotikus írást az ókori egyiptomiak használták. Körülbelül Kr. e. 750 körül fejlesztették ki a királyság északi részén működő írnokok, s onnan terjedt szét a birodalom egész területére. Gazdasági, jogi, hivatali, magánleveleket, valamint irodalmi szövegeket jegyeztek fel vele - vallási és kultikus szövegek kivételével. Mintegy ezer éven át, a római hódításig használták, majd fokozatosan a kopt írás vette át a helyét, bár egy darabig még keveredett demotikus írásjelekkel is. (origo/Élet és Tudomány)

E-mail: Wolfgang in der Wiesche (D) honlapja, a kulturserver és a laboratórium.

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 18. - Szergej Krasznyikov orosz tudós új eredményei alapján elméletileg létezhetnek olyan tulajdonságú féreglyukak, amelyek megfelelőek a „hiperűrben” való közlekedéshez. (origo)

Egy 11 éves siklósi kisfiú az édesanyja 50 ezer forint értékű arany ékszereit a neki jobban tetsző ezüstökre cserélte. Az édesanya rájött, ezért elrohant, hogy értékeit visszaszerezze. Mire hazaért, a gyermek az ajtó sarokpántjára akasztotta fel magát a nadrágszíjával. (origo/HavariaPress)

A négymilliárd forintos beruházás eredményeként Budapest az első közép-európai város, amelynek tömegközlekedését integrált számítógépes rendszer irányítja. A három év alatt kiépített rendszer segítségével egyebek mellett pontosabb menetrendek készíthetők. Kiszámítható lesz, hogy hol van szükség több járat indítására és az intézkedés mennyibe kerül. (origo/MTI)

A Szerzői Jogvédő Hivatal képviselője szerint a jog alkalmatlan arra, hogy megelőzze a technikai fejlődést. Szólt arról, hogy az Európai Unión belül két irányban terveznek szabályozást: egyrészt az elektronikus kereskedelem, másrészt az információs társadalom alapelveinek a kidolgozása a cél. Az előbbit valószínűleg ez év végéig el is fogadják az EU-ban. (origo/MTI)

Az 1899-ben az erdélyi Brassóban Halász Gyula néven született Brassai - aki művésznevével szülővárosáról emlékezett meg - szegény emigránsként érkezett Párizsba. A 16 éve Párizsban elhunyt világhírű fotóművésznek ez az első, úgyszólván egész életművét bemutató kiállítása abban a városban, ahol 1924-től kezdve élt és alkotott. (origo/MTI)

Postán jött: Jean KUSINA (USA) How Much Things Can Change With One Turn / Hogy megváltoznak a dolgok egyetlen fordulattal

A Britannica kiadóvállalat bemutatta új, Palm VII-esre írt alkalmazását, amellyel a felhasználók - függetlenül attól hol vannak, és mit csinálnak éppen - kereshetnek a harminckét kötetes enciklopédiában, ugyanis a vezeték nélküli adatkapcsolaton keresztül érik el az internetet. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

április 19. - Három kisfiú - játékból - kisiklatott egy vonatot Belgiumban. Néhány betondarabot helyeztek a sínre és a váltóra. Ez elég volt ahhoz, hogy a vonat felboruljon és összeütközzön az éppen szembejövő szerelvénnyel. A balesetben az egyik vonat vezetője meghalt. (origo)

Összesen 131 ember vesztette életét szerdára virradóra a Fülöp-szigeteken történt légi szerencsétlenségben. Egyelőre nem tudni, mi okozta a balesetet. A gépen, amely egy samal-szigeti kókuszligetre zuhant le, 124 utas tartózkodott, köztük négy csecsemő, továbbá két pilóta, négy navigátor és egy technikus. Senki nem élte túl a katasztrófát. (origo/MTI)

Meghalt David Cole - IN MEMORY DAVID COLE

Több mint 2000 külföldi állampolgárt vezetett át tavaly nyár óta illegálisan a cseh határon az az embercsempész banda, amelynek húsz tagját kedden tartóztatta le a cseh rendőrség. (origo/MTI)

Az orosz rendőrség kedden visszafordulásra kötelezett egy Egyiptomba tartó repülőgépet, amelynek utasai között volt egy kettős gyilkosság elkövetésével gyanúsított férfi. (origo/MTI)

Egy őslénykutatónak szándékában áll megkóstolni a tavaly októberben Szibériában talált mamutmaradványokat, amelyek meglehetősen hosszú időt töltöttek el a jeges tundra óriási hűtőszekrényében. (origo)

Hogyan dolgozik az agy alvás közben? A kutatók úgy vélik, rátaláltak az emlékek rögzítésének rég keresett mechanizmusára. (origo/Élet és Tudomány)

A Sandia Nemzeti Laboratórium kutatói olyan új sebészeti eszközt dolgoztak ki, amely forradalmi áttörést hozhat a rosszindulatú daganatok eltávolításában. Az „intelligens szike” műtét közben elemzi a szöveteket, és egyértelműen azonosítja az egészséges és a rákos sejteket. Ezáltal minimálisra csökkenthető a műtét során kimetszett egészséges szövet mennyisége, és ami még fontosabb: szinte bizonyos, hogy valamennyi rákos sejt eltávolításra kerül. (origo/Élet és Tudomány)

Heg nélküli gyógyulás: Egy angol biotechnológiai cég olyan spray-t fejlesztett ki, amelynek hatására - a gyógyulás természetes útját megelőzve - biológiailag lebomló polimerekből álló hálózat jön létre a sérült testfelületen, s a kollagént termelő kötőszöveti sejtek, a fibroblasztok növekedni tudnak rajta. A sejtek számának gyarapodásával fokozatosan kialakul a hagyományos kollagén-struktúra. A fejlesztők szerint így elkerülhető a hegesedés. (origo/Élet és Tudomány)

Kétszáz évi elzárás után ismét kiállítják a Nápolyi Régészeti Múzeumban azt a mintegy 300 erotikus leletegyüttest, amely a pompeji, herkuláneumi és más Római környéki ókori város ásatásaiból származik. (origo/Élet és Tudomány)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12