2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

A véletlen naplóból az univerzumba:


honnan jöttünk? - hol vagyunk? - hova megyünk?
művészet - tudomány - politika


A University of Pennsylvania (USA) kutatói olyan módszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével életképes spermiumok hozhatók létre meddő hímekben. Az általuk elvégzett csírasejt-átültetések hatásait már sikeresen tesztelték egerekben. - A Leicester University (Nagy-Britannia) tudósai és genovai kutatók a Nature c. tudományos hetilapban arról számoltak be, hogy egerekben 90%-kal csökkentették a megtermékenyítés hatékonyságát. (napló/origo)

Japán tudósok bejelentették, hogy olyan klónozott borjút segítettek világra, amelyet egy szintén klónozott tehén sejtjéből állítottak elő. Ez az első eset, hogy egy ilyen eljárás nagy testű emlősállat esetében is sikeres volt. Az USA-ban eddig csak egerek esetében sikerült a második klónnemzedék létrehozása. (napló/origo)

Japán kutatók békaembriókból kivont őssejtekből békaszemeket és füleket növesztettek laboratóriumban. Azt, hogy milyen szerv alakuljon ki, a retinsav töménységének változtatásával tudták irányítani. Kisebb koncentráció esetén a szem, nagyobb töménységnél pedig a fül növekedését kódoló gének léptek működésbe.(napló/origo)

A tudomány történetében példátlan eset történt Izlandon. A kormány engedélyt adott egy amerikai finanszírozású biotechnológiai vállalatnak arra, hogy hozzáférjen a teljes lakosság orvosi feljegyzéseihez, családfáihoz és genetikai információihoz, s ebből egy számítógépes adatbázist állítson össze. (napló/origo)

Sikeresen startolt az Endeavour űrrepülőgép, majd hat órával később a legénység fennakadás nélkül telepítette a 60 méter hosszú antennatartó szerkezetet amely az eddigi legnagyobb, űrben telepített eszköznek számít. (napló/origo)

A Dataquest felmérése szerint 1998-ban 8 millió amerikai szörfözött az interneten tévénézés közben, 1999-ben ez a szám 27 millióra emelkedett. Tavaly a „telewebezők” 82 százaléka háttérzajnak használta a tévét a szörfözéshez, és csak kis százalékuk csatlakozott azért a világhálóra, hogy a televízióban látott hírekhez keressen bővebb háttéranyagot, megvitassa a híreket másokkal, vagy az adás közben online szavazásban vegyen részt. (napló/origo)

A digitális kamerák körüli harc tovább folytatódik, a klasszikus fényképezőgép-gyártást nem ismerő Sony továbbra is messze megelőzi a nagy múltú vállalatokat. A „régimódi” kameragyártók digitális modelljei tudásban és minőségben ugyan felülmúlják a Sony készülékeit, azonban képtelenek versenyezni az elektronikai óriáscég egyszerűen kezelhető kameráival. (napló/origo)

Minden valós rendszer - legyen az klasszikus vagy kvantumos - bizonyos mértékig kölcsönhatásban áll környezetével, az atomok véletlenszerűen viselkedő, „zajos” sokaságával, és ez a koherens szuperpozíciót előbb utóbb összeroppantja. A coloradói Boulderben lévő Szabványügyi és Technológiai Intézet kutatóinak sikerült mérésekkel kitapogatniuk a mikro- és a makrovilág között átvezető hidat, vagyis azt a mezsgyét, ahol a kvantumfizika hajmeresztő törvényei egyre inkább érvényüket vesztik. (napló/origo)

Az elmúlt évek eredményei az orvosbiológiai kutatások homlokterébe állították az őssejteket. Fejlődésük irányítása az orvostudomány forradalmához és a betegségek gyógyításának teljesen új módjához vezethet, mert megnyithatja az utat a sejtcserén alapuló eljárások előtt. (napló/origo)

A szakértőket is megdöbbentette, hogy egy, az iskolák számára kiírt 70 milliós internetes oktatási pályázatra jóval ezer fölötti intézmény jelentkezett, összességében 800 milliónál nagyobb értékű igénnyel. (napló/origo/Magyar Hírlap)

A Monsanto biotechnológiai óriáscég bejelentette, hogy áttörést ért el a rizs genetikai állományának feltérképezésében. Az adatokat szabadon hozzáférhetővé teszik minden kutatóintézet számára. Ez az első eset, hogy egy magáncég az egész tudományos közösséggel megosztja egy élőlény genetikai állományára vonatkozó eredményeit. (napló/origo)

A Science magazin az elmúlt évek egyik legnagyobb tudományos eredményeként üdvözölte az Ausztrál kutatók felfedezését, hogy emberi embriók őssejtjeiből szabályozott körülmények között kifejlett idegsejteket állítottak elő. Az őssejtek olyan sejtek, amelyek az embrionális fejlődés során egy adott fejlődési irányban már elkötelezték magukat, de még nem differenciálódtak. (napló/origo)

Az ESA és a NASA közös vállalkozásában pályára állított SOHO napkutató űrszonda március 9-én napfoltokat észlelt a Nap túlsó oldalán, és ezzel első ízben sikerült „keresztülnéznie” a Napon. Az eredmény még a tervezők legvérmesebb álmait is túlszárnyalja, gyakorlati haszna pedig szinte felbecsülhetetlen. (napló/origo/Élet és Tudomány)

Amerikai kutatóknak első ízben sikerült a vérképző őssejteket rábírniuk arra, hogy működőképes májsejtekké fejlődjenek. Az eljárással sikeresen kezelték egerek májbetegségeit. (napló/origo)

Az amerikai Georgia Egyetem kutatói az állattartás új módozatain kísérleteznek: a csirkék testébe épített rádió adó-vevő és egy mesterséges intelligenciát használó, vezeték nélküli komputerhálózat segítségével kívánják a csirkefarmokat gazdaságosabbá tenni. (napló/origo)

Amerikai kutatók olyan robotokat terveznek, amelyek a körülményeknek megfelelően változtatják alakjukat. A massachusettsi és bostoni tudósok „polimorfikus” (sokalakú) robotnak nevezik az általuk kifejlesztett valamiket. A dolog technikai hátterét a rohamosan fejlődő 3D-s printerek adják, amelyek a megadott információk alapján térbeli testeket, szerkezeteket állítanak elő. (napló/origo)

A Kaliforniai Műszaki Egyetem fizikaprofesszora és munkatársai atomi-üregmikroszkópot készítettek, amellyel sikerült nyomon követniük egy optikai rezonátor üregében egyetlen fotonnal pályához kötött cézium-atom mozgását. Az atomot a fény gyenge sugárzási tere tartja fogva, és ugyanaz a tér az atom üregbeli mozgásának a követésére is felhasználható. Az eredmény fontos előrelépés a kvantumszámítógépeket lehetővé tevő technológiák kidolgozásában. (napló/origo/Élet és Tudomány)

A Humán Genom Projektben dolgozó nemzetközi tudóscsoport képviselői bejelentették, hogy elkészült az emberi genetikai állomány térképének első, vázlatos formája. Az eredmény a tudósközvélemény szerint csak olyan nagy lépésekkel vethető össze, mint az atom felfedezése vagy a holdra szállás. (napló/origo)

A fogrontó sav termeléséért felelős gén kikapcsolásával a Floridai Egyetem kutatóinak sikerült létrehozniuk egy olyan baktérium törzset, amely már nem árt a fogainknak. Az eredeti ártalmas törzs ráadásul alulmarad a módosított törzzsel vívott harcban, vagyis a mutáns baktérium nemcsak hogy nem lyukasztja ki a fogakat, hanem meg is véd minket az ártalmas baktériumoktól. S hogy a helyzet még jobb legyen, cukortartalmú táplálékaink segítik ennek a törzsnek az elterjedését. (napló/origo/Élet és Tudomány)

A Szegedi Biológiai Központ kutatói laboratóriumi körülmények között mesterséges emberi kromoszómát állítottak elő, amelynek továbbörökítése is sikeresen zajlott le a vizsgált sejtvonalban. A kromoszómák hétfőn a Torontói Értéktőzsdén is sikeresen „debütáltak”, így az elkövetkező néhány évre biztosítottnak látszik a kutatások finanszírozása. Független szakértők szerint az alig 4,5 éves Chromos becsült piaci értéke meghaladja a 100 millió dollárt. (napló/origo)

Az Unicef jelentése szerint minden percben hat fiatalt megfertőz a HIV-vírus. A helyzet Dél-Afrikában a legrosszabb: van olyan ország, ahol a fiatal nők harmada fertőzött. Egy amerikai népességkutató szerint pedig a várható életkor harminc évre esik vissza. A CNN információi szerint a kontinens déli részén eddig 15 millióan haltak meg AIDS-ben, és 25 millió fertőzött ember várhatóan néhány éven belül meghal. (napló/origo)

Óriási eredmény a kísérleti fizikában: A Világegyetem anyagszerkezetét leíró ún. standard modell most már teljesnek látszik: háromévi munka után detektálták az egyetlen hiányzó elemi részecskét, a tau-neutrínót. (Neutrínók: „szellem-részecskék”) A biztos Nobel-díj-esélyes felfedezést pénteken jelentették be hivatalosan a Fermilab munkatársai. (napló/origo)

Princetoni kutatók megcsinálták a lehetetlent. Átlépték a Világegyetem misztikus sebességhatárát, a fénysebességet. A fizikusok eddig azt gondolták, hogy Einstein speciális relativitáselmélete értelmében semmi sem haladhat gyorsabban a fény vákuumbéli sebességénél. Most mégis kiderült, hogy egy lézerimpulzus sokkal nagyobb (szuperluminális) sebességre is felgyorsítható! (napló/origo)

Biológusok és mérnökök azt vizsgálják, hogyan lehet a hangyatársadalmak „tudását” hálózati vagy robotikai feladatok megoldására felhasználni. Eric Bonabeau, távközlési mérnök és biológus munkatársaival a Sante Fe Intézetben egy olyan rendszert terveztek, amelyben virtuális hangyák mozognak egy elektronikus hálózati térkép útvonalain. A módszert már sikerrel alkalmazták torlódásmentes telefon és számítógép-hálózatok tervezésében, Svájcban pedig kamionok számára kerestek így forgalommentes elkerülő útvonalat. (napló/origo/Élet és Tudomány)

Svéd kutatók olyan parányi mikrorobotokat készítettek, amelyek főként a biotechnológiában használhatók majd. Az elektromos forrással összekötött robotokat elektrolit-oldatba merítve a kutatók filmre vették, hogyan „szállítanak el” a robotok apró, mintegy 250 mikron átmérőjű üveggyöngyöket egy meghatározott útvonalon a kijelölt célpontba. (napló/origo/Élet és Tudomány)

A „webpoloskák” alig pixelnyi méretű képek mögé rejtett különleges kódok, amelyek ellen szinte lehetetlen védekezni: a kép többnyire beleolvad a weboldal háttérszínébe, s teljesen észrevehetetlen. Mindannyian ki vagyunk téve annak, hogy parányi kémek kövessék nyomon barangolásainkat a világhálón. Egyes üzleti cégek minden olyan weboldalt teleszórnak „webpoloskákkal”, amelyeken hirdetnek. Az összegyűjtött adatok on-line hirdetőcégekhez futnak be. (napló/origo/Élet és Tudomány)

Az IBM képviselői közölték, kifejlesztették a világ eddigi leggyorsabb és legkomplexebb kvantumszámítógépét, amely az atomi szinten jelentkező kvantumjelenségeket használja a számítások során, és ennek köszönhetően a mostani komputereknél nagyságrendekkel gyorsabb. (napló/origo)

A különböző ENSZ-szervezetek Montrealban találkozót tartottak a genetikailag módosított gabonák okozta potenciális környezeti károsodásokról. A résztvevők nemzetközi kereskedelmi megállapodást írtak alá a génkezelt organizmusokkal kapcsolatos szigorításokról, hiszen ezek hatásai csak évek múltán válnak ismertté. Ami már most tudott: a módosított fehérjék az embernél elsősorban allergiát okoznak, de ökológiai problémát is jelenthetnek, például szupergyomok létrejöttét eredményezhetik. (napló/origo/Népszava)

Amerikai kutatók vizsgálatai szerint egyetlen gén mutációi felelősek azért, hogy a malária kórokozójának a leggyakoribb gyógyszerre ellenálló változatai alakultak ki. A malária 2 millió halálesetet okoz, és 300 millió embert fertőz meg évente. A betegség mintegy 90 országban van jelen. A maláriában elhalálozottak száma napjainkban nagyobb, mint 30 évvel ezelőtt, s a betegség egyre újabb országokat támad meg. (napló/origo)

Egy biotechnológia cég kizárólagos jogot szerzett egy egész sziget lakosságának genetikai elemzésére. Ha a genetikai kutatások szabadalmaztatott, piacra kerülő gyógyszerek formájában öltenek testet, akkor a profitból a sziget lakói is részesednek. (napló/origo)

A Siemens által kifejlesztett ujjlenyomat-azonosító egér megoldást jelenthet azoknak, akik állandóan elfelejtik belépési jelszavukat. Az ID Mouse érzékelőchipje rendkívül nagy felbontású: 1,5 négyzetcentiméternyi területen mintegy 65 ezer pontot tud érzékelni, így az egér még akkor is megismeri a felhasználót, ha az például elvágta az ujját. [napló/*****]

Mérföldkő a növényi genetikában: a Nature c. tudományos hetilapban jelent meg az első növényi szervezet teljes genetikai információja. Az eredmény rövid időn belül mindannyiunk életére nagy hatással lehet. [napló/*****]

Amerikai kutatók első ízben bizonyították, hogy a felnőtt agy saját őssejtjei teljes értékű idegsejtekké fejlődve képesek lecserélni a sérült vagy beteg szöveteket. Az agy regenerációja „helyben”, vagyis kívülről származó embrionális vagy felnőtt őssejtek nélkül is kiváltható. [napló/*****]


honnan jöttünk? - hol vagyunk? - hova megyünk?
művészet - tudomány - politika