2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

Lehetetlen, de lehetséges esetek a véletlen naplóból

gyerekek - öregek - öröm - szerencse - vadászat - természet - szex -
doktor - miniszter - joggyakorlat - törvény - bűnöző - vallás - babona


gyerekek «»

Egy winnipegi csöppség a papa telefonjával játszadozva véletlenül benyomkodta a 911-es számot, amellyel a rendőrségtől lehet gyorssegélyt kérni. Hamarosan rendőrök csengettek a bejárati ajtón. Az igencsak meglepett apát, akit a börtönből való szökés miatt köröztek ezek után már nem volt nehéz elfogni. (napló/MTI)

Negyven év börtönbüntetésre ítéltek egy amerikai kamaszt, aki tavaly egy Georgia állambeli középiskolában lövöldözött és megsebesítette hat iskolatársát. A büntetés végrehajtását 65 évre felfüggesztették. (napló/origo/MTI)

Egy tizenegy éves gyerek tartotta rettegésben osztálytársait védelmi pénzt követelve tőlük a Duna-Tisza közi Fajsz községben. Az ügyben büntetőjogi felelősségre vonásra nem kerülhet sor. A magyar törvények szerint ugyanis kiskorú büntetőjogilag nem felel tettéért, szülei pedig azért nem, mert a gyerek nem az ő tudtukkal követte el a bűncselekményt. (napló/origo/MTI)

Halálosan megfenyegetett két gyermek egy idős embert Túrkevén. Egy 11 éves kisfiú és egy 8 éves kislány három fenyegető levelet írt egy 72 éves embernek, amelyekben 15 ezer forintot követeltek, és a pénz átadásának helyét is megjelölték. (napló/origo/HavariaPress)

A banán Nagy-Britanniában terem, a gyapotot a birkák adják, és az olívaolajat a hollandok gyártják. Többek között ezeket a félreértéseket hallották azok a kutatók, akik az Európai Unió országainak 9 és 10 éves gyermekeinek a körében végeztek felmérést annak érdekében, hogy kiderítsék, tudják-e a fiatalok, hogy mi van a tányérjukon. (napló/origo)

Az Óvd a gyermekeket elnevezésű szervezet legújabb felmérése szerint világszerte 13 millió gyermek kényszerült elhagyni otthonát háború miatt. A szervezet ezért felszólítja a kormányokat, lázadó csoportokat és az ENSZ-et, hogy tartsák tiszteletben a konfliktusok legártatlanabb áldozatainak jogait. (napló/origo)

Félpercenként meghal egy gyerek maláriában. A malária 2 millió halálesetet okoz, és 300 millió embert fertőz meg évente. (napló/origo)

Oroszország távol-keleti részén, Amurszk városában egy férfi megölte, majd megette a szomszéd család másfél éves kislányát. Tettét megelőzően a férfi együtt italozott a gyerek szüleivel. A kislány édesanyja csak másnap reggel vette észre, miután kijózanodott, hogy nincs meg a gyereke. (napló/origo/MTI)

Összesen 835 év börtönre ítélte több kolumbiai bíróság azt a Luís Alfredo Garavitót, aki 189 gyereket ölt meg. Jelenleg ő a világ elsőszámú sorozatgyilkosa. A férfi beismerte az összes gyilkosságot. Az ügyészség már az első vizsgálatok után megállapította, hogy lelkileg beteg ember, aki gyerekkorában szexuális zaklatásoknak volt kitéve. (napló/origo/MTI)


öregek «»

Egy szál puskával tartott sakkban 100 rendőrt egy kilencvenegy éves öregember több mint harminc órán át egy marylandi kisvárosban. A rendőrök végül egy vízágyúval felszerelt robot segítségével tudták bevenni az idős férfi házát. Az incidens azzal kezdődött, hogy az idős férfi lelőtte ötvenegy éves unokaöccsét, mert az átment hozzá lenyírni a füvet. (napló/origo)

Egy 82 éves floridai nő az unokájáért ment a reptérre, amikor egy hídon az autója megpördült és lerepült egy mocsaras, erdős területre. Három napig felfordult autójában lógott a sűrű bozótban és úgy jutott folyadékhoz, hogy esővizet gyűjtött egy műanyag edénybe. A balesetben az idős asszonynak semmi baja nem lett, csak a szúnyogok csípték össze. (napló/origo)

Egy 77 éves néni megvert egy bankrablót Frankfurtban. Az idős hölgy a bank épületében fegyverével hadonászó rabló mögé lopódzott, majd nyakon vágta a támadót. A férfi ezután kirohant az utcára és elmenekült egy autóval. A harcias néni azonban felírta a kocsi rendszámát, így a rendőrök hamarosan elfogták a férfit. (napló/origo)

A dél-ukrajnai városon keresztülfolyó patakban egy feldarabolt holttestre lettek figyelmesek az arra járók. Egy 71 éves asszony nyugdíját kiegészítendő, „füvet” árult. Állandó vásárlói között volt az a két fiatalember, akik a végzetes napon tértek be hozzá egy kis füstölnivalóért. Valamilyen okból vita ütött ki az eladó és vásárlói között, mire az egyik fiatalember megütötte az asszony ott-tartózkodó 17 éves unokáját. Unokája védelmében az öregasszony - aki foglalkozására nézve orvos volt - megragadta az asztalon lévő kést, és mindkét fiatalembert agyonszúrta, majd a garázsban feldarabolta a holttesteket. (napló/origo/MTI)


öröm «»

Klein Cecilia Auschwitz felszabadulásakor örömében véletlenül épp egy KGB-s tisztnek mondta, hogy nyugati segítség nélkül a Szovjetunió nem nyerte volna meg a háborút. Ezért 15 év munkatáborra ítélték, így került Vorkutára ahol megismerkedett névrokonával Klein Bélával. (napló/Népszabadság)

Iszonyú sokk ért nemrégiben egy boldog szolnoki házaspárt. A családi fotók nézegetése közben kiderült, hogy az állami gondozott feleség apósa egyben édesapja is. A házastársak véletlenül féltestvérek. (napló/Mai Nap)


szerencse «»

Egy fiatal felszolgálónő egy chicagói bárban tízezer dollár borravalót kapott a vendégtől, hogy abból fizesse ki a tandíját. Az adakozó férfi csupán annyit árult el magáról, hogy gazdag családból származik, és éppen kedve volt jótékonykodni. (napló/origo/MTI)

Az ENSZ New York-i bankszámlájának száma csak egy számjeggyel tér el egy szegény brooklyni nő számlaszámától, amelyre két év alatt 700 ezer dollár érkezett. A nő abban a hiszemben, hogy a néhány hónapja vásárolt külföldi lottószelvénnyel nyerte a pénzt felmondott a munkahelyén és vett egy mosodát. Mosoly Mosoda nevet adta az üzletnek, hogy emlékeztesse őt nagy szerencséjére. Két éven keresztül sem a Chase Manhattan Bank, sem az ENSZ nem vette észre a hibát. Az ENSZ most, hogy pénzét visszakapja a nőt beperelte. (napló/origo)

Az eddigi legdrágább domain: Egy amerikai fiatalember öt évvel ezelőtt, végzős egyetemistaként jegyeztette be a cool.com-ot. Az akkoriban még gyerekcipőben járó online piacon ennek a domainnek nem volt értéke, viszont a fiatalember úgy gondolta, hogy eljön majd az az idő, amikor 100 000 dollárt is elkérhet a névért. Egy ügyvédi iroda a napokban azonban 38 millió dollárt kínált föl a cool.com tulajdonjogáért. (napló/origo)

Az amerikai lottózás történetének legnagyobb lottónyereménye 363 (!) millió dollár. Ketten (!) találták el. Az esélye annak, hogy valaki megnyerje a rekord-nyereményt, körülbelül egy volt a 76 millióhoz. A véletlen szám-mágiában leglehetetlenebbek a nyerőszámok: 1, 2,(-) 12, (+/2x) 33, (+4) 37, a joker 4. (napló/origo)


vadászat «»

Két német vadász egymással szemben lévő magaslesen foglalta el állását, és várták a hajtás megkezdését. Kis idő elteltével a két les között egy menekülő vaddisznó tűnt fel. Az egyik vadász célba vette az állatot és megsebesítette, ami még nagyobb iramra késztette a vaddisznót. Ekkor a szemközti lesen helyet foglaló vadász célzott a vadra, de lövése nem érte el az állatot, hanem a letaposott havon a golyó irányt változtatva szíven találta a szemközti vadászt. (napló/Népszava)

Egy magyar és egy német vadász szombaton, a hajnali órákban együtt indult szarvasbikára vadászni a Vas megyei erdőbe. A német férfi célzás közben megcsúszott, és véletlenül társa lábát találta el, aki a comblövés következtében elvérzett. (origo/MTI)

A vadászbaleset januárban történt a Stockholmtól 70 kilométerre lévő Straengnaes melletti erdőben. Egy 60 éves vadász töltött fegyverét a földre helyezte, kutyája pedig olyan szerencsétlenül ért hozzá, hogy a puska elsült és a golyó egy másik vadászt súlyosan megsebesített a fején. (napló/origo/MTI)


természet «»

Sydneyben méhraj támadott meg egy anyát és csecsemőjét. Az anya megpróbált a házba menekülni, de a csípések okozta sokk miatt összeesett az ajtó előtt és meghalt. Szemtanúk szerint a méhek teljesen betakarták az anyát és gyermekét egyaránt. A gyermeket megmentő rendőrök és mentősök is számos csípést szereztek, őket is kórházban kezelték. (napló/origo)

Nagy pánikot okozott a haleső a dél-etiópiai vallásos farmerek között. Egy helyi halszakértő a jelenséget azzal magyarázta, hogy az Indiai-óceánon tomboló hatalmas viharok „összegyűjtötték” a halakat, majd a gyanútlan farmerokra zúdították őket. (napló/origo/MTI)

Teljesen ellepte Hawaiit a levelibékák egy különleges fajtája. Specialitásuk, hogy nem brekegnek, hanem ciripelnek. A hím békák hangja metsző, ami elérheti a 100 decibelt is. Ez nagyjából egy fűnyíró vagy egy fűrész által keltett zajnak felel meg. Az állatok olyan gyorsan szaporodtak el, hogy a hatóságoknak nem volt idejük óvintézkedéseket tenni. A miniszter szerint a békák tönkretehetik az ország gazdaságát. [napló/*****]

A tyúk először csak kerekedett, aztán sántítani kezdett, végül a gazdasszony úgy döntött: levágja a baromfit. A tyúk felvágása közben pillantotta meg a szárnyas testüregének java részét kitöltő 1 kiló 20 dekás tojást, amely - szakértők szerint - vélhetően a tyúk megbomlott hormonrendszere miatt nőhetett ilyen nagyra. (napló/origo/HavariaPress)

Már 36 halálos áldozata van a brit kábítószeresek körében pusztító rejtélyes kórnak. A halálos betegség, amely Skóciában ütötte fel a fejét, átterjedt Anglia északi részeire, Liverpoolban és Manchesterben is szedi áldozatait. Szakértők szerint a rejtélyes fertőzésért egy oxigén jelenléte nélkül szaporodó baktérium a felelős, amely merevgörcsöt, húsmérgezést és üszkösödést okoz. (napló/origo/MTI)

Európában manapság kétszer annyi ember hal meg a levegő szennyezettsége következtében, mint közúti balesetben. Minden 17. haláleset a kontinensen a légszennyeződés, különösen a kipufogógázok számlájára írható - állapította meg egy svájci kutatócsoport. (napló/origo/MTI)

A segélyszervezeti aktivisták olyan mozambiki falvakba jutottak el szombaton, ahol az áradásoktól meggyötört emberek kecske módra fűvel és rovaroktól hemzsegő gabonával táplálkoztak annak érdekében, hogy túléljék az élelmiszerhiányt. A felhőszakadások miatt keletkező áradás már százezreket tett hajléktalanná. (napló/origo)

Rio de Janeiro 5,4 millió lakosának nagy része az utcán könnyít magán. Sokan ugyanis a kocsmákból vagy a strandokról hazafelé nem bírják ki otthonukig, ezért a tereken vagy parkokban végzik el „dolgukat”. A kellemetlen szagok megszüntetése érdekében a város vezetői az Egyesült Államokból rendelnek eperillatú parfümöt. (napló/origo)


szex «»

A német parlament megszavazta, hogy a tartósan együtt élő homoszexuális párok a „bejegyzett élettársi kapcsolat” alapján ugyanolyan jogokat élvezhessenek, mint a hagyományos házasfelek a társadalombiztosítás vagy az öröklés terén. (napló/origo/MTI)

A holland szenátus jóváhagyta az egynemű párok házasságának engedélyezéséről szóló törvényt. Ugyanez a jogszabály arról is rendelkezik, hogy homoszexuális párok is örökbe fogadhatnak gyermekeket. [napló/*****/MTI)

Japánban egy vasúti szerelvényeket gyártó cég elhatározta, hogy olyan vasúti szerelvényeket helyeznek üzembe, melyeken csak nők utazhatnak. Az elhatározás azért született, mert az utóbbi időben nagyon sok panasz érkezett hozzájuk, hogy a szerelvényeken késő este egyedül utazó nőket molesztálják a férfi utasok. [napló/*****]

Az ENSZ a legújabb felmérésekre hivatkozva azt állítja, hogy Brazília Dél-Amerika legnagyobb női rabszolga-kereskedő országa. A brazil kormánynak állítólag nincsenek hivatalos adatai erről, azonban az ENSZ és a helsinki Emberi Jogok Nemzetközi Szövetsége azt állítja, hogy 75 ezer brazíliai nőt dolgoztatnak prostituáltként az Európai Unió határain belül. [napló/*****]


doktor «»

Minden idők legnagyobb orvosi műhiba pere kezdődött nemrégiben Kínában: összesen 1154 áldozat követel kártérítést Csang Csü-li fogorvostól, aki a vád szerint 10 év alatt teljes hozzá nem értéssel kezelte betegei fogsorát. Az egyik sértett elmondta, hogy nála egy egyszerű rutinellenőrzés során a fogorvos 24 „kezelendő” fogat talált, amelyek azután később mind kihullottak. (napló/MTI)

Oroszországban egy veseelégtelenségben szenvedő pácienst szállítottak az egyik jekatyerinburgi kórházba, ahol megkapta egy épp elhunyt beteg veséjét. A műtétet vezető orvos nem várta meg a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, így csak később derült ki, hogy a donor az AIDS-et okozó HIV-vírussal és a fertőző májgyulladás egyik kórokozójával fertőzött volt. Műtét közben a sebész véletlenül megszúrta a kezét, így most betegével együtt vírusellenes szerekkel kezelik. (napló/origo/MTI)

Az amerikai hatóságok egy 54 kilós 3 éves kisgyereket egészségügyi okokra hivatkozva elvettek a szüleitől. A végzést intéző orvos ugyanis a szülőket hibáztatja azért, hogy a kislány kétszer olyan magas, és háromszor olyan súlyos, mit kortársai. (napló/origo)

Egy 62 éves, szülész-nőgyógyász a sikeresen végrehajtott császármetszés után „szakmai büszkeségtől eltelve” saját monogramját metszette szikéjével a páciens hasára. Az ügyben eljáró New York-i bíróság kedden véglegesen eltiltotta az orvosi hivatás gyakorlásától és öt évi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az orvost. A sértett páciens 1 millió 750 ezer dollár fejében elállt a további pereskedéstől. (napló/origo/MTI)

Egy a szicíliai Trapaniban élő nő mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe. Az orvosi beavatkozás - ahogy gyakran lenni szokott - túl jól sikerült, mert az asszony nyolcas ikreket vár. A szenzációs esettel párhuzamosan Milánóban az idén valóságos demográfiai robbanás zajlik. A Sacco kórházban például az esztendő első nyolc hónapjában összesen 375 gyermek jött a világra, míg tavaly egész évben mindössze 50. (napló/origo/MTI)

Norvégiában a náci megszállás idején 9 ezer gyermek született német apától. A társadalomból kitaszított gyermekek többségét a háború után elszakították családjától, és különleges intézetekben helyezték el őket, ahol halállal végződő orvosi kísérletek szenvedő alanyai voltak. (napló/origo/MTI)

Három betege meggyilkolásával vádolnak egy amerikai orvost. Halál Doktor emellett saját kollégáit is megmérgezte arzénnal. Ráadásul még további 60 rejtélyes halálesethez lehet köze az orvosnak. Bár néhány hónappal azután, hogy orvosi diplomát szerzett, máris egy páciense megölésével gyanúsították, még 15 évig küldte halálba betegeit az Egyesült Államokban. (napló/origo)

A holland parlament alsóháza kedden elfogadta az eutanázia, a gyógyíthatatlan betegek halálba segítésének legalizálásáról szóló törvényt. Ezzel Hollandia lesz az első olyan ország a világon, ahol engedélyezik az orvosi beavatkozásnak ezt a sokat vitatott formáját. (napló/origo/MTI)

Ketten életüket vesztették abban a Kunszentmárton közelében történt balesetben, amelynek során először egy betegszállító gépkocsi és egy teherautó ütközött össze, majd egy mentőautó rohant a betegszállító kocsiba. (napló/origo/MTI)


miniszter «»

A szlovák igazságügyi minisztert szállító BMW típusú gépkocsit a sofőr nem az útviszonyoknak megfelelően vezette. Egy kanyarban az autó áttért az út ellentétes oldalára, ahol nekiütközött egy Lada típusú személygépkocsinak, majd egy Avia típusú teherautónak. A Lada vezetője és egy utasa a helyszínen meghalt. [napló/*****/MTI)

A szlovák védelmi miniszter bejelentette, hogy január másodikán távozik a miniszteri posztról. A miniszter azért keveredett botrányba, mert a sajtó feltárta: Pozsony exkluzív városrészében 15 milliót érő villát épít, de a pénz eredetéről nem tudott elszámolni. [napló/*****/MTI)

A német közlekedési miniszter ellen hűtlen kezelés címen indult bírósági eljárás miatt távozik posztjáról. A leendő német közlekedési miniszternek gyorshajtás miatt egy hónapra bevonták a jogosítványát. (napló/origo/MTI)

A német védelmi miniszter háromnapos látogatásra érkezett Washingtonba. A német nagykövetség katonai attaséjának kíséretében éppen amerikai kollégájához tartott, amikor egy acélból készült akadály váratlanul kiugrott a helyéből, és alulról eltalálta, majd kissé megemelte a minisztert szállító limuzint. Az ütés olyan erős volt, hogy a miniszter és az attasé fejjel nekiütődtek az autó tetejének. A sápadt és vérző miniszter segítség nélkül szállt ki az autóból, ezután leült, majd kis időre lefeküdt a földre, mielőtt elszállították volna. (napló/origo/MTI)


joggyakorlat «»

Az Egyesült Államokban egy sorozatos betörésekért elítélt férfi 412 500 dolláros kártérítést kap, mert megharapta egy rendőrkutya, aminek következtében amputálni kellett két lábujját. A másfél évre ítélt 67 éves betörő a hatóság ellen emelt panaszában arra hivatkozott, hogy megsértették emberi jogait és rosszul képezték ki a rendőrkutyát. (napló/MTI)

Levelezésének rendszeres cenzúrázása miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult és pert nyert a gyilkossággal is vádolt Antonio Messina olasz maffiózó. Messina győzelme kizárólag erkölcsi, ugyanis pénzügyi kártérítést panaszának jogossága ellenére sem kap, a jogsértés megállapítása csupán morális elégtételt jelent a számára. (napló/origo/MTI)

Az Egyesült Államokban a lakosság 60 százaléka helyesli a halálos ítélet intézményét. Azonban egyre többször okoz aggodalmat az a kérdés - különösen a régi ügyek esetében -, lehetséges-e, hogy ártatlan embereket végeznek ki. (napló/origo)

Az Egyesült Államokban egyre több felhívás követeli a kivégzések szüneteltetését. Nyolc nagyváros kérte a kivégzések moratóriumát szövetségi államától mindaddig, amíg tisztázódik, hogy a halálbüntetést tisztességes mértékek szerint rótták ki. Csak Illinois államban 13 személyt ítéltek ártatlanul halálra. (napló/origo/MTI)

Nagy-Britanniában több, mint száz éve van érvényben záróra-törvény. A rendőrségi beszámolók szerint az a tény, hogy viszonylag korán és egyszerre zárnak be a kocsmák, a vendégek „túl gyorsan” akarják teljesíteni fogyasztási tervüket. Ráadásul egyszerre indulnak haza, és ez melegágya a verekedéseknek és a közúti baleseteknek. Meggyőzték a belügyminisztert, hogy engedélyezze a puboknak a jelenlegi este 11-es záróra helyett, a 24 órás nyitva tartást. (napló/origo)

Eljárási hiba miatt hatályon kívül helyezték a Pinochet elleni vádakat. A santiagói fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte a chilei ex-diktátort vád alá helyező és házi őrizetét elrendelő vizsgálóbírói határozatot ugyanis a vizsgálóbíró a vádemelés előtt elmulasztotta meghallgatni Pinochetet a szemére vetett bűncselekmények ügyében. [napló/*****/MTI)

Egy londoni bíróságon elítéltek öt húsipari vállalkozót, akik éveken keresztül emberi fogyasztásra alkalmatlan, büdös, romlott csirkehúst forgalmaztak. A 3 és 8 évi közötti börtönbüntetésre ítélt csalók három éven át összesen 1300 tonna romlott húst adtak el. [napló/*****/MTI)

Egy japán bolt tulajdonosát letartóztatták, mert arra kényszerített egy nőt, hogy kérjen bocsánatot, amiért olyan árukat nézegetett az üzletben, amiket nem akart megvenni. A bolttulajdonos ellen már több hasonló panasz is érkezett: egy másik alkalommal bezárva tartotta a boltjába betérőt, míg nem vásárolt valamit. [napló/*****]

Egy 6 éves amerikai kisfiú úgy érzi, hogy ő voltaképpen kislány. Szülei beleegyeztek, hogy Aurora néven, kislányként írassák be az iskolába. A gyámhatóság nevelőszülők felügyelete alá helyezte ezért a kisfiút, akinek szülei harcot indítottak a gyerek jogaiért. (napló/origo)

A négy gyerek meggyilkolásával vádolt belga férfi mostani tárgyalásán nem a brutális gyilkosságokkal, hanem egy korábbi szökésével foglalkozik a bíróság. Az ügy kapcsán már két miniszter is lemondani kényszerült, az ügy korábbi vizsgálóbírója pedig öngyilkos lett. Az ügyben ugyanis a belga hatóságok rengeteg hibát követtek el. (napló/origo)

A hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökkel vádolt személyek egy részének zsebébe vándorolt a vádlottak védőügyvédjeinek folyósított ENSZ-honoráriumok egy része. Az ötlet vélhetően olyan ügyvédektől származott, akik a törvényszék előtt egyszerre több ügyfelet képviselve hatalmas összegeket kerestek. Mivel ez megkérdőjelezhető volt, és attól tartottak, hogy esetleg másokat kérnek fel helyettük, az ügyvédek kezdték felajánlani tiszteletdíjuk egy részét védenceiknek. (napló/origo/MTI)

Az új-zélandi férfi, akin két évvel ezelőtt sikerrel a hajtották végre a világ első kézátültetését, most meg szeretne szabadulni idegen végtagjától. A műtét vezető orvosa elmondta, hogy ha a beteg nincs életveszélyben nem vághatják le a kezet, mivel a francia törvények ezt nem teszik lehetővé. (napló/origo)


törvény «»

Bár a hacker és a cracker, tevékenységükből adódóan különböző fajsúlyú bűncselekményt követnek el, a büntető törvénykönyv szerint egyformán számítógépes bűnözőnek számítanak. A számítógépes csalás miatt - mindkettőjükre ugyanakkora szabadságvesztéses ítéletet hozhat a bíróság. (napló/Magyar Nemzet)

Egy francia mérnök feltalált egy bankjegy-automaták kifosztására alkalmas programot, amit megpróbált eladni a bankkártya felügyeletnek. Az álkártyákkal 15 percenként 2 ezer dollárt lehetett volna felvenni bármelyik bankjegy-automatából. A mérnök 150 ezer dollárt kért találmányáért, ehelyett a francia bíróság 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. (napló/origo/MTI)

Az Egyesült Királyság minden szegletéből érkezett több száz gyermek tüntetett szombaton Londonban a miniszterelnöki hivatal előtt a pofonok és az elfenekelés ellen. A törvény ugyanis Nagy-Britanniában megengedi a szülőknek illetve a gondviselőknek a csupasz kézzel - tehát eszközök igénybevétele nélkül - végrehajtott testi fenyítést. (napló/origo/MTI)

Az orosz rendőrség amnesztiával szabadon engedte a közelmúltban leleplezett nemzetközi pedofil bűnbanda két tagját, mert az országban nem létezik olyan törvény, amely külön büntetné a gyermekpornográfia terjesztését. (napló/origo/MTI)

Hiába engedélyezte a mogyoródi önkormányzat türelmi zóna megnyitását a Hungaroring mellett, a törvények betartásával egyetlen prostituáltat sem lehetne beengedni a zónába. A törvény értelmében a türelmi zóna területén prostitúció csak úgy űzhető, ha az örömlány rendelkezik a megfelelő egészségügyi engedéllyel, melyet azonban az erre szakosodott intézmények 8 napnál hamarabb képtelenek kiadni. (napló/origo/Népszava)


bűnöző «»

Három dél-afrikai rabló behatolt egy iskolaigazgató irodájába, és ott megfosztottak ékszereiktől két titkárnőt, összekapkodták a fellelhető készpénzt az iskola széfjéből, az egész zsákmányt pedig egy fekete táskába rakták. Végül távozáskor a kapkodásban véletlenül egy másik táskát ragadtak magukhoz, amely tömve volt kijavításra váró házi feladatokkal. (napló/MTI)

Egy ismeretlen férfi délután három órakor kirabolt egy kecskeméti postahivatalt. A hivatalt néhány éven belül immár harmadízben érte támadás, kétszer nem szólalt meg a riasztó, most viszont a kecskeméti posta riasztója a Szegedi Postaigazgatóságon jelzett. (napló/origo/HavariaPress)

A két fegyveres kora délután próbálta kirabolni az Andrássy út 83. szám alatti OTP-fiókot. A bankrablók az időzáras páncélszekrény miatt egy fillért sem tudtak zsákmányolni. Még a biztonsági őr fegyverét sem tudták magukkal vinni, ő ugyanis a rablási kísérlet alatt a helyiség hátsó részében ebédelt. (napló/origo/HavariaPress)

Egy 1988-ban elkövetett brutális gyilkosság tettesét vették őrizetbe vasárnap reggel a bécsi rendőrség munkatársai, miután az illetőt genetikai ujjlenyomata alapján azonosították. A tettes néhány évet más bűncselekmények miatt börtönben töltött, és ott vettek tőle genetikai ujjlenyomatot. Így fogták el 12 évvel tette elkövetése után. (napló/origo/MTI)

Rejtélyes csomagot kapott kedden a BBC neves műsorvezetője, Jeremy Paxman - a második világháborúnak emléket állító Bletchley Park Múzeumból áprilisban ellopott német Enigma rejtjelgépet küldték vissza az ismeretlen eltulajdonítók. (napló/origo/MTI)

Az első brit, aki egyaránt volt - illetve lesz - rab férfi- és női börtönben, azért rabolt ki egy postahivatalt, hogy egy magánklinikán nővé operáltathassa magát. Végül teljesült nagy álma: nővé operálták, méghozzá jóval olcsóbban, mint ahogyan azt eredetileg kikalkulálta. A műtét költségét a társadalombiztosítás fedezte, viszont a postahivatal kirablása miatt 17 évi börtönt kapott. (napló/origo/MTI)

Hamarosan bíróság elé állítják azt a finn férfit, aki az interneten keresztül osztott tanácsokat az érdeklődőknek, hogyan lehet meggyilkolni valakit úgy, hogy a rendőrség ne kaphassa el a tettest. A 20 éves férfit apja meggyilkolásával vádolják. (napló/origo)


vallás «»

A litvániai katolikus egyház hivatalos nyilatkozatban kért bocsánatot, amiért a szovjet megszállás idején együttműködött a KGB-vel. Továbbá bejelentette, hogy áprilisig elkészíti azt a dokumentumot is, amelyben a holokausztban vállalt szerepéért kér bocsánatot. (napló/origo/MTI)

II. János Pál pápa nagyböjt első vasárnapján szentmisét mutatott be és bocsánatot kért az Úrtól és az érintett emberektől is a katolikus egyház a múltban és a jelenben elkövetett összes eddigi bűneiért. A pápa a katolikus egyház az „igazság szolgálatában” elkövetett bűneiért, többek között az inkvizíció, a keresztes hadjáratok és a katolikus egyház zsidóellenes cselekedeteiért kért elnézést. (napló/origo/MTI)

Az indonéziai Maluku szigetén a keresztények és muzulmánok között dúló fegyveres konfliktusban mindkét fél bevet a harcokba még hétéves gyermekeket is. A fiúcskákat gyújtóbombákkal megrakott hátizsákkal indítják a harcba. (napló/origo/MTI)

Egy iszlám törvényszék az Egyesült Arab Emírségekben megkövezés általi halálra ítélt egy 35 éves indonéz nőt, mert házasságon kívüli nemi kapcsolatot tartott fenn egy bangladesi férfival. (napló/origo/MTI)

Az ugandai „Isten 10 parancsolata” elnevezésű világvégében hívő szekta több mint 230 tagja előbb órákon keresztül egyházi énekeket dalolt, majd egyszerre felgyújtották magukat. (napló/origo)

Az önmagát sátánistának nevező férfi 26 templomot gyújtott fel az USA-ban. A férfi azt állítja magáról, hogy a Sátán küldötte, és azért gyújtotta fel a templomokat, hogy így harcoljon a szervezett keresztény vallás ellen. (napló/origo)

A Maluku-szigeteken a keresztények és a muzulmánok csaknem két éve vívnak véres polgárháborút egymás ellen. Eddig több mint 4000 ember halt meg a felekezetek közötti erőszakos cselekmények következtében, és félmillióan menekültek el otthonukból. (napló/origo/MTI)

„Közlemények háborúja” tört ki Peking és a Vatikán között azután, hogy a Szentszék úgy döntött: százhúsz kínai személyt kíván vasárnap szentté avatni. A hivatalos kínai álláspont szerint a szentté avatandók viszont „árulók” és „bűnözők”, akik vétettek hazájuk ellen. (napló/origo/MTI)

A ciprusi ortodox egyház homoszexualitással vádolja egyik legnépszerűbb püspökét. A megvádolt főpap, az idős és betegeskedő jelenlegi egyházfő legesélyesebb utódjának számított. Egyik vádlóját - aki szintén magas rangú egyházi személy és fontos szerepet tölthet be az utódlásban - közben felfüggesztették rendfőnöki tisztéből, mivel kiderült róla, hogy fogadalma ellenére két törvénytelen gyermeket nemzett. (napló/origo/MTI)

Oszama bin Laden dúsgazdag iszlám terroristavezér elismerését fejezte ki a múlt hónapban történt jemeni robbantásért, amelynek tizenhét halálos áldozata volt egy amerikai hadihajón. Az al-Hajat című nemzetközi lap arról írt, hogy bin Laden „térden állva mondott köszönetet Allahnak az akcióért, amely megtépázta az amerikai hadsereg tekintélyét”. (napló/origo/MTI)

A Zala Megyei Bíróság beszámíthatatlannak minősítette, majd felmentette az emberölés vádja alól azt a 30 év körüli fiatalembert, aki egy aranyozott fémfeszülettel agyonverte nagyanyját. A fiatalember - állítása szerint - a Sátánt akarta kiverni az őt felnevelő idős asszonyból, s meggyőződése volt, hogy az életéért nem áldozata, hanem a benne élő démon könyörög. (napló/origo/HavariaPress)

Az olasz alkotmánybíróság törölte a büntető törvénykönyvnek azt a cikkelyét, amely mindeddig bűncselekménynek minősítette az istenkáromlást. A jogi aktusra azért volt szükség, mert 1984 óta törvény mondja ki, hogy a katolicizmus nem államvallás, egy másik törvény egyévi börtönbüntetést helyezett kilátásba annak, aki e vallást gyalázta. (napló/origo/MTI)

A kelet-kínai Csöcsiang tartomány hatóságai az utóbbi hetekben bezártak, illetve leromboltak 1200 vallási célokat szolgáló épületet. Ez az eljárásuk része az engedély nélkül folytatott vallásgyakorlás elleni hadjáratnak. [napló/*****/MTI)


babona «»

Egy szegedi asszony és két gyermeke szerint földönkívüliek jártak a lakásukban egyik este. Az anya és gyermekei azt állítják: kis fekete emberek látogattak el hozzájuk, akik bőrük alá mikrochipet ültettek, majd rájuk nyitották a gázcsapot, hogy megöljék őket. (napló/origo/MTI)

A legújabb felmérések szerint Nagy-Britannia lakóinak majdnem a fele, 42 százaléka vallja azt, hogy szellemek, fantomok és kísértetek valóban léteznek. Elsősorban a skótok és az északírek hisznek a kísértetekben. Yorkban például természetfeletti túrára lehet befizetni, amelynek során a kísértetekben leginkább bővelkedő épületeket lehet végigjárni. (napló/origo)

Szellemjárás miatt hatóságilag bezártak és védőőrizet alá helyeztek egy rendőrkapitányságot Argentína északnyugati részén. Egy őrmestert eszméletlenül találták Banda Varela-i hivatali helyiségében, merev tekintettel ülve egy széken. Amikor magához tért, eszelős jajveszékelést csapott, és eldadogta: hirtelen egy vörösen izzó szemű kobold toppant elébe, hogy „az ördög megbízásából elvigye”. (napló/origo/MTI)


gyerekek - öregek - öröm - szerencse - vadászat - természet - szex -
doktor - miniszter - joggyakorlat - törvény - bűnöző - vallás - babona